Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Tentoonstelling

The Hoodie

TIJDELIJK GESLOTEN

Tentoonstelling

01 dec 2019 — 23 aug 2020

The Hoodie, samengesteld door schrijver en curator Lou Stoppard, gaat in op de rol die het gelijknamige kledingstuk speelt in cultuur, mode en politiek. Er wordt in de tentoonstelling stilgestaan bij de historische achtergrond en actuele betekenis van de minstens zo omstreden als modieuze ‘trui-met-capuchon,’ die beschouwd kan worden als het laatste politieke westerse kledingstuk.

Tentoonstelling

G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children

TIJDELIJK GESLOTEN

Tentoonstelling

23 jan — 28 jun 2020

In het verlengde van hun korte film AS TOLD TO G/D THYSELF creëert The Ummah Chroma een sacrale ruimte in Het Nieuwe Instituut met de naam G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children. Deze sacrale ruimte nodigt bezoekers uit thema's als metafysische transcendentie, spiritualiteit en zelfexpressie te verkennen.

Kinderen en familie, Rondleiding

Online Tour The Hoodie

14 dec 2019 — 31 mei 2020

Ontdek de tentoonstelling The Hoodie met een online tour. De ontrafelaars en belevingsdeskundigen van het omleidersteam van Het Nieuwe Instituut spraken de tour in speciaal voor families. Ze geven informatie over de verschillende stukken in de expositie, stellen vragen en vertellen wat hun favoriete werken en details zijn.

Kinderen en familie, Workshop

Make a Move

GESLOTEN

24 dec 2019 — 07 jun 2020

De maakplek van Het Nieuwe Instituut maakt van bezoekers digitale ontwerpers. In Make A Move (Bureau Nou&Herkauw) ontwerp je je eigen digitale protestoutfit. Plastic soep, pestkoppen en smeltende poolkappen: er is genoeg om tegen in opstand te komen.

Gesprek

Reflectie #1

'Ana-lize': een gedicht van kunstenaar Nash Caldera

01 mei — 28 jun 2020

Geïnspireerd door G/D THYSELF wordt er een reeks reflecties, verhalen en spirit strategies door schrijvers, dichters en ontwerpers verstuurd. Een manier om gezamenlijk te reflecteren, zij het op afstand van elkaar. 

Tentoonstelling

Atelier Nelly en Theo van Doesburg

TIJDELIJK GESLOTEN

01 mei 2020 — 02 mei 2021

Een nieuwe kijk op het werk van Nelly en Theo van Doesburg, dankzij de recente restauratie van hun architectuurarchief. De presentatie erkent Nelly als sleutelfiguur in de opbouw van de reputatie van Van Doesburg en De Stijl. Stralend middelpunt van de opstelling is hun meest uitgesproken project samen: de atelierwoning in Meudon, een voorstad van Parijs. 

Workshop

Where’s Elzas

Een online expeditie voor globetrotters in quarantaine

Wo 27 mei 2020, 20:00 — 21:00

Hermine Giefing-Elzas en haar echtgenoot Abraham Elzas gingen graag op reis. Abraham was de architect van de Lekstraatsynagoge in Amsterdam en ontwierp met Marcel Breuer de Bijenkorf in Rotterdam. We weten niet veel over hun reizen, maar de vakantiefoto’s uit hun archief zijn genomen op veel verschillende plaatsen, gedurende de tweede helft van de twintigste eeuw. Terwijl we zelf in quarantaine zitten laten we Hermine ons mee op reis nemen en nodigen we je uit om met ons op zoek te gaan naar haar locatie, want, waar is toch Hermine?

Performance, Workshop

Live from G/D THYSELF: Open Podium

Open voor communities in Rotterdam

Vr 29 mei 2020, 11:00 — 12:00

Rotterdamse communities geven naar eigen inzicht en behoefte invulling aan de rituele ruimte van G/D THYSELF, in het kader van een serie spirit strategies die elke vrijdag vanuit de installatie worden uitgezonden.

Gesprek, Lezing, Rondleiding

Sunday Scroll met Bas

het ontwerp van identiteit

Zo 31 mei 2020, 11:00 — 11:45

Performer, schrijver en kunstenaar Bas van der Kruk begeleidt zondag 31 mei de Sunday Scroll via Facebook Live. Tijdens deze digitale omleiding gaat hij in op het ontwerp van identiteit.

Binnenkort

Agentschap

Biennale2020

Nederlands paviljoen, Biennale Architettura

Agentschap

29 aug — 29 nov 2020

Het Nieuwe Instituut, commissionair van het Nederlandse Paviljoen tijdens de 17e Internationale Architectuurtentoonstelling van La Biennale di Venezia, presenteert Who is We? , de officiële Nederlandse bijdrage aan de biënnale.

Tentoonstelling

Set Stage Screen: Realities of Postproduction

Installatie

01 jun — 15 nov 2020

Set Stage Screen: Realities of Postproduction onderzoekt hoe hedendaagse videos een publieke ruimte vormen voor activisme, commercie en emancipatie.

Tentoonstelling

Unlocked/Reconnected

Reflecties op wat (t)huis is

01 jun — 01 sep 2020

Als bijdrage aan de collectieve tentoonstelling Unlocked/Reconnected wordt in de entreehal van Het Nieuwe Instituut een tweeluik gepresenteerd, geïnspireerd op het thema ‘thuis in tijden van pandemie’. Het werk bestaat uit twee beelden uit de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw.

Performance, Workshop

Live from G/D THYSELF: Open Podium

Open voor communities in Rotterdam

Vr 05 jun 2020, 11:00 — 12:00

Rotterdamse communities geven naar eigen inzicht en behoefte invulling aan de rituele ruimte van G/D THYSELF, in het kader van een serie spirit strategies die elke vrijdag vanuit de installatie worden uitgezonden.

Gesprek

For the Record: Urban Imaginaries

Live radio and video broadcast met Operator

Do 11 jun 2020, 19:30 — 20:30

Music videos often expose realities of local communities, and make them circulate across platforms and territories. In time of COVID-19, under lockdown and self-isolation, music video formats have actually enabled forms of solidarity and collectivity across borders. This event will look into how local realities and changing notions of public space are represented in these videos. Speakers will also reflect on how fandoms and communities, held together by music, are responding to the current situation, and what are the modes of collaboration under social-distancing. 

Tentoonstelling

Gijs Bakker & K. Schippers: Beginselen

Ontwerp en poëzie in Huis Sonneveld

01 jul — 23 aug 2020

Gijs Bakker en K. Schippers presenteren in Huis Sonneveld combinaties van sieraden en gedichten die ze speciaal voor deze gelegenheid geselecteerd hebben uit hun omvangrijke oeuvres. Er ontstaat zo een sfeer waarin bezoekers nieuwe verbanden kunnen leggen en alternatieve interpretaties de ruimte krijgen.

Kinderen en familie, Workshop

Lang leve de toekomst!

01 jul 2020 — 31 dec 2021

De maakplek van Het Nieuwe Instituut maakt van bezoekers digitale ontwerpers. In Lang leve de toekomst! ontwerpen families de wereld in het jaar 2520. En als je ontwerper van de toekomst bent, kan alles.

Excursie, Gesprek, Opening

La Biennale di Venezia

Members' Trip

26 aug — 28 aug 2020

Het Nieuwe Instituut biedt de exclusieve mogelijkheid voor Members om de pre-openingsdagen van La Biennale di Venezia bij te wonen van woensdag 26 tot en met vrijdag 28 augustus 2020.