Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Onderzoek

De Nieuwe Tuin

Onderzoek

10 mei 2015 — 31 dec 2019

De Nieuwe Tuin is een publieke plek met een ecologisch systeem van kruiden, struiken, vogels en dieren. Kunstenaar/ontwerper Frank Bruggeman en ecologisch hovenier Hans Engelbrecht legden de tuin aan in het voorjaar van 2015 op het buitenterrein van Het Nieuwe Instituut. Hun ontwerp is een pleidooi voor een stedelijk groenbeheer op ecologische basis met ruimte voor verwildering.

Agentschap, Onderzoek, Tentoonstelling

I See That I See What You Don't See

Agentschap, Onderzoek, Tentoonstelling

01 mrt — 29 dec 2019

Op weinig plaatsen in de wereld is het zo licht als in Nederland. Dag en nacht. Energie, technologie en datastromen zijn de essentiële brandstoffen geworden voor een 24-uurs productielandschap. Dit rationele landschap lijkt zich weinig aan te trekken van het natuurlijke ritme van dag en nacht, activiteit en rust. I See That I See What You Don't See, benut de complexe verhouding tussen licht en donker en tussen zien en niet zien als startpunt voor een nader begrip van de tegenstrijdige effecten van die verhouding op mens, aarde en andere organismen. 

 

Rondleiding

Aquarian Gardens geluidswandeling

De Nieuwe Tuin

19 mei — 31 dec 2019

Kunstenaar Annika Kappner neemt bezoekers in een geleide meditatie mee op een verkenning van de (biologische) diversiteit en complexiteit van De Nieuwe Tuin.

Tentoonstelling

Spirits in the Material World

10 okt — 31 dec 2019

In de installatie Spirits in the Material World reflecteert kunstenaar Heman Chong op ruimtes in dat grijze gebied, duistere ruimtes, ruimtes die de onderwereld inglijden. Te zien in Het Nieuwe Instituut van 10 oktober tot en met 31 december 2019.

Tentoonstelling

Animal Encounters

Van papegaaistok tot systeemtheorie

13 okt 2019 — 26 jan 2020

Studio Ossidiana toont op basis van een ruimtelijke installatie hoe architectuur vorm kan geven aan de ontmoeting tussen mens en andere dieren. Aan de hand van nieuw onderzoek, speciaal ontwikkelde modellen en archiefselecties uit de Rijkscollectie worden de verschillende relaties tussen de leefwerelden van mens en dier zichtbaar gemaakt en verbeeld, van papegaaistok tot ecosysteem.

Tentoonstelling

Art on Display 1949-69

Calouste Gulbenkian Museum in Lissabon

08 nov 2019 — 02 mrt 2020

De tentoonstelling Art on Display 1949-69 in het Calouste Gulbenkian Museum in Lissabon is het resultaat van een samenwerking tussen Het Nieuwe Instituut/Jaap Bakema Study Centre en het Gulbenkian Museum. De expositie behandelt de relatie tussen kunst, architectuur en publiek aan de hand van door architecten ontworpen kunsttentoonstellingen. Art on Display 1949-69 loopt tot maart 2020 in Lissabon en krijgt daarna een vervolg in Het Nieuwe Instituut.

Tentoonstelling

Open Archief

Talentontwikkeling en presentatie

14 nov 2019 — 26 jan 2020

Het Nieuwe Instituut en Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid hebben drie makers uitgenodigd om nieuw werk te maken met gebruik van hun open, digitale collecties. Kunstenaar Guy Königstein, filmmaker Donna Verheijden en kunstenaar/designer Oana Clitan ontwikkelden elk een autonoom mediawerk dat vanaf 14 november te zien is in Het Nieuwe Instituut.

Gesprek, Lezing, Workshop

Redesigning the Designer

Een congres over de toekomst van ontwerponderwijs

Vr 22 nov 2019, 09:30 — 17:00

Onderwijsbijeenkomst waarin betrokkenen bij design en educatie in gesprek gaan over het toekomstige (ontwerp)onderwijs voorbij human-centred design.

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Pia

Zo 24 nov 2019, 14:00 — 15:00

Ontdek de tentoonstelling(en) van Het Nieuwe Instituut in een Sunday Stroll met Pia Canales. Zij neemt u mee vanuit haar eigen visie als professioneel observator en nieuwsgierige kunstliefhebber.

Binnenkort

Tentoonstelling

The Hoodie

Tentoonstelling

01 dec 2019 — 12 apr 2020

The Hoodie, samengesteld door schrijver en curator Lou Stoppard, gaat in op de rol die het gelijknamige kledingstuk speelt in cultuur, mode en politiek. Er wordt in de tentoonstelling stilgestaan bij de historische achtergrond en actuele betekenis van de minstens zo omstreden als modieuze ‘trui-met-capuchon,’ die beschouwd kan worden als het laatste politieke westerse kledingstuk.

Symposium

How Do You Do: Open Archive

Do 28 nov 2019, 15:30 — 18:00

Op donderdag 28 november 2019 gaan tijdens How Do You Do: Open Archief kunstenaars, ontwerpers, onderzoekers en erfgoedprofessionals met elkaar in gesprek over creatief hergebruik van open collecties. De middag wordt georganiseerd door Het Nieuwe Instituut en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid ter afsluiting van het project Open Archief.

 

Opening

Thursday Night Live! Open Archive

Opening

Do 28 nov 2019, 19:30 — 21:30

Guy Königstein, Donna Verheijden en Oana Clitan presenteren de installaties die ze maakten in het kader van Open Archief. Ter gelegenheid van de opening worden de makers geïnterviewd over hun onderzoek, creatieve proces en hergebruik van archiefmateriaal. Open Archief is een samenwerking tussen Het Nieuwe Instituut en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid dat creatief hergebruik van erfgoedcollecties wil stimuleren. In zes maanden tijd hebben de drie makers een nieuw mediawerk gecreëerd met gebruikmaking van de digitale, open collecties van beiden instellingen. 

Gesprek, Lezing

Pioniers #5

BNO IMG LAB

Do 28 nov 2019, 20:00 — 22:00

In november maken we jaarlijks het podium vrij voor nieuw aanstormend talent. De tien meest belovende jonge makers, vers afgestudeerd aan de academies, zijn klaar om de wereld te veroveren met hun ideeën, beelden en producten

Opening

Opening Night

Za 30 nov 2019, 17:00

Op 30 november 2019 opent The Hoodie in Het Nieuwe Instituut. Deze tentoonstelling, samengesteld door schrijver en curator Lou Stoppard, draait om de vraag ‘Wie kan of mag zonder problemen een hoodie dragen?’ Je bent van harte uitgenodigd ‘to celebrate and contemplate’. Wat betekent de hoodie voor jou? Wat roept dit kledingstuk bij je op?

Tentoonstelling

The Hoodie

01 dec 2019 — 12 apr 2020

The Hoodie, samengesteld door schrijver en curator Lou Stoppard, gaat in op de rol die het gelijknamige kledingstuk speelt in cultuur, mode en politiek. Er wordt in de tentoonstelling stilgestaan bij de historische achtergrond en actuele betekenis van de minstens zo omstreden als modieuze ‘trui-met-capuchon,’ die beschouwd kan worden als het laatste politieke westerse kledingstuk.

Gesprek

International Clinic

Do 05 dec 2019, 16:00 — 18:00

Ben jij op zoek naar de juiste financiering van jouw internationale project? Tijdens de International Clinic op donderdag 5 december 2019 vertellen we je graag meer over de verschillende financieringsmogelijkheden voor internationale projecten binnen de ontwerpsectoren.

Film

A Ghost Story

Filmavond

Do 05 dec 2019, 19:30 — 22:00

A Ghost Story (2017) van regisseur David Lowery is op 5 december te zien in Het Nieuwe Instituut in het kader van de installatie Spirits in the Material World. De film maakt deel uit van een door Heman Chong samengesteld horrorfilmprogramma dat bij de installatie hoort. Het programma bestaat verder uit de vertoning van Dark Water (2002) op 10 oktober en van The Others (2001) op 31 oktober.

 

Lezing

China.ai

Vertical Atlas

Do 05 dec 2019, 20:00 — 22:00

In geen domein van de mondiale technologiesector is de competitie zo sterk als in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Vele partijen geloven dat het aanwenden van de macht van KI de sleutel is tot dominantie op economisch, politiek en technologisch gebied. China bevindt zich hierbij in de voorhoede. 

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Joëlle

Zo 08 dec 2019, 14:00 — 15:00

Ontdek de tentoonstelling(en) van Het Nieuwe Instituut in een Sunday Stroll met Joëlle Hoogendoorn. Zij neemt u mee vanuit haar eigen visie als kunstenaar en museumdocent.

Gesprek, Lezing

Werklandschappen als speeltuin van de toekomst

Guest Programme

Do 12 dec 2019, 19:00 — 21:00

In de strijd om ruimte tussen alle stedelijke opgaven, lijken bestaande werklandschappen de enige plek te zijn waar alles mag en iedereen welkom is. Kunnen deze gebieden een nieuw paradigma vertegenwoordigen van anders samenleven en -werken? Hoe is dit te sturen en wie is aan zet?

Workshop

Speculative Futures Rotterdam: De opkomst van de duurzame stad

Guest Programme

Do 19 dec 2019, 19:00 — 21:00

Overal ter wereld verhuizen mensen steeds vaker naar de stad, omdat ze hopen dat hen daar betere carrièremogelijkheden en een interessanter leven wachten. Helaas hebben juist voorzieningen die een comfortabele, moderne levensstijl mogelijk maken vaak een negatieve invloed op het milieu. Op dit moment zijn onze steden verantwoordelijk voor meer dan tweederde van alle CO2-uitstoot. Die uitstoot kan de komende 30 jaar verdubbelen als er geen nieuwe oplossingen worden gevonden.

Gesprek

Playgrounds: Handmade Motion

BNO IMG LAB

Do 19 dec 2019, 20:00 — 22:00

Samen met Playgrounds gaat BNO IMG LAB stap voor stap van frame naar frame, net zolang totdat het beweegt. Een BNO IMG LAB avond vol stop motion animaties, van analoog tot digitaal, van papier tot klei en in 3d. Met Vera van Wolferen, Rogier van der Zwaag en Hisko Hulsing.

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Nevill

Zo 22 dec 2019, 14:00 — 15:00

Ontdek de tentoonstelling(en) van Het Nieuwe Instituut in een Sunday Stroll met Nevill Mitchell Martins. Hij neemt u mee vanuit zijn eigen visie als muziekliefhebber, futurist en community director

Kinderen en familie, Workshop

FamilieFest: The Hoodie (4 t/m 12 jaar)

Za 28 dec 2019, 11:00 — 17:00

Vier de kerstvakantie met de hele familie in Het Nieuwe Instituut tijdens FamilieFest! Op deze feestelijke dag hebben families het voor het zeggen. Dit keer staat het festival in het teken van de hoodie.

Gesprek, Lezing

No cover

Rosi Braidotti

Reading Room

Do 16 jan 2020, 19:30 — 21:30

Reading Room met de Italiaanse filosoof en feministisch theoreticus Rosi Braidotti. Braidotti is Distinguished University Professor en oprichter van Centrum voor de Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht.

Gesprek

Docentenmiddag: No Stress!

Wo 29 jan 2020, 13:30 — 17:00

Op woensdagmiddag 29 januari van 13.30 tot 17.00 uur organiseren Het Nieuwe Instituut, Museum Boijmans Van Beuningen en Kunsthal Rotterdam gezamenlijk een docentenmiddag voor primair- en voortgezet onderwijs.