De nota Ruimte voor Architectuur uit 1991 vormde de start van het nationale architectuurbeleid dat de Nederlandse architectuur nationaal en internationaal op de kaart heeft gezet. Eind 2016 vormt het verschijnen van de Actieagenda Ruimtelijk Ontwerp 2017-2020 — Samen werken aan ontwerpkracht de aanleiding voor Rijksbouwmeester Floris Alkemade om, in samenwerking met de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Infrastructuur en Milieu, te kijken naar de resultaten van 25 jaar stimulering van architectuur en ruimtelijk ontwerp in Nederland.

Naast presentaties van beeldmateriaal en passages uit de Troonrede 1992 lichten de minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Jet Bussemaker en Rijksbouwmeester Floris Alkemade in gefilmde interviews hun favoriete project toe.

De tentoonstelling Rijk aan Ontwerpkracht  is vanaf 10 januari tot en met 5 februari 2017 te zien in de foyer van Het Nieuwe Instituut. Daarna is de tentoonstelling te zien in verschillende steden, te beginnen met Amsterdam (Arcam) in februari en maart 2017.