Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Onderzoek

De Nieuwe Tuin

Onderzoek

10 mei 2015 — 31 dec 2017

De Nieuwe Tuin is een publieke plek met een ecologisch systeem van kruiden, struiken, vogels en dieren. Kunstenaar/ontwerper Frank Bruggeman en ecologisch hovenier Hans Engelbrecht legden de tuin aan in het voorjaar van 2015 op het buitenterrein van Het Nieuwe Instituut. Hun ontwerp is een pleidooi voor een stedelijk groenbeheer op ecologische basis met ruimte voor verwildering.

Archief

100 Jaar De Stijl

Archief

01 jan — 31 dec 2017

In het kader van 100 jaar De Stijl gaat Het Nieuwe Instituut verschillende samenwerkingsverbanden aan met museale instellingen, waaronder een co-productie met Gemeentemuseum Den Haag.

Tentoonstelling

The Other Architect

Tentoonstelling

08 sep 2017 — 07 jan 2018

De tentoonstelling The Other Architect, georganiseerd door het Canadian Centre for Architecture (CCA), gaat nader in op de praktijk van verschillende architecten, die vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw tot op heden een bredere opvatting hanteren van hun rol als ontwerper. Aan de hand van verschillende casestudies wordt getoond hoe architecten, veelal opererend in multidisciplinaire teams, nieuwe praktijken introduceerden.

Tentoonstelling

Finders Keepers

The Life of Things

Tentoonstelling

08 sep 2017 — 11 feb 2018

Het design en crafts magazine MacGuffin onthult als samensteller van de tentoonstelling Finders Keepers het universum van de verzamelaar en toont honderden bruiklenen uit tientallen verzamelingen, om vervolgens stil te staan bij de uiteenlopende motieven en strategieën van verzamelaars, bij het esthetisch plezier van het verzamelen en het verborgen leven van de dingen.

Tentoonstelling

Discreet Violence: Architecture and the French War in Algeria

Tentoonstelling Gallery 3

08 sep 2017 — 07 jan 2018

Gallery 3 presenteert Discreet Violence: Architecture and the French War in Algeria, een pop-in expo samengesteld door Samia Henni die eerder te zien was bij ETH Zurich. Tijdens de Algerijnse Revolutie (1954-1962) werd door de Franse autoriteiten de gebouwde omgeving van Algerije drastisch getransformeerd om de Franse economische belangen te beschermen en het koloniale bestuur veilig te stellen. Met foto’s en filmbeelden wordt een architectuur aan het licht gebracht die gebruikt werd als middel voor controle en onderdrukking.

Tentoonstelling

Archief Interpretaties

Tentoonstelling Gallery 2

08 sep 2017 — 11 feb 2018

Sinds 2014 betrekt Het Nieuwe Instituut ontwerpers, kunstenaars en onderzoekers bij de ontsluiting van de eigen collectie en verleidt het hen ook om de rol van een archief in hun werk aan de orde te stellen. De afgelopen vier jaar heeft dat tot enkele opmerkelijke projecten geleid die binnen en buiten Nederland te zien waren, maar niet in het instituut zelf, waar de betekenis van het archief centraal staat. Archief Interpretaties biedt de perfecte context om vier uiteenlopende projecten nu thuis te brengen. 

Tentoonstelling

Ruimtelijk ontwerp Studio Sabine Marcelis

Installatie Gallery 3

14 okt 2017 — 07 jan 2018

Voor het internationale filmfestival in Cannes ontwierp Studio Sabine Marcelis een ruimtelijke installatie die diende als ontmoetingsplek voor de internationale filmindustrie. Een variatie op de installatie is te zien in Gallery 3 vanaf 14 oktober 2017.

Tentoonstelling

Rotterdams ontwerptalent

Pop-in expo

31 okt — 19 nov 2017

Deze pop-in expo toont de drie afstudeerprojecten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst die genomineerd zijn voor de afstudeerprijs De Meester. De drie zeer verschillende projecten van Maarten de Haas en Jurgen ten Hoeve en Ben Wegdam laten op volstrekt eigen wijze zien hoe jonge architecten en stedenbouwers op dit moment naar hun vak kijken.

Lezing, Tentoonstelling, Workshop

Architecture of Appropriation tijdens de 11e Internationale Architectuurbiënnale van São Paulo

14 nov — 19 dec 2017

Het Nieuwe Instituut presenteert Architecture of Appropriation tijdens de 11e Internationale Architectuurbiënnale van São Paulo. 

Workshop

Macramé

Workshop met Handmade Heaven

Zo 19 nov 2017, 12:00 — 16:00

In deze workshop wordt onder begeleiding van Handmade Heaven een plantenhanger geknoopt met de traditionele handwerktechniek macramé, waarbij draden worden geknoopt tot een patroon.

Kinderen en familie, Workshop

In de knoop met Floris Hin

Zo 19 nov 2017, 12:00 — 14:00

In deze workshop maken kinderen samen met Floris kennis met uiteenlopend knopen.

Binnenkort

Tentoonstelling

Disarming Design from Palestine

Pop-in expo

21 nov — 03 dec 2017

Disarming Design From Palestine toont producten uit Palestina die ontworpen zijn door hedendaagse ontwerpers en kunstenaars in samenwerking met lokale producenten en ambachtslieden.

Symposium

The Tools of the Architect

Save the Date: Conferentie

22 nov — 24 nov 2017

Het Jaap Bakema Study Centre faciliteert het vijfde thematische congres van het European Architecture History Network, The Tools of the Architect, in samenwerking met de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Het congres, dat loopt van 22 tot 24 november 2017, verplaatst zich op 23 november naar Het Nieuwe Instituut, waar een reeks papers wordt gepresenteerd en Michiel Riedijk de keynote-lezing geeft.

Lezing

Manner or Method: the Tools of the Architect Reconsidered, door Michiel Riedijk

Keynotelezing bij het vijfde thematische congres van het European Architecture History

Do 23 nov 2017, 17:00

Van Vitruvius en Villard de Honnecourt tot Building Information Modeling (BIM) – architectonisch ontwerpen is van oudsher onderhevig aan een steeds verdergaande arbeidsverdeling binnen de bouwsector. In zijn lezing bespreekt Michiel Riedijk welke gevolgen dit heeft voor zowel de architectuurpraktijk als het -onderwijs.

Performance

Accusation #5: I control

Dansvoorstelling

Do 23 nov 2017, 18:45 — 19:15

Accusations is een serie solodansvoorstellingen die doet denken aan een oneindige estafette van beweging, beeld, film, sound en tekst. Choreograaf Ann Van den Broek heeft elke solodans opgebouwd rondom één performer, gebaseerd op het materiaal van de voorstelling Accusations. De tweede dans Accusation #5: I control zal worden uitgevoerd door Laila Gozzi.

Lezing

Pioniers #3

BNO IMG LAB

Do 23 nov 2017, 20:00 — 22:00

De voorhoede, de nieuwkomers, de starters, vers bloed, nieuwe aanwas! Deze BNO IMG LAB-avond presenteert innovatieve inzichten van gretige ontwerpers die afgelopen jaar met verrassende afstudeerprojecten de academies verlieten. Met presentaties van: Eline Benjaminsen, Dominica Chen, Ekaterina Galetski, Roos Groothuizen, Devi Heller, Funs Janssen, Kevin Osepa, Djillie Roes, Anouk Smith en Sam Tollenaar.

Workshop

Creatief met kurkleer - Bucket bag

Workshop

Zo 26 nov 2017, 12:00 — 16:00

Kurkleer is een bijzonder materiaal: het is stevig, maar toch soepel. In de workshop Creatief met kurkleer maken deelnemers een bucket bag.

Deze workshop is helaas uitverkocht!

Kinderen en familie, Workshop

Verzameltassen

Zo 26 nov 2017, 12:00 — 14:00

Kinderen maken een opbergtas van leer speciaal voor hun verzameling. 

Lezing

Imagining Terror: Propaganda Art Today

Reading Room

Do 30 nov 2017, 19:30 — 21:00

Kunstenaar en propaganda-onderzoeker Jonas Staal bespreekt de rol van de artistieke verbeelding in het vormgeven van de War on Terror en de nieuwe nationalistische regimes die overal ter wereld de kop opsteken.

Workshop

Moderne merklap borduren

Workshop

Zo 03 dec 2017, 12:00 — 16:00

Deelnemers maken een modern borduurwerk, losjes geïnspireerd op de ouderwetse merklap.

Rondleiding

Vrienden Dwars door het Archief: Pi de Bruijn

Rondleiding voor Vrienden

Do 07 dec 2017, 17:00 — 18:00

Tijdens een rondleiding door de depots van Het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, vertelt conservator en archivaris Clara Stille over het werk en de visie van architect Pi de Bruijn, aan de hand van zijn archief.

Gesprek, Talkshow

Schrijvende ontwerpers pakken het podium

Critics Night

Do 07 dec 2017, 19:00 — 21:30

Tijdens deze Critics Night staat de schrijvende ontwerper centraal. Teksten over design worden voorgedragen door de ontwerpers zelf. Met Joeri Pruys, Sander Manse, Maarten Kloos, Ineke Hans, Sophie Krier en Hans Venhuizen.

Kinderen en familie, Workshop

Hoedenmakers

Zo 10 dec 2017, 12:00

Geïnspireerd door de hoedenverzameling van Seth Siegelaub maken kinderen een gekke hoed. 

Workshop

Sashiko en Boro stitching

Workshop met Textielfabrique

Zo 10 dec 2017, 12:00 — 16:00

In deze workshop krijgen deelnemers meer achtergrondinformatie over de techniek en gaan ze zelf aan de slag met verschillende steken en het tekenen van een modern Sashikopatroon om te borduren.

Deze workshop is helaas uitverkocht!

Gesprek

Lost and Living (in) Archives

Boekpresentatie

Do 14 dec 2017, 17:00 — 18:00

De lancering van Lost and Living (in) Archives, Valiz, 2017

Gesprek, Rondleiding

MacGuffin magazine Nº 5 The Cabinet

Lancering magazine

Do 14 dec 2017, 17:45 — 19:00

Magazine MacGuffin Nº 5 The Cabinet onthult het bijzondere leven van de kast in al zijn verschijningsvormen. De lancering vindt plaats op 14 december in Het Nieuwe Instituut, waar op dit moment de door MacGuffin samengestelde tentoonstelling Finders Keepers is te zien. 

Gesprek, Lezing

Trappen en ramen: een verzameling Britse architectuurgeschiedenis

Finders Keepers: The Art of Finding lezing

Do 14 dec 2017, 19:00 — 19:45

In de context van de tentoonstelling Finders Keepers vertelt Charles Brooking over zijn grote liefde voor trappen en ramen en hoe deze is uitgegroeid tot een belangwekkende verzameling.

Lezing

De Stijl als interieurproject

Duo-lezing Sabine Marcelis en Hetty Berens

Do 14 dec 2017, 19:30 — 21:00

Een duo-lezing in Huis Sonneveld met ontwerper Sabine Marcelis en architectuurhistoricus Hetty Berens. Marcelis en Berens zullen ieder aan de hand van een specifiek interieurproject reflecteren op ontwerpstroming De Stijl. De twee verhalen maken inzichtelijk dat De Stijl allerminst een geïsoleerd avant-garde project was, maar in vele richtingen en tot op vandaag de dag zijn invoed doet gelden. 

Lezing

No cover

Counter Cartographies door Mpho Matsipa

Architecture and Representation

Do 14 dec 2017, 19:30 — 21:00

Derde lezing uit de serie Architecture and Representation met e-flux en The Berlage. In deze lezing zal onderzoeker Mpho Matsipa het onderwerp counter cartographies bespreken.

Workshop

Maak je eigen bow tie!

Workshop - Kerstspecial

Zo 17 dec 2017, 12:00 — 16:00

Deze december maak je jouw feestelijke outfit compleet met een bow tie.

Kinderen en familie, Workshop

Vlechtwerken met Esmé Hofman

Zo 17 dec 2017, 12:00 — 14:00

Hoe vlecht je mattenkloppers? Esmé Hofman leert kinderen alles over looping. Samen met haar maken ze een eigen vlechtwerk.

Lezing

Architecture of Counter Revolution

Lezing

Do 21 dec 2017, 19:30 — 21:00

Tijdens de Algerijnse revolutie (1954-1962), werd de strijd om onafhankelijkheid van de Franse kolonisator zwaar bevochten. Architect Samia Henni richt zich op een minder bekend aspect van deze oorlog, namelijk hoe architectuur werd ingezet door de Franse civiele en militaire autoriteiten om het koloniaal bestuur te handhaven en de Algerijnse bevolking in bedwang te houden. 

Kinderen en familie, Tentoonstelling, Workshop

Kerstvakantie

23 dec 2017 — 07 jan 2018

In de kerstvakantie is er in Het Nieuwe Instituut van alles te doen voor families. Naast de vaste programma's VerzamelDingen (6+) en Save Flight zijn er extra workshops.

Kinderen en familie, Workshop

Vouwen en vliegen

Wo 27 dec 2017, 13:00 — 17:00

In de kerstvakantie worden bij Het Nieuwe Instituut razendsnelle vliegtuigjes gevouwen. Wie wint de competitie?

Kinderen en familie, Workshop

Portret in spullen

Workshop voor de hele familie

Wo 03 jan 2018, 13:00 — 17:00

Tijdens de kerstvakantie kun je met de hele familie terecht in Het Nieuwe Instituut bij de workshop Portret in spullen. 

Kinderen en familie, Workshop

De stoelenverzameling

Zo 07 jan 2018, 12:00 — 14:00

In de workshop De stoelenverzameling  maken kinderen een miniatuurstoel van verschillende materialen.

Gesprek, Lezing

No cover

Based in...

Design Dialogues

Do 11 jan 2018, 19:30 — 21:00

Deze editie van Design Dialogues richt zich op de betekenis van de vestigingslocatie van ontwerpers en dan met name ontwerpers die buiten hun eigen stad of land van herkomst werken. Vooral zij zijn in staat hun identiteit als ontwerper te beschouwen als iets dat grenzen, culturen en geschiedenissen overschrijdt. Met kunstenaar/ontwerper Silvio Lorusso en architect/onderzoeker Mohamed Elshahed.

Kinderen en familie, Workshop

Tekendingen

Zo 14 jan 2018, 12:00 — 14:00

Door te tekenen leer je beter te kijken en meer te zien. In deze workshop tekenen kinderen een object uit de tentoonstelling. 

Lezing

No cover

Scale Figures door Hilary Sample

Architecture and Representation

Do 18 jan 2018, 20:00 — 21:30

De vierde lezing uit de serie Architecture and Representation met e-flux en The Berlage. In deze lezing vertelt architect Hilary Sample over het onderwerp Scale Figures.  

Kinderen en familie, Workshop

Red de mattenklopper

Zo 28 jan 2018, 12:00 — 14:00

In deze workshop onderzoeken kinderen de uitstervende mattenklopper en maken er eentje voor thuis. 

Kinderen en familie, Workshop

Straatjutten

Zo 04 feb 2018, 12:00 — 14:00

Een echte verzamelaar let altijd op en vindt zijn stukken vaak op de gekste plekken.

Kinderen en familie, Workshop

Handlettering

Zo 11 feb 2018, 12:00 — 14:00

Kinderen ontdekken hun eigen handlettering stijl met bijzondere pennen.