Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Onderzoek

De Nieuwe Tuin

Onderzoek

10 mei 2015 — 31 dec 2019

De Nieuwe Tuin is een publieke plek met een ecologisch systeem van kruiden, struiken, vogels en dieren. Kunstenaar/ontwerper Frank Bruggeman en ecologisch hovenier Hans Engelbrecht legden de tuin aan in het voorjaar van 2015 op het buitenterrein van Het Nieuwe Instituut. Hun ontwerp is een pleidooi voor een stedelijk groenbeheer op ecologische basis met ruimte voor verwildering.

Agentschap, Onderzoek, Tentoonstelling

I See That I See What You Don't See

Agentschap, Onderzoek, Tentoonstelling

01 mrt — 29 dec 2019

Op weinig plaatsen in de wereld is het zo licht als in Nederland. Dag en nacht. Energie, technologie en datastromen zijn de essentiële brandstoffen geworden voor een 24-uurs productielandschap. Dit rationele landschap lijkt zich weinig aan te trekken van het natuurlijke ritme van dag en nacht, activiteit en rust. I See That I See What You Don't See, benut de complexe verhouding tussen licht en donker en tussen zien en niet zien als startpunt voor een nader begrip van de tegenstrijdige effecten van die verhouding op mens, aarde en andere organismen. 

 

Onderzoek, Tentoonstelling

Malware: Symptoms of Viral Infection

Tentoonstelling

Onderzoek, Tentoonstelling

05 jul — 10 nov 2019

Het Nieuwe Instituut presenteert van 5 juli tot en met 10 november 2019 Malware: Symptoms of Viral Infection, een tentoonstelling over de geschiedenis en evolutie van het computervirus. Aan de hand van de meest beruchte exemplaren verkent de tentoonstelling de culturele impact van malware en stelt urgente vragen over veiligheid, oorlogsvoering en geopolitiek.

Rondleiding

Aquarian Gardens geluidswandeling

De Nieuwe Tuin

19 mei — 31 dec 2019

Kunstenaar Annika Kappner neemt bezoekers in een geleide meditatie mee op een verkenning van de (biologische) diversiteit en complexiteit van De Nieuwe Tuin.

Tentoonstelling

Bauhaus Lessons

Tentoonstelling

23 jul — 10 nov 2019

Bauhaus Lessons toont werk van docenten en leerlingen aan het Bauhaus en onderwijsinstellingen die daar op geïnspireerd zijn. Bauhaus Lessons bestaat uit materiaal uit de collectie van Het Nieuwe Instituut, van Bauhausstudenten - of Bauhäusler -  zoals Lotte Stam-Beese, en van docenten als Mart Stam en Johan Niegeman.

Tentoonstelling

Spirits in the Material World

10 okt — 31 dec 2019

In de installatie Spirits in the Material World reflecteert kunstenaar Heman Chong op ruimtes in dat grijze gebied, duistere ruimtes, ruimtes die de onderwereld inglijden. Te zien in Het Nieuwe Instituut van 10 oktober tot en met 31 december 2019.

Tentoonstelling

Animal Encounters

Van papegaaistok tot systeemtheorie

13 okt 2019 — 26 jan 2020

Studio Ossidiana toont op basis van een ruimtelijke installatie hoe architectuur vorm kan geven aan de ontmoeting tussen mens en andere dieren. Aan de hand van nieuw onderzoek, speciaal ontwikkelde modellen en archiefselecties uit de Rijkscollectie worden de verschillende relaties tussen de leefwerelden van mens en dier zichtbaar gemaakt en verbeeld, van papegaaistok tot ecosysteem.

Tentoonstelling

Open Archief

Dutch Design Week

19 okt — 27 okt 2019

Hergebruik van digitale collecties in musea en archieven levert nieuwe verhalen in mogelijk verrassende, vernieuwende vormen op. Het Nieuwe Instituut en Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid nodigen makers uit om nieuw werk te maken met gebruik van archiefstukken uit hun digitale collecties. Kunstenaar Guy Königstein, filmmaker Donna Verheijden en kunstenaar/designer Oana Clitan ontwikkelen een autonoom mediawerk uit de open, digitale collecties van beide instituten. Op Dutch Design Week 2019 presenteren zij hun werk voor het eerst.

 

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Joëlle

Zo 20 okt 2019, 14:00 — 15:00

Ontdek de tentoonstelling(en) van Het Nieuwe Instituut in een Sunday Stroll met Joëlle Hoogendoorn. Zij neemt u mee vanuit haar eigen visie als kunstenaar en museumdocent.

Binnenkort

Tentoonstelling

The Hoodie

Tentoonstelling

01 dec 2019 — 12 apr 2020

The Hoodie, samengesteld door schrijver en curator Lou Stoppard, gaat in op de rol die het gelijknamige kledingstuk speelt in cultuur, mode en politiek. Er wordt in de tentoonstelling stilgestaan bij de historische achtergrond en actuele betekenis van de minstens zo omstreden als modieuze ‘trui-met-capuchon,’ die beschouwd kan worden als het laatste politieke westerse kledingstuk.

Kinderen en familie, Workshop

FamilieFest: VirusVechters (4 t/m 12 jaar)

Wo 23 okt 2019, 11:00 — 17:00

Deze herfstvakantie presenteert Het Nieuwe Instituut opnieuw een propvol programma tijdens FamilieFest, dat helemaal draait om virussen. Onderzoek samen hoe computervirussen ontworpen zijn en besmet de wereld met jullie creatieve ideeën. 

Lezing

De kopie: de toepassing van recyclingprincipes in de ontwerp- en architectuurpraktijk

Lezing voor Vrienden

Do 24 okt 2019, 17:00 — 18:00

De kopie vervult een belangrijke rol in het ontwerpproces van de architect. Hoewel het origineel van de handmatige schets traditiegetrouw meer wordt gewaardeerd, kan de betekenis van de kopie niet worden onderschat. Conservator Ellen Smit vertelt aan de hand van karakteristieke voorbeelden uit de collectie van Het Nieuwe Instituut over de waarde van de kopie in de architectuur.

Lezing, Performance

Malware X Cyberpunk

Lezingen/performances

24 okt — 25 okt 2019

Deze Thursday Night Live! gaat over het verband tussen de jaren tachtig cultuur van cyberpunk, de verspreiding van het computervirus en zijn biologische tegenhanger AIDS. Met o.a. lezingen van Ivan Lopez Munuera, Charles Boucher en Andrea Bagnato, een \/\/iFi + OSS/**** performance door JODI en een remote reading door Bruce Sterling. Deze avond is onderdeel van Malware: Symptoms of Viral Infection, samengesteld door Bas van de Poel en Marina Otero Verzier. 

Film

Memories Of Underdevelopment

Guest Programme

Do 24 okt 2019, 19:30 — 21:00

Producent, ontwerper en Workspacer, Manuel Toledo stelt speciaal voor Thursday Night Live! een filmavond samen. Vanuit zijn fascinatie voor architectuur, cultuur en creatieve industrieën, heeft Toledo onder meer twee internationale architectuurfilmfestivals in Santiago, Chili, en Londen, UK opgericht. Op 24 oktober wordt de film Memories Of Underdevelopment (1968) vertoond in Het Nieuwe Instituut.

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Pia

Zo 27 okt 2019, 14:00 — 15:00

Ontdek de tentoonstelling(en) van Het Nieuwe Instituut in een Sunday Stroll met Pia Canales. Zij neemt u mee vanuit haar eigen visie als professioneel observator en nieuwsgierige kunstliefhebber.

Gesprek

De terugkeer van de Maakindustrie

Guest Programme

Do 31 okt 2019, 19:00 — 21:00

Na een lange periode van globalisering komen nieuwe vormen van maakindustrie terug in Nederland. Wat is typisch voor de plekken van het nieuwe maken, in vergelijking met de oude industrie? Hoe verhoudt de maakindustrie zich tot andere stedelijke activiteiten zoals wonen, recyclen of leren? Creëren we voldoende ruimte voor maken in de huidige stedelijke ontwikkelingen?

Film

The Others

Filmvertoning

Do 31 okt 2019, 19:30 — 22:00

The Others (2001) van regisseur Alejandro Amenábar is op 31 oktober te zien in Het Nieuwe Instituut in het kader van de installatie Spirits in the Material World. De film maakt deel uit van een door Heman Chong samengesteld horrorfilmprogramma dat bij de installatie hoort. Dit filmprogramma bestaat verder uit de vertoning van Dark Water (2002) op 10 oktober en van A Ghost Story (2017) op 5 december.

Gesprek

Yellow Pages

BNO IMG LAB

Do 31 okt 2019, 20:00 — 22:00

Een lezing en kleine tentoonstelling over de populaire serie van IDEA magazine over grafisch ontwerpers in Azië, genaamd "Yellow Pages". De belangrijkste auteurs/ontwerpers Tetsuya Goto (OOO Projects, Japan), Min Choi (Sulki & Min, Zuid-Korea), Ingo Offermanns (Duitsland) en Saki Ho (Hong Kong) geven een lezing over hun activiteiten en over opkomende grafische ontwerpers in Oost-Azië. *Dit is een Engelstalige editie!

 

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Bas

Zo 03 nov 2019, 14:00 — 15:00

Ontdek de tentoonstelling(en) van Het Nieuwe Instituut in een Sunday Stroll met Bas van der Kruk. Hij neemt u mee vanuit zijn eigen visie als performer, schrijver en kunstenaar.

Symposium, Workshop

Werelddag van de Digitale Duurzaamheid

Do 07 nov 2019, 10:00 — 17:00

7 november is de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid. Archieven, musea en andere instellingen besteden op deze dag aandacht aan het duurzaam toegankelijk maken van digitale collecties. Stadsarchief Rotterdam en Het Nieuwe Instituut organiseren op deze dag het centrale evenement in Nederland, met als thema ‘The Big Picture’. Dat doen zij in het kader van het Netwerk Digitaal Erfgoed.

Gesprek, Lezing

Re:Use clinic

Open Archief

Do 07 nov 2019, 19:30 — 21:30

Wat verstaan we precies onder open collecties en hoe kun je open collecties hergebruiken? Tijdens de Re:Use clinic op 7 november 2019 in Het Nieuwe Instituut vertelt Maarten Zeinstra (Open Nederland, Creative Commons Nederland) alles over auteursrechten, Creative Commons en gratis gebruik van archiefmateriaal.

Tentoonstelling

Art on Display 1949-69

Calouste Gulbenkian Museum in Lissabon

08 nov 2019 — 02 mrt 2020

De tentoonstelling Art on Display 1949-69 in het Calouste Gulbenkian Museum in Lissabon is het resultaat van een samenwerking tussen Het Nieuwe Instituut/Jaap Bakema Study Centre en het Gulbenkian Museum. De expositie behandelt de relatie tussen kunst, architectuur en publiek aan de hand van door architecten ontworpen kunsttentoonstellingen. Art on Display 1949-69 loopt tot maart 2020 in Lissabon en krijgt daarna een vervolg in Het Nieuwe Instituut.

Gesprek

Making the Exhibition

Rondetafelgesprek

Za 09 nov 2019, 15:00 — 18:00

Gesprekken over strategieën om tentoonstellingen te reconstrueren, over manieren om naar kunst te kijken vanuit historisch perspectief, en over de vraag hoe ontwerp ons helpt naar kunst te kijken en ons daar toe te verhouden. Met Dirk van den Heuvel (Jaap Bakema Study Centre/Het Nieuwe Instituut), Penelope Curtis (Calouste Gulbenkian Museum), Wouter Davidts (kunst- en architectuurhistoricus), Guus Beumer (directeur van Het Nieuwe Instituut) en Ippolito Pestellini Laparelli (architect, tentoonstellingsontwerper en partner van OMA).

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Joëlle

Zo 10 nov 2019, 14:00 — 15:00

Ontdek de tentoonstelling(en) van Het Nieuwe Instituut in een Sunday Stroll met Joëlle Hoogendoorn. Zij neemt u mee vanuit haar eigen visie als kunstenaar en museumdocent.

Tentoonstelling

Open Archief

Talentontwikkeling en presentatie

14 nov 2019 — 26 jan 2020

Hergebruik van digitale collecties in musea en archieven levert nieuwe verhalen in mogelijk verrassende, vernieuwende vormen op. Het Nieuwe Instituut en Beeld en Geluid nodigen makers uit om nieuw werk te maken met gebruik van hun open, digitale collecties. De werken worden in het najaar tentoongesteld in Het Nieuwe Instituut.

Gesprek, Lezing

Variations On A Bird Cage

Lezing

Do 14 nov 2019, 19:00 — 21:00

Studio Ossidiana geeft een lezing over de installatie Animal Encounters en hun onderzoek aan MIT en de Jan van Eyck Academie. Na afloop gaat Dirk van den Heuvel met Giovanni Bellotti en Alessandra Covini in gesprek over architectuur, ecologie en ontmoetingen tussen verschillende soorten.

Gesprek

Screen and Screenscapes, met Francesco Casetti

Reading Room

Do 14 nov 2019, 19:30 — 21:30

Professor Francesco Casetti spreekt over de verschillende verschijningsvormen van het scherm. ‘Schermen geven niet alleen beelden weer, maar bepalen ook op welke manieren deze toegankelijk zijn. In die zin zijn ze inherent politiek van aard.’

 

Gesprek, Lezing

Cross Comix Festival

BNO IMG LAB

Do 14 nov 2019, 20:00 — 22:00

Donderdag 14 november is het BNO IMG LAB weer geheel gewijd aan het Cross Comix Festival dat die hele week in Rotterdam plaatsvindt. De line-up staat in het teken van het maken van strips en van de uitgave ‘Indische Wortels’, met onder andere scenarist Stijn Schenk, colorist Marloes Dekkers, tekenaar Roel Smit en letteraar Frits Jonker.

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Pia

Zo 17 nov 2019, 14:00 — 15:00

Ontdek de tentoonstelling(en) van Het Nieuwe Instituut in een Sunday Stroll met Pia Canales. Zij neemt u mee vanuit haar eigen visie als professioneel observator en nieuwsgierige kunstliefhebber.

Symposium

Architectuur en Democratie 1965-1989: Stadsvernieuwing, populisme en de verzorgingsstaat

Conferentie 2019

20 nov — 21 nov 2019

De jaarlijkse conferentie van het Jaap Bakema Study Centre gaat over de rol van architectuur en stedenbouw bij het representeren, bevorderen en belichamen van democratische idealen in de periode 1965-1989. Hoe droeg architectuur bij aan een nieuw, zij het wankel, evenwicht tussen overheidsplanning en burgeremancipatie?

Lezing

Open Architectuur als Radicale Democratie: De vriendelijke stadsvernieuwing van Kreuzberg, Berlijn

Keynote lezing

Do 21 nov 2019, 19:00 — 20:30

Esra Akcan verzorgt de afsluitende lezing tijdens de Jaap Bakema Study Centre conferentie 2019 Architecture and Democracy 1965-1989: Urban Renewal, Populism and the Welfare State. Akcan onderzoekt het idee en de vormen van een ‘open architectuur’ via een grondige analyse van de stadsvernieuwing in de immigrantenwijk Kreuzberg in de jaren tachtig.

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Pia

Zo 24 nov 2019, 14:00 — 15:00

Ontdek de tentoonstelling(en) van Het Nieuwe Instituut in een Sunday Stroll met Pia Canales. Zij neemt u mee vanuit haar eigen visie als professioneel observator en nieuwsgierige kunstliefhebber.

Opening

Creatief hergebruik van open archieven

Open Archief

Do 28 nov 2019, 19:30 — 21:30

Guy Königstein, Donna Verheijden en Oana Clitan presenteren de installaties die ze maakten in het kader van Open Archief. In zes maanden tijd hebben de drie makers een nieuw mediawerk gecreëerd met gebruikmaking van de digitale, open collecties van Het Nieuwe Instituut en Beeld en Geluid. Ze worden geïnterviewd over onderzoek, creatief proces en hergebruik van archiefmateriaal.

Tentoonstelling

The Hoodie

01 dec 2019 — 12 apr 2020

The Hoodie, samengesteld door schrijver en curator Lou Stoppard, gaat in op de rol die het gelijknamige kledingstuk speelt in cultuur, mode en politiek. Er wordt in de tentoonstelling stilgestaan bij de historische achtergrond en actuele betekenis van de minstens zo omstreden als modieuze ‘trui-met-capuchon,’ die beschouwd kan worden als het laatste politieke westerse kledingstuk.

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Joëlle

Zo 08 dec 2019, 14:00 — 15:00

Ontdek de tentoonstelling(en) van Het Nieuwe Instituut in een Sunday Stroll met Joëlle Hoogendoorn. Zij neemt u mee vanuit haar eigen visie als kunstenaar en museumdocent.

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Nevill

Zo 22 dec 2019, 14:00 — 15:00

Ontdek de tentoonstelling(en) van Het Nieuwe Instituut in een Sunday Stroll met Nevill Mitchell Martins. Hij neemt u mee vanuit zijn eigen visie als muziekliefhebber, futurist en community director