Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Onderzoek, Tentoonstelling

Dissident Gardens

Onderzoek, Tentoonstelling

04 mrt — 23 sep 2018

Met Dissident Gardens richt Het Nieuwe Instituut de blik op de meest actuele uitingsvormen van de klassieke strijd tussen natuur en cultuur. Het programma omvat vijf tentoonstellingen en een serie lezingen en debatten.

Tentoonstelling

A Grand Mountain Scene

Pop-in expo

27 feb — 08 apr 2018

A Grand Mountain Scene is een aan het programma Dissident Gardens gerelateerde pop-in expo, gecureerd door Joost Emmerik, waarin de rotstuin van Bèr Slangen centraal staat. 

Binnenkort

Onderzoek, Tentoonstelling

WORK, BODY, LEISURE

Dutch Pavilion, Biennale Architettura 2018

Onderzoek, Tentoonstelling

26 mei — 25 nov 2018

Het Nieuwe Instituut, verantwoordelijk voor de invulling van het Nederlandse Paviljoen tijdens de 16e Internationale Architectuurtentoonstelling van de Biennale Architettura 2018, presenteert WORK, BODY, LEISURE, het thema van de officiële Nederlandse bijdrage aan het evenement. Met WORK, BODY, LEISURE worden niet alleen veranderende ideeën over het menselijk lichaam verkend, maar zowel ruimtelijke configuraties als leefomstandigheden, die het resultaat zijn van actuele veranderingen op het terrein van arbeidsethos en arbeidscondities. Tegen de achtergrond van opkomende automatiseringstechnologieën, wil het project nieuwe vormen van creativiteit en betrokkenheid aanmoedigen.

Symposium

Happy Senior Living

Symposium

Ma 26 mrt 2018, 14:00 — 18:00

Op 26 maart organiseert het Jaap Bakema Study Centre in samenwerking met TU Eindhoven en TU Delft een symposium over innovatieve woonconcepten voor senioren. Met o.a. Floris Alkemade, Dick van Gameren en Ioulia Ossokina.

Lezing

True Colors

BNO IMG LAB

Do 29 mrt 2018, 20:00 — 22:00

Wat hebben algoritmes, camouflage en rode autootjes met elkaar te maken? BNO IMG LAB: True Colors presenteert beeldmakers die werken vanuit kleur.

Lezing

Speculatieve waarde: van tulpen tot bitcoins

Garden Broadcasts

Do 05 apr 2018, 19:30 — 21:00

De eerste aflevering van de live radioshow Garden Broadcasts staat in het teken van de tentoonstelling Dissident Gardens. Met Christel Schollaardt, Mario Minale, Livaneli Yildiran en Alexandre Humbert.

Workshop

Overtreders W - Onderzoek het alledaagse

Thursday Night Workshop

Do 05 apr 2018, 19:30 — 21:30

Samen met deelnemers onderzoekt Overtreders W de schoonheid in alledaagse spullen en materialen, die deelnemers zelf meenemen.

Gesprek, Lezing

Decolonial Gaze

Dwars door het Archief

Do 12 apr 2018, 19:30 — 21:00

Een zoektocht naar een meer pluriforme blik op gedeeld erfgoed van Indonesië, Suriname en Nederland aan de hand van bronnen uit het Rijksarchief voor Architectuur en Stedenbouw en onderzoek naar het Surinaamse landschap. Met Sara Frikech, Daphne Bakker, Paul Bijl, Thiëmo Heilbron en Hetty Berens.

Gesprek

Studio Visit: Powerhouse Company

Studio Visits

Vr 13 apr 2018, 17:00

Studio Visits is een serie avonden die in het teken staan van de hedendaagse architectuurpraktijk, haar uitdagingen en mogelijkheden. Powerhouse Company bijt het spits af en nodigt professionals, studenten en andere geïnteresseerden uit een kijkje te nemen op hun werkvloer.

Workshop

Shailoh Phillips - Critical Making

Thursday Night Workshop

Do 19 apr 2018, 19:30 — 21:30

Mediakunstenaar Shailoh Phillips werkt tussen de mazen van verschillende disciplines en helpt mensen de creatieve en kritische kansen van het digitale tijdperk te grijpen.

Rondleiding

Rondleiding Rijksmuseum afdeling 20e eeuw

Rondleiding voor Vrienden

Do 26 apr 2018, 15:00 — 16:00

Conservatoren Harm Stevens en Ludo van Halem van het Rijksmuseum laten de afdeling twintigste eeuw zien in het Rijksmuseum en vertellen over achtergrond en ontwikkeling van deze afdeling. Er zijn verschillende collectiestukken van Het Nieuwe Instituut in deze tentoonstelling te zien.

Gesprek, Lezing

They Invented a New Machine . . .

Evenement Biennale Architettura 2018

Do 26 apr 2018, 19:30 — 21:00

Een avond over verbeeldingen van automatiseringstechnologieën, met de teams die zijn geselecteerd via de Open Oproep voor het parallelprogramma van het Nederlandse paviljoen op de Biennale Architettura 2018, georganiseerd door Het Nieuwe Instituut en het Stimuleringsfonds creatieve industrie. Met Jane Chew, het Northscapes Collective (Hamed Khosravi, Taneha K. Bacchin en Filippo laFleur), Syb Groeneveld, Marina Otero Verzier, Paolo Patelli, Matthew Stewart, Giuditta Vendrame en Liam Young. Gespreksleider is socioloog Willem Schinkel.

Kinderen en familie, Performance, Rondleiding, Tentoonstelling, Workshop

Duik in de tuin

FamilieFest

Wo 02 mei 2018, 11:00 — 17:00

Het eerste FamilieFest van Het Nieuwe Instituut staat in het teken van tuinen. Kom met de hele familie langs in de meivakantie en Duik in de tuin! 

Workshop

De Onkruidenier - Onkruidproeverij

Thursday Night Workshop

Do 03 mei 2018, 19:30 — 21:30

Onder leiding van De Onkruidenier verkennen deelnemers De Nieuwe Tuin op zoek naar de positieve waarden van onkruid.

Workshop

Samantha Thole - Transformer Talisman

Thursday Night Workshop

Do 17 mei 2018, 19:30 — 21:30

Beeldend kunstenaar Samantha Thole laat zich voor deze workshop inspireren op de thematiek van de tentoonstelling Dissident Gardens: de botsing tussen het verlangen van de mens om zijn omgeving te beheersen en zijn fascinatie voor de wilde, ongerepte krachten van de natuur.