Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Agentschap

De Staat van Eindhoven

Agentschap

06 jan 2015 — 31 dec 2017

Sinds 1 juni 2015 werken Het Nieuwe Instituut en de gemeente Eindhoven samen aan De Staat van Eindhoven. Tot eind 2017 gaat Het Nieuwe Instituut in Eindhoven ambtenaren, inwoners, wetenschappers, denkers en designers bij elkaar brengen om gesprekken te voeren, kritische vragen te stellen en kennis te ontwikkelen over de slimme stad in relatie tot de participatiemaatschappij.

Onderzoek, Tentoonstelling

De Nieuwe Tuin

Onderzoek, Tentoonstelling

10 mei 2015 — 31 dec 2017

De Nieuwe Tuin heeft inmiddels een keer de vier seizoenen doorlopen. Het hondenuitlaatveldje van toen, is een publieke plek geworden met een ecologisch systeem van kruiden, struiken, vogels en dieren. Kunstenaar/ontwerper Frank Bruggeman en ecologisch hovenier Hans Engelbrecht legden de tuin aan in het voorjaar van 2015 op het buitenterrein van Het Nieuwe Instituut. Hun ontwerp is een pleidooi voor een stedelijk groenbeheer op ecologische basis met ruimte voor verwildering.

Tentoonstelling

51 Sprints

Interactieve webdocumentaire

Tentoonstelling

12 jun 2016 — 01 aug 2017

Dit webmagazine bevat achtergrondinformatie bij de interactieve webdocumentaire 51 Sprints, waarin de Olympische atleet een centrale plaats heeft.

Tentoonstelling

The New Haberdashery

Tentoonstelling

23 jun 2016 — 25 jun 2017

The New Haberdashery is een stoffenwinkel annex werkplaats in de foyer van Het Nieuwe Instituut. Onder begeleiding van ervaren makers en op basis van de aanwezige stoffen, patronen, fournituren en professionele apparatuur kunnen bezoekers hier kleding en aanverwante producten maken.

Tentoonstelling

Opera-House van Dominique Gonzalez-Foerster

Interventie Huis Sonneveld

13 nov 2016 — 05 mrt 2017

De Franse kunstenaar Dominique Gonzalez-Foerster ontwikkelde speciaal voor Huis Sonneveld een nieuw werk. Opera-House is een huiselijke opera, gebaseerd op vroeg twintigste-eeuwse operamuziek en –technologie, die de ervaring van het verhuizen van een traditionele naar een moderne omgeving als uitgangspunt neemt.

Tentoonstelling

Rijk aan Ontwerpkracht

Pop-in Expo

10 jan — 05 feb 2017

25 jaar stimulering van architectuur en ruimtelijk ontwerp in Nederland heeft een rijke en veelkleurige oogst opgeleverd. De door het Atelier Rijksbouwmeester samengestelde tentoonstelling laat een groot aantal plannen zien die zijn voortgekomen uit het stimuleringsbeleid en het opdrachtgeverschap van het Rijk. In de tentoonstelling is tevens ruim aandacht voor jong talent, internationalisering en ontwikkelingen in het architectuuronderwijs.

Tentoonstelling

Interwoven

Pop-in Expo

18 jan — 30 jan 2017

Kunstenaar Diana Scherer is tijdens de New Material Award 2016 door de jury verkozen tot New Material Fellow. Zij ontving de prijs voor haar project Interwoven, waarbij zij plantenwortels omvormt in een textielachtig materiaal.

Gesprek

Publieksbijeenkomst Rijk aan Ontwerpkracht

Do 19 jan 2017, 16:30 — 18:30

Op 19 januari 2017 vindt in Het Nieuwe Instituut de publieksbijeenkomst Rijk aan Ontwerpkracht plaats. Gasten Hedy d’Ancona, Adri Duivesteijn, Floris Alkemade en vier veelbelovende ontwerpers kijken terug op 25 jaar architectuurbeleid en er wordt vooruit gekeken naar de komende 25 jaar. 

Film

O Visitante

Korte Film

Do 19 jan 2017, 19:00 — 19:30

In 1983 vertrok de Nederlandse architect Jan Voorberg, zakenpartner van Rem Koolhaas, naar Rio de Janeiro. Hij werd vermoord toen hij een bezoek bracht aan het sociaal woningbouwcomplex Pedregulho, ontworpen door Affonso Eduardo Reidy. In 2016 bezochten Pedro Varella en Sjoerd ter Borg de plek en besloten een film te maken die een stem geeft aan de enige getuige van de gebeurtenis: Film in het kader van Thursday Night LIve! Geluk

Film, Talkshow

Geluk

Ministerie van Ruimtelijke Zaken

Do 19 jan 2017, 19:30 — 21:30

In 2010 schafte Nederland na vijftig jaar haar centrale ruimtelijke planning af. Voortaan gold het credo 'decentraal wat kan, centraal wat moet'. Wat heeft deze koers zes jaar later opgeleverd en tot welke nieuwe verhoudingen heeft het geleid? Wie bepalen nu de ruimtelijke inrichting van Nederland en wat drijft hen?

Binnenkort

Tentoonstelling

Designing the Surface

Tentoonstelling

27 jan — 25 jun 2017

Designing the Surface, een tentoonstelling over de laatste laag van producten, presenteert een verzameling van artefacten verdeeld over vijf verzamelingen: Luster (pracht), Patina (glans), Faux (vermomming), Teflon (afstoting) en Agency (strijdbaarheid).

Onderzoek, Tentoonstelling

Architecture of Appropriation

Onderzoek, Tentoonstelling

27 jan — 25 jun 2017

Allerlei vormen van toe-eigening, zoals kraken, spelen een essentiële rol in de ontwikkeling van de stad en de publieke ruimte. De tentoonstelling Architecture of Appropriation gaat nader in op thema’s als leegstand, eigendom en meervoudige woonvormen. 

Tentoonstelling

Sleep Mode

The Art of the Screensaver

Tentoonstelling

27 jan — 25 jun 2017

Vanuit zijn artistieke praktijk wil internetkunstenaar Rafaël Rozendaal de anonieme en vergankelijke rol van de screensaver aan de orde stellen, en tegelijk zijn fascinatie voor het subversieve, speelse en diffuse karakter ervan overbrengen.

Tentoonstelling

The Transylvania Archive

Tentoonstelling

27 jan — 25 jun 2017

Hoe verhouden waarheid en mythe zich tot het archief? Het project The Transylvania Archive van het kunstenaarsduo Marta Volkowa en Slava Shevelenko verweeft op ingenieuze wijze thema’s zoals de betekenis van een archief, de relatie van kunstenaars tot de macht en de angst voor de vreemdeling.

Tentoonstelling

Museumnacht

De Nieuwe Museumnacht

Tentoonstelling

Za 04 mrt 2017

Tijdens de Museumnacht openen tientallen musea en culturele instellingen in Rotterdam hun deuren. Met tentoonstellingen, muziekoptredens, performances, ontmoetingen met kunstenaars en rondleidingen laten zij zien wat Rotterdam aan kunst en cultuur in huis heeft. 

Symposium

The Object as Actor

Symposium

Wo 25 jan 2017, 10:00 — 18:00

Het symposium The Object as Actor, georganiseerd door 2016 fellow Noam Toran en gesteund door de Graham Foundation, onderzoekt de wereld vanuit het perspectief van de dingen.

Opening

Feestelijke opening 26 januari 2017

Do 26 jan 2017, 17:00 — 20:00

Op 26 januari opent Het Nieuwe Instituut het nieuwe tentoonstellingsprogramma in het Museum voor Architectuur, Design en Digitale Cultuur. Te zien zijn de tentoonstellingen Designing the SurfaceSleep Mode. The Art of the Screensaver en Architecture of Appropriation.

Lezing

Waarom weet mijn auto mijn verjaardag?

Internet-of-things

Do 26 jan 2017, 19:30 — 21:30

Hoe verhouden digitale technologie en de participatie van de Eindhovenaar zich tot elkaar? In deze bijeenkomst: wat voor toepassingen van internet-of-things zijn echt nuttig, veilig én privacy-bewust?

Lezing, Talkshow

Extravagant

BNO IMG LAB

Do 26 jan 2017, 20:00 — 22:00

Dutch Design is doorgaans geen synoniem voor buitensporige uitspattingen. Maar een beetje overdreven en een beetje vreemd is eigenlijk best lekker. Dus duiken we het nieuwe jaar in met niets dan flamboyante overdaad in onze line-up. Mag het een beetje meer zijn?

Kinderen en familie, Workshop

Leather (Lunch) Bag met Renske Versluijs

Workshops

Zo 29 jan 2017, 12:00

The New Haberdashery organiseert twee workshops waarin gewerkt wordt met leer. Een voor volwassenen, die onder begeleiding van accessoire-ontwerper Renske Versluijs een Leather Lunch Bag maken, en een voor kinderen, die een eigen tas maken en versieren.

Talkshow

Squatting the Archive!

Dwars door het archief

Do 02 feb 2017, 19:30 — 21:00

Op zoek naar sporen van de Nederlandse kraakgeschiedenis en haar betekenis voor de hedendaagse architectuur wordt het Rijksarchief voor Architectuur en Stedenbouw deze avond gekraakt. Met bijdragen van conservator Hetty Berens, architect Ton Venhoeven, onderzoeker en kunstenaar Reinier Kranendonk en onderzoeker en activist René Boer.

Symposium

No cover

Base of the Future

Breakout Sessions tijdens Future Force Conference 2016

08 feb — 10 feb 2017

Het Nieuwe Instituut neemt op 9-10 februari 2017 deel aan de Future Force Conference in Den Haag. De Future Force Conference is een innovatieve internationale netwerkconferentie, dit jaar met het thema From partnerships to ecosystems: combining our efforts for a more secure world. Het Nieuwe Instituut draagt bij aan de conferentie met Base of the Future, twee break-out-sessies met sprekers als Malkit Shoshan, Jan Willem Petersen, Ekim Tan en Marina Otero Verzier.

Lezing

Sean Anderson over Insecurities: Tracing Displacement and Shelter

Lezing

Do 09 feb 2017, 19:30 — 21:00

Meer dan zestig miljoen mensen zijn in de huidige tijd voortdurend op de vlucht en onderweg op zoek naar onderdak. Dit gegeven motiveerde Sean Anderson, conservator van het MoMA, om een tentoonstelling samen te stellen. Insecurities: Tracing Displacement and Shelter gaat over de manier waarop hedendaagse architectuur en design zich in het licht van de wereldwijde vluchtelingenproblematiek bezighouden met opvangvraagstukken.

Gesprek

Towards a New Stupidity - American Silent Comedy and the Soviet Avant-Garde

Reading Room

Do 16 feb 2017, 19:30 — 21:00

Tijdens deze Reading Room wordt getracht de onverwachte en nauwelijks onderzochte verbanden tussen comedy, industrie en communisme te duiden, door in te zoomen op de stomme filmkomedie en zijn meer ambigue opvolger de musical. Owen Hatherley gaat hierover in gesprek met Noam Toran, fellow bij Het Nieuwe Instituut.

Lezing

Je hebt wél iets te verbergen

Data en privacy

Do 23 feb 2017, 19:30 — 21:30

Hoe verhouden digitale technologie en de participatie van de Eindhovenaar zich tot elkaar? In deze bijeenkomst: hoe kunnen mensen hun privacy bewaken? En wat kunnen (gemeentelijke) instanties doen om daarin te helpen?

Gesprek, Lezing

Botcultuur

Bot Club (humans welcome)

Do 02 mrt 2017, 19:30 — 21:00

De Bot Club werpt een verwonderde, maar ook kritische blik op een wereld waarin bots, algoritmische agenten en generatieve processen het werk doen en geeft deze het podium. Met onder anderen mediakunstenaar en botmaker Matthew Plummer-Fernandez en Me You and the Robot.