Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Tentoonstelling

Tools for Progress

Pop-in Expo

06 feb — 25 feb 2018

Deze pop-in expo toont een serie sieraden ontworpen door Cédric Van Parys als onderdeel van zijn Tools for Progress project.

Gesprek, Lezing

Databaas #3

BNO IMG LAB

Do 22 feb 2018, 20:00 — 22:00

Deze BNO IMG LAB-avond geeft een kijkje in de wereld van datavisualisatie, big data, infographics en data in de media.

Binnenkort

Onderzoek, Tentoonstelling

WORK, BODY, LEISURE

Dutch Pavilion, Venice Architecture Biennale 2018

Onderzoek, Tentoonstelling

26 mei — 25 nov 2018

Het Nieuwe Instituut, verantwoordelijk voor de invulling van het Nederlandse Paviljoen tijdens de 16e Internationale Architectuurtentoonstelling van La Biennale di Venezia, presenteert WORK, BODY, LEISURE, het thema van de officiële Nederlandse bijdrage aan de biënnale. Met WORK, BODY, LEISURE worden niet alleen veranderende ideeën over het menselijk lichaam verkend, maar zowel ruimtelijke configuraties als leefomstandigheden, die het resultaat zijn van actuele veranderingen op het terrein van arbeidsethos en arbeidscondities. Tegen de achtergrond van opkomende automatiseringstechnologieën, wil het project nieuwe vormen van creativiteit en betrokkenheid aanmoedigen.

Gesprek, Lezing

The Human Insect

Lezing

Do 01 mrt 2018, 19:30 — 21:00

Architectuurtheoreticus Mark Wigley legt de verregaande verstrengeling van technologie en mens bloot in de context van de door hem samengestelde tentoonstelling The Human Insect: Antenna Architectures 1887-2017. Deze tentoonstelling, die op 1 maart 2018 opent in Het Nieuwe Instituut, komt voort uit de tiende Premsela-lezing over The Architecture of Radio die Wigley in 2014 gaf.

Kinderen en familie, Performance, Tentoonstelling, Workshop

Museumnacht010 2018

Nachttuin

03 mrt — 04 mrt 2018

Je bent toch niet bang in het donker? Dit jaar is het tijdens Museumnacht010 extra spannend in Het Nieuwe Instituut. Als nachtdier ontdek je de tentoonstellingen die gaan over het controleren van en je overgeven aan de natuur. In de tuin vind je een dak van rook en beloon je jezelf met een lokaal gebrouwen hartversterkertje. Huis Sonneveld hult zich in Marokkaanse sferen.

Tentoonstelling

Dissident Gardens

Tentoonstellingen en Programma

04 mrt — 23 sep 2018

Met Dissident Gardens richt Het Nieuwe Instituut de blik op de meest actuele uitingsvormen van de klassieke strijd tussen natuur en cultuur. Het programma omvat vijf tentoonstellingen, een serie lezingen en debatten, en educatie-activiteiten.

Rondleiding

Vrienden Dwars door het archief: Structuralistische tekeningen

Rondleiding voor Vrienden

Do 08 mrt 2018, 17:00 — 18:00

Conservator Ellen Smit laat tijdens deze rondleiding door het archief tekeningen zien van 'structuralistische' architecten, zoals Piet Blom en Jan Verhoeven. Ze maakten bijzondere architectonische tekeningen met kleurrijke rasters en patronen. Hoe ontstond deze geheel eigen manier van visualiseren?

Lezing, Symposium

Whatever Happened to History and Theory in Dutch Architecture?

Symposium

Do 08 mrt 2018, 17:00 — 21:30

Het symposium Whatever Happened to History and Theory in Dutch Architecture? bevraagt de hedendaagse rol, positie en staat van architectuurgeschiedenis en -theorie in de Nederlandse architectuurwereld. Dit event wordt afgesloten met een keynote lezing door Bart Lootsma.

Gesprek, Lezing

Experimental Screen Based Design

Design Dialogues

Do 08 mrt 2018, 19:30 — 21:00

Samen met Studio Harris Blondman, Studio Moniker en Future Corp wordt in deze Design Dialogue het grensgebied tussen grafisch ontwerp en interactieontwerp verkend.

Gesprek, Lezing, Performance

De grenzen tussen kunst, design en architectuur

Lezing, conversatie

Do 15 mrt 2018, 19:30 — 22:00

Hoe hard zijn de grenzen tussen de disciplines eigenlijk nog? Vervagen ze, of rukken ze de laatste jaren juist weer op? 5 smaakmakers uit de wereld van ontwerp en kunst reflecteren hierop, in de vorm van een geschreven tekst die ze voordragen. Het publiek kiest een winnaar aan het eind van de avond. Georganiseerd door Design Platform Rotterdam.

Gesprek

Jaap Bakema and the Open Society

Boekpresentatie

Zo 18 mrt 2018, 15:00 — 16:00

Op 18 maart presenteert het Jaap Bakema Study Centre het boek Jaap Bakema and the Open Society, het eerste uitvoerige werk over deze Nederlandse architect en diens ideeën en idealen met betrekking tot de samenleving als geheel.

Gesprek, Lezing

New Materials, New Business Models

Design Dialogues

Do 22 mrt 2018, 19:30 — 21:00

Een gesprek over zakelijke strategieën voor materiaalinnovatie vanuit duurzaam perspectief met ontwerpers Bastiaan de Nennie, Heleen Klopper, Jo Meesters en Lilian van Daal. Onder leiding van Andrea van Pol.

Gesprek, Lezing

Decolonial Gaze

Dwars door het Archief

Do 12 apr 2018, 19:30 — 21:00

Een zoektocht naar een meer pluriforme blik op gedeeld erfgoed van Indonesië, Suriname en Nederland aan de hand van bronnen uit het Rijksarchief voor Architectuur en Stedenbouw en onderzoek naar het Surinaamse landschap. Met Sara Frikech, Daphne Bakker, Paul Bijl, Thiëmo Heilbron en Hetty Berens.

Gesprek, Lezing

They Invented a New Machine . . .

Evenement Architectuurbiënnale Venetië

Do 26 apr 2018, 19:30 — 21:00

Een avond over verbeeldingen van automatiseringstechnologieën, met de teams die zijn geselecteerd via de Open Oproep voor het parallelprogramma van het Nederlandse paviljoen op de Architectuurbiënnale van Venetië 2018, georganiseerd door Het Nieuwe Instituut en het Stimuleringsfonds creatieve industrie. Met Jane Chew, het Northscapes Collective (Hamed Khosravi, Taneha K. Bacchin en Filippo laFleur), Syb Groeneveld, Marina Otero Verzier, Paolo Patelli, Matthew Stewart, Giuditta Vendrame en Liam Young. Gespreksleider is socioloog Willem Schinkel.

Kinderen en familie, Performance, Rondleiding, Tentoonstelling, Workshop

Duik in de tuin

FamilieFest

Wo 02 mei 2018, 11:00 — 17:00

Het eerste FamilieFest van Het Nieuwe Instituut staat in het teken van tuinen. Kom met de hele familie langs in de meivakantie en Duik in de tuin!