Architectuur en interieur. Het verlangen naar Stijl

Het Nieuwe Instituut en Gemeentemuseum Den Haag werken aan de gezamenlijke tentoonstelling Architectuur en interieur. Het verlangen naar Stijl. Deze coproductie biedt een overzicht van tekeningen, maquettes en meubelstukken van deze invloedrijke kunstbeweging. Architectuur en interieur is van 10 juni tot en met 17 september te zien in Gemeentemuseum Den Haag, en bevat een groot aantal stukken uit de collectie van Het Nieuwe Instituut. Zo zijn onder meer originele ontwerptekeningen en maquettes van Th. van Doesburg, J.J.P. Oud, Jan Wils, C. van Eesteren, Gerrit Rietveld en Vilmos Huszár te zien.

De Stijl-postzegels

In het themajaar ´100 jaar De Stijl. Mondriaan tot Dutch Design’ geeft Het Nieuwe Instituut, in samenwerking met PostNL, een serie De Stijl-postzegels uit. Dit postzegelvel, met een oplage van 135.000 stuks, is ontworpen door PutGootink (René Put en Brigitte Gootink) en gebaseerd op beelden uit de collecties van Het Nieuwe Instituut en het Gemeentemuseum Den Haag. De lancering van de postzegels is gekoppeld aan de opening van de tentoonstelling Architectuur en interieur. Het verlangen naar Stijl.

Bruiklenen

Uit de collectie van Het Nieuwe Instituut worden dit jaar honderden stukken aan museale instellingen uitgeleend ten behoeve van tentoonstellingen over 100 jaar De Stijl. Zo is het Nieuwe Instituut partner van o.a. Kunsthal KAdE in Amersfoort (De Kleuren van De Stijl), EYE Museum (tijdens de Berlinale en Cannes), en het Centraal Museum in Utrecht (Rietvelds Meesterwerk. Leve De Stijl!). Op deze manier draagt Het Nieuwe Instituut tevens bij aan de collectiemobiliteit in Nederland, een onderwerp dat hoog op de agenda staat van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap en de Nederlandse Museumvereniging.

Mondriaan tot Dutch Design

In 2017 is het honderd jaar geleden dat De Stijl is opgericht. Met kenmerken die tot op de dag van vandaag in Dutch Design te zien zijn. Om deze mijlpaal te vieren heeft NBTC Holland Marketing 2017 uitgeroepen tot themajaar ‘Mondriaan tot Dutch Design’. Het themajaar markeert de introductie van de verhaallijn Mondriaan tot Dutch Design, die bezoekers door heel Nederland naar interessante plekken voert die te maken hebben met werken uit de periode van De Stijl en hedendaags design. De tentoonstelling Architectuur en interieur. Het verlangen naar Stijl is onderdeel van de manifestatie.