Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Agentschap

Who is We?

Het Nederlands paviljoen op de 17e Internationale Architectuurtentoonstelling – La Biennale di Venezia

Agentschap

22 mei — 21 nov 2021

Het Nieuwe Instituut, commissionair van het Nederlandse Paviljoen op de 17e Internationale Architectuurtentoonstelling – La Biennale di Venezia, presenteert Who is We?, de officiële Nederlandse bijdrage aan de biënnale. 

Tentoonstelling

Het ontwerp van het sociale

Tentoonstelling

04 jul 2021 — 07 jul 2024

Het ontwerp van het sociale is een tentoonstelling over 100 jaar sociaal gedreven, eigenzinnige ideeën over samenleven. Soms uit idealisme, vaak uit pure noodzaak werden alternatieve ontwerpstrategiëen ontwikkeld vanuit het streven naar een gelijkwaardige samenleving. 

Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

Tijdelijk Huis van Thuis

Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

04 jul 2021 — 29 mei 2022

Als een veelzijdig Tijdelijk Huis van Thuis verkent Het Nieuwe Instituut hoe ons denken over het huiselijke interieur en ontwerp zich de afgelopen decennia hebben ontwikkeld. 

Onderzoek, Tentoonstelling

De architectuur van een wondere wereld

Onderzoek, Tentoonstelling

05 sep 2021 — 27 mrt 2022

In deze tentoonstelling, die vanaf september 2021 te zien is in Het Nieuwe Instituut, gaat curator Saskia van Stein onder meer in op de invloed die het denken en werk van walt Disney tot op de dag van vandaag uitoefenen op de gebouwde omgeving en een gevoel van identiteit.

Performance, Workshop

Leen een EVJ-museumtas!

Elisa van Joolen x Het Nieuwe Instituut

06 mei — 06 nov 2021

Wat gebeurt er met het idee van ‘waarde’ als een alledaags verbruiksproduct een object wordt waar je voor moet zorgen terwijl het niet van jou is? Ontwerper Elisa van Joolen en Het Nieuwe Instituut presenteren in mei 2021 de gezamenlijke editie van EVJ: de eerste officiële museumtas van het instituut, die Van Joolen heeft bedacht en uitgevoerd in gesmolten plastic van hergebruikte wegwerpdraagtassen. Gebruikers worden nooit eigenaar van de EVJ, maar kunnen zich er voor een afgebakende periode van zes maanden over ontfermen. Via de website kunnen belangstellenden een bruikleenovereenkomst invullen en ondertekenen, waarmee ze ermee instemmen om een EVJ-tas een half jaar te verzorgen.

 

Kinderen en familie

Kris, kras, ik wou dat ik huppeldepup was

05 sep 2021 — 27 mrt 2022

Het ontwerpdek maakt van bezoekers digitale ontwerpers. Hoe zou de wereld eruitzien als je mag toveren met de werkelijkheid? In Kris, kras, ik wou dat ik huppeldepup was ontwerpen families en andere deelnemers hun eigen wondere wereld en de wezens die daardoorheen bewegen. Het ontwerp wordt gescand en komt tot leven op een groot scherm, waar het jullie gekste bewegingen imiteert.

Tentoonstelling

Variable Stiffness

Gallery 3 By Robotic Building Lab, TU Delft

07 okt — 23 okt 2021

De chaise longue Variable Stiffness is ontwikkeld door de Robotic Building Lab aan TU Delft, een project geleid door Henriette Bier in samenwerking met 3D Robot Printing. 

Tentoonstelling

Dammer

Gallery 3 By md2 & zs

07 okt — 23 okt 2021

De interactieve tentoonstelling Dammer, die is ontworpen als een spel, verkent hoe de toe-eigening van de publieke ruimte op het moment als gevolg van covid-19 verandert. Dit nieuwe tentoonstellingsconcept is het resultaat van een samenwerking tussen md-2 architects (architectuurbeschrijvers Mahaut Dael en Michał Długajczyk) en de post-digital kunstenaar Zalán Szakács.

Tentoonstelling

EVJ x Het Nieuwe Instituut: word 'verzorger' van een EVJ-tas!

Dutch Design Week 2021

16 okt — 24 okt 2021

Wat gebeurt er met het idee van ‘waarde’ als een alledaags product een object wordt waar je voor moet zorgen terwijl het niet van jou is? Ontwerper Elisa van Joolen en Het Nieuwe Instituut presenteren tijdens de Dutch Design Week een limited edition van EVJ, de eerste museumtas van het instituut. Niet te koop, enkel te leen. Bezoek de tentoonstelling van 16 tot en met 24 oktober en wordt caretaker van één van de speciale EVJ tassen.

Gesprek

Reinterpreting Design Heritage

Dutch Design Week 2021

Di 19 okt 2021, 19:30 — 21:00

Het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) organiseert tijdens de Dutch Design Week 2021 een event over het gebruiken en herinterpreteren van designerfgoed. Ervaringsdeskundigen, waaronder ontwerpers Bas van Beek en Toon Koehorst en programmamanager van het NADD Brigitte Jansen gaan in op de manieren waarop zij zelf gebruik maken van archiefmateriaal en hoe zij daar in hun praktijk telkens een nieuwe eigen interpretatie aan geven.

Tentoonstelling, Workshop

Capture / Display

Gallery 3 By Studio for Immediate Spaces

20 okt — 31 okt 2021

Studenten van het Masterprogramma Studio for Immediate Spaces aan het Sandberg Instituut besteden in een week intensief aandacht aan de collectie en de ruimtes van Het Nieuwe Instituut. Capture / Display bestaat uit een workshop geleid door Paolo Patelli en een pop-up tentoonstelling door studenten in het eerste en tweede jaar van het programma.

Kinderen en familie

Verziensels

FamilieFest

Wo 20 okt 2021, 11:00 — 17:00

Families vieren de herfstvakantie in Het Nieuwe Instituut tijdens FamilieFest: Verziensels. Laat je dit keer verrassen door activiteiten en workshops die in het teken staan van de tentoonstelling De architectuur van een wondere wereld. Tover jezelf om tot een Disney-figuur, maak je eigen vormenmobiel, leer hoe je kunt ontwerpen met licht en nog veel meer!

Gesprek

Creative Holland Live #3: Bestemming Buitenland

Dutch Design Week 2021

Wo 20 okt 2021, 15:30 — 19:00

Internationaliseringsplatform Creative Holland organiseert tijdens de Dutch Design Week een talkshow, waarin het culturele ondernemers met internationale ambities een beetje op weg helpt: welke financieringsmogelijkheden biedt de overheid bijvoorbeeld voor die eerste wereldwijde stappen? Welke internationale (design)beurzen doen er echt toe; kun je nou beter naar een beurs of mee op een handelsmissie? Waarvoor kun je eigenlijk aankloppen bij ambassades en consulaten?

Gesprek

STATEMENTS #3

Shay Kreuger x Het Nieuwe Instituut

Do 21 okt 2021, 20:00 — 21:00

In de derde aflevering van STATEMENTS gaat presentator Shay Kreuger in gesprek met Marjan Moed (theatermaker en single activist) en Ruben van Gaalen (onderzoeker bij het Centraal Bureau van de Statistieken) over 'single design', praat ze met Leila Lambrechts (seksuoloog) en Ferdi Sibbel (art director en stylist) over seks & fashion, en wordt er aandacht besteed aan de Black Achievement Month samen met Alida Dors (theatermaker en choreograaf) en Brian Elstak (illustrator). Met een speciaal voordracht door Daniëlle Zawadi (schrijver en spoken word artiest).

Rondleiding

Sunday Stroll met Asha

Omleiding door Tijdelijk Huis van Thuis en Het ontwerp van het sociale

Zo 24 okt 2021, 14:00 — 15:00

Ga samen met omleider Asha Capella op zondag 24 oktober om 14.00 uur mee op pad tijdens een gratis Sunday Stroll door Tijdelijk Huis van Thuis en Het ontwerp van het sociale en ontdek de tentoonstellingen door haar ogen. 

Binnenkort

Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

MVRDVHNI

The Living Archive of a Studio

Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

06 nov 2021 — 04 sep 2022

Vanaf november 2021 presenteert Het Nieuwe Instituut MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio, een multimediale tentoonstelling over het archief van architectenbureau MVRDV, dat als een ‘levende’ entiteit tentoongesteld wordt in kantoorruimten. Het kantoor is immers de plek bij uitstek waar ideeën en projecten vloeiend heen en weer kunnen bewegen tussen heden, verleden en toekomst.

Gesprek

Expansive Bodies: Contesting Design at Het Nieuwe Instituut

Een avond rondom het boek

Wo 27 okt 2021, 19:30 — 21:00

De verschijning van de publicatie Expansive Bodies: Contesting Design at Het Nieuwe Instituut wordt gevierd met onder anderen voormalig artistiek en algemeen directeur Guus Beumer, art director van Het Nieuwe Instituut Maureen Mooren en auteur Brendan Cormier. Het boek is een rijk geïllustreerd overzicht van acht jaar eigenzinnig tentoonstellingsontwerp in Het Nieuwe Instituut. 

Gesprek

The Minimum Dwelling

Social Talk #1

Do 28 okt 2021, 19:30 — 21:00

In de eerste aflevering van de serie Social Talk richten we ons in het licht van het nijpende woningtekort op het meer dan een eeuw oude concept van de ‘minimumwoning’. Kan deze historische formule, ondanks het feit dat omstandigheden en leefpatronen in de afgelopen 100 jaar radicaal zijn veranderd, een oplossing voor onze huidige problemen zijn? Met bijdragen van Golnar Abbasi, Arvand Pourabbasi (WORKNOT!) en Giovanna Borasi (directeur van het CCA). De avond wordt gemodereerd door Tara Lewis.

Tentoonstelling

GEM Z: The Farthest from Earth We’ve Ever Been

Gallery 3 By Current Obsession

30 okt — 30 nov 2021

De tentoonstelling GEM Z: The Farthest from Earth We’ve Ever Been presenteert het werk van negen transdisciplinaire Generatie Z-makers.

Performance, Tentoonstelling

As Close As I Get

performances in Home of your Own

Za 30 okt 2021, 12:00 — 15:00

Francisca Khamis Giacoman activeert en ontwikkelt As Close As I Get, haar editie van Home of Your Own in de tentoonstelling Tijdelijk Huis van Thuis, met behulp van een doorlopende performance-ingreep. In zowel haar praktijk als haar relatie met het huis spelen materialiteit, vergankelijkheid en toegang een belangrijke rol. De ‘activeringen’ die ze gedurende de looptijd opvoert dienen als fundamentele bouwstenen van het tentoonstellingsproces.

Rondleiding

Sunday Stroll met Erik

Een omleiding door De architectuur van een wondere wereld

Zo 31 okt 2021, 14:00 — 15:00

Omleider Erik Peters neemt je op 31 oktober om 14.00 uur mee op een gratis Sunday Stroll door De architectuur van een wondere wereld. Deze tentoonstelling gaat in op de invloed die Walt Disney’s werk en zijn denken tot op de dag van vandaag uitoefent. Ga op pad met Erik en ontdek de tentoonstelling samen vanuit een ander oogpunt.

Tentoonstelling

Every Body in the Place

Een portret van de club

04 nov 2021 — 23 jan 2022

Kunstenaars Amie Galbraith, Karl Klomp, Gaika Tavares en Juha van ’t Zelfde transformeren Zaal -1 van Het Nieuwe Instituut voor een paar maanden tot een club. In verschillende media schetsen ze in de kelder een gezamenlijk ‘portret’ van clubcultuur en de gevoelens één te zijn met de omgeving en elkaar. Na een noodgedwongen periode zonder nachtleven (her)beleven bezoekers er de saamhorigheid en het collectieve plezier van muziek en dans. Every Body in the Place is onderdeel van een langer lopend onderzoek waarin kunstenaar, dj, organiser, curator en docent Van ’t Zelfde op verzoek van het instituut verkent wat de sociale, culturele en politieke betekenissen van clubcultuur zijn.

Film, Gesprek, Performance

Touch'M

Vr 05 nov 2021, 20:00 — 22:00

Multimediakunstenaar Giovanni Maisto Ferreira en performer OTION presenteren met Touch’M een evenement waarmee ze een gesprek op gang willen brengen over niet-seksuele intimiteit tussen mannen. Ze zien aanraking als een katalysator voor herstel. De kunstenaars werken in een tweeluik samen met Kunstinstituut Melly en Het Nieuwe Instituut aan een welkome ruimte die gebaseerd is op de gelijknamige film die Ferreira regisseerde en waarvoor OTION de choreografie heeft verzorgd. De moderator van deze editie is Aqueene Wilson.

Excursie, Kinderen en familie, Opening, Performance, Rondleiding, Tentoonstelling

No cover

Open Huis

Openingsdag MVRDVHNI en Depot Boijmans Van Beuningen

Za 06 nov 2021, 10:00 — 20:00

Het Nieuwe Instituut nodigt je van harte uit om op zaterdag 6 november een kijkje te komen nemen bij MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio en bij alle andere tentoonstellingen  in het instituut. Tussen 10.00 en 20.00 uur heb je vrije toegang tot alle museumzalen. Er zijn speciale rondleidingen door onder meer het archief van Het Nieuwe Instituut, architecten draaien toepasselijke dj-sets en er zijn hapjes en drankjes van het team van Coco in Het Nieuwe Café, met het beste uitzicht op het Depot! De hele dag door vinden er verrassingsoptredens plaats.

Workshop

Where the Wild Things Are

Workshop in Home of Mutispecies

Za 13 nov 2021, 13:00 — 15:30

In deze workshop van kunstenaar Frank Bruggeman maken deelnemers een kleine wildernisinstallatie. Kunnen zij iets van de onvoorspelbaarheid en spanning van de natuur namaken en in huis halen, als ze zich laten verrassen door het samenspel van wat ze hebben gevonden tijdens een boswandeling, in de voortuin of bij de groenteboer?

Workshop

Where the Wild Things Are

Workshop in Home of Mutispecies

Zo 14 nov 2021, 13:00 — 15:30

In deze workshop van kunstenaar Frank Bruggeman maken deelnemers een kleine wildernisinstallatie. Kunnen zij iets van de onvoorspelbaarheid en spanning van de natuur namaken en in huis halen, als ze zich laten verrassen door het samenspel van wat ze hebben gevonden tijdens een boswandeling, in de voortuin of bij de groenteboer?