Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Archief, Tentoonstelling

Atelier Nelly en Theo van Doesburg

Archief, Tentoonstelling

11 jul 2020 — 03 okt 2021

Een nieuwe kijk op het werk van Nelly en Theo van Doesburg, dankzij de recente restauratie van hun architectuurarchief. De presentatie erkent Nelly als sleutelfiguur in de opbouw van de reputatie van Van Doesburg en De Stijl. Stralend middelpunt van de opstelling is hun meest uitgesproken project samen: de atelierwoning in Meudon, een voorstad van Parijs. Met nooit eerder of lang niet getoonde schetsen, tekeningen en maquettes ingebed in de rijke gebruiksgeschiedenis van het huis.

Onderzoek, Tentoonstelling

Lithium

Onderzoek, Tentoonstelling

20 sep 2020 — 15 aug 2021

De tentoonstelling Lithium is opgevat als een kuuroord waar onderzoekers, ontwerpers en kunstenaars aan de hand van het element lithium zowel de heilzame als de schadelijke kanten van de eeuwige menselijke zoektocht naar energie belichten. Hoe vaak kunnen we onze batterijen nog opladen zonder iets te doen aan de oorzaken van de uitputting van mens en planeet?

Tentoonstelling

Art on Display 1949-69

Tentoonstelling

04 okt 2020 — 06 jun 2021

Hoe presenteer je kunst? En hoe kijk je daar als bezoeker naar? Veel museumbezoekers zijn geneigd direct de aandacht op het kunstwerk te richten, onbewust van het feit dat de ontmoeting met het kunstwerk is geënsceneerd door een ontwerper. Art on Display 1949-69 stelt daarom voor een keer het tentoonstellingsontwerp zelf centraal. De expositie brengt enkele van de meest vooruitstrevende, naoorlogse tentoonstellingsontwerpen van architecten samen aan de hand van 1:1 reconstructies. Met tentoonstellingsontwerpen van Carlo Scarpa, Franco Albini en Franca Helg, Lina Bo Bardi, Aldo van Eyck en Alison en Peter Smithson. 

Kinderen en familie, Workshop

Lang leve de toekomst!

18 jul 2020 — 31 dec 2021

Het ontwerpdek van Het Nieuwe Instituut maakt van bezoekers digitale ontwerpers. In Lang leve de toekomst! ontwerpen families de wereld in het jaar 2520. En als je ontwerper van de toekomst bent, kan alles.

Tentoonstelling

Raw

Gallery 3 By Rare

16 apr — 16 mei 2021

Met de tentoonstelling Raw neemt het collectief Rare afstand van de perfecte plaatjes, gedetailleerde plannen en coherente ideeën en richt het de aandacht juist op de simpele tekeningen, snelle notities, maquettes en de diversiteit aan analytische methodes die in de academische wereld worden gebruikt om ideeën over te brengen.

Performance, Workshop

Leen een EVJ-museumtas!

Elisa van Joolen x Het Nieuwe Instituut

06 mei — 06 nov 2021

Wat gebeurt er met het idee van ‘waarde’ als een alledaags verbruiksproduct een object wordt waar je voor moet zorgen terwijl het niet van jou is? Ontwerper Elisa van Joolen en Het Nieuwe Instituut presenteren in mei 2021 de gezamenlijke editie van EVJ: de eerste officiële museumtas van het instituut, die Van Joolen heeft bedacht en uitgevoerd in gesmolten plastic van hergebruikte wegwerpdraagtassen. Gebruikers worden nooit eigenaar van de EVJ, maar kunnen zich er voor een afgebakende periode van zes maanden over ontfermen. Via de website kunnen belangstellenden een bruikleenovereenkomst invullen en ondertekenen, waarmee ze ermee instemmen om een EVJ-tas een half jaar te verzorgen.

 

Binnenkort

Agentschap

Who is We?

Het Nederlands paviljoen op de 17e Internationale Architectuurtentoonstelling – La Biennale di Venezia

Agentschap

22 mei — 21 nov 2021

Het Nieuwe Instituut, commissionair van het Nederlandse Paviljoen op de 17e Internationale Architectuurtentoonstelling – La Biennale di Venezia, presenteert Who is We?, de officiële Nederlandse bijdrage aan de biënnale. De biënnale is te bezoeken van 22 mei tot en met 21 november 2021. Op 20 mei opent het Nederlandse paviljoen met een digitaal openingsprogramma.

Onderzoek, Tentoonstelling

De architectuur van een wondere wereld

Onderzoek, Tentoonstelling

05 sep 2021 — 27 mrt 2022

In deze tentoonstelling, die vanaf september 2021 te zien is in Het Nieuwe Instituut, gaat curator Saskia van Stein onder meer in op de invloed die het denken en werk van walt Disney tot op de dag van vandaag uitoefenen op de gebouwde omgeving en een gevoel van identiteit.

Opening

Who is We?

Online openingsprogramma

Do 20 mei 2021, 12:00 — 18:00

Een jaar later dan gepland, vindt op 20 mei 2021 de opening plaats van het Nederlandse paviljoen op de 17e Internationale Architectuurtentoonstelling van La Biennale di Venezia. Covid-19 is nog niet uitgewoed en om die reden heeft Het Nieuwe Instituut besloten geen bezoekers uit te nodigen voor de opening in Venetië. Dat heeft ons ook de gelegenheid gegeven na te denken over een hybride opening die recht doet aan de thematiek, aan de inzet van alle betrokkenen en die vrij toegankelijk is.

Tentoonstelling

Gallery 3 By Art Rotterdam

Gallery 3 By Lili Lu, Bas Ruis, Ciro Miguel, Lorena Solis Bravo en Jaasir Linger

22 mei — 04 jul 2021

Ter gelegenheid van Art Rotterdam is in december 2020 een Open Call uitgeschreven voor multidisciplinaire kunstenaars en ontwerpers die werk willen tonen in een museale presentatieruimte.

Tentoonstelling

Presentatie interieurmaquette Theo van Doesburg

Aanwinst Rijkscollectie

26 mei — 25 jul 2021

Zodra Het Nieuwe Instituut de deuren weer kan openen, opent ook de tijdelijke presentatie van een unieke aanwinst voor de Rijkscollectie: een interieurmaquette van architect en kunstenaar Theo van Doesburg. Het is een ontwerp uit 1926 voor Café-restaurant Aubette, één van de belangrijkste architectuurprojecten van De Stijl. 

Lezing

Online docentenmiddag

Van de Kunsthal, Museum Boijmans van Beuningen en Het Nieuwe Instituut

Wo 26 mei 2021, 15:30 — 16:45

Deuren open, deuren weer dicht. Deuren weer open, deuren toch weer dicht. Het afgelopen jaar is een verwarrende en dynamische tijd geweest. De Kunsthal, Museum Boijmans van Beuningen en Het Nieuwe Instituut vertellen je graag over de programma’s die ze de komende tijd aanbieden.

Tentoonstelling

Open Archief 2020-2021

Presentatie

03 jun — 05 sep 2021

Samen met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis organiseert Het Nieuwe Instituut de tweede editie van Open Archief, een programma waarin drie makers op zoek gaan naar nieuwe verhalen in open, digitale erfgoedcollecties, met als eindresultaat een nieuw mediawerk. Vanaf 3 juni presenteren Jessica de Abreu, Femke Dekker en Michiel Huijben hun werken, waar het thema ‘activisme en archieven’ als een rode draad doorheen loopt.

Gesprek

Slinging Slanguage

Life at the Niteshop

Do 03 jun 2021, 19:00 — 20:00

Als onderdeel van de samenwerking tussen Concrete Blossom en Het Nieuwe Instituut produceert Concrete Blossom een serie video-essays en podcasts over taal, beeld en ruimte in de hiphopcultuur. In de tweede editie zit aan tafel: Soortkill. Met Malique Mohamud praat hij over het ontstaan, de ontwikkeling en de noodzaak van straattaal.

Gesprek

How to do a Zoöp

TNL! x Zoonomic Curriculum

Do 17 jun 2021, 19:30 — 21:00

In deze tweede editie van How to do a Zoöp wordt er op speculatieve wijze gekeken naar Het Nieuwe Insituut en het grotere Museumpark als Zoöp. Hoe zou de ruimtelijke ordening van deze locaties en de gebruikspatronen opnieuw moeten worden georganiseerd als er rekening wordt gehouden met de belangen van de niet-menselijke bewoners? En hoe kan de ecologische kwaliteit van leven, de dichtheid en veelzijdigheid van de relaties tussen alle bewoners (inclusief de mens!) worden verbeterd?

Opening

The Forbidden Garden of Europe

Opening

Vr 27 aug 2021, 12:00 — 19:00

Met hun The Forbidden Garden of Europe legt Studio Wild bij Spazio Punch in Giudecca een tuin vol ‘invasieve exoten’ aan. De Europese Unie voert actief beleid tegen zulke planten, die vanwege hun etnische en biologische kenmerken worden gezien als bedreiging voor het voortbestaan van inheemse soorten. De planten in dit werk vertegenwoordigen de 35 uitheemse plantensoorten die in lijn met EU-wetgeving uit 2016 mogen worden geweerd van Europese bodem. De tuin is vanaf 27 augustus 2021 te zien.