Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Archief, Tentoonstelling

Atelier Nelly en Theo van Doesburg

Archief, Tentoonstelling

11 jul 2020 — 12 jul 2021

Een nieuwe kijk op het werk van Nelly en Theo van Doesburg, dankzij de recente restauratie van hun architectuurarchief. De presentatie erkent Nelly als sleutelfiguur in de opbouw van de reputatie van Van Doesburg en De Stijl. Stralend middelpunt van de opstelling is hun meest uitgesproken project samen: de atelierwoning in Meudon, een voorstad van Parijs. Met nooit eerder of lang niet getoonde schetsen, tekeningen en maquettes ingebed in de rijke gebruiksgeschiedenis van het huis.

Onderzoek, Tentoonstelling

Lithium

Onderzoek, Tentoonstelling

20 sep 2020 — 11 apr 2021

De tentoonstelling Lithium is opgevat als een kuuroord waar onderzoekers, ontwerpers en kunstenaars aan de hand van het element lithium zowel de heilzame als de schadelijke kanten van de eeuwige menselijke zoektocht naar energie belichten. Hoe vaak kunnen we onze batterijen nog opladen zonder iets te doen aan de oorzaken van de uitputting van mens en planeet?

Tentoonstelling

Art on Display 1949-69

Tentoonstelling

04 okt 2020 — 07 mrt 2021

Hoe presenteer je kunst? En hoe kijk je daar als bezoeker naar? Veel museumbezoekers zijn geneigd direct de aandacht op het kunstwerk te richten, onbewust van het feit dat de ontmoeting met het kunstwerk is geënsceneerd door een ontwerper. Art on Display 1949-69 stelt daarom voor een keer het tentoonstellingsontwerp zelf centraal. De expositie brengt enkele van de meest vooruitstrevende, naoorlogse tentoonstellingsontwerpen van architecten samen aan de hand van 1:1 reconstructies. Met tentoonstellingsontwerpen van Carlo Scarpa, Franco Albini en Franca Helg, Lina Bo Bardi, Aldo van Eyck en Alison en Peter Smithson. 

Rondleiding

Aquarian Gardens geluidswandeling

De Nieuwe Tuin

19 mei 2019 — 31 dec 2020

Kunstenaar Annika Kappner neemt bezoekers in een geleide meditatie mee op een verkenning van de (biologische) diversiteit en complexiteit van De Nieuwe Tuin.

Tentoonstelling

Set Stage Screen: Realities of Postproduction

Installatie

01 jun 2020 — 03 jan 2021

Set Stage Screen: Realities of Postproduction onderzoekt hoe hedendaagse videos een publieke ruimte vormen voor activisme, commercie en emancipatie.

Tentoonstelling

Gijs Bakker & K. Schippers: Beginselen

Ontwerp en poëzie in Huis Sonneveld

11 jul 2020 — 10 jan 2021

Gijs Bakker en K. Schippers presenteren in Huis Sonneveld combinaties van sieraden en gedichten die ze speciaal voor deze gelegenheid geselecteerd hebben uit hun omvangrijke oeuvres. Er ontstaat zo een sfeer waarin bezoekers nieuwe verbanden kunnen leggen en alternatieve interpretaties de ruimte krijgen.

Kinderen en familie, Workshop

Lang leve de toekomst!

18 jul 2020 — 31 dec 2021

Het ontwerpdek van Het Nieuwe Instituut maakt van bezoekers digitale ontwerpers. In Lang leve de toekomst! ontwerpen families de wereld in het jaar 2520. En als je ontwerper van de toekomst bent, kan alles.

Kinderen en familie, Performance, Workshop

Oplaadleeg TV

FamilieFest

25 okt — 30 dec 2020

FamilieFest staat deze editie in het teken van Oplaadleeg TV. FamilieFest Oplaadleeg TV sluit aan bij de tentoonstelling Lithium, waarvan de titel verwijst naar de stof die in de batterijen zit die onze laptops, elektrische auto’s en telefoons opladen. Doe de komende maanden mee met verschillende activiteiten en werk samen met de omleiders van Het Nieuwe Instituut aan het maken van de Oplaadleeg TV-show.

Tentoonstelling

Kunstbende Voorronde Expo & Fashion 2020

Gallery 3 By Kunstbende

25 okt — 30 nov 2020

Kunstbende nodigt elk jaar jongeren met liefde voor kunst uit om hun talent verder te ontwikkelen en hun vaardigheden te tonen op een groot podium. Dit jaar vindt de voorronde Kunstbende Zuid-Holland voor de disciplines Expo en Fashion plaats in Gallery 3 van Het Nieuwe Instituut.

Tentoonstelling

The Mind Game

Gallery 3 By Charlie Koolhaas & Madelon Vriesendorp

28 nov — 28 dec 2020

De afbeeldingen, objecten en video’s in de tentoonstelling The Mind Game vormen samen het verslag van een week van online workshops die plaatsvond in mei 2020, tijdens de Covid-19-pandemie. In die tijd van isolement boden de workshops, bedacht door kunstenaars Charlie Koolhaas en Madelon Vriesendorp, deelnemers een ruimte voor verbinding en speelsheid.

Rondleiding

Sunday Stroll met Florian

Zo 29 nov 2020, 14:00 — 15:00

Sluit op zondag 29 november (14:00) aan bij de Sunday Stroll van Florian van Zandwijk. Florian zal je meenemen door de tentoonstelling Lithium vanuit zijn visie als ontwerper. Hoe afhankelijk zijn wij van een opgeladen batterij? Niet alleen de batterij van je smartphone, maar ok die van jezelf. Wat gebeurt er met onze gemoedstoestand als wij ons steeds spiegelen aan deze technologie?

Binnenkort

Agentschap

Who is we?

Nederlands paviljoen, Biennale Architettura

Agentschap

22 mei — 21 nov 2021

Het Nieuwe Instituut, commissionair van het Nederlandse Paviljoen tijdens de 17e Internationale Architectuurtentoonstelling van La Biennale di Venezia, presenteert Who is We? , de officiële Nederlandse bijdrage aan de biënnale.

Workshop

Creatieve ondersteuning voor ontwerpers in lockdown

Members' Workshop

Do 03 dec 2020, 19:00 — 20:30

Bij gebrek aan inspirerende koffiepauzes en informele gesprekjes organiseert Het Nieuwe Instituut creatieve ondersteuning voor ontwerpers in lockdown. 

Film, Gesprek

Restitution of African Cultural Heritage

e-flux Architecture x Het Nieuwe Instituut

Do 10 dec 2020, 19:30 — 21:00

Een vertoning van een video door Sumayya Vally wordt gevolgd door een gesprek met de videomaker en Wayne Modest over de restitutie van Afrikaans cultureel erfgoed. Dit is de vierde editie van Monument, een samenwerking met e-flux Architecture, waarin op zoek wordt gegaan naar de rol die monumenten—opnieuw—spelen in het mobiliseren en articuleren van de erkenning van verzet.

 

Symposium

The Coming South: Struggles, Epistemologies, Solidarity

Symposium

17 dec — 19 dec 2020

The Coming South: Struggles, Epistemologies, Solidarity is een online symposium dat kijkt naar de toenemende tweedelingen ten grondslag aan de polarisatie en hiërarchie die de Global North / Global South wereldorde rechtvaardigen.

Film

so real, so very now

The One Minutes

Vr 18 dec 2020, 20:00 — 21:00

De videoreeks so real, so very now van The One Minutes  is samengesteld door kunstenaar Misha de Ridder. De serie is bedoeld als een oefening in actief zien: in kijken en opnieuw kijken, met een frisse blik. De serie experimenten met video’s van één minuut vertrekt vanuit de perceptie.

Rondleiding

Rondleiding door Lithium voor Members

Members' Event

Zo 20 dec 2020, 15:00 — 16:00

Het Nieuwe Instituut biedt een speciale rondleiding door Lithium, een van onze nieuwe tentoonstellingen, exclusief voor Members.

Lezing

From Burn-Out to 7UP: On Lithium and Mental Health

TNL! Lithium

Do 14 jan 2021, 19:30 — 21:00

Dit event draait om de rol die lithium speelt in de behandeling van geestelijke gezondheidsproblemen en symptomen van uitputting en overwerktheid. Er worden al eeuwen geneeskrachtige eigenschappen toegedicht aan dit chemische element dat vaak in minerale waterbronnen wordt aangetroffen. Het gesprek vindt plaats in het kader van een reeks activiteiten rond het functioneren van het element lithium in verschillende verschijningsvormen van burn-out.

Lezing

Lithium Cosmologies & Energy Landscapes

TNL! Lithium

Do 04 feb 2021, 19:30 — 21:00

In dit event staat de rol van lithium in de ‘groene’ transitie naar duurzame energie centraal. Daarnaast is er aandacht voor een van de grootste wetenschappelijke mysteries die ons op dit moment bezighoudt: het zogeheten kosmologische lithiumprobleem. Hoewel het een van de eerste elementen was die bij de oerknal ontstonden, lijkt lithium op de een of andere mysterieuze manier te ontbreken in het heelal. Het gesprek vindt plaats in het kader van een reeks activiteiten rond het functioneren van het element lithium in verschillende verschijningsvormen van burn-out. 

Lezing

Lithium Frontiers: Visual Counter-Strategies

TNL! Lithium

Do 11 mrt 2021, 19:30 — 21:00

Dit gesprek biedt kunstenaars, ontwerpers en andere mensen uit de (ontwerp)praktijk een verscheidenheid aan audiovisuele strategieën om overexploitatie van natuurlijke rijkdommen tegen te gaan. Ze worden uitgenodigd om zich collectieve alternatieven voor de huidige winning en het gebruik van lithium voor te stellen die niet uitputtend of uitbuitend zijn. Het is het slotevent in het kader van een reeks activiteiten rond het functioneren van het element lithium in verschillende verschijningsvormen van burn-out.

Excursie, Gesprek, Opening

La Biennale di Venezia

Members' Trip

19 mei — 21 mei 2021

Het Nieuwe Instituut biedt de exclusieve mogelijkheid voor Members om de pre-openingsdagen van La Biennale di Venezia bij te wonen van 19 tot en met vrijdag 21 mei 2021.