Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Onderzoek

Nieuwe archiefinterpretaties

Vijf onderzoeksopdrachten

Onderzoek

01 jan 2014 — 01 apr 2017

Onder de noemer ‘archiefinterpretaties’ is Het Nieuwe Instituut in 2014 begonnen aan een serie opdrachten aan kunstenaars, ontwerpers en onderzoekers om na te denken over de invloed en impact van het digitale archief ten opzichte van haar analoge voorloper het papieren archief. In een periode van twee jaar worden de uitdagingen en kansen van digitaal archiveren verkend.

Onderzoek

De Nieuwe Tuin

Onderzoek

10 mei 2015 — 31 dec 2017

De Nieuwe Tuin is een publieke plek met een ecologisch systeem van kruiden, struiken, vogels en dieren. Kunstenaar/ontwerper Frank Bruggeman en ecologisch hovenier Hans Engelbrecht legden de tuin aan in het voorjaar van 2015 op het buitenterrein van Het Nieuwe Instituut. Hun ontwerp is een pleidooi voor een stedelijk groenbeheer op ecologische basis met ruimte voor verwildering.

Tentoonstelling

51 Sprints

Interactieve webdocumentaire

Tentoonstelling

12 jun 2016 — 01 aug 2017

Dit webmagazine bevat achtergrondinformatie bij de interactieve webdocumentaire 51 Sprints, waarin de Olympische atleet een centrale plaats heeft.

Tentoonstelling

The New Haberdashery

Werkplaats en workshops

Tentoonstelling

23 jun 2016 — 25 jun 2017

The New Haberdashery is een stoffenwinkel annex werkplaats in de foyer van Het Nieuwe Instituut. Onder begeleiding van ervaren makers en op basis van de aanwezige stoffen, patronen, fournituren en professionele apparatuur kunnen bezoekers hier kleding en aanverwante producten maken.

Archief

100 Jaar De Stijl

Archief

01 jan — 31 dec 2017

In het kader van het 100 jarig bestaan van De Stijl gaat Het Nieuwe Instituut verschillende samenwerkingsverbanden aan met museale instellingen, waaronder een co-productie met Gemeentemuseum Den Haag. Uit het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw worden honderden stukken uitgeleend ten behoeve van diverse tentoonstellingen over 100 jaar De Stijl.

Tentoonstelling

Sleep Mode

The Art of the Screensaver

Tentoonstelling

27 jan — 20 aug 2017

Vanuit zijn artistieke praktijk wil internetkunstenaar Rafaël Rozendaal de anonieme en vergankelijke rol van de screensaver aan de orde stellen, en tegelijk zijn fascinatie voor het subversieve, speelse en diffuse karakter ervan overbrengen.

Tentoonstelling

The Transylvania Archive

Tentoonstelling

27 jan — 25 jun 2017

Hoe verhouden waarheid en mythe zich tot het archief? Het project The Transylvania Archive van het kunstenaarsduo Marta Volkova en Slava Shevelenko verweeft op ingenieuze wijze thema’s zoals de betekenis van een archief, de relatie van kunstenaars tot de macht en de angst voor de vreemdeling.

Tentoonstelling

Designing the Surface

Tentoonstelling

27 jan — 20 aug 2017

Designing the Surface, een tentoonstelling over de laatste laag van producten, presenteert een verzameling van artefacten verdeeld over vijf verzamelingen: Luster (pracht), Patina (glans), Faux (vermomming), Teflon (afstoting) en Agency (strijdbaarheid).

Onderzoek, Tentoonstelling

Architecture of Appropriation

Onderzoek, Tentoonstelling

27 jan — 20 aug 2017

Allerlei vormen van toe-eigening, zoals kraken, spelen een essentiële rol in de ontwikkeling van de stad en de publieke ruimte. De tentoonstelling Architecture of Appropriation gaat nader in op thema’s als leegstand, eigendom en meervoudige woonvormen. 

Tentoonstelling

Design Museum Dharavi

Pop-in expo

21 mrt — 02 apr 2017

Deze pop-in expo toont Design Museum Dharavi. Het eerste museum in zijn soort, gevestigd in de inheemse wijk Dharavi, Mumbai, waar producten van lokale talenten worden getoond in een reizende tentoonstellingsruimte, en design wordt gebruikt als middel om sociale verandering en innovatie te bevorderen op mondiale schaal.

Gesprek, Lezing, Symposium, Talkshow

Het einde van het culturele archief?

Archiefdebat

Do 30 mrt 2017, 16:30 — 18:00

Wat is de stand in het land van archieven van kunstenaars, ontwerpers, verzamelaars, culturele instellingen en bedrijven? De Boekmanstichting, het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw/Het Nieuwe Instituut, DEN Kenniscentrum Digitaal Erfgoed, de Reinwardt Academie en het  RKD Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis organiseren een debat op 30 maart 2017 waarin de stand van deze culturele archieven onder de loep wordt genomen.

Lezing, Symposium

Vormule

BNO IMG LAB

Do 30 mrt 2017, 20:00 — 22:00

Deze BNO IMG LAB avond staat in het teken van mathematiek in grafisch ontwerp. Een avond voor en door ontwerpers over fractals, coding en patronen.

Kinderen en familie, Workshop

Iedereen aan boord: Nepkragen maken

Workshops

Zo 02 apr 2017, 12:00

Voor diegenen die niet graag een bloes dragen, maar wel een mooie kraag willen, is een nepkraag dé uitkomst. Volwassenen gaan in deze workshop aan de slag met een boord en een stukje bloes met knoopjes. Kinderen maken een fantasiekraagje.

Binnenkort

Gesprek, Lezing

On The Most Powerful Catalyst

Reading Room op maandag

Ma 03 apr 2017, 19:30 — 21:00

In deze Reading Room bespreekt hoogleraar Antropologie Rosalind C. Morris de sociale impact en nasleep van het delven van een grondstof. Füsun Türetken fellow bij Het Nieuwe Instituut, reageert na afloop op de lezing.

Tentoonstelling

New Material Award tijdens Salone del Mobile

04 apr — 09 apr 2017

In Atelier Clerici vindt van 4 tot en met 9 april de feestelijke presentatie van de New Material Award plaats. Het Nieuwe Instituut viert de ontwerpen van 18 makers tijdens de internationale designweek in Milaan. 

Gesprek, Lezing, Talkshow

Feminismen in de architectuur

Dwars door het archief

Do 06 apr 2017, 19:30 — 21:00

Een avond over feminismen in de architectuur en de manifestatie van vrouwen in het Rijksarchief voor Architectuur en Stedenbouw. Met TU Delft Feminists, architect Afaina de Jong en stedenbouwkundige Riek Bakker.

Kinderen en familie, Workshop

Houd de regen tegen: regenkleding maken

Workshops

Zo 09 apr 2017, 12:00

De workshop Houd de regen tegen staat in het teken van waterafstotende stoffen. Volwassenen gaan aan de slag met patronen voor een regenbroek of een regenponcho. Kinderen maken een waterdichte tent.

Gesprek, Lezing, Talkshow

Scramble Suit: How to wear different bodies

Reading Room

Do 13 apr 2017, 19:30 — 21:30

Deze avond staat in het teken van de identiteit van het bewegende lichaam in onze huidige, genetwerkte ruimte van uiterlijk vertoon. Een fenomeen dat verkend wordt door middel van een reeks acteeroefeningen voor motion capture-technologie uitgevoerd door Gareth Taylor, waarbij het publiek wordt aangemoedigd mee te doen.

Kinderen en familie, Workshop

Creatief met Kurkleer

Workshops

Zo 16 apr 2017, 12:00

Kurkleer is een bijzonder materiaal: het is stevig, maar toch soepel. In de workshop Creatief met Kurkleer maken volwassen deelnemers een rugzak, tas of hoesje voor hun telefoon. De kinderen gaan aan de slag met een vlot of bootje dat kan drijven.

Gesprek, Symposium, Talkshow

Can games make better cities and citizens?

Lecture

Do 20 apr 2017, 19:30 — 21:00

Gamedesigner Paolo Pedercini, oprichter van Molleindustria, spreekt over hoe gaming betere burgers en betere steden kan produceren. Deze lezing maakt deel uit van de Games for Cities Conference.

Lezing

Data voor het grotere goed

Do 20 apr 2017, 19:30 — 21:30

De slimme samenleving zet data in voor het algemeen belang. Maar hoe komen we verantwoord tot deze samenleving? Data wordt verzameld door bedrijven, overheidsdiensten en burgers om verschillende, vaak legitieme en soms minder legitieme, redenen. Hoe kan in een stad een ethisch ecosysteem rondom data tot ontwikkeling komen?

Symposium

Games for Cities Conferentie

20 apr — 21 apr 2017

Het Games for Cities-programma presenteert op 20 en 21 april in Het Nieuwe Instituut de eerste internationale conferentie met belangrijke ‘citygame’ designexperts van over de hele wereld. Games for Cities is een initiatief van Play the City en partners, en  tracht een kennisuitwisselingsplatform te creëren over games die meer effectieve en inclusieve city-making mogelijk maken. 

Kinderen en familie, Workshop

Spijkerhard aan de slag: denim borduren

Workshops

Zo 23 apr 2017, 12:00

In deze workshops gaan deelnemers Spijkerhard aan de slag met borduurgaren, naald en draad. Volwassenen maken met borduurgaren en fournituren een borduursel op denim. Kinderen gaan tekenen met naald en draad.

Kinderen en familie, Workshop

Stretch it out!

Workshops

Zo 30 apr 2017, 12:00

Hoe maak je een kledingstuk van stoffen die soepel zijn en rekken? De workshop voor volwassen leert deelnemers omgaan met deze lastig te verwerken materialen door een legging of rok te maken. In de kinderworkshop kunnen kinderen met hetzelfde materiaal hun eigen superheldenpak maken.

Gesprek, Lezing, Symposium

Ertsstromen met Formafantasma

Design Dialogues

Wo 03 mei 2017, 19:30 — 21:00

Designduo Formafantasma presenteert hun onderzoek naar mondiale ertsstromen die het gevolg zijn van de productie van felbegeerde elektronische objecten. Ze maken verborgen processen zichtbaar: van bovengrondse mijnbouw tot lozing van elektronisch afval. Gesprekspartner is curator Natasha Hoare. Gemodereerd door Tamar Shafrir (Het Nieuwe Instituut).

Lezing, Symposium, Talkshow

Making up Mars

Gesprek

Do 11 mei 2017, 19:30 — 21:00

Een avond over de wisselwerking tussen culturele, wetenschappelijke en ontwerptechnische verbeelding van het wonen op Mars. Met Agata Kołodziejczyk (European Space Agency, ESA), kunstenaar Ivan Henriques en Klaas Kuitenbrouwer (Het Nieuwe Instituut). Gespreksleider is Aldje van Meer (Willem de Kooning Academie).

Gesprek, Lezing, Symposium, Talkshow

Sleep Mode: een avond met Rafaël Rozendaal

Gesprek

Do 18 mei 2017, 19:30 — 21:00

Een avond over screensavers, de anonieme digitale werken die begonnen als oplossing voor een probleem, zich ontwikkelden tot een ruimte voor experiment, en vervolgens geruisloos uit onze digitale levens verdwenen.

Kinderen en familie, Workshop

Creatief met Kurkleer

Workshops

Zo 28 mei 2017, 12:00

Kurkleer is een bijzonder materiaal: het is stevig, maar toch soepel. In de workshop Creatief met Kurkleer maken volwassen deelnemers een rugzak, tas of hoesje voor hun telefoon. De kinderen gaan aan de slag met een vlot of bootje dat kan drijven.

Kinderen en familie, Workshop

Tie Dye

Workshops

Zo 04 jun 2017, 12:00

Tijdens deze workshop leren deelnemers een stof van een bijzondere kleurlaag te voorzien. Onder leiding van modeontwerper Suzanne Dikker wordt er gewerkt met een mix van originele en vernieuwende verftechnieken. In de workshop voor volwassenen wordt er met kleurpigmenten gewerkt, in de kinderworkshop gaan kinderen met stiften aan de slag.

Tentoonstelling

Architectuur en interieur. Het verlangen naar stijl

Tentoonstelling in het kader van 100 jaar De Stijl

10 jun — 17 sep 2017

Nederlandse architecten en vormgevers als Gerrit Rietveld, Theo van Doesburg, Cornelis van Eesteren en J.J.P. Oud hebben de weg vrijgemaakt voor generaties vernieuwers na hen. Over de wortels van De Stijl is minder bekend. Komende zomer tonen Gemeentemuseum Den Haag en Het Nieuwe Instituut een overzicht van tekeningen, maquettes en meubelstukken van deze invloedrijke kunstbeweging. Voor het eerst samengebracht bieden de werken verrassende inzichten: dat wat eenduidig of simpel oogt, is dubbelzinnig en complex. En wat nieuw lijkt, blijkt soms al langer te bestaan.

Kinderen en familie, Workshop

Leather Bag

Workshops

Zo 11 jun 2017, 12:00

The New Haberdashery organiseert twee workshops waarin gewerkt wordt met leer. Een voor volwassenen, die onder begeleiding van accessoire-ontwerper Renske Versluijs een Leather Bag maken, en een voor kinderen, die hun eigen tas maken en versieren.

Kinderen en familie, Workshop

Houd de regen tegen: regenkleding maken

Workshops

Zo 18 jun 2017, 12:00

De workshop Houd de regen tegen staat in het teken van waterafstotende stoffen. Volwassenen gaan aan de slag met patronen voor een regenbroek of een regenponcho. Kinderen maken een waterdichte tent.

Symposium

Alive. Active. Adaptive.

Internationaal congres over ervaringsdeskundigheid en nieuwe materialen

19 jun — 20 jun 2017

Alive. Active. Adaptive. is een internationaal congres georganiseerd door de Special Interest Group on Experiential Knowledge (EKSIG) van de DRS. Tijdens het congres zullen ontwerpers, onderzoekers, technici, architecten en kunstenaars zich samen buigen over de toekomst van dergelijke nieuwe materialen en de gevolgen daarvan voor onderzoek en praktijk op het gebied van ontwerpen.