Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Tentoonstelling

The Hoodie

Tentoonstelling

01 dec 2019 — 12 apr 2020

The Hoodie, samengesteld door schrijver en curator Lou Stoppard, gaat in op de rol die het gelijknamige kledingstuk speelt in cultuur, mode en politiek. Er wordt in de tentoonstelling stilgestaan bij de historische achtergrond en actuele betekenis van de minstens zo omstreden als modieuze ‘trui-met-capuchon,’ die beschouwd kan worden als het laatste politieke westerse kledingstuk.

Tentoonstelling

G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children

Tentoonstelling

23 jan — 28 jun 2020

In het verlengde van hun korte film AS TOLD TO G/D THYSELF creëert The Ummah Chroma een sacrale ruimte in Het Nieuwe Instituut met de naam G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children. Deze sacrale ruimte nodigt bezoekers uit thema's als metafysische transcendentie, spiritualiteit en zelfexpressie te verkennen.

Tentoonstelling

Art on Display 1949-69

Calouste Gulbenkian Museum in Lissabon

08 nov 2019 — 02 mrt 2020

De tentoonstelling Art on Display 1949-69 in het Calouste Gulbenkian Museum in Lissabon is het resultaat van een samenwerking tussen Het Nieuwe Instituut/Jaap Bakema Study Centre en het Gulbenkian Museum. De expositie behandelt de relatie tussen kunst, architectuur en publiek aan de hand van door architecten ontworpen kunsttentoonstellingen. Art on Display 1949-69 loopt tot maart 2020 in Lissabon en krijgt daarna een vervolg in Het Nieuwe Instituut.

Kinderen en familie, Rondleiding

Audiotour The Hoodie

Voor families

14 dec 2019 — 12 apr 2020

Ontdek de tentoonstelling The Hoodie met een audiotour. De ontrafelaars en belevingsdeskundigen van het rondleidersteam van Het Nieuwe Instituut spraken de tour in speciaal voor families. Ze geven informatie over de verschillende stukken in de expositie, stellen vragen en vertellen wat hun favoriete werken en details zijn.

Tentoonstelling

Dalang Fever 3. How Data Can Empower a Migrant Society

Bi-City Biennale of Urbanism\Architecture 2019

21 dec 2019 — 31 mrt 2020

Het Nieuwe Instituut en International New Town Institute (INTI) presenteren Dalang Fever 3. How Data Can Empower a Migrant Society, de Nederlandse bijdrage aan de Bi-City Biennale of Urbanism\Architecture 2019 vanaf 21 december 2019 in Shenzhen.

Kinderen en familie, Workshop

Make a Move

Maakplek

24 dec 2019 — 31 dec 2021

De maakplek van Het Nieuwe Instituut maakt van bezoekers digitale ontwerpers. In Make A Move (Bureau Nou&Herkauw) ontwerp je je eigen digitale protestoutfit. Plastic soep, pestkoppen en smeltende poolkappen: er is genoeg om tegen in opstand te komen.

Tentoonstelling

Sacred Beings

Pop-in expo

23 jan — 23 feb 2020

Sacred Beings is een themaprogramma, samengesteld door de eerste Young Curator van IFFR, Darunee Terdtoontaveedej. Sacred Beings onderzoekt de hedendaagse niet-westerse queercultuur en is te bezoeken in het Nieuwe Instituut. In het hart van dit interdisciplinaire programma staat een installatie dat het werk van de Nieuw-Zeelandse academica Sharyn Davies, de Thaise fotograaf Watsamon Tri-yasakda en de Thaise filmmaker en kunstenaar Sarnt Utamachote samenbrengt. Met documentaire-fotografie, portretfoto’s en een korte film biedt dit project perspectief op non-binaire ervaringen rondom gender in Azië.

Gesprek, Lezing

Wat ging hier mis?

Night Shift

Do 20 feb 2020, 19:00 — 21:00

No time for losers ‘cause we are the champions… Van je veterstrikdiploma tot het behalen van je universitaire bul, van het opruimen van je kamer tot het openen van een tentoonstelling… Het is allemaal een beloning waard, want successen worden altijd gevierd. Terwijl voor de minder geslaagde projecten nauwelijks aandacht is.

Gesprek, Lezing

VR

BNO IMG LAB

Do 20 feb 2020, 20:00 — 22:00

Werelden waarin het onmogelijke mogelijk wordt. Werelden waar je kan voelen en ervaren wat er (schijnbaar) niet is. Werelden waar tijd en ruimte en plaats een andere definitie krijgen. Wat betekent het om mens te zijn in virtual reality? Hoe zwaar drukt techniek op een storyline? Van narratieve experimenten tot virtuele documentaires, hoe komen deze VR producties tot stand? “Everything you can imagine is real” - Picasso

Lezing, Workshop

Zoönomic Futures

Workshop

Vr 21 feb 2020, 13:30 — 17:00

Zoönomic Futures is een immersieve training gericht op het ontwikkelen van een praktische ethiek voor een samenleving waarin de mens niet langer centraal staat. De training speelt zich af in de context van een veertig jaar in de toekomst geëxtrapoleerd zoöpconcept.

Gesprek, Lezing

Multispecies Communication

Lecture by Janna Holmstedt

Vr 21 feb 2020, 17:00 — 18:30

Als onderdeel van de workshop Zoönomic Futures zal de Zweedse crossmediale kunstenaar en onderzoeker Janna Holmstedt praten over Multispecies Communication. Nadien delen Anna van Leeuwen en Klaas Kuitenbrouwer hierover gedachten met haar. Het evenement begint om 17.00 uur. 

Kinderen en familie, Workshop

Het leukste reisje van Nederland

Pruts!

22 feb — 01 mrt 2020

Een treinreis is een echte ontdekkingsreis. Zeker in de voorjaarsvakantie, wanneer kinderen in het Spoorwegmuseum in Utrecht Het leukste reisje van Nederland maken met onder andere Pruts! van Het Nieuwe Instituut.

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Asha

Zo 23 feb 2020, 14:00 — 15:00

Ontdek de tentoonstelling(en) van Het Nieuwe Instituut in een Sunday Stroll met Asha. Zij neemt u mee vanuit haar eigen visie als culinair adviseur en chef.

Binnenkort

Agentschap

Biennale2020

Nederlands paviljoen, Biennale Architettura

Agentschap

23 mei — 29 nov 2020

Het Nieuwe Instituut, commissionair van het Nederlandse Paviljoen tijdens de 17e Internationale Architectuurtentoonstelling van La Biennale di Venezia, presenteert Multispecies Urbanism als het thema van de officiële Nederlandse bijdrage aan de biënnale.

Kinderen en familie, Rondleiding, Workshop

FamilieFest: Minder zooi (4 t/m 12 jaar)

Wo 26 feb 2020, 11:00 — 17:00

Families vieren de voorjaarsvakantie in Het Nieuwe Instituut tijdens FamilieFest! Dit keer is het thema ‘minder zooi’. Tijdens een dag vol workshops van ontwerpers, kunstenaars en andere makers ontdek je met de hele familie hoe je minder zooi achter kan laten. Niet alleen in je kamer en in huis, maar ook op de wereld waarin we leven. Zelf maken staat zoals altijd centraal. Ruimen jullie wel even de museumzalen mee op? 

Excursie, Gesprek, Lezing

Studio Visit: Inside Outside

Studio Visits

Do 27 feb 2020, 17:00 — 19:30

Inside Outside is in 1991 opgericht door Petra Blaisse en werkt in verschillende creatieve sectoren aan het ontwerp van landschappen, interieurs en tentoonstellingen. Haar gerenommeerde projecten zijn onder andere de Seattle Public Library, de Nederlandse ambassade in Berlijn en het Nederlandse paviljoen voor de Biënnale van Venetië in 2012. Blaisse heeft samengewerkt met verschillende architecten en ontwerpers, waaronder Rem Koolhaas, Irma Boom, en SANAA.

Gesprek, Lezing

Kick-off Young NVTL & Open Podium

Guest Programme

Do 27 feb 2020, 19:00 — 21:00

Deze avond lanceert Young NVTL, een nieuw initiatief vanuit de Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur, voor en door jonge landschapsarchitecten. Young NVTL presenteert hun plannen en geeft daarnaast een podium om jouw mening te geven over de toekomst van het vakgebied. 

Gesprek

What would a non-sexist city be like?

Guest Programme

Do 27 feb 2020, 19:30 — 21:00

40 jaar geleden publiceerde de Amerikaanse architect en architectuurhistorica Dolores Hayden een artikel met als titel What would a non-sexist city be like? Speculations on Housing, Urban Design, and Human Work (Signs,1980), dat grote invloed had op het feministisch denken over ontwerpen, bouwen, wonen en gender. Hayden signaleerde dat architectonisch ontwerp en stedenbouwkundige planning de positie van de vrouw bepaalde en beperkte. Ze onderzocht radicale alternatieven die een gelijkwaardige rol in de samenleving voor vrouwen mogelijk zouden kunnen maken.

 

Gesprek, Lezing

Garment, Sustainability, Meaning-Making

The Hoodie Unravelled

Do 27 feb 2020, 19:30 — 21:00

In de tweede editie van deze verdiepende serie duiken we in het maakproces van kledingstukken: wat is de betekenis van de stoffen die een ontwerper verkiest te gebruiken, en welke rol speelt duurzaamheid vandaag de dag in de kledingindustrie? Angelica Falkeling, een van de bijdragers aan de tentoonstelling The Hoodie, zal samen met andere lokale Rotterdamse ontwerpers het gesprek aangaan over het onderzoeken en verwerken van deze vragen.

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Martin

Zo 01 mrt 2020, 14:00 — 15:00

Ontdek de tentoonstelling(en) van Het Nieuwe Instituut in een Sunday Stroll met Martin Snip. Hij neemt u mee vanuit zijn eigen ervaring als performer, acteur en presentator.

Gesprek

International Clinic: Frankrijk

Do 05 mrt 2020, 16:00 — 18:00

Heb je concrete plannen om jouw ontwerppraktijk in Frankrijk op te zetten of verder uit te bouwen?

Gesprek, Lezing

Monument: Reification met Mabel O. Wilson

e-flux Architecture x Het Nieuwe Instituut

Do 05 mrt 2020, 19:30 — 21:00

In dit eerste event van Monument, een serie georganiseerd in samenwerking met e-flux Architecture, bespreekt Mabel O. Wilson de ruimtes van het Amerikaanse herdenkingslandschap. In het licht van toenemend nationalisme, kritiek op globalisering, en een voortdurende wereldwijde strijd voor emancipatie inventariseert Monument, hoe monumenten een steeds belangrijkere en omstreden rol zijn gaan spelen in de identiteitsvorming. Wilson zal in gesprek met Mitchell Esajas van The Black Archives reflecteren op reïficatie in de Nederlandse context. 

Kinderen en familie, Performance, Tentoonstelling, Workshop

No cover

Museumnacht010 2020

Nachtbewegingen

07 mrt — 08 mrt 2020

De reis door de avond naar de nacht staat in het teken van zelfexpressie en alternatieve geschiedenissen. Kom in actie door met je digitale evenbeeld te dansen. Manifesteer jezelf. Laat je in vervoering brengen. Eet, drink en Make a Move

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Shahaila

Zo 08 mrt 2020, 14:00 — 15:00

Ontdek de tentoonstelling(en) van Het Nieuwe Instituut in een Sunday Stroll met Shahaila Winklaar. Zij neemt u mee vanuit haar eigen visie als kunstenaar en jurist.

Gesprek

Gossips, Defiant Muses and Camp Sisterhood

Gossips

Do 12 mrt 2020, 19:30 — 21:00

In het tweede deel van deze reeks zal schrijver en kunstcriticus Elisabeth Lebovici spreken over de collectieve strijd die woedde tijdens het aidstijdperk en het verband met kunst en activisme—een onderwerp dat centraal staat in haar boek 'Ce que le sida m'a fait. Art et Activisme à la fin du XXe siècle' [Wat AIDS mij heeft aangedaan. Kunst en Activisme aan het einde van de 20e-eeuw]. Daarnaast zal curator Nataša Petrešin-Bachelez haar onderzoek naar collectieve kunst- en activistische prakijken tijdens de tweede feministische golf presenteren, en meer vertellen over de tentoonstelling Defiant Muses: Delphine Seyrig and the Feminist Video Collectives in France (1970s-1980s) die hieruit voortvloeide en die momenteel te zien in Museo Reina Sofia in Madrid.

 

Gesprek, Lezing

Monument: Restitution met David Adjaye

e-flux Architecture x Het Nieuwe Instituut

Do 12 mrt 2020, 19:30 — 21:00

Tijdens de tweede avond van Monument, een serie georganiseerd in samenwerking met e-flux Architecture, gaat David Adjaye in gesprek met Nikolaus Hirsch over de restitutie van Afrikaans cultureel erfgoed in relatie tot Adjaye’s architectonische projecten. In het licht van toenemend nationalisme, kritiek op globalisering, en een voortdurende wereldwijde strijd voor emancipatie inventariseert deze serie hoe monumenten een steeds belangrijkere en omstreden rol zijn gaan spelen in de identiteitsvorming, hetzij nationaal, ethisch, of gemeenschappelijk.

 

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Joëlle

Zo 15 mrt 2020, 14:00 — 15:00

Ontdek de tentoonstelling(en) van Het Nieuwe Instituut in een Sunday Stroll met Joëlle Hoogendoorn. Zij neemt u mee vanuit haar eigen visie als kunstenaar en museumdocent.

Tentoonstelling

Set Stage Screen: Realities of Postproduction

19 mrt — 28 jun 2020

Set Stage Screen: Realities of Postproduction onderzoekt hoe hedendaagse videos een publieke ruimte vormen voor activisme, commercie en emancipatie.

Gesprek

Dalang Fever 3. How data can empower a migrant society

Shenzhen Architectuurbiënnale

Do 19 mrt 2020, 19:30 — 21:00

Migranten zijn een vaak ongehoorde en genegeerde groep in de Chinese samenleving. Binnen het project Dalang Fever 3 wordt een methodologie ontwikkeld waarin data over vragen en behoeften van migranten in snel veranderende stedelijke gebieden zoals Dalang Neighbourhood in Shenzhen beter geïncorporeerd kunnen worden in het ontwerpproces. Hoe leidt dit dataonderzoek tot een scherpere formulering van de relevante ontwerpvragen en oplossingen?

Gesprek

Decentering the Institution. Challenges, Mistakes & Responsibilities

The Hoodie Unravelled

Za 21 mrt 2020, 19:30 — 21:30

Waar de begrippen diversiteit en inclusiviteit ons de laatste jaren om de oren vliegen, zien we weinig tot geen structurele veranderingen in de personeelsbestanden van culturele instellingen. Wel zien we een toenemend aantal culturele instellingen die door middel van talloze, maar altijd slechts tijdelijke innovaties nieuwe doelgroepen (lees: jong publiek met een migratieachtergrond) aan zich proberen te binden. Wat zijn hier de implicaties van? Wiens geleefde ervaringen worden in de spotlight gezet, en wie haalt hier profijt uit? 

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Shahaila

Zo 22 mrt 2020, 14:00 — 15:00

Ontdek de tentoonstelling(en) van Het Nieuwe Instituut in een Sunday Stroll met Shahaila Winklaar. Zij neemt u mee vanuit haar eigen visie als kunstenaar en jurist.

Gesprek, Lezing

Het Centaur Model?

Bot Club

Do 26 mrt 2020, 19:30 — 21:00

Bot Club verkent de mogelijkheden van Garry Kasparovs’ centaur model als metafoor voor gezonde werkrelaties tussen mensen en artificiële intelligenties. We proberen de mythes, de technologie en de politiek van de relaties tussen mensen en artificiële intelligenties dichter bij elkaar te brengen, vanuit een positie van wederzijds respect, maar niet blind voor elkaars tekortkomingen.

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Asha

Zo 29 mrt 2020, 14:00 — 15:00

Ontdek de tentoonstelling(en) van Het Nieuwe Instituut in een Sunday Stroll met Asha. Zij neemt u mee vanuit haar eigen visie als culinair adviseur en chef.

Gesprek

On Redesigning a Classic

The Hoodie Unravelled

Do 02 apr 2020, 19:30 — 21:30

Ter afsluiting van The Hoodie Unravelled, onderzoeken we samen met gerenommeerde high-fashion streetwear designers wat de hoodie tot een tijdloze klassieker maakt. Wat komt er kijken bij het herontwerpen, herinterpreteren en heruitvinden van de hoodie? En wat is er nodig om nieuwe designs interessant en vernieuwend te houden?

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Joëlle

Zo 05 apr 2020, 14:00 — 15:00

Ontdek de tentoonstelling(en) van Het Nieuwe Instituut in een Sunday Stroll met Joëlle Hoogendoorn. Zij neemt u mee vanuit haar eigen visie als kunstenaar en museumdocent.

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Pia

Zo 12 apr 2020, 14:00 — 15:00

Ontdek de tentoonstelling(en) van Het Nieuwe Instituut in een Sunday Stroll met Pia Canales. Zij neemt u mee vanuit haar eigen visie als professioneel observator en nieuwsgierige kunstliefhebber.

Symposium

Nothing is Automatic

Symposium

Vr 17 apr 2020, 09:30

De vraag die het symposium aan de orde stelt is hoe de impact en de historische verwevenheid van technologieën, maatschappelijke idealen en juridische en computationele protocollen die de mens, diens tijd, diens arbeid en diens gedrag hebben gestuurd, kunnen worden bestudeerd en getraceerd.

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Florian

Zo 26 apr 2020, 14:00 — 15:00

Ontdek de tentoonstelling(en) van Het Nieuwe Instituut in een Sunday Stroll met Florian van Zandwijk. Hij neemt u mee vanuit zijn eigen visie als ontwerper.

Excursie, Gesprek, Opening

La Biennale di Venezia

Members' Trip

20 mei — 22 mei 2020

Het Nieuwe Instituut biedt de exclusieve mogelijkheid voor Members om de pre-openingsdagen van La Biennale di Venezia bij te wonen van woensdag 20 tot en met vrijdag 22 mei 2020.