Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Tentoonstelling

The New Haberdashery

Werkplaats en workshops

Tentoonstelling

13 sep 2015 — 11 feb 2018

The New Haberdashery is een stoffenwinkel annex werkplaats in de foyer van Het Nieuwe Instituut. Onder begeleiding van ervaren makers en op basis van de aanwezige stoffen, patronen, fournituren en professionele apparatuur kunnen bezoekers hier kleding en aanverwante producten maken.

Tentoonstelling

Finders Keepers

The Life of Things

Tentoonstelling

08 sep 2017 — 11 feb 2018

Het design en crafts magazine MacGuffin onthult als samensteller van de tentoonstelling Finders Keepers het universum van de verzamelaar en toont honderden bruiklenen uit tientallen verzamelingen, om vervolgens stil te staan bij de uiteenlopende motieven en strategieën van verzamelaars, bij het esthetisch plezier van het verzamelen en het verborgen leven van de dingen.

Agentschap, Tentoonstelling

Letters to the Mayor

Agentschap, Tentoonstelling

12 jan — 11 feb 2018

De tentoonstelling Letters to the Mayor - Rotterdam komt voort uit een samenwerking tussen Het Nieuwe Instituut en Storefront for Art and Architecture, rondom het thema ‘City Forces’. Lokale en internationale architecten worden uitgenodigd om een brief te schrijven aan burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, waarin zij een aantal prangende vragen kunnen stellen en kenbaar kunnen maken wat zij, als architecten, belangrijk vinden binnen de politieke arena en in de besluitvorming over de stad en de stedelijke omgeving.

Tentoonstelling

Discreet Violence: Architecture and the French War in Algeria

Tentoonstelling Gallery 3

08 sep 2017 — 11 feb 2018

Gallery 3 presenteert Discreet Violence: Architecture and the French War in Algeria, een pop-in expo samengesteld door Samia Henni die eerder te zien was bij ETH Zurich. Tijdens de Algerijnse Revolutie (1954-1962) werd door de Franse autoriteiten de gebouwde omgeving van Algerije drastisch getransformeerd om de Franse economische belangen te beschermen en het koloniale bestuur veilig te stellen. Met foto’s en filmbeelden wordt een architectuur aan het licht gebracht die gebruikt werd als middel voor controle en onderdrukking.

Tentoonstelling

Archief Interpretaties

Tentoonstelling Gallery 2

08 sep 2017 — 11 feb 2018

Sinds 2014 betrekt Het Nieuwe Instituut ontwerpers, kunstenaars en onderzoekers bij de ontsluiting van de eigen collectie en verleidt het hen ook om de rol van een archief in hun werk aan de orde te stellen. De afgelopen vier jaar heeft dat tot enkele opmerkelijke projecten geleid die binnen en buiten Nederland te zien waren, maar niet in het instituut zelf, waar de betekenis van het archief centraal staat. Archief Interpretaties biedt de perfecte context om vier uiteenlopende projecten nu thuis te brengen. 

Tentoonstelling

Ruimtelijk ontwerp Studio Sabine Marcelis

Installatie Gallery 3

14 okt 2017 — 11 feb 2018

Voor het internationale filmfestival in Cannes ontwierp Studio Sabine Marcelis een ruimtelijke installatie die diende als ontmoetingsplek voor de internationale filmindustrie. Een variatie op de installatie is te zien in Gallery 3 vanaf 14 oktober 2017.

Tentoonstelling

Wandtapijten Christie van der Haak

Foyer

08 nov 2017 — 28 feb 2018

Drie grote wandtapijten gemaakt door Christie van der Haak.

Tentoonstelling

A Tale of a Tub

Tentoonstelling Gallery 3

19 dec 2017 — 11 feb 2018

Kan burgerschap – het recht om ergens te behoren – bestaan zonder natiestaten? Deze vraag staat centraal in de nieuwste film van Christopher Kulendran Thomas, gepresenteerd door A Tale of a Tub. 

Tentoonstelling

Cute

Pop-in expo

09 jan — 21 jan 2018

Deze pop-in expo toont een onderzoek van Sejoon Kim naar de schattigheidscultuur in Oost-Aziatische landen en probeert deze te duiden.

Workshop

Etui maken

Workshop

Zo 21 jan 2018, 12:00 — 16:00

Tijdens deze workshop maak je een gevoerde etui.

Kinderen en familie, Workshop

Red de mattenklopper

Zo 21 jan 2018, 14:00 — 16:00

In deze workshop onderzoeken kinderen de uitstervende mattenklopper en maken er eentje voor thuis. 

Binnenkort

Onderzoek, Tentoonstelling

WORK, BODY, LEISURE

Dutch Pavilion, Venice Architecture Biennale 2018

Onderzoek, Tentoonstelling

26 mei — 25 nov 2018

Het Nieuwe Instituut, verantwoordelijk voor de invulling van het Nederlandse Paviljoen tijdens de 16e Internationale Architectuurtentoonstelling van La Biennale di Venezia, presenteert WORK, BODY, LEISURE, het thema van de officiële Nederlandse bijdrage aan de biënnale. Met WORK, BODY, LEISURE worden niet alleen veranderende ideeën over het menselijk lichaam verkend, maar zowel ruimtelijke configuraties als leefomstandigheden, die het resultaat zijn van actuele veranderingen op het terrein van arbeidsethos en arbeidscondities. Tegen de achtergrond van opkomende automatiseringstechnologieën, wil het project nieuwe vormen van creativiteit en betrokkenheid aanmoedigen.

Tentoonstelling

The Eyeslicer

Pop-in expo

23 jan — 04 feb 2018

The Eyeslicer toont een nineties hangout met mini-bioscoop waarin een filmmarathon het werk van een nieuwe generatie alternatieve Amerikaanse filmmakers brengt. In samenwerking met het IFFR.

Lezing

De vliegenmeppers van Iza van Riemsdijk

Finders Keepers: The Art of Finding lezing

Do 25 jan 2018, 19:00 — 19:45

In de context van de tentoonstelling Finders Keepers vertelt Iza van Riemsdijk over haar verzameling vliegenmeppers.

Lezing, Talkshow

Broos

BNO IMG LAB

Do 25 jan 2018, 20:00 — 22:00

Na een drukke en materialistische feestmaand biedt deze eerste BNO-avond van het jaar een moment van bezinning. We laten ons opgaan in de omgeving, geven ons over aan onze tijdelijke houdbaarheid en bewegen mee met de vergankelijkheid der dingen. Met Precious Decay, Marjan Teeuwen, Imaginarium of Tears en Diana Scherer.

Workshop

Sashiko en Boro stitching

Workshop met Textielfabrique

Zo 28 jan 2018, 12:00 — 16:00

Sashiko en Boro zijn Japanse reparatie- en recycletechnieken uit de 17e eeuw. Deze platte stiktechniek is ontwikkeld door de Japanse arbeiders om kleding en textiel te beschermen of te herstellen. Door het aanbrengen van extra lappen en veel stiksel wordt de stof steviger en warmer.
Deze workshop is helaas uitverkocht!

Kinderen en familie, Workshop

Maak je eigen muziekinstrument

met Harm Goslink

Zo 28 jan 2018, 14:00 — 16:00

Wist je dat je niet alleen voorwerpen kunt verzamelen, maar zelfs muziek? Geïnspireerd door de geluidsverzameling én objecten in de tentoonstelling Finders Keepers maken kinderen samen met Harm Goslink nieuwe instrumenten van oude spullen en materialen.

Rondleiding

Dwars door het archief

Rondleidingen

Do 01 feb 2018, 18:45 — 19:15

Op een aantal donderdagen worden er rondleidingen door het Rijksarchief gegeven, als onderdeel van het Thursday Night Live! programma. Curatoren en architectuurhistorici van de afdeling Erfgoed nemen bezoekers mee de depots in, en vertellen aan de hand van archiefmateriaal over onderzoek waar zij mee bezig zijn, belichten een onderwerp of thema uit het programma van Het Nieuwe Instituut, of ze laten de nieuwste aanwinsten uit de collectie zien.

Gesprek, Lezing

Deconstructing Ministerie van Sociale Zaken en Robin Hood Gardens

Lezing en gesprek

Do 01 feb 2018, 19:30 — 21:00

Een avond waarop wordt gespeculeerd over alternatieve strategieën voor hergebruik en behoud van architectuur. Lionel Devlieger (Rotor), Suzanne Mulder (Het Nieuwe Instituut), Neil Bingham (Victoria & Albert Museum) en Dirk van den Heuvel (Jaap Bakema Study Centre) gaan hierover in gesprek met als voorbeelden de gebouwen van het Ministerie van Sociale Zaken en Robin Hood Gardens in Londen.

Performance

House Party in Maximum Overdrive

Internationaal Filmfestival Rotterdam

Do 01 feb 2018, 20:00 — 22:00

Het IFFR organiseert House Party in Maximum Overdrive, een filmmarathon met aansluitend live-muziek. Bekijk de filmmarathon van The Eyeslicer in de pop-in expo en neem deel aan het aansluitende feest met hip hop battles, DJ's en karaoke in samenwerking met het HipHopHuis.

Workshop

Visible Mending

Workshop

Zo 04 feb 2018, 12:00 — 16:00

Met eenvoudige quilt-, borduur-, en weeftechnieken leren deelnemers hun kleding te upcyclen door middel van de reparatietechniek Visible Mending.

Kinderen en familie, Workshop

Straatjutten

Zo 04 feb 2018, 14:00 — 16:00

Een echte verzamelaar let altijd op en vindt zijn stukken vaak op de gekste plekken.

Rondleiding

Dwars door het archief

Rondleidingen

Do 08 feb 2018, 18:45 — 19:15

Op een aantal donderdagen worden er rondleidingen door het Rijksarchief gegeven, als onderdeel van het Thursday Night Live! programma. Curatoren en architectuurhistorici van de afdeling Erfgoed nemen bezoekers mee de depots in, en vertellen aan de hand van archiefmateriaal over onderzoek waar zij mee bezig zijn, belichten een onderwerp of thema uit het programma van Het Nieuwe Instituut, of ze laten de nieuwste aanwinsten uit de collectie zien.

Gesprek, Lezing

The Agency of Things

Design Dialogues

Do 08 feb 2018, 19:30 — 21:00

Tegen de achtergrond van de tentoonstelling Finders Keepers organiseert Het Nieuwe Instituut een gesprek tussen architect en design criticus Sam Jacob en architect-verzamelaar Louise Harpman over onze obsessieve en ongemakkelijke relatie met objecten en nieuwe mogelijkheden voor design. Gespreksleider is kunstenaar Hanna Mattes.

Film, Lezing, Performance

Bouwen te midden van eenzaamheid

Architect J.B. van Loghem in Siberië

Do 08 feb 2018, 20:00 — 22:00

Tegen de achtergrond van filmbeelden en foto's uit de jaren twintig dragen acteurs Stijn Westenend en Gonny Gaakeer passages voor uit de correspondentie en teksten van Han van Loghem en zijn echtgenote Berthe Neumeijer over hun verblijf in de Siberische stad Kemerovo. Een film van Pim Zwier en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.

Workshop

Pleating

Workshop met Bakri Pleating

Zo 11 feb 2018, 12:00 — 13:30

Tijdens deze workshop leer je meer over de achtergrond van plissékunst, om vervolgens met een strijkijzer in de hand, en met behulp van diverse mallen, zelf aan de slag te gaan met deze unieke techniek.

Workshop

Pleating

Workshop met Bakri Pleating

Zo 11 feb 2018, 14:00 — 15:30

Tijdens deze workshop leer je meer over de achtergrond van plissékunst, om vervolgens met een strijkijzer in de hand, en met behulp van diverse mallen, zelf aan de slag te gaan met deze unieke techniek.

Kinderen en familie, Workshop

Handlettering

Zo 11 feb 2018, 14:00 — 16:00

Kinderen ontdekken hun eigen handlettering stijl met bijzondere pennen.

Gesprek, Lezing

Legal Bots

Bot Club

Do 15 feb 2018, 19:30 — 21:00

Op juridisch gebied wordt driftig geautomatiseerd. Sommige advocaten beweren dat 99% van de juridische code geautomatiseerd kan worden. Bot Club: Legal Bots kijkt naar verschillende pogingen tot  fusie tussen de wet en programmeertaal. In hoeverre kan de 'geest van de wet' worden vertaald naar de letter van de computercode? Met Matthias Dobbelaere-Welvaert en Max Hamsphire.

Gesprek, Lezing

How to cultivate product value over time?

KABK Value Futures

Do 15 feb 2018, 19:30 — 22:00

Een Design discourse programma van de KABK Master Industrial Design en design criticus Ed van Hinte. Value Futures onderzoekt hoe de waarde van producten zich ontwikkelt in de tijd en hoe ontwerpers dit kunnen sturen. Discusieer en speculeer mee met studenten, onderzoekers, designers, design critici over Value Futures: How to cultivate product value over time?

Gesprek, Lezing

The Human Insect

Lezing

Do 01 mrt 2018, 19:30 — 21:00

Architectuurtheoreticus Mark Wigley legt de verregaande verstrengeling van technologie en mens bloot in de context van de door hem samengestelde tentoonstelling The Human Insect: Antenna Architectures 1887-2017. Deze tentoonstelling, die op 1 maart 2018 opent in Het Nieuwe Instituut, komt voort uit de tiende Premsela-lezing over The Architecture of Radio die Wigley in 2014 gaf.

Gesprek, Lezing

Experimental Screen Based Design

Design Dialogues

Do 08 mrt 2018, 19:30 — 21:00

Samen met Studio Harris Blondman, Studio Moniker en Future Corp wordt in deze Design Dialogue het grensgebied tussen grafisch ontwerp en interactieontwerp verkend.

Gesprek, Lezing

New Materials, New Business Models

Design Dialogues

Do 22 mrt 2018, 19:30 — 21:00

Een gesprek over zakelijke strategieën voor materiaalinnovatie vanuit duurzaam perspectief met ontwerpers Bastiaan de Nennie, Heleen Klopper, Jo Meesters en Lilian van Daal. Onder leiding van Andrea van Pol.