Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Onderzoek

De Nieuwe Tuin

Onderzoek

10 mei 2015 — 31 dec 2017

De Nieuwe Tuin is een publieke plek met een ecologisch systeem van kruiden, struiken, vogels en dieren. Kunstenaar/ontwerper Frank Bruggeman en ecologisch hovenier Hans Engelbrecht legden de tuin aan in het voorjaar van 2015 op het buitenterrein van Het Nieuwe Instituut. Hun ontwerp is een pleidooi voor een stedelijk groenbeheer op ecologische basis met ruimte voor verwildering.

Tentoonstelling

51 Sprints

Interactieve webdocumentaire

Tentoonstelling

12 jun 2016 — 01 aug 2017

Dit webmagazine bevat achtergrondinformatie bij de interactieve webdocumentaire 51 Sprints, waarin de Olympische atleet een centrale plaats heeft.

Tentoonstelling

Designing the Surface

Tentoonstelling

27 jan — 20 aug 2017

Designing the Surface, een tentoonstelling over de laatste laag van producten, presenteert een verzameling van artefacten verdeeld over vijf verzamelingen: Luster (pracht), Patina (glans), Faux (vermomming), Teflon (afstoting) en Agency (strijdbaarheid).

Onderzoek, Tentoonstelling

Architecture of Appropriation

Onderzoek, Tentoonstelling

27 jan — 20 aug 2017

Allerlei vormen van toe-eigening, zoals kraken, spelen een essentiële rol in de ontwikkeling van de stad en de publieke ruimte. De tentoonstelling Architecture of Appropriation gaat nader in op thema’s als leegstand, eigendom en meervoudige woonvormen. 

Tentoonstelling

Sleep Mode

The Art of the Screensaver

Tentoonstelling

27 jan — 20 aug 2017

Vanuit zijn artistieke praktijk wil internetkunstenaar Rafaël Rozendaal de anonieme en vergankelijke rol van de screensaver aan de orde stellen, en tegelijk zijn fascinatie voor het subversieve, speelse en diffuse karakter ervan overbrengen.

Tentoonstelling

Fight, Squat, Resist: Housing Alternatives of Social Movements

30 mrt — 20 aug 2017

Vanaf donderdag 30 maart is de installatie Fight, Squat, Resist: Housing Alternatives of the Social Movements te zien in de tentoonstelling Architecture of Appropriation.

Tentoonstelling

Architectuur en interieur. Het verlangen naar stijl

Tentoonstelling in Den Haag

10 jun — 17 sep 2017

Nederlandse architecten en vormgevers als Gerrit Rietveld, Theo van Doesburg, Cornelis van Eesteren en J.J.P. Oud hebben de weg vrijgemaakt voor generaties vernieuwers na hen. Over de wortels van De Stijl is minder bekend. In Den Haag tonen Gemeentemuseum Den Haag en Het Nieuwe Instituut een overzicht van tekeningen, maquettes en meubelstukken van deze invloedrijke kunstbeweging. Voor het eerst samengebracht bieden de werken verrassende inzichten: dat wat eenduidig of simpel oogt, is dubbelzinnig en complex. En wat nieuw lijkt, blijkt soms al langer te bestaan.

Kinderen en familie, Tentoonstelling, Workshop

Zomervakantie bij Het Nieuwe Instituut

Vier een zonnige zomer vol maakactiviteiten in juli en augustus

08 jul — 27 aug 2017

De zomervakantie staat voor de deur, met een zomerprogramma vol maakactiviteiten bij Het Nieuwe Instituut.

Tentoonstelling

Het Nieuwe Instituut en De Stijl

Pop-in expo

11 jul — 03 sep 2017

In het themajaar '100 jaar De Stijl. Mondriaan tot Dutch Design’ heeft PostNL in samenwerking met Het Nieuwe Instituut en het Gemeentemuseum Den Haag een postzegelvel van tien De Stijl-postzegels uitgegeven met topstukken van beider musea. De pop-in expo toont in de zomerweken de context van dit door ontwerpbureau PutGootink ontworpen postzegelvel met onder meer een korte film over het maakproces, één van de topstukken uit de collectie van Theo van Doesburg en een eigentijds behangontwerp geïnspireerd op De Stijl.

Kinderen en familie, Workshop

Aan de slag met kleur

Vlisco in The New Haberdashery

Zo 30 jul 2017, 12:00

De kleurrijke prints van Vlisco, ook wel Wax Hollandais genoemd, zijn al 170 jaar populair in een groot aantal Afrikaanse landen. In Nederland waren ze tot voor kort onbekend, maar daar komt de laatste jaren snel verandering in. Van de Vlisco-stoffen die verkrijgbaar zijn in The New Haberdashery maken volwassenen een tote bag. Kinderen maken hun eigen kleurrijke prints met diverse verftechnieken.

Binnenkort

Tentoonstelling

The Other Architect

Tentoonstelling

08 sep 2017 — 07 jan 2018

The Other Architect. Een tentoonstelling waarin een verbreed perspectief op de maatschappelijke rol van de architect wordt verkend.

Kinderen en familie, Workshop

Botanisch Borduren – buiteneditie

Workshops

Zo 06 aug 2017, 12:00

The New Haberdashery organiseert twee borduurworkshops, een voor volwassenen en een voor kinderen. De volwassenen maken met borduurgaren en bijzondere fournituren een prachtig geborduurde corsage. Kinderen gaan tekenen met naald en draad. Met goed weer gaan deelnemers in De Nieuwe Tuin aan de slag, waar inspiratiemateriaal in de vorm van planten en bloemen talrijk aanwezig is. 

Kinderen en familie, Workshop

Stralend op het strand

Workshops

Zo 13 aug 2017, 12:00

Nog geen badkleding op orde voor de vakantie? Op zondag 23 juli en zondag 13 augustus vindt in The New Haberdashery onder leiding van lingerieontwerpster Esther Dekker een workshop badkleding maken plaats. Kinderen gaan aan de slag met een vlieger voor op het strand.

Kinderen en familie, Workshop

Zonnig zomers shirt

Workshops

Zo 20 aug 2017, 12:00

Een goed zomershirt is niet te missen in een kledingkast. In de workshop Zonnig zomers shirt gaan jong en oud aan de slag met aanwezige patronen en stoffen en maken een eigen t-shirt.

Gesprek, Lezing

Protest

Reading Room

Do 14 sep 2017, 19:30 — 21:00

Nomeda en Gediminas Urbonas van Urbonas Studios pleiten voor het terugwinnen van publieke cultuur in tijden van overweldigende privatisering. 

Symposium

Leren preserveren

Mini-congres

Do 21 sep 2017, 15:00 — 17:00

Digitale duurzaamheid vereist dat erfgoedprofessionals over de juiste kennis en vaardigheden beschikken, nu en in de toekomst. Zijn we al zo ver? Sluit het kennisaanbod goed genoeg aan op de vraag? En wat is die vraag eigenlijk?

Gesprek

Inloopspreekuur van Het Nieuwe Instituut en DutchCulture

Do 21 sep 2017, 17:30 — 19:00

Heb je plannen om je werkpraktijk een internationale doorstart te geven? En kan je daar de nodige tips voor gebruiken? Kom dan naar het Inloopspreekuur van Het Nieuwe Instituut en DutchCulture in Rotterdam!

Gesprek, Lezing

Instagram and The Paradox of Photogenic Practice

Design Dialogue

Do 21 sep 2017, 19:30 — 21:00

Wat betekent Instagram voor de praktijk van kunstenaars en ontwerpers? Tijdens deze Design Dialogue gaan criticus/onderzoeker Steyn Bergs, ontwerper Floriane Misslin en kunstenaar Alessandro Bava in op het kritische en artistieke potentieel van het sociale platform. Tamar Shafrir (Het Nieuwe Instituut) treedt op als moderator.

Gesprek, Lezing, Talkshow

Playgrounds Session #5 Beyond Motion

BNO IMG LAB

Do 28 sep 2017, 20:00 — 22:00

Een avond in samenwerking met het Playgrounds Festival met typografie, illustratie en art in beweging. Met drie makers uit de wereld van bewegend beeld, elk vanuit hun eigen discipline.

Gesprek, Lezing, Symposium, Talkshow

Door de lens van de fotograaf

Dwars door het Archief

Do 05 okt 2017, 19:30 — 21:00

Een caleidoscopische avond over architectuurfotografie met als vertrekpunt de omvangrijke fotocollectie van het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Met bijdragen van fotograaf Frank van der Salm, architect Mels Crouwel, schrijfster Sanneke van Hassel, fotograaf Johannes Schwartz, conservator Ellen Smit en restaurator Erica Jonkman.

Gesprek, Lezing, Talkshow

Wat is het Nederlandse landschap?

Do 12 okt 2017, 20:00 — 21:30

Schrijvers, dichters, denkers en ontwerpers vieren en ontleden de rijkdom van het Nederlandse landschap ter gelegenheid van het verschijnen van het jubileumnummer van literair tijdschrift De Gids. Een gesprek met schrijver en filosoof Dirk van Weelden onder leiding van Marten Kuijpers. Afgewisseld met voordrachten van de schrijvers/dichters Maria Barnas, Peer Wittenbols, Sasja Janssen en Maarten van der Graaff.

Gesprek

Inloopspreekuur van Het Nieuwe Instituut en DutchCulture

Do 19 okt 2017, 17:30 — 19:00

Heb je plannen om je werkpraktijk een internationale doorstart te geven? En kan je daar de nodige tips voor gebruiken? Kom dan naar het Inloopspreekuur van Het Nieuwe Instituut en DutchCulture in Rotterdam!

Kinderen en familie

Docentenmiddag Het Nieuwe Instituut, Boijmans en Kunsthal

Wo 25 okt 2017, 13:30 — 17:00

Op 25 oktober organiseren De Kunsthal, Museum Boijmans Van Beuningen en Het Nieuwe Instituut een gezamelijke docentenmiddag. 

Gesprek, Lezing, Talkshow

De Grondslagen

Ministerie van Ruimtelijke Zaken

Do 09 nov 2017, 19:30 — 21:30

Na de eerste drie oprichtingsgesprekken over ministeriële ambities, macht en harde feiten gaat het Ministerie van Ruimtelijke Zaken in het najaar de basis leggen voor het nieuwe ministerie. Tijdens deze vierde bijeenkomst worden de grondslagen voor het ministerie opgesteld en wordt de vorm van het ministerie verkend.