Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Archief, Tentoonstelling

Atelier Nelly en Theo van Doesburg

Archief, Tentoonstelling

11 jul 2020 — 10 okt 2021

Een nieuwe kijk op het werk van Nelly en Theo van Doesburg, dankzij de recente restauratie van hun architectuurarchief. De presentatie erkent Nelly als sleutelfiguur in de opbouw van de reputatie van Van Doesburg en De Stijl. 

Agentschap

Who is We?

Het Nederlands paviljoen op de 17e Internationale Architectuurtentoonstelling – La Biennale di Venezia

Agentschap

22 mei — 21 nov 2021

Het Nieuwe Instituut, commissionair van het Nederlandse Paviljoen op de 17e Internationale Architectuurtentoonstelling – La Biennale di Venezia, presenteert Who is We?, de officiële Nederlandse bijdrage aan de biënnale. 

Tentoonstelling

Het ontwerp van het sociale

Tentoonstelling

04 jul 2021 — 07 jul 2024

Het ontwerp van het sociale is een tentoonstelling over 100 jaar sociaal gedreven, eigenzinnige ideeën over samenleven. Soms uit idealisme, vaak uit pure noodzaak werden alternatieve ontwerpstrategiëen ontwikkeld vanuit het streven naar een gelijkwaardige samenleving. 

Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

Tijdelijk Huis van Thuis

Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

04 jul 2021 — 29 mei 2022

Als een veelzijdig Tijdelijk Huis van Thuis verkent Het Nieuwe Instituut hoe ons denken over het huiselijke interieur en ontwerp zich de afgelopen decennia hebben ontwikkeld. 

Onderzoek, Tentoonstelling

De architectuur van een wondere wereld

Onderzoek, Tentoonstelling

05 sep 2021 — 27 mrt 2022

In deze tentoonstelling, die vanaf september 2021 te zien is in Het Nieuwe Instituut, gaat curator Saskia van Stein onder meer in op de invloed die het denken en werk van walt Disney tot op de dag van vandaag uitoefenen op de gebouwde omgeving en een gevoel van identiteit.

Performance, Workshop

Leen een EVJ-museumtas!

Elisa van Joolen x Het Nieuwe Instituut

06 mei — 06 nov 2021

Wat gebeurt er met het idee van ‘waarde’ als een alledaags verbruiksproduct een object wordt waar je voor moet zorgen terwijl het niet van jou is? Ontwerper Elisa van Joolen en Het Nieuwe Instituut presenteren in mei 2021 de gezamenlijke editie van EVJ: de eerste officiële museumtas van het instituut, die Van Joolen heeft bedacht en uitgevoerd in gesmolten plastic van hergebruikte wegwerpdraagtassen. Gebruikers worden nooit eigenaar van de EVJ, maar kunnen zich er voor een afgebakende periode van zes maanden over ontfermen. Via de website kunnen belangstellenden een bruikleenovereenkomst invullen en ondertekenen, waarmee ze ermee instemmen om een EVJ-tas een half jaar te verzorgen.

 

Kinderen en familie

Kris, kras, ik wou dat ik huppeldepup was

05 sep 2021 — 27 mrt 2022

Het ontwerpdek maakt van bezoekers digitale ontwerpers. Hoe zou de wereld eruitzien als je mag toveren met de werkelijkheid? In Kris, kras, ik wou dat ik huppeldepup was ontwerpen families en andere deelnemers hun eigen wondere wereld en de wezens die daardoorheen bewegen. Het ontwerp wordt gescand en komt tot leven op een groot scherm, waar het jullie gekste bewegingen imiteert.

Tentoonstelling

It Enters Into What We Become

Gallery 3 By Morph.Love

11 sep — 03 okt 2021

Een tentoonstelling als een doolhof dat eindigt waar het begint en waarin elke zintuiglijke waarneming onderuithaalt wat je zeker denkt te weten: kunst- en ontwerpcollectief Morph.Love nodigt bezoekers uit om zichzelf te verliezen in een nieuwe multidisciplinaire presentatie, waarin de achttien leden desoriëntatie verkennen als een voortdurend wordingsproces.

Gesprek

New Babylon: Continuous Now

Kunstinstituut Melly x Het Nieuwe Instituut

Do 30 sep 2021, 17:00 — 20:00

Kunstinstituut Melly en Het Nieuwe Instituut organiseren ter gelegenheid van de 101ste geboortedag van Constant Nieuwenhuys een gezamenlijk avondvullend programma in het teken van zijn nalatenschap. In lezingen en een stadswandeling staat met name Nieuwenhuys’ utopische ‘New Babylon’ centraal, het visionaire project waar architectuurhistoricus Mark Wigley in 1998 een tentoonstelling aan wijdde.

Rondleiding

Sunday Stroll met Bas

Omleiding in Het Nieuwe Instituut

Zo 03 okt 2021, 14:00 — 15:00

Omleider Bas van der Kruk neemt je op zondag 3 oktober om 14.00 uur mee op een gratis Sunday Stroll. Ga jij mee op ontdekkingstocht door De architectuur van een wondere wereld? Beleef je een eeuw aan veranderingen in social design in Het ontwerp van het sociale? Of ervaar je verschillende ontwikkelingen in huiselijk ontwerp in Tijdelijk Huis van Thuis? Sluit aan en ontdek welke tentoonstelling jij vanuit het oogpunt van Bas zult bekijken.

Binnenkort

Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

MVRDVHNI

The Living Archive of a Studio

Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

06 nov 2021 — 04 sep 2022

In het najaar van 2021 presenteert Het Nieuwe Instituut MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio. Een tentoonstelling over het archief van het architectenbureau MVRDV. Het Nieuwe Instituut toont het archief van MVRDV als een levende entiteit in de kantoorruimten en niet in de museumzalen. Als werkomgeving is het kantoor de plek waar ideeën en projecten vloeiend heen en weer bewegen tussen heden, verleden en toekomst.

Workshop

NADD Kennissessie: Preserving Experience

Di 05 okt 2021, 16:30 — 18:00

Hoe bewaar je – virtuele en echte – geleefde ervaringen? Op 5 oktober organiseert het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) een kennissessie waarin een aantal strategieën voor het archiveren van 'levend geheugen' worden besproken. Tijdens de workshop komen praktijkvoorbeelden uit de domeinen oral history en virtual reality aan bod.

Tentoonstelling

Variable Stiffness

Gallery 3 By Robotic Building Lab, TU Delft

07 okt — 23 okt 2021

De chaise longue Variable Stiffness is ontwikkeld door de Robotic Building Lab aan TU Delft, een project geleid door Henriette Bier in samenwerking met 3D Robot Printing. 

Gesprek

Gathering 3: Accessing the (Trans)Institutional Archive

Collecting Otherwise

Do 07 okt 2021, 19:00 — 21:00

Tijdens deze publieke bijeenkomst richt Collecting Otherwise zich op de uitwisseling van archiefmateriaal en het tot stand brengen van samenwerkingsverbanden tussen instellingen, beide van fundamenteel belang voor het begrip van archiefmateriaal en de samenstelling van ‘archieven’ in maatschappelijke contexten. 

Gesprek

Significant Content

Thursday Night Live!

Do 07 okt 2021, 20:00 — 21:45

Waarom bestaan titels van YouTube-video’s vaak voor de helft uit hoofdletters? Gaat je TikTok viraler als je een ringlamp gebruikt? Hoe komt de dagelijkse content op onze tijdlijn tot stand? Makers van content op sociale media worden doorgaans niet benaderd zoals filmregisseurs, muzikanten of ontwerpers, terwijl deze makers een belangrijke bijdrage leveren aan onze dagelijkse mediaconsumptie en (digitale) cultuur. In de serie Significant Content worden populaire makers op verschillende sociale mediaplatforms een artist talk aangeboden. De twee sprekers van deze avond zijn Stefan Li (@TheSushiDragon) en Somi Lynda (@driplist). 

Rondleiding

Sunday Stroll met Pia

Een omleiding door De architectuur van een wondere wereld

Zo 10 okt 2021, 14:00 — 15:00

Omleider Pia Canales neemt je op 10 oktober om 14.00 uur mee op een gratis Sunday Stroll door De architectuur van een wondere wereld. Deze tentoonstelling gaat in op de invloed die Walt Disney’s denken en werk tot op de dag van vandaag uitoefent. Ga op pad met professioneel observeerder Pia en ontdek deze wondere wereld vanuit een nieuw perspectief.

Gesprek

Identiteit, expressie en representatie in architectuur

Staged Realities

Do 14 okt 2021, 19:30 — 21:00

Parallel aan de tentoonstelling De architectuur van een wondere wereld gaan we dieper in op identiteit, representatie en architectuur. Architectuurhistoricus Léa-Catherine Szacka spreekt over gemedieerde architectuur, hoe ideeën en ideologieën in een gevel samenkomen en welke verhalen zich afspelen in (echt) gebouwde wijken. Architect en activist Adam Nathaniel Furman kijkt naar representatie en hoe een alternatief voor heteronormatieve beeldvorming van invloed is op de expressieve gevel en bijdraagt aan een veelzijdiger begrip van architectuur.

Tentoonstelling

EVJ x Het Nieuwe Instituut: word 'verzorger' van een EVJ-tas!

Dutch Design Week 2021

16 okt — 24 okt 2021

Wat gebeurt er met het idee van ‘waarde’ als een alledaags product een object wordt waar je voor moet zorgen terwijl het niet van jou is? Ontwerper Elisa van Joolen en Het Nieuwe Instituut presenteren tijdens de Dutch Design Week een aangepaste editie van EVJ, de eerste museumtas van het instituut. Niet te koop, enkel te leen.

Performance, Tentoonstelling

As Close As I Get

performances in Home of your Own

Za 16 okt 2021, 12:00 — 15:00

Francisca Khamis Giacoman activeert en ontwikkelt As Close As I Get, haar editie van Home of Your Own in de tentoonstelling Tijdelijk Huis van Thuis, met behulp van een doorlopende performance-ingreep. In zowel haar praktijk als haar relatie met het huis spelen materialiteit, vergankelijkheid en toegang een belangrijke rol. De ‘activeringen’ die ze gedurende de looptijd opvoert dienen als fundamentele bouwstenen van het tentoonstellingsproces.

Gesprek

Reinterpreting Design Heritage

Dutch Design Week 2021

Di 19 okt 2021, 19:30 — 21:00

Het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) organiseert tijdens de Dutch Design Week 2021 een event over het gebruiken en herinterpreteren van designerfgoed. Ervaringsdeskundigen, waaronder ontwerpers Bas van Beek en Toon Koehorst en programmamanager van het NADD Brigitte Jansen gaan in op de manieren waarop zij zelf gebruik maken van archiefmateriaal en hoe zij daar in hun praktijk telkens een nieuwe eigen interpretatie aan geven.

Kinderen en familie

Verziensels

FamilieFest

Wo 20 okt 2021, 11:00 — 17:00

Families vieren de herfstvakantie in Het Nieuwe Instituut tijdens FamilieFest: Verziensels. FamilieFest is een feestelijke dag vol activiteiten en workshops rond een thema waarop kinderen en families ontdekken dat zij de ontwerpers van de toekomst zijn. Laat je verrassen door onverwachte samenwerkingen met architecten, ontwerpers en kunstenaars. Dit keer staat FamilieFest in het teken van de tentoonstelling De architectuur van een wondere wereld.

Gesprek, Lezing

Creative Holland Live #3: Perspectief op Strategische Beurzen

Dutch Design Week 2021

Wo 20 okt 2021, 16:00 — 18:30

Derde editie van een reeks (hybride on- en offline) sectorbijeenkomsten voor de Nederlandse creatieve industrie. In het kader van het programma Perspective in Design gaan publieke en private partijen tijdens de Dutch Design Week in gesprek over de toekomst van dit soort grootschalige internationale manifestaties, de ‘strategische beurzen’ die in het programma centraal staan.

Gesprek

STATEMENTS #3

Shay Kreuger x Het Nieuwe Instituut

Do 21 okt 2021, 20:00 — 21:00

In de derde aflevering van de talkshow STATEMENTS, een samenwerking tussen presentator Shay Kreuger en Het Nieuwe Instituut, heeft Shay het met haar gasten over actuele vraagstukken, gebeurtenissen en onderwerpen.

Rondleiding

Sunday Stroll met Asha

Omleiding door Tijdelijk Huis van Thuis en Het ontwerp van het sociale

Zo 24 okt 2021, 14:00 — 15:00

Ga samen met omleider Asha Capella op zondag 24 oktober om 14.00 uur mee op pad tijdens een gratis Sunday Stroll door Tijdelijk Huis van Thuis en Het ontwerp van het sociale en ontdek de tentoonstellingen door haar ogen. 

Gesprek

Expansive Bodies: Contesting Design at Het Nieuwe Instituut

Een avond rondom het boek

Wo 27 okt 2021, 19:30 — 21:00

De verschijning van de publicatie Expansive Bodies: Contesting Design at Het Nieuwe Instituut wordt gevierd met onder anderen voormalig artistiek en algemeen directeur Guus Beumer, art director van Het Nieuwe Instituut Maureen Mooren en auteur Brendan Cormier. Het boek is een rijk geïllustreerd overzicht van acht jaar eigenzinnig tentoonstellingsontwerp in Het Nieuwe Instituut. 

Gesprek

The Minimum Dwelling

Social Talk #1

Do 28 okt 2021, 19:30 — 21:00

In de eerste aflevering van de serie Social Talk richten we ons in het licht van het nijpende woningtekort op het meer dan een eeuw oude concept van de ‘minimumwoning’. Kan deze historische formule, ondanks het feit dat omstandigheden en leefpatronen in de afgelopen 100 jaar radicaal zijn veranderd, een oplossing voor onze huidige problemen zijn? Met bijdragen van Golnar Abbasi, Arvand Pourabbasi (WORKNOT!) en Giovanna Borasi (directeur van het CCA). De avond wordt gemodereerd door Tara Lewis.

Performance, Tentoonstelling

As Close As I Get

performances in Home of your Own

Za 30 okt 2021, 12:00 — 15:00

Francisca Khamis Giacoman activeert en ontwikkelt As Close As I Get, haar editie van Home of Your Own in de tentoonstelling Tijdelijk Huis van Thuis, met behulp van een doorlopende performance-ingreep. In zowel haar praktijk als haar relatie met het huis spelen materialiteit, vergankelijkheid en toegang een belangrijke rol. De ‘activeringen’ die ze gedurende de looptijd opvoert dienen als fundamentele bouwstenen van het tentoonstellingsproces.

Rondleiding

Sunday Stroll met Erik

Een omleiding door De architectuur van een wondere wereld

Zo 31 okt 2021, 14:00 — 15:00

Omleider Erik Peters neemt je op 31 oktober om 14.00 uur mee op een gratis Sunday Stroll door De architectuur van een wondere wereld. Deze tentoonstelling gaat in op de invloed die Walt Disney’s werk en zijn denken tot op de dag van vandaag uitoefent. Ga op pad met Erik en ontdek de tentoonstelling samen vanuit een ander oogpunt.

Tentoonstelling

Every Body in the Place

Een portret van de club

04 nov 2021 — 23 jan 2022

Kunstenaars Amie Galbraith, Karl Klomp, Gaika Tavares en Juha van ’t Zelfde transformeren Zaal -1 van Het Nieuwe Instituut voor een paar maanden tot een club. In verschillende media schetsen ze in de kelder een gezamenlijk ‘portret’ van clubcultuur en de gevoelens één te zijn met de omgeving en elkaar. Na een noodgedwongen periode zonder nachtleven (her)beleven bezoekers er de saamhorigheid en het collectieve plezier van muziek en dans. Every Body in the Place is onderdeel van een langer lopend onderzoek waarin kunstenaar, dj, organiser, curator en docent Van ’t Zelfde op verzoek van het instituut verkent wat de sociale, culturele en politieke betekenissen van clubcultuur zijn.

Film, Gesprek, Performance

Touch'M

Vr 05 nov 2021, 19:00 — 21:00

Multimediakunstenaar Giovanni Maisto Ferreira en performer OTION presenteren met Touch’M een evenement waarmee ze een gesprek op gang willen brengen over niet-seksuele intimiteit tussen mannen. Ze zien aanraking als een katalysator voor herstel. De kunstenaars werken in een tweeluik samen met Kunstinstituut Melly en Het Nieuwe Instituut aan een welkome ruimte die gebaseerd is op de gelijknamige film die Ferreira regisseerde en waarvoor OTION de choreografie heeft verzorgd. De moderator van deze editie is Aqueene Wilson.

Workshop

No cover

Where the Wild Things Are

Workshop in Home of Mutispecies

Za 13 nov 2021, 13:00 — 15:30

In deze workshop van kunstenaar Frank Bruggeman maken deelnemers een kleine wildernisinstallatie. Kunnen zij iets van de onvoorspelbaarheid en spanning van de natuur namaken en in huis halen, als ze zich laten verrassen door het samenspel van wat ze hebben gevonden tijdens een boswandeling, in de voortuin of bij de groenteboer?

Workshop

No cover

Where the Wild Things Are

Workshop in Home of Mutispecies

Zo 14 nov 2021, 13:00 — 15:30

In deze workshop van kunstenaar Frank Bruggeman maken deelnemers een kleine wildernisinstallatie. Kunnen zij iets van de onvoorspelbaarheid en spanning van de natuur namaken en in huis halen, als ze zich laten verrassen door het samenspel van wat ze hebben gevonden tijdens een boswandeling, in de voortuin of bij de groenteboer?