Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Archief, Tentoonstelling

Atelier Nelly en Theo van Doesburg

Archief, Tentoonstelling

11 jul 2020 — 12 jul 2021

Een nieuwe kijk op het werk van Nelly en Theo van Doesburg, dankzij de recente restauratie van hun architectuurarchief. De presentatie erkent Nelly als sleutelfiguur in de opbouw van de reputatie van Van Doesburg en De Stijl. Stralend middelpunt van de opstelling is hun meest uitgesproken project samen: de atelierwoning in Meudon, een voorstad van Parijs. Met nooit eerder of lang niet getoonde schetsen, tekeningen en maquettes ingebed in de rijke gebruiksgeschiedenis van het huis.

Onderzoek, Tentoonstelling

Lithium

Onderzoek, Tentoonstelling

20 sep 2020 — 11 apr 2021

De tentoonstelling Lithium is opgevat als een kuuroord waar onderzoekers, ontwerpers en kunstenaars aan de hand van het element lithium zowel de heilzame als de schadelijke kanten van de eeuwige menselijke zoektocht naar energie belichten. Hoe vaak kunnen we onze batterijen nog opladen zonder iets te doen aan de oorzaken van de uitputting van mens en planeet?

Tentoonstelling

Art on Display 1949-69

Tentoonstelling

04 okt 2020 — 13 jun 2021

Hoe presenteer je kunst? En hoe kijk je daar als bezoeker naar? Veel museumbezoekers zijn geneigd direct de aandacht op het kunstwerk te richten, onbewust van het feit dat de ontmoeting met het kunstwerk is geënsceneerd door een ontwerper. Art on Display 1949-69 stelt daarom voor een keer het tentoonstellingsontwerp zelf centraal. De expositie brengt enkele van de meest vooruitstrevende, naoorlogse tentoonstellingsontwerpen van architecten samen aan de hand van 1:1 reconstructies. Met tentoonstellingsontwerpen van Carlo Scarpa, Franco Albini en Franca Helg, Lina Bo Bardi, Aldo van Eyck en Alison en Peter Smithson. 

Tentoonstelling

Gijs Bakker & K. Schippers: Beginselen

Ontwerp en poëzie in Huis Sonneveld

11 jul 2020 — 11 apr 2021

Gijs Bakker en K. Schippers presenteren in Huis Sonneveld combinaties van sieraden en gedichten die ze speciaal voor deze gelegenheid geselecteerd hebben uit hun omvangrijke oeuvres. Er ontstaat zo een sfeer waarin bezoekers nieuwe verbanden kunnen leggen en alternatieve interpretaties de ruimte krijgen.

Kinderen en familie, Workshop

Lang leve de toekomst!

18 jul 2020 — 31 dec 2021

Het ontwerpdek van Het Nieuwe Instituut maakt van bezoekers digitale ontwerpers. In Lang leve de toekomst! ontwerpen families de wereld in het jaar 2520. En als je ontwerper van de toekomst bent, kan alles.

Tentoonstelling

The Mind Game

Gallery 3 By Charlie Koolhaas & Madelon Vriesendorp

28 nov 2020 — 28 feb 2021

De afbeeldingen, objecten en video’s in de tentoonstelling The Mind Game vormen samen het verslag van een week van online workshops die plaatsvond in mei 2020, tijdens de Covid-19-pandemie. In die tijd van isolement boden de workshops, bedacht door kunstenaars Charlie Koolhaas en Madelon Vriesendorp, deelnemers een ruimte voor verbinding en speelsheid.

Tentoonstelling

Anatomies in Limbo

Gallery 3 By Hansol Kim

05 dec 2020 — 28 feb 2021

Gedreven door een aanhoudende fascinatie voor kleding, kiest Hansol Kim voor een onderzoekende en persoonlijke benadering om de definitie van draagbaarheid opnieuw te configureren. Zijn sculpturale objecten bevinden zich op de kruising van kleding en meubels. Ze betwisten de typische kenmerken van elk veld en vormen een geheel nieuwe categorie. 

Rondleiding

Sunday Stroll met Asha

GEANNULEERD

Zo 28 feb 2021, 14:00 — 15:00

Zondag 28 februari (14:00)  zal omleider Asha Capella je meenemen door Lithium. Deze tentoonstelling, opgevat als kuuroord, nodigt bezoekers uit om de verschillende stadia van uitputting en herstel te ervaren waaraan onze lichamen tegenwoordig blootgesteld worden. Tijdens deze Sunday Stroll zal Asha haar blik richten op onze eigen batterij: wat laadt ons op en wat maakt ons vermoeid?

Binnenkort

Onderzoek, Tentoonstelling

Disney

De architectuur van een wondere wereld

Onderzoek, Tentoonstelling

02 mei — 31 okt 2021

In deze tentoonstelling, die vanaf mei 2021 te zien is in Het Nieuwe Instituut, gaat curator Saskia van Stein onder meer in op de invloed die het denken en werk van walt Disney tot op de dag van vandaag uitoefenen op de gebouwde omgeving en een gevoel van identiteit.

Agentschap

Who is we?

Nederlands paviljoen, Biennale Architettura

Agentschap

22 mei — 21 nov 2021

Het Nieuwe Instituut, commissionair van het Nederlandse Paviljoen tijdens de 17e Internationale Architectuurtentoonstelling van La Biennale di Venezia, presenteert Who is We? , de officiële Nederlandse bijdrage aan de biënnale.

Gesprek

Het geheugen van het ontworpen landschap

Online kennisbijeenkomst

Do 04 mrt 2021, 14:00 — 16:30

Het Nieuwe Instituut nodigt ontwerpers, onderzoekers, archiefbeheerders en beleidsmakers uit om van gedachten te wisselen over het erfgoed van het ontworpen landschap. Waardevol archiefmateriaal gaat nu verloren omdat een beleidsstrategie of concrete opvangplek ontbreekt. Maar wat is een werkbare oplossing die past bij deze tijd en de middelen die er zijn? Hoe kunnen we stapsgewijs toewerken naar een Collectie Nederlandse Tuin- en Landschapsarchitectuur?

Gesprek

Solar Power

TNL! Design Dialogues

Do 04 mrt 2021, 19:30 — 20:30

In de overstap naar duurzame, regeneratieve energiebronnen, is zonne-energie een van de grote beloftes. Solar designers Marjan van Aubel en Pauline van Dongen gaan tijdens TNL! Design Dialogues in gesprek met Anastasia Kubrak en Guus Beumer van Het Nieuwe Instituut. Het onderwerp: hoe maken we deze energietransitie mogelijk?

Film

Comfort and Vision

The One Minutes

Vr 05 mrt 2021, 20:00 — 21:00

Comfort and Vision, de One Minutes serie van maart/april 2021, is samengesteld door Salim Bayri. 22 kunstenaars en filmmakers onderzoeken in éénminutenfilms hoe het gevoel van comfort van invloed is op wat je ziet.

Performance

Levi Silvanie on Display

TNL! Studio Sessions

Zo 07 mrt 2021, 12:00 — 12:30

Exclusief mini-concert vanuit Het Nieuwe Instituut: muzikant, verhalenverteller en schrijver Levi Silvanie treedt in Gallery 1 op tegen een decor van kunstwerken.

Lezing

Lithium Cosmologies & Energy Landscapes

TNL! Lithium

Do 11 mrt 2021, 19:30 — 21:00

In dit event staat de rol van lithium in de ‘groene’ transitie naar duurzame energie centraal. Daarnaast is er aandacht voor een van de grootste wetenschappelijke mysteries die ons op dit moment bezighoudt: het zogeheten kosmologische lithiumprobleem. Hoewel het een van de eerste elementen was die bij de oerknal ontstonden, lijkt lithium op de een of andere mysterieuze manier te ontbreken in het heelal. Het gesprek vindt plaats in het kader van een reeks activiteiten rond het functioneren van het element lithium in verschillende verschijningsvormen van burn-out. 

Film, Gesprek

Matter Out of Place

TNL!

Do 18 mrt 2021, 19:30 — 20:30

In 2018 won ontwerper Basse Stittgen de New Material Fellowship met zijn werk Blood Related. Ter afsluiting van het onderzoek maakte hij samen met ontwerper en filmmaker Juan Arturo een korte film over industriële en kleinschalige (runder)slachthuizen. Tijdens dit evenement wordt de film gelanceerd en praten we met gasten over het onderzoek dat eraan voorafging.

Gesprek

Het Ontwerp van Het Sociale

TNL! In the Works

Do 01 apr 2021, 20:00 — 21:00

Sinds 1 januari 2021 is Het Nieuwe Instituut een erfgoedinstelling. Om dit gegeven kracht bij te zetten maakt het instituut dit jaar de meer-jarenpresentatie Het Ontwerp van Het Sociale op basis van onder meer de architectuurcollectie. Praat mee tijdens dit kijkje achter de schermen.

Excursie, Gesprek, Opening

La Biennale di Venezia

Members' Trip

19 mei — 21 mei 2021

Het Nieuwe Instituut biedt de exclusieve mogelijkheid voor Members om de pre-openingsdagen van La Biennale di Venezia bij te wonen van 19 tot en met vrijdag 21 mei 2021.