Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Onderzoek

Nieuwe archiefinterpretaties

Vijf onderzoeksopdrachten

Onderzoek

01 jan 2014 — 01 apr 2017

Onder de noemer ‘archiefinterpretaties’ is Het Nieuwe Instituut in 2014 begonnen aan een serie opdrachten aan kunstenaars, ontwerpers en onderzoekers om na te denken over de invloed en impact van het digitale archief ten opzichte van haar analoge voorloper het papieren archief. In een periode van twee jaar worden de uitdagingen en kansen van digitaal archiveren verkend.

Onderzoek

De Nieuwe Tuin

Onderzoek

10 mei 2015 — 31 dec 2017

De Nieuwe Tuin is een publieke plek met een ecologisch systeem van kruiden, struiken, vogels en dieren. Kunstenaar/ontwerper Frank Bruggeman en ecologisch hovenier Hans Engelbrecht legden de tuin aan in het voorjaar van 2015 op het buitenterrein van Het Nieuwe Instituut. Hun ontwerp is een pleidooi voor een stedelijk groenbeheer op ecologische basis met ruimte voor verwildering.

Tentoonstelling

51 Sprints

Interactieve webdocumentaire

Tentoonstelling

12 jun 2016 — 01 aug 2017

Dit webmagazine bevat achtergrondinformatie bij de interactieve webdocumentaire 51 Sprints, waarin de Olympische atleet een centrale plaats heeft.

Tentoonstelling

The New Haberdashery

Tentoonstelling

23 jun 2016 — 25 jun 2017

The New Haberdashery is een stoffenwinkel annex werkplaats in de foyer van Het Nieuwe Instituut. Onder begeleiding van ervaren makers en op basis van de aanwezige stoffen, patronen, fournituren en professionele apparatuur kunnen bezoekers hier kleding en aanverwante producten maken.

Tentoonstelling

Sleep Mode

The Art of the Screensaver

Tentoonstelling

27 jan — 25 jun 2017

Vanuit zijn artistieke praktijk wil internetkunstenaar Rafaël Rozendaal de anonieme en vergankelijke rol van de screensaver aan de orde stellen, en tegelijk zijn fascinatie voor het subversieve, speelse en diffuse karakter ervan overbrengen.

Tentoonstelling

The Transylvania Archive

Tentoonstelling

27 jan — 25 jun 2017

Hoe verhouden waarheid en mythe zich tot het archief? Het project The Transylvania Archive van het kunstenaarsduo Marta Volkova en Slava Shevelenko verweeft op ingenieuze wijze thema’s zoals de betekenis van een archief, de relatie van kunstenaars tot de macht en de angst voor de vreemdeling.

Tentoonstelling

Designing the Surface

Tentoonstelling

27 jan — 25 jun 2017

Designing the Surface, een tentoonstelling over de laatste laag van producten, presenteert een verzameling van artefacten verdeeld over vijf verzamelingen: Luster (pracht), Patina (glans), Faux (vermomming), Teflon (afstoting) en Agency (strijdbaarheid).

Onderzoek, Tentoonstelling

Architecture of Appropriation

Onderzoek, Tentoonstelling

27 jan — 25 jun 2017

Allerlei vormen van toe-eigening, zoals kraken, spelen een essentiële rol in de ontwikkeling van de stad en de publieke ruimte. De tentoonstelling Architecture of Appropriation gaat nader in op thema’s als leegstand, eigendom en meervoudige woonvormen. 

Tentoonstelling

Opera-House van Dominique Gonzalez-Foerster

Interventie Huis Sonneveld

13 nov 2016 — 05 mrt 2017

De Franse kunstenaar Dominique Gonzalez-Foerster ontwikkelde speciaal voor Huis Sonneveld een nieuw werk. Opera-House is een huiselijke opera, gebaseerd op vroeg twintigste-eeuwse operamuziek en –technologie, die de ervaring van het verhuizen van een traditionele naar een moderne omgeving als uitgangspunt neemt.

Tentoonstelling

Sandim Mendes

Pop-in Expo

21 feb — 26 feb 2017

In deze pop-in expo laat kunstenares Sandim Mendes haar onderzoek naar culturele identiteit en de invloed van het onbewuste zien. Onbewustheid speelt namelijk een belangrijke rol bij de opbouw van een eigen identiteit. Dit resulteerde in een serie foto's, textiel en tekeningen, gedreven door intuïtie.

Kinderen en familie, Workshop

Tie Dye

Workshops

Zo 26 feb 2017, 12:00 — 11:00

Tijdens deze workshop leren deelnemers een stof van een bijzondere kleurlaag te voorzien. Onder leiding van modeontwerper Suzanne Dikker wordt er gewerkt met een mix van originele en vernieuwende verftechnieken. In de workshop voor volwassenen wordt er met kleurpigmenten gewerkt, in de kinderworkshop gaan kinderen met stiften aan de slag.

Tentoonstelling

White Spots: Een reis naar de rand van het internet

Pop-in expo

28 feb — 12 mrt 2017

White Spots is een multimedia-project van documentairemaker Bregtje van der Haak, beeldend kunstenaar Jacqueline Hassink en information designer Richard Vijgen. Zich buiten de grenzen van de genetwerkte wereld begevend, onderzoeken ze nog niet bekabelde landschappen, gemeenschappen en levensstijlen, en zetten ze vraagtekens bij de noodzaak om altijd “aan” te staan en aangesloten te zijn op één enkel, naadloos, planetair techtopia.

Film

Welkom op de Hemelse Aarde

Film

Do 02 mrt 2017, 17:00 — 18:00

In een apocalyptisch ogend landschap aan de rand van de grauwe Noordzee leiden David, Piet en hun vrienden een wonderlijk leven, een leven waarin ze muziek maken volgens eigen regels en hun leven filmen en fotograferen. Met hun schamele materiële middelen creëren ze een grootse wereld en leven daarin alsof er niets anders is. Na afloop van de film is er een Q&A met regisseur Judith de Leeuw.

Gesprek, Lezing

Botcultuur

Bot Club (humans welcome)

Do 02 mrt 2017, 19:30 — 21:00

De Bot Club werpt een verwonderde, maar ook kritische blik op een wereld waarin bots, algoritmische agenten en generatieve processen het werk doen en geeft deze het podium. Met onder anderen mediakunstenaar en botmaker Matthew Plummer-Fernandez en Me You and the Robot.

Kinderen en familie, Performance, Tentoonstelling, Workshop

Museumnacht010 2017

04 mrt — 05 mrt 2017

Bekijk de zuurspuwende fontein, bezoek de nagelsalon en duik weg voor flyingtoasters tijdens Museumnacht010 2017.

Kinderen en familie, Workshop

Houd de regen tegen: regenkleding maken

Workshops

Zo 05 mrt 2017, 12:00

De workshop Houd de regen tegen staat in het teken van waterafstotende stoffen. Volwassenen gaan aan de slag met patronen voor een regenbroek of een regenponcho. Kinderen maken een waterdichte tent.

Binnenkort

Gesprek, Talkshow

Politieke macht

Ministerie van Ruimtelijke Zaken

Do 09 mrt 2017, 19:30 — 21:00

Een week voor de verkiezingen staat het tweede gesprek van het Ministerie van Ruimtelijke Zaken in het teken van politieke macht. Vanuit de overtuiging dat de inrichting van de ruimte iedereen aangaat en niet alleen aan marktpartijen en mondige burgers kan worden overgelaten, organiseert Het Nieuw Instituut samen met Elma van Boxel en Kristian Koreman (ZUS) en Stephan Petermann (OMA/AMO) een serie oprichtingsgesprekken van een nieuw Ministerie van Ruimtelijke Zaken.

Kinderen en familie, Workshop

Iedereen aan boord: Nepkragen maken

Workshops

Zo 12 mrt 2017, 12:00

Voor diegenen die niet graag een bloes dragen, maar wel een mooie kraag willen, is een nepkraag dé uitkomst. Volwassenen gaan in deze workshop aan de slag met een boord en een stukje bloes met knoopjes. Kinderen maken een fantasiekraagje.

Gesprek, Talkshow, Tentoonstelling

On Microbes, Cities and Landscapes

Reading Room

Do 16 mrt 2017, 19:30 — 21:30

Epidemieën zijn steeds vaker in het nieuws. Recente uitbraken van ziekten zoals SARS en Ebola laten zien dat de microscopische schaal van virussen en bacteriën direct verbonden is met globalisering en klimaatverandering. Tegelijkertijd wordt de angst voor epidemieën voortdurend gebruikt om eenieder die voor ‘de Ander’ wordt aangezien, te marginaliseren.

Symposium

Next Step Award Rotterdam

Evenement

Do 16 mrt 2017, 19:30 — 21:00

Next Step Program is een nieuw programma speciaal voor opkomend ontwerptalent in de architectuur. Voor jonge architecten met vernieuwende ideeën die de kracht van de architectuur verbeelden voor de toekomst van de stad. De Bond voor Nederlandse Architecten (BNA) organiseert in samenwerking met Synchroon en Het Nieuwe Instituut een avond met de drie finalisten van het Next Step Program. Na een introductie door Fred Schoorl van de BNA en jurylid Nanne de Ru van The Powerhouse Company presenteren de drie finalisten hun visie en recent werk. Moderator is Tobias Verhoeven van Synchroon.

Kinderen en familie, Workshop

Creatief met Kurkleer

Workshops

Zo 19 mrt 2017, 12:00

Kurkleer is een bijzonder materiaal: het is stevig, maar toch soepel. In de workshop Creatief met Kurkleer maken volwassen deelnemers een rugzak, tas of hoesje voor hun telefoon. De kinderen gaan aan de slag met een vlot of boot dat kan drijven.

Lezing

Digitaal gereedschap om je stad mee te besturen

Do 23 mrt 2017, 19:30 — 21:30

Hoe werken deze instrumenten? Voor wie werken ze? Wat doen inwoners en beleidsmakers om deze nieuwe soorten van democratie vorm te geven? En, de belangrijkste vraag, hoe kunnen we dit inzetten in Eindhoven?

Lezing, Talkshow

Designing the Surface

Design Dialogues

Do 23 mrt 2017, 19:30 — 21:30

Op deze avond buigen ontwerper Chris Kabel, die als fellow bij Het Nieuwe Instituut het concept voor de tentoonstelling Designing the Surface ontwikkelde, digitale media kunstenaar Lucy Hardcastle, Jurrien Brouwers (Philips) en designcriticus Alice Rawsthorn zich over het oppervlak.

Kinderen en familie, Workshop

Botanisch borduren

Workshops

Zo 26 mrt 2017, 12:00

The New Haberdashery organiseert twee borduurworkshops, een voor volwassenen en een voor kinderen. De volwassenen maken met borduurgaren en bijzondere fournituren een prachtig geborduurde corsage. Kinderen gaan tekenen met naald en draad.

Kinderen en familie, Workshop

Iedereen aan boord: Nepkragen maken

Workshops

Zo 02 apr 2017, 12:00

Voor diegenen die niet graag een bloes dragen, maar wel een mooie kraag willen, is een nepkraag dé uitkomst. Volwassenen gaan in deze workshop aan de slag met een boord en een stukje bloes met knoopjes. Kinderen maken een fantasiekraagje.

Gesprek, Lezing

On The Most Powerful Catalyst

Reading Room

Ma 03 apr 2017, 19:30 — 21:00

In deze Reading Room bespreekt hoogleraar Antropologie Rosalind C. Morris de sociale impact en nasleep van het delven van een grondstof. Füsun Türetken fellow bij Het Nieuwe Instituut, reageert na afloop op de lezing.

Gesprek, Lezing, Talkshow

Feminismen in de architectuur

Dwars door het archief

Do 06 apr 2017, 19:30 — 21:00

Een avond over feminismen in de architectuur en de manifestatie van vrouwen in het Rijksarchief voor Architectuur en Stedenbouw. Met TU Delft Feminists, architect Afaina de Jong en stedenbouwkundige Riek Bakker.

Kinderen en familie, Workshop

Houd de regen tegen: regenkleding maken

Workshops

Zo 09 apr 2017, 12:00

De workshop Houd de regen tegen staat in het teken van waterafstotende stoffen. Volwassenen gaan aan de slag met patronen voor een regenbroek of een regenponcho. Kinderen maken een waterdichte tent.

Gesprek, Lezing, Talkshow

Scramble Suit: How to wear different bodies

Reading Room

Do 13 apr 2017, 19:30 — 21:00

Deze avond staat in het teken van de identiteit van het bewegende lichaam in onze huidige, genetwerkte ruimte van uiterlijk vertoon. Een fenomeen dat verkend wordt door middel van motion capture-technologie.

Kinderen en familie, Workshop

Creatief met Kurkleer

Workshops

Zo 16 apr 2017, 12:00

Kurkleer is een bijzonder materiaal: het is stevig, maar toch soepel. In de workshop Creatief met Kurkleer maken volwassen deelnemers een rugzak, tas of hoesje voor hun telefoon. De kinderen gaan aan de slag met een vlot of boot dat kan drijven.

Gesprek, Symposium, Talkshow

Can games make better cities and citizens?

Lecture

Do 20 apr 2017, 19:30 — 21:00

Gamedesigner Paolo Pedercini, oprichter van Molleindustria, spreekt over hoe gaming betere burgers en betere steden kan produceren. Deze lezing maakt deel uit van de Games for Cities Conference.

Gesprek, Lezing, Symposium, Talkshow

MADD Night: Screensaver

Gesprek

Do 18 mei 2017, 19:30 — 21:00

Een avond over Screensavers, de anonieme digitale werken die begonnen als oplossing voor een probleem, zich ontwikkelden tot een ruimte voor experiment, en vervolgens geruisloos uit onze digitale levens verdwenen.

Symposium

Alive. Active. Adaptive.

Internationaal congres over ervaringsdeskundigheid en nieuwe materialen

19 jun — 20 jun 2017

Alive. Active. Adaptive. is een internationaal congres georganiseerd door de Special Interest Group on Experiential Knowledge (EKSIG) van de DRS. Tijdens het congres zullen ontwerpers, onderzoekers, technici, architecten en kunstenaars zich samen buigen over de toekomst van dergelijke nieuwe materialen en de gevolgen daarvan voor onderzoek en praktijk op het gebied van ontwerpen.