Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Tentoonstelling

The Hoodie

Tentoonstelling

01 dec 2019 — 23 aug 2020

The Hoodie, samengesteld door schrijver en curator Lou Stoppard, gaat in op de rol die het gelijknamige kledingstuk speelt in cultuur, mode en politiek. Er wordt in de tentoonstelling stilgestaan bij de historische achtergrond en actuele betekenis van de minstens zo omstreden als modieuze ‘trui-met-capuchon,’ die beschouwd kan worden als het laatste politieke westerse kledingstuk.

Tentoonstelling

G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children

Tentoonstelling

23 jan — 27 aug 2020

In het verlengde van hun korte film AS TOLD TO G/D THYSELF creëert The Ummah Chroma een sacrale ruimte in Het Nieuwe Instituut met de naam G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children. Deze sacrale ruimte nodigt bezoekers uit thema's als metafysische transcendentie, spiritualiteit en zelfexpressie te verkennen.

Archief, Tentoonstelling

Atelier Nelly en Theo van Doesburg

Archief, Tentoonstelling

11 jul 2020 — 12 jul 2021

Een nieuwe kijk op het werk van Nelly en Theo van Doesburg, dankzij de recente restauratie van hun architectuurarchief. De presentatie erkent Nelly als sleutelfiguur in de opbouw van de reputatie van Van Doesburg en De Stijl. Stralend middelpunt van de opstelling is hun meest uitgesproken project samen: de atelierwoning in Meudon, een voorstad van Parijs. Met nooit eerder of lang niet getoonde schetsen, tekeningen en maquettes ingebed in de rijke gebruiksgeschiedenis van het huis.

Rondleiding

Aquarian Gardens geluidswandeling

De Nieuwe Tuin

19 mei 2019 — 31 dec 2020

Kunstenaar Annika Kappner neemt bezoekers in een geleide meditatie mee op een verkenning van de (biologische) diversiteit en complexiteit van De Nieuwe Tuin.

Gesprek

Reflectie #1

'Ana-lize': een gedicht van kunstenaar Nash Caldera

01 mei — 28 aug 2020

Geïnspireerd door G/D THYSELF wordt er een reeks reflecties, verhalen en spirit strategies door schrijvers, dichters en ontwerpers verstuurd. Een manier om gezamenlijk te reflecteren, zij het op afstand van elkaar. 

Tentoonstelling

Set Stage Screen: Realities of Postproduction

Installatie

01 jun — 15 nov 2020

Set Stage Screen: Realities of Postproduction onderzoekt hoe hedendaagse videos een publieke ruimte vormen voor activisme, commercie en emancipatie.

Tentoonstelling

Unlocked/Reconnected

Reflecties op wat (t)huis is

01 jun — 01 sep 2020

Als bijdrage aan de collectieve tentoonstelling Unlocked/Reconnected wordt in de entreehal van Het Nieuwe Instituut een tweeluik gepresenteerd, geïnspireerd op het thema ‘thuis in tijden van pandemie’. Het werk bestaat uit twee beelden uit de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw.

Tentoonstelling

Archiprix Nederland 2020

Gallery 3 By Archiprix

18 jun — 04 okt 2020

Met elke editie, zo ook deze veertigste (!), presenteert Archiprix de meest talentvolle afstudeerders van de Nederlandse masteropleidingen voor architectuur, stedenbouw, interieur- en landschapsarchitectuur. Dit zijn de ontwerpers die vorm gaan geven aan de toekomst van Nederland en ver daarbuiten.

Tentoonstelling

Archiprix International Santiago, Chili 2019

Gallery 3 By Archiprix

18 jun — 30 aug 2020

Archiprix International nodigt tweejaarlijks alle Masterprogramma's wereldwijd op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur uit om hun beste afstudeerproject te selecteren en het in te dienen bij Archiprix. Deze opzet stelt Archiprix in staat om een ​​beeld te geven van de actuele stand van het ontwerponderwijs wereldwijd.

Gesprek

Reflectie #2

'DON'T LET THEM BURN': een gedicht van dichter, performer en psychonaut Dean Bowen

19 jun — 28 aug 2020

Geïnspireerd door G/D THYSELF wordt er een reeks reflecties, verhalen en spirit strategies door schrijvers, dichters en ontwerpers verstuurd. Een manier om gezamenlijk te reflecteren, zij het op afstand van elkaar. 

Tentoonstelling

Gijs Bakker & K. Schippers: Beginselen

Ontwerp en poëzie in Huis Sonneveld

11 jul 2020 — 10 jan 2021

Gijs Bakker en K. Schippers presenteren in Huis Sonneveld combinaties van sieraden en gedichten die ze speciaal voor deze gelegenheid geselecteerd hebben uit hun omvangrijke oeuvres. Er ontstaat zo een sfeer waarin bezoekers nieuwe verbanden kunnen leggen en alternatieve interpretaties de ruimte krijgen.

Kinderen en familie, Workshop

Lang leve de toekomst!

18 jul 2020 — 31 dec 2021

Het ontwerpdek van Het Nieuwe Instituut maakt van bezoekers digitale ontwerpers. In Lang leve de toekomst! ontwerpen families de wereld in het jaar 2520. En als je ontwerper van de toekomst bent, kan alles.

Gesprek

Reflectie #3

Een gedicht van schrijver, fotograaf en journalist Johny Pitts

03 aug — 28 aug 2020

Geïnspireerd door G/D THYSELF wordt er een reeks reflecties, verhalen en spirit strategies door schrijvers, dichters en ontwerpers verstuurd. Een manier om gezamenlijk te reflecteren, zij het op afstand van elkaar. 

Binnenkort

Tentoonstelling

Art on Display 1949-69

Tentoonstelling

04 okt 2020 — 07 mrt 2021

Hoe presenteer je kunst? En hoe kijk je daar als bezoeker naar? Veel museumbezoekers zijn geneigd direct de aandacht op het kunstwerk te richten, onbewust van het feit dat de ontmoeting met het kunstwerk is geënsceneerd door een ontwerper. Art on Display 1949-69 stelt daarom voor een keer het tentoonstellingsontwerp zelf centraal. De expositie brengt enkele van de meest vooruitstrevende, naoorlogse tentoonstellingsontwerpen van architecten samen aan de hand van 1:1 reconstructies. Met tentoonstellingsontwerpen van Carlo Scarpa, Franco Albini en Franca Helg, Lina Bo Bardi, Aldo van Eyck en Alison en Peter Smithson. 

Agentschap

Biennale2020

Nederlands paviljoen, Biennale Architettura

Agentschap

22 mei — 21 nov 2021

Het Nieuwe Instituut, commissionair van het Nederlandse Paviljoen tijdens de 17e Internationale Architectuurtentoonstelling van La Biennale di Venezia, presenteert Who is We? , de officiële Nederlandse bijdrage aan de biënnale.

Film, Gesprek

Slotprogramma G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children

Middagprogramma met films

Za 22 aug 2020, 15:30 — 17:00

Op zaterdag 22 augustus vindt ter afsluiting van de installatie G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children van internationaal kunstenaarscollectief The Ummah Chroma een speciaal filmprogramma plaats. Tijdens deze middag zullen verschillende korte films worden vertoond, inclusief live Q&A's met de filmmakers.

Performance

Slotprogramma G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children

Avondprogramma met performances

Za 22 aug 2020, 17:00 — 22:00

Op zaterdag 22 augustus vindt ter afsluiting van de installatie G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children van internationaal kunstenaarscollectief The Ummah Chroma een bijzonder avondprogramma plaats met verschillende performances.

Rondleiding

Sunday Stroll met Bas

Zo 30 aug 2020, 14:00 — 15:00

Zondag 30 augustus staat de Sunday Stroll in het teken van vormen, kleuren en muziek. Beweeg je door Het Nieuwe Instituut en laat je samen met performer en kunstenaar Bas van der Kruk inspireren door ontwerpelementen uit de tentoonstelling Atelier Nelly en Theo van Doesburg

Rondleiding, Tentoonstelling

Museumpark Vriendenweek

01 sep — 06 sep 2020

In de eerste week van september openen alle culturele instellingen aan het Museumpark de deuren voor hun vrienden. De hele week kunt u deze instellingen gratis bezoeken en meedoen aan activiteiten die speciaal voor de Vrienden georganiseerd worden.

Tentoonstelling

What Do Landscapes Say?

Gallery 3 by Nomaos

03 sep — 23 sep 2020

What Do Landscapes Say? doet een suggestie over hoe kunst en artistiek onderzoek de ontwikkeling van een diverse stedelijke samenleving kunnen verrijken door te kijken naar landschappen.

 

Symposium

Connecting the Archives

Wo 30 sep 2020, 13:00 — 17:15

Op woensdag 30 september 2020 komen de werkgroepleden samen om de ontwikkelde kennis met elkaar te delen. Nu, halverwege het proces van het ontwikkelen van het programma en de organisatiestructuur van het netwerk, presenteert iedere werkgroep live de eerste resultaten en schetst een beeld van waar de komende periode naartoe gewerkt zal worden. 

Excursie, Gesprek, Opening

La Biennale di Venezia

Members' Trip

19 mei — 21 mei 2021

Het Nieuwe Instituut biedt de exclusieve mogelijkheid voor Members om de pre-openingsdagen van La Biennale di Venezia bij te wonen van 19 tot en met vrijdag 21 mei 2021.