Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Archief, Tentoonstelling

Atelier Nelly en Theo van Doesburg

Archief, Tentoonstelling

11 jul 2020 — 10 okt 2021

Een nieuwe kijk op het werk van Nelly en Theo van Doesburg, dankzij de recente restauratie van hun architectuurarchief. De presentatie erkent Nelly als sleutelfiguur in de opbouw van de reputatie van Van Doesburg en De Stijl. 

Onderzoek, Tentoonstelling

Lithium

Onderzoek, Tentoonstelling

20 sep 2020 — 15 aug 2021

De tentoonstelling Lithium is opgevat als een kuuroord waar onderzoekers, ontwerpers en kunstenaars aan de hand van het element lithium zowel de heilzame als de schadelijke kanten van de eeuwige menselijke zoektocht naar energie belichten.

Agentschap

Who is We?

Het Nederlands paviljoen op de 17e Internationale Architectuurtentoonstelling – La Biennale di Venezia

Agentschap

22 mei — 21 nov 2021

Het Nieuwe Instituut, commissionair van het Nederlandse Paviljoen op de 17e Internationale Architectuurtentoonstelling – La Biennale di Venezia, presenteert Who is We?, de officiële Nederlandse bijdrage aan de biënnale. 

Kinderen en familie, Workshop

Lang leve de toekomst!

18 jul 2020 — 31 dec 2021

Het ontwerpdek van Het Nieuwe Instituut maakt van bezoekers digitale ontwerpers. In Lang leve de toekomst! ontwerpen families de wereld in het jaar 2520. En als je ontwerper van de toekomst bent, kan alles.

Performance, Workshop

Leen een EVJ-museumtas!

Elisa van Joolen x Het Nieuwe Instituut

06 mei — 06 nov 2021

Wat gebeurt er met het idee van ‘waarde’ als een alledaags verbruiksproduct een object wordt waar je voor moet zorgen terwijl het niet van jou is? Ontwerper Elisa van Joolen en Het Nieuwe Instituut presenteren in mei 2021 de gezamenlijke editie van EVJ: de eerste officiële museumtas van het instituut, die Van Joolen heeft bedacht en uitgevoerd in gesmolten plastic van hergebruikte wegwerpdraagtassen. Gebruikers worden nooit eigenaar van de EVJ, maar kunnen zich er voor een afgebakende periode van zes maanden over ontfermen. Via de website kunnen belangstellenden een bruikleenovereenkomst invullen en ondertekenen, waarmee ze ermee instemmen om een EVJ-tas een half jaar te verzorgen.

 

Tentoonstelling

Gallery 3 By Art Rotterdam

Gallery 3 By Lili Lu, Bas Ruis, Ciro Miguel, Lorena Solis Bravo en Jaasir Linger

22 mei — 04 jul 2021

Ter gelegenheid van Art Rotterdam is in december 2020 een Open Call uitgeschreven voor multidisciplinaire kunstenaars en ontwerpers die werk willen tonen in een museale presentatieruimte.

Tentoonstelling

Open Archief 2020-2021

Presentatie

03 jun — 05 sep 2021

Samen met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis organiseert Het Nieuwe Instituut de tweede editie van Open Archief, een programma waarin drie makers op zoek gaan naar nieuwe verhalen in open, digitale erfgoedcollecties, met als eindresultaat een nieuw mediawerk. Vanaf 3 juni presenteren Jessica de Abreu, Femke Dekker en Michiel Huijben hun werken, waar het thema ‘activisme en archieven’ als een rode draad doorheen loopt.

Tentoonstelling

Presentatie interieurmaquette Theo van Doesburg

Aanwinst Rijkscollectie

05 jun — 05 sep 2021

Vanaf 5 juni is de tijdelijke presentatie te zien van een unieke aanwinst voor de Rijkscollectie: een interieurmaquette van architect en kunstenaar Theo van Doesburg. Het is een ontwerp uit 1926 voor Café-restaurant Aubette, één van de belangrijkste architectuurprojecten van De Stijl. 

Tentoonstelling

Archiprix 2021

Gallery 6 By Archiprix

05 jun — 29 aug 2021

De jongste generatie afstudeerders in architectuur, stedenbouw, interieur- en landschapsarchitectuur toont weer hun talent. Ditmaal staat de 6e verdieping van Het Nieuwe Instituut ter beschikking aan Archiprix 2021.

Tentoonstelling

Sneak preview MVRDVHNI The Living Archive of a Studio

Rotterdam Architectuur Maand

05 jun — 27 jun 2021

Tijdens de Rotterdam Architectuur Maand presenteren MVRDV en Het Nieuwe Instituut een preview van de tentoonstelling MVRDVHNI The Living Archive of a Studio. De tentoonstelling zal dit najaar te zien zijn in Het Nieuwe Instituut, het archief van architectenbureau MVRDV speelt hierin de hoofdrol. 

Symposium

Symposium Open Archief

Di 22 jun 2021, 10:00 — 16:00

Hoe verhoudt artistieke vrijheid zich tot creatief hergebruik? Hoe ‘open’ moet een collectie zijn? Welke rol speelt onderzoek bij het maken van kunst, en heeft kunst invloed op de werkwijze van institutionele archieven? Tijdens het symposium Open Archief gaan we in gesprek over deze en andere vragen over creatief hergebruik van erfgoed.

Gesprek

Groen in de stad #1: Tuindorp Vreewijk, Rotterdam

Dwars door het archief

Do 24 jun 2021, 19:00 — 19:30

Met als vertrekpunt de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, gaat theater- en radiomaker Naomi Steijger de buurt in om in gesprek te gaan met ontwerpers, archiefexperts en bewoners/gebruikers van het groen in tuindorp Vreewijk. Dit is de eerste van een serie podcasts onder de titel Groen in de stad.

Gesprek

Testing İstanbul's Waters

TNL! x Reizende Academie

Do 24 jun 2021, 19:30 — 21:00

Redacteuren van de Reizende Academie, Erik Wong en Sophie Krier, proberen grip te krijgen op het begrip ‘pluriversum’, met kunstenaars/activisten Jay Jordan & Isa Frémeaux en kunstenaar/onderzoeker Camilia Marambio. Na deze introductie duiken we in het (drink)water van İstanbul met ontwerper Nur Horsanalı, urbanist Yaşar Adnan Adanalı, architect Eva Pfannes (OOZE) en onderzoeker/activist Li An Phoa. Hoe zorgen we er voor dat alle inwoners van İstanbul toegang krijgen tot gratis en schoon drinkwater? 

Film, Gesprek

Touch'M

Vr 25 jun 2021, 21:00 — 22:00

In samenwerking met kunstenaar Giovanni Maisto Ferreira en Kunstinstituut Melly presenteert Het Nieuwe Instituut een tweedelig event over de korte film Touch’M, gemaakt door Ferreira. In het eerste deel zal Kunstinstituut Melly, in een aflevering van De Kunstavond Radio, in gesprek gaan met Ferreira over zijn werk, zijn werkproces en hoe hij zorgt voor zijn eigen welzijn en geestelijke gezondheid. Na het gesprek wordt de film Touch’M officiëel gelanceerd.

Rondleiding

Sunday Stroll met Joëlle

Omleiding door Huis Sonneveld

Zo 27 jun 2021, 14:00 — 15:00

Joëlle Hoogendoorn neemt je op zondag 27 juni vanaf 14.00 mee op een Omleiding door museumwoning Huis Sonneveld. Vanuit haar perspectief als kunstenaar en kunstdocent zal ze vooral aandacht besteden aan kleurgebruik en de diversiteit van vormen en stijlen. 

Binnenkort

Tentoonstelling

Het Ontwerp van het Sociale

Tentoonstelling

05 jul 2021 — 07 jul 2024

Het ontwerp van het sociale is een tentoonstelling over 100 jaar sociaal gedreven, eigenzinnige ideeën over samenleven. Soms uit idealisme, vaak uit pure noodzaak werden alternatieve ontwerpstrategiëen ontwikkeld vanuit het streven naar een gelijkwaardige samenleving. Ontwerpers, onderzoekers en conservatoren selecteren en (her)interpreteren stukken uit erfgoedcollecties en -archieven om daarmee een scala aan verhalen te vertellen over ruim een eeuw social design.

Onderzoek, Tentoonstelling

De architectuur van een wondere wereld

Onderzoek, Tentoonstelling

05 sep 2021 — 27 mrt 2022

In deze tentoonstelling, die vanaf september 2021 te zien is in Het Nieuwe Instituut, gaat curator Saskia van Stein onder meer in op de invloed die het denken en werk van walt Disney tot op de dag van vandaag uitoefenen op de gebouwde omgeving en een gevoel van identiteit.

Gesprek

Creative Holland Live #2

Rotterdam Architectuur Maand

Di 29 jun 2021, 16:30 — 18:00

Creative Holland Live is een serie bijzondere (online) inspiratiesessies, met als doel het tot stand brengen van levendige en leerzame interactie tussen creatieve makers en ondernemers over hun internationale ambities en ervaringen. Deze tweede bijeenkomst in de serie, over de toegevoegde waarde van gezamenlijke presentaties, vindt plaats in Het Nieuwe Instituut op 29 juni 2021 tijdens de Rotterdam Architectuur Maand.

Rondleiding

No cover

Gallery 3 By Art Rotterdam

Rondleiding voor Members

03 jul — 04 jul 2021

Op zaterdag 3 juli 2021 organiseert Het Nieuwe Instituut exclusieve membershiptours door Gallery 3 By Art Rotterdam. Members van het Nieuwe Instituut krijgen van exposerende ontwerpers en kunstenaars een speciale rondleiding door de tentoonstelling. Ze worden door Lili Lu, Bas Ruis, Ciro Miguel, Lorena Solis Bravo en Jaasir Linger langs de werken geleid.

Opening, Tentoonstelling

No cover

Tijdelijk Huis van Thuis en Het ontwerp van het sociale

Openingsprogramma

Za 03 jul 2021, 12:00

Het Nieuwe Instituut organiseert op zaterdag 3 juli 2021 een openingsprogramma waarmee twee nieuwe presentaties van start gaan: Tijdelijk Huis van Thuis en Het ontwerp van het sociale.

Rondleiding

Rondleidingen Gallery 3 By Art Rotterdam

Rondleidingen door Lili Lu, Bas Ruis, Ciro Miguel, Lorena Solis Bravo en Jaasir Linger

Za 03 jul 2021, 13:00

Tijdens Art Rotterdam van 30 juni tot 4 juli geven vijf kunstenaars meerdere rondleidingen door hun expositie Gallery 3 By Art Rotterdam in Het Nieuwe Instituut. 

Rondleiding

Rondleidingen Gallery 3 By Art Rotterdam

Rondleidingen door Lili Lu, Bas Ruis, Ciro Miguel, Lorena Solis Bravo en Jaasir Linger

Za 03 jul 2021, 14:00

Tijdens Art Rotterdam van 30 juni tot 4 juli geven vijf kunstenaars meerdere rondleidingen door hun expositie Gallery 3 By Art Rotterdam in Het Nieuwe Instituut. 

Rondleiding

Rondleidingen Gallery 3 By Art Rotterdam

Rondleidingen door Lili Lu, Bas Ruis, Ciro Miguel, Lorena Solis Bravo en Jaasir Linger

Za 03 jul 2021, 15:00

Tijdens Art Rotterdam van 30 juni tot 4 juli geven vijf kunstenaars meerdere rondleidingen door hun expositie Gallery 3 By Art Rotterdam in Het Nieuwe Instituut. 

Tentoonstelling

Het Ontwerp van het Sociale

100 jaar eigenzinnig samenleven in Nederland

04 jul 2021 — 07 jul 2024

Het ontwerp van het sociale is een tentoonstelling over 100 jaar sociaal gedreven, eigenzinnige ideeën over samenleven. Soms uit idealisme, vaak uit pure noodzaak werden alternatieve ontwerpstrategiëen ontwikkeld vanuit het streven naar een gelijkwaardige samenleving. Ontwerpers, onderzoekers en conservatoren selecteren en (her)interpreteren stukken uit erfgoedcollecties en -archieven om daarmee een scala aan verhalen te vertellen over ruim een eeuw social design.

Film, Rondleiding, Tentoonstelling

Tijdelijk Huis van Thuis

Tentoonstelling

04 jul 2021 — 29 mei 2022

Als een veelzijdig Tijdelijk Huis van Thuis verkent Het Nieuwe Instituut hoe ons denken over het huiselijke interieur en ontwerp zich de afgelopen decennia hebben ontwikkeld. Omdat elke kamer een eigen invalshoek biedt, vormt dit huis een ruimtelijke collage aan mogelijke invullingen van wat een (t)huis kan zijn. Die uiteenlopende opvattingen over de rol en het functioneren van het interieur worden aan de hand van historische en actuele voorbeelden afgezet tegen de ontwerpgeschiedenis. Zoals er geen enkelvoudig verhaal over interieurs centraal staat, bestaan er in het Tijdelijk Huis ook verschillende antwoorden op de vraag wat ontwerpen inhoudt.

Rondleiding

Rondleidingen Gallery 3 By Art Rotterdam

Rondleidingen door Lili Lu, Bas Ruis, Ciro Miguel, Lorena Solis Bravo en Jaasir Linger

Zo 04 jul 2021, 13:00

Tijdens Art Rotterdam van 30 juni tot 4 juli geven vijf kunstenaars meerdere rondleidingen door hun expositie Gallery 3 By Art Rotterdam in Het Nieuwe Instituut. 

Rondleiding

Sunday Stroll met Bas

Omleiding door Het Ontwerp van het Sociale

Zo 04 jul 2021, 14:00 — 15:00

Grijp je kans om Het ontwerp van het sociale. Honderd jaar eigenzinnig samenleven in Nederland als een van de eerste bezoekers te ontdekken onder begeleiding van performer, schrijver, kunstenaar en creatief adviseur Bas van der Kruk! In het openingsweekend, op 4 juli vanaf 14.00 uur, geeft Bas vanuit zijn eigen perspectief een omleiding door de tentoonstelling, waarbij hij zich richt op tekst en beweging. 

Rondleiding

Rondleidingen Gallery 3 By Art Rotterdam

Rondleidingen door Lili Lu, Bas Ruis, Ciro Miguel, Lorena Solis Bravo en Jaasir Linger

Zo 04 jul 2021, 14:00

Tijdens Art Rotterdam van 30 juni tot 4 juli geven vijf kunstenaars meerdere rondleidingen door hun expositie Gallery 3 By Art Rotterdam in Het Nieuwe Instituut. 

Rondleiding

Rondleidingen Gallery 3 By Art Rotterdam

Rondleidingen door Lili Lu, Bas Ruis, Ciro Miguel, Lorena Solis Bravo en Jaasir Linger

Zo 04 jul 2021, 15:00

Tijdens Art Rotterdam van 30 juni tot 4 juli geven vijf kunstenaars meerdere rondleidingen door hun expositie Gallery 3 By Art Rotterdam in Het Nieuwe Instituut. 

Gesprek

Reading Slow Spatial Practices

TNL! Design Dialogues

Do 08 jul 2021, 19:30 — 21:00

Sinds maart 2020 is de wereld trager, stiller en bedachtzamer geworden. Dit heeft de aanzet gegeven tot een herwaardering van onze prioriteiten, routines en manier van leven. Deze Design Dialogue bestaat uit een lezing door architect en curator Ligia Nobre, die momenteel (als lid van O grupo inteiro) als fellow is verbonden aan Het Nieuwe Instituut. Zij zal het hebben over haar essaybijdrage aan de nieuwe publicatie van uitgever Valiz, Slow Spatial Reader. 

Film, Gesprek

Mind-body-problem

The One Minutes

Do 08 jul 2021, 20:00 — 21:00

The One Minutes van juli en augustus, Mind-body-problem, is samengesteld door kunstenaarsduo Sander Breure & Witte van Hulzen. Zij selecteerden videos die de relatie tussen de ziel en het lichaam visualiseren: als een metafoor, als een probleem, of misschien als een slechte grap. De vraag die centraal staat is: hoe kan materie ooit tot leven komen?

Rondleiding

Sunday Stroll met Asha

Omleiding door Lithium

Zo 11 jul 2021, 14:00 — 15:00

Asha Capella zal je op zondag 11 juli meenemen op een omleiding door tentoonstelling Lithium. Deze tentoonstelling, opgevat als kuuroord, nodigt bezoekers uit om de verschillende stadia van uitputting en herstel te ervaren waaraan onze lichamen tegenwoordig blootgesteld worden. Tijdens deze Sunday Stroll zal Asha haar blik richten op onze eigen batterij: wat laadt ons op en wat maakt ons vermoeid?

Rondleiding

Sunday Stroll met Erik

Omleiding door Lithium

Zo 18 jul 2021, 14:00 — 15:00

Erik Peters neemt je op zondag 18 juli vanaf 14.00 uur mee op een Omleiding door de tentoonstelling Lithium. Deelnemers doorlopen samen verschillende stadia van vermoeidheid en herstel en vergelijken de uitputting van mensenlichamen en hemellichamen. We speculeren met elkaar over alternatieve energiebronnen en proberen ons voor te stellen hoe de beste en slechtste scenario's voor de toekomst eruit zouden kunnen zien.

Rondleiding

Sunday Stroll met Joëlle

Omleiding door Huis Sonneveld

Zo 25 jul 2021, 14:00 — 15:00

Joëlle Hoogendoorn neemt je op zondag 25 juli vanaf 14.00 mee op een Omleiding door museumwoning Huis Sonneveld. Vanuit haar perspectief als kunstenaar en kunstdocent zal ze vooral aandacht besteden aan kleurgebruik en de diversiteit van vormen en stijlen. 

Rondleiding

Sunday Stroll met Asha

Omleiding door Lithium

Zo 01 aug 2021, 14:00 — 15:00

Asha Capella zal je op zondag 1 augustus meenemen op een omleiding door tentoonstelling Lithium. Deze tentoonstelling, opgevat als kuuroord, nodigt bezoekers uit om de verschillende stadia van uitputting en herstel te ervaren waaraan onze lichamen tegenwoordig blootgesteld worden. Tijdens deze Sunday Stroll zal Asha haar blik richten op onze eigen batterij: wat laadt ons op en wat maakt ons vermoeid?

Rondleiding

Sunday Stroll met Bas

Omleiding door Het Ontwerp van het Sociale

Zo 08 aug 2021, 14:00 — 15:00

Bas van der Kruk neemt je op zondag 8 augustus (14.00) mee door de tentoonstelling Het Ontwerp van het Sociale. Vanuit zijn perspectief als performer, schrijver, kunstenaar en creatief adviseur zijn zijn omleidingen bijna altijd gericht op tekst en beweging.

Rondleiding

Sunday Stroll met Joëlle

Omleiding door Huis Sonneveld

Zo 15 aug 2021, 14:00 — 15:00

Joëlle Hoogendoorn neemt je op zondag 15 augustus vanaf 14.00 mee op een Omleiding door museumwoning Huis Sonneveld. Vanuit haar perspectief als kunstenaar en kunstdocent zal ze vooral aandacht besteden aan kleurgebruik en de diversiteit van vormen en stijlen. 

Rondleiding

Sunday Stroll met Erik

Omleiding door Lithium

Zo 22 aug 2021, 14:00 — 15:00

Erik Peters neemt je op zondag 22 augustus vanaf 14.00 uur mee op een Omleiding door de tentoonstelling Lithium. Deelnemers doorlopen samen verschillende stadia van vermoeidheid en herstel en vergelijken de uitputting van mensenlichamen en hemellichamen. We speculeren met elkaar over alternatieve energiebronnen en proberen ons voor te stellen hoe de beste en slechtste scenario's voor de toekomst eruit zouden kunnen zien.

Kinderen en familie

Oppepper!

FamilieFest

Wo 25 aug 2021, 11:00 — 17:00

Onze deuren staan weer open en om dat te vieren organiseren we een speciale editie van FamilieFest op woensdag 25 augustus. Tijdens FamilieFest: Oppepper! trakteren we jullie op een dag vol energieke activiteiten en inspirerende workshops op Het Nieuwe Instituut. Laad je op voor een goed begin van het nieuwe schooljaar!

Opening

The Forbidden Garden of Europe

Opening

Vr 27 aug 2021, 12:00 — 19:00

Met hun The Forbidden Garden of Europe legt Studio Wild bij Spazio Punch in Giudecca een tuin vol ‘invasieve exoten’ aan. De Europese Unie voert actief beleid tegen zulke planten, die vanwege hun etnische en biologische kenmerken worden gezien als bedreiging voor het voortbestaan van inheemse soorten. De planten in dit werk vertegenwoordigen de 35 uitheemse plantensoorten die in lijn met EU-wetgeving uit 2016 mogen worden geweerd van Europese bodem. De tuin is vanaf 27 augustus 2021 te zien.

Rondleiding

Sunday Stroll met Bas

Omleiding door Het Ontwerp van het Sociale

Zo 29 aug 2021, 14:00 — 15:00

Bas van der Kruk neemt je op 29 augustus (14.00) mee door de tentoonstelling Het ontwerp van het sociale. Vanuit zijn perspectief als performer, schrijver, kunstenaar en creatief adviseur zijn zijn omleidingen bijna altijd gericht op tekst en beweging.

Gesprek

STATEMENTS #3

Shay Kreuger x Het Nieuwe Instituut

Do 23 sep 2021, 20:00

In de derde aflevering van de talkshow STATEMENTS, een samenwerking tussen presentator Shay Kreuger en Het Nieuwe Instituut, heeft Shay het met haar gasten over actuele vraagstukken, gebeurtenissen en onderwerpen.