Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Onderzoek

De Nieuwe Tuin

Onderzoek

10 mei 2015 — 31 dec 2019

De Nieuwe Tuin is een publieke plek met een ecologisch systeem van kruiden, struiken, vogels en dieren. Kunstenaar/ontwerper Frank Bruggeman en ecologisch hovenier Hans Engelbrecht legden de tuin aan in het voorjaar van 2015 op het buitenterrein van Het Nieuwe Instituut. Hun ontwerp is een pleidooi voor een stedelijk groenbeheer op ecologische basis met ruimte voor verwildering.

Agentschap, Onderzoek, Tentoonstelling

I See That I See What You Don't See

Agentschap, Onderzoek, Tentoonstelling

01 mrt — 29 dec 2019

Op weinig plaatsen in de wereld is het zo licht als in Nederland. Dag en nacht. Energie, technologie en datastromen zijn de essentiële brandstoffen geworden voor een 24-uurs productielandschap. Dit rationele landschap lijkt zich weinig aan te trekken van het natuurlijke ritme van dag en nacht, activiteit en rust. I See That I See What You Don't See, benut de complexe verhouding tussen licht en donker en tussen zien en niet zien als startpunt voor een nader begrip van de tegenstrijdige effecten van die verhouding op mens, aarde en andere organismen. 

 

Tentoonstelling

The Hoodie

Tentoonstelling

01 dec 2019 — 12 apr 2020

The Hoodie, samengesteld door schrijver en curator Lou Stoppard, gaat in op de rol die het gelijknamige kledingstuk speelt in cultuur, mode en politiek. Er wordt in de tentoonstelling stilgestaan bij de historische achtergrond en actuele betekenis van de minstens zo omstreden als modieuze ‘trui-met-capuchon,’ die beschouwd kan worden als het laatste politieke westerse kledingstuk.

Rondleiding

Aquarian Gardens geluidswandeling

De Nieuwe Tuin

19 mei — 31 dec 2019

Kunstenaar Annika Kappner neemt bezoekers in een geleide meditatie mee op een verkenning van de (biologische) diversiteit en complexiteit van De Nieuwe Tuin.

Tentoonstelling

Spirits in the Material World

10 okt — 31 dec 2019

In de installatie Spirits in the Material World reflecteert kunstenaar Heman Chong op ruimtes in dat grijze gebied, duistere ruimtes, ruimtes die de onderwereld inglijden. Te zien in Het Nieuwe Instituut van 10 oktober tot en met 31 december 2019.

Tentoonstelling

Animal Encounters

Van papegaaistok tot systeemtheorie

13 okt 2019 — 26 jan 2020

Studio Ossidiana toont op basis van een ruimtelijke installatie hoe architectuur vorm kan geven aan de ontmoeting tussen mens en andere dieren. Aan de hand van nieuw onderzoek, speciaal ontwikkelde modellen en archiefselecties uit de Rijkscollectie worden de verschillende relaties tussen de leefwerelden van mens en dier zichtbaar gemaakt en verbeeld, van papegaaistok tot ecosysteem.

Tentoonstelling

Art on Display 1949-69

Calouste Gulbenkian Museum in Lissabon

08 nov 2019 — 02 mrt 2020

De tentoonstelling Art on Display 1949-69 in het Calouste Gulbenkian Museum in Lissabon is het resultaat van een samenwerking tussen Het Nieuwe Instituut/Jaap Bakema Study Centre en het Gulbenkian Museum. De expositie behandelt de relatie tussen kunst, architectuur en publiek aan de hand van door architecten ontworpen kunsttentoonstellingen. Art on Display 1949-69 loopt tot maart 2020 in Lissabon en krijgt daarna een vervolg in Het Nieuwe Instituut.

Tentoonstelling

Open Archief

Talentontwikkeling en presentatie

14 nov 2019 — 26 jan 2020

Het Nieuwe Instituut en Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid hebben drie makers uitgenodigd om nieuw werk te maken met gebruik van hun open, digitale collecties. Kunstenaar Guy Königstein, filmmaker Donna Verheijden en kunstenaar/designer Oana Clitan ontwikkelden elk een autonoom mediawerk dat vanaf 14 november te zien is in Het Nieuwe Instituut.

Tentoonstelling

The Hoodie

01 dec 2019 — 12 apr 2020

The Hoodie, samengesteld door schrijver en curator Lou Stoppard, gaat in op de rol die het gelijknamige kledingstuk speelt in cultuur, mode en politiek. Er wordt in de tentoonstelling stilgestaan bij de historische achtergrond en actuele betekenis van de minstens zo omstreden als modieuze ‘trui-met-capuchon,’ die beschouwd kan worden als het laatste politieke westerse kledingstuk.

Kinderen en familie, Rondleiding

Audiotour The Hoodie

Voor families

14 dec 2019 — 12 apr 2020

Ontdek de tentoonstelling The Hoodie met een audiotour. De ontrafelaars en belevingsdeskundigen van het rondleidersteam van Het Nieuwe Instituut spraken de tour in speciaal voor families. Ze geven informatie over de verschillende stukken in de expositie, stellen vragen en vertellen wat hun favoriete werken en details zijn.

Workshop

The Hoodie Masterclass I

On-site-programma: The Hoodie Unravelled

Za 14 dec 2019, 19:30 — 22:00

"De kick-off is een masterclass op 14 december 2019 over de relatie tussen fashion, urban culture en de politiek van waardecreatie."

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Florian

Zo 15 dec 2019, 14:00 — 15:00

Ontdek de tentoonstelling(en) van Het Nieuwe Instituut in een Sunday Stroll met Florian van Zandwijk. Hij neemt u mee vanuit zijn eigen visie als ontwerper.

Binnenkort

Tentoonstelling

G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children

Tentoonstelling

23 jan — 28 jun 2020

As an extension of their short film AS TOLD TO G/D THYSELF,  The Ummah Chroma collective provides a sacred space at Het Nieuwe Instituut entitled G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children. The sacred space invites visitors to explore themes of meta-physical transcendence, spirituality, and self-expression.

Agentschap

Biennale2020

Nederlands paviljoen, Biennale Architettura

Agentschap

23 mei — 29 nov 2020

Workshop

Speculative Futures Rotterdam: De opkomst van de duurzame stad

Guest Programme

Do 19 dec 2019, 19:00 — 21:00

Overal ter wereld verhuizen mensen steeds vaker naar de stad, omdat ze hopen dat hen daar betere carrièremogelijkheden en een interessanter leven wachten. Helaas hebben juist voorzieningen die een comfortabele, moderne levensstijl mogelijk maken vaak een negatieve invloed op het milieu. Op dit moment zijn onze steden verantwoordelijk voor meer dan tweederde van alle CO2-uitstoot. Die uitstoot kan de komende 30 jaar verdubbelen als er geen nieuwe oplossingen worden gevonden.

Film, Gesprek

Rendering Climate

For the Record

Do 19 dec 2019, 19:00 — 20:30

Rendering Climate verkent de manier waarop muziekvideo’s aandacht besteden aan urgente milieukwesties, en kijkt naar lokale en wereldwijde verbeeldingen en visuele communicatiestrategieën op het gebied van kunst, activisme en journalistiek. Het programma gaat van start met de vertoning van From Here We Go Extreme (2019), een muziekfilm van Tom Burke.

 

Film, Lezing

Geological Filmmaking

Matter

Do 19 dec 2019, 19:30 — 21:00

In Geological Filmmaking staat de relatie tussen film en geologie centraal. We bespreken kwesties omtrent de representatie en perceptie van de ecologische crisis. Vanuit het perspectief van geologie en film verkennen we bovendien de uitwisseling tussen menselijke en niet-menselijke processen, die op geheel eigen spatio-temporele schaalniveaus plaatsvinden, maar desalniettemin met elkaar verweven zijn.

 

 

Gesprek

Playgrounds: Handmade Motion

BNO IMG LAB

Do 19 dec 2019, 20:00 — 22:00

Samen met Playgrounds gaat BNO IMG LAB stap voor stap van frame naar frame, net zolang totdat het beweegt. Een BNO IMG LAB avond vol stop motion animaties, van analoog tot digitaal, van papier tot klei en in 3d. Met Vera van Wolferen, Rogier van der Zwaag en Hisko Hulsing.

Kinderen en familie, Workshop

Make a Move

Maakplek

24 dec 2019 — 31 dec 2021

De maakplek van Het Nieuwe Instituut maakt van bezoekers digitale ontwerpers. In Make A Move (Bureau Nou&Herkauw) ontwerp je je eigen digitale protestoutfit. Plastic soep, pestkoppen en smeltende poolkappen: er is genoeg om tegen in opstand te komen.

Kinderen en familie, Workshop

FamilieFest: The Hoodie (4 t/m 12 jaar)

Za 28 dec 2019, 11:00 — 17:00

Vier de kerstvakantie met de hele familie in Het Nieuwe Instituut tijdens FamilieFest! Op deze feestelijke dag hebben families het voor het zeggen. Dit keer staat het festival in het teken van de hoodie.

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Martin

Zo 29 dec 2019, 14:00 — 15:00

Ontdek de tentoonstelling(en) van Het Nieuwe Instituut in een Sunday Stroll met Martin Snip. Hij neemt u mee vanuit zijn eigen ervaring als performer, acteur en presentator.

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Joëlle

Zo 05 jan 2020, 14:00 — 15:00

Ontdek de tentoonstelling(en) van Het Nieuwe Instituut in een Sunday Stroll met Joëlle Hoogendoorn. Zij neemt u mee vanuit haar eigen visie als kunstenaar en museumdocent.

Opening

New Year's Drink

Do 09 jan 2020, 17:00 — 19:00

Proost samen met Het Nieuwe Instituut op het nieuwe jaar.

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Asha

Zo 12 jan 2020, 14:00 — 15:00

Ontdek de tentoonstelling(en) van Het Nieuwe Instituut in een Sunday Stroll met Asha. Zij neemt u mee vanuit haar eigen visie als culinair adviseur en kok.

Gesprek

The Critical Visitor

Feestelijke kick-off

Do 16 jan 2020, 15:00 — 18:00

Startbijeenkomst van het NWO project The Critical Visitor waarin de vraag centraal staat hoe erfgoedinstellingen door middel van hun organisatie, collecties en het tentoonstellingsbeleid nieuwe vormen van inclusiviteit en toegankelijkheid kunnen bewerkstelligen. Het vijfjarig onderzoek wordt uitgevoerd door een consortium van 15 culturele en wetenschappelijke instellingen.

Gesprek, Lezing

Killing me Softly, Ageing, Music, Affirmation

Reading Room met Rosi Braidotti

Do 16 jan 2020, 19:30 — 21:30

Reading Room met de Italiaanse filosoof en feministisch theoreticus Rosi Braidotti. Braidotti is Distinguished University Professor en oprichter van Centrum voor de Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht.

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Semm

Zo 19 jan 2020, 14:00 — 15:00

Ontdek de tentoonstelling(en) van Het Nieuwe Instituut in een Sunday Stroll met Semm Capella. Hij neemt u mee vanuit zijn eigen visie als artiestenmanager en ondernemer.

Film, Gesprek

Onbewust berucht

Guest Programme

Do 23 jan 2020, 19:30 — 21:30

Tijdens het guest programma 'Onbewust berucht’ worden data-gedreven chilling effects besproken aan de hand van de film The Circle. Een expert zal het thema en de film inleiden. Na afloop van de film wordt dieper ingegaan op de inhoud aan de hand van vragen als: Wat vind je van de film? Is dit een toekomst waar we op afstevenen? Waarom wel of niet? Wat betekent dat?

Gesprek

Docentenmiddag: No Stress!

Wo 29 jan 2020, 13:30 — 17:00

Op woensdagmiddag 29 januari van 13.30 tot 17.00 uur organiseren Het Nieuwe Instituut, Museum Boijmans Van Beuningen en Kunsthal Rotterdam gezamenlijk een docentenmiddag voor primair- en voortgezet onderwijs.

Gesprek

Prospecting Ocean

Matter

Do 30 jan 2020, 19:30 — 21:00

Deze avond met Armin Linke en Stefanie Hessler markeert de lancering van de nieuwe publicatie Prospecting Ocean, over de verstrengeling van industrie, politiek, cultuur en economie op het raakvlak van oceaanontginning.

 

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Bas

Zo 02 feb 2020, 14:00 — 15:00

Ontdek de tentoonstelling(en) van Het Nieuwe Instituut in een Sunday Stroll met Bas van der Kruk. Hij neemt u mee vanuit zijn eigen visie als performer, schrijver en kunstenaar.

Rondleiding

Art Rotterdam: Huis Sonneveld

05 feb — 09 feb 2020

Bezoekers krijgen van 5 tot 9 februari 2020 gratis toegang op vertoon van hun ticket voor Art Rotterdam. Met de gratis audiotour ervaren bezoekers hoe modern de familie Sonneveld in hun tijd woonde.

 

Lezing

Art Rotterdam: De tekeningen van Theo van Doesburg

Lezing

Do 06 feb 2020, 10:00 — 10:45

De collectie van kunstenaar Theo van Doesburg wordt vanwege haar bijzondere kunsthistorische status uitgebreid onderzocht, geconserveerd en zo nodig gerestaureerd om het te behouden voor de toekomst. Tijdens Art Rotterdam gaan projectleider Elza van den Berg en conservator Eline de Graaf van Het Nieuwe Instituut in op het lopende onderzoek en de restauratie.

 

 

Lezing

Art Rotterdam: De tekeningen van Theo van Doesburg

Lezing

Vr 07 feb 2020, 10:00 — 10:45

De collectie van kunstenaar Theo van Doesburg wordt vanwege haar bijzondere kunsthistorische status uitgebreid onderzocht, geconserveerd en zo nodig gerestaureerd om het te behouden voor de toekomst. Tijdens Art Rotterdam gaan projectleider Elza van den Berg en conservator Eline de Graaf van Het Nieuwe Instituut in op het lopende onderzoek en de restauratie.

 

 

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Florian

Zo 16 feb 2020, 14:00 — 15:00

Ontdek de tentoonstelling(en) van Het Nieuwe Instituut in een Sunday Stroll met Florian van Zandwijk. Hij neemt u mee vanuit zijn eigen visie als ontwerper.

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Martin

Zo 01 mrt 2020, 14:00 — 15:00

Ontdek de tentoonstelling(en) van Het Nieuwe Instituut in een Sunday Stroll met Martin Snip. Hij neemt u mee vanuit zijn eigen ervaring als performer, acteur en presentator.

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Joëlle

Zo 15 mrt 2020, 14:00 — 15:00

Ontdek de tentoonstelling(en) van Het Nieuwe Instituut in een Sunday Stroll met Joëlle Hoogendoorn. Zij neemt u mee vanuit haar eigen visie als kunstenaar en museumdocent.

Gesprek, Lezing

Het Centaur Model?

Bot Club

Do 26 mrt 2020, 19:30 — 21:00

Bot Club verkent de mogelijkheden van Garry Kasparovs’ centaur model als metafoor voor gezonde werkrelaties tussen mensen en artificiële intelligenties. We proberen de mythes, de technologie en de politiek van de relaties tussen mensen en artificiële intelligenties dichter bij elkaar te brengen, vanuit een positie van wederzijds respect, maar niet blind voor elkaars tekortkomingen.

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Asha

Zo 29 mrt 2020, 14:00 — 15:00

Ontdek de tentoonstelling(en) van Het Nieuwe Instituut in een Sunday Stroll met Asha. Zij neemt u mee vanuit haar eigen visie als culinair adviseur en kok.

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Pia

Zo 12 apr 2020, 14:00 — 15:00

Ontdek de tentoonstelling(en) van Het Nieuwe Instituut in een Sunday Stroll met Pia Canales. Zij neemt u mee vanuit haar eigen visie als professioneel observator en nieuwsgierige kunstliefhebber.