Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Onderzoek

For the Record

Onderzoek

15 okt 2018 — 15 nov 2020

For the Record is een meerjarig onderzoek naar hedendaagse videocultuur als publieke ruimte voor activisme, commercie en emancipatie.

Archief, Tentoonstelling

Atelier Nelly en Theo van Doesburg

Archief, Tentoonstelling

11 jul 2020 — 12 jul 2021

Een nieuwe kijk op het werk van Nelly en Theo van Doesburg, dankzij de recente restauratie van hun architectuurarchief. De presentatie erkent Nelly als sleutelfiguur in de opbouw van de reputatie van Van Doesburg en De Stijl. Stralend middelpunt van de opstelling is hun meest uitgesproken project samen: de atelierwoning in Meudon, een voorstad van Parijs. Met nooit eerder of lang niet getoonde schetsen, tekeningen en maquettes ingebed in de rijke gebruiksgeschiedenis van het huis.

Onderzoek, Tentoonstelling

Lithium

Onderzoek, Tentoonstelling

20 sep 2020 — 11 apr 2021

De tentoonstelling Lithium is opgevat als een kuuroord waar onderzoekers, ontwerpers en kunstenaars aan de hand van het element lithium zowel de heilzame als de schadelijke kanten van de eeuwige menselijke zoektocht naar energie belichten. Hoe vaak kunnen we onze batterijen nog opladen zonder iets te doen aan de oorzaken van de uitputting van mens en planeet?

Tentoonstelling

Art on Display 1949-69

Tentoonstelling

04 okt 2020 — 07 mrt 2021

Hoe presenteer je kunst? En hoe kijk je daar als bezoeker naar? Veel museumbezoekers zijn geneigd direct de aandacht op het kunstwerk te richten, onbewust van het feit dat de ontmoeting met het kunstwerk is geënsceneerd door een ontwerper. Art on Display 1949-69 stelt daarom voor een keer het tentoonstellingsontwerp zelf centraal. De expositie brengt enkele van de meest vooruitstrevende, naoorlogse tentoonstellingsontwerpen van architecten samen aan de hand van 1:1 reconstructies. Met tentoonstellingsontwerpen van Carlo Scarpa, Franco Albini en Franca Helg, Lina Bo Bardi, Aldo van Eyck en Alison en Peter Smithson. 

Rondleiding

Aquarian Gardens geluidswandeling

De Nieuwe Tuin

19 mei 2019 — 31 dec 2020

Kunstenaar Annika Kappner neemt bezoekers in een geleide meditatie mee op een verkenning van de (biologische) diversiteit en complexiteit van De Nieuwe Tuin.

Tentoonstelling

Set Stage Screen: Realities of Postproduction

Installatie

01 jun — 15 nov 2020

Set Stage Screen: Realities of Postproduction onderzoekt hoe hedendaagse videos een publieke ruimte vormen voor activisme, commercie en emancipatie.

Tentoonstelling

Gijs Bakker & K. Schippers: Beginselen

Ontwerp en poëzie in Huis Sonneveld

11 jul 2020 — 10 jan 2021

Gijs Bakker en K. Schippers presenteren in Huis Sonneveld combinaties van sieraden en gedichten die ze speciaal voor deze gelegenheid geselecteerd hebben uit hun omvangrijke oeuvres. Er ontstaat zo een sfeer waarin bezoekers nieuwe verbanden kunnen leggen en alternatieve interpretaties de ruimte krijgen.

Kinderen en familie, Workshop

Lang leve de toekomst!

18 jul 2020 — 31 dec 2021

Het ontwerpdek van Het Nieuwe Instituut maakt van bezoekers digitale ontwerpers. In Lang leve de toekomst! ontwerpen families de wereld in het jaar 2520. En als je ontwerper van de toekomst bent, kan alles.

Workshop

Over de onvergelijkbare impact van Japan op moderne architectuur

Online cursus

06 okt — 17 nov 2020

Op 6 oktober start de online cursus ‘’Zes Japanse architecten’’ van Erasmus Academie. In zes colleges vertelt kunsthistoricus drs. Marcel Teunissen waarom de impact van dit land zo groot is op de moderne architectuur en analyseert hij de kwaliteiten aan de hand van bekende en verborgen projecten van vijf Japanse architecten.

Kinderen en familie, Performance, Workshop

Oplaadleeg TV

FamilieFest

25 okt — 30 dec 2020

FamilieFest staat deze editie in het teken van Oplaadleeg TV. FamilieFest Oplaadleeg TV sluit aan bij de tentoonstelling Lithium, waarvan de titel verwijst naar de stof die in de batterijen zit die onze laptops, elektrische auto’s en telefoons opladen. Doe de komende maanden mee met verschillende activiteiten en werk samen met de omleiders van Het Nieuwe Instituut aan het maken van de Oplaadleeg TV-show.

Tentoonstelling

Kunstbende Voorronde Expo & Fashion 2020

Gallery 3 By Kunstbende

25 okt — 30 nov 2020

Kunstbende nodigt elk jaar jongeren met liefde voor kunst uit om hun talent verder te ontwikkelen en hun vaardigheden te tonen op een groot podium. Dit jaar vindt de voorronde Kunstbende Zuid-Holland voor de disciplines Expo en Fashion plaats in Gallery 3 van Het Nieuwe Instituut.

Film, Gesprek

Imagine The Earth Is Your Lover

The One Minutes

Vr 30 okt 2020, 20:00 — 21:00

Imagine The Earth Is Your Lover, de nieuwste serie van The One Minutes Series, is gecureerd door Annie Sprinkle en Beth Stephens en is een document van de ecosex beweging. In de serie van 1 minuut durende videos visualiseren 23 kunstenaars en filmmakers hun gekke, gepassioneerde en felle liefde voor de Aarde. Zij verschuiven de metafoor van 'moeder Aarde' naar 'Aarde als minnaar' om een wederzijds en duurzame relatie met de Aarde te creëeren. De geselecteerde videos zijn vanuit Australië, België, Brazilië, Canada, Colombia, Duitsland, Griekenland, Malta, Mexico, Nederland, Portugal, Spanje, Verenigd Konijkrijk en Verenigde Staten ingezonden, waarmee de internationale schaal van de ecosex beweging wordt gemarkeerd. 

Rondleiding

Sunday Stroll met Pia

Zo 01 nov 2020, 14:00 — 15:00

Op zondag 1 november (14:00) geeft omleider Pia Canales een Sunday Stroll door de tentoonstelling Art on Display 1949-69. Bezoekers zijn in een museum snel geneigd de aandacht direct op de kunstwerken zelf te richten, zonder veel aandacht voor de manier waarop ze tentoongesteld worden. Pia onderzoekt samen met bezoekers de ervaring van het kijken naar kunst.

Binnenkort

Agentschap

Who is we?

Nederlands paviljoen, Biennale Architettura

Agentschap

22 mei — 21 nov 2021

Het Nieuwe Instituut, commissionair van het Nederlandse Paviljoen tijdens de 17e Internationale Architectuurtentoonstelling van La Biennale di Venezia, presenteert Who is We? , de officiële Nederlandse bijdrage aan de biënnale.

Gesprek

Set Screen Stage: a Situated Video Channel

Online programma

Do 05 nov 2020, 19:00 — 19:45

Set Stage Screen: a Situated Video Channel wordt gelanceerd tijdens een live-stream programma op donderdagavond 5 november, waarin kunstenaars en filmmakers Hannah Dawn Henderson, Safiq Nasution, Natalia Papaeva, Ashley Röttjers and Geo Wyeth & Jay Tan reflecteren op hun werk en manieren van filmmaken, elk in hun eigen audiovisuele taal en video format.

Tentoonstelling

Set Stage Screen: a Situated Video Channel

07 nov — 08 nov 2020

Set Stage Screen: a Situated Video Channel presenteert het audiovisuele werk van Hannah Dawn Henderson, Safiq Nasution, Natalia Papaeva, Ashley Röttjers en Geo Wyeth & Jay Tan op 5, 7 en 8 november 2020, op verschillende plekken in Rotterdam.

Film, Gesprek

Resignifications in Central and Eastern Europe

e-flux Architecture x Het Nieuwe Instituut

Do 12 nov 2020, 19:00 — 20:30

Een vertoning van video’s door Vasyl Cherepanyn en Milica Tomić wordt gevolgd door een gesprek over uiteenlopende benaderingen van de erfgoedpraktijk door de lens van monumenten in Centraal- en Oost-Europa. Dit is de derde editie van Monument, een samenwerking met e-flux Architecture, waarin op zoek wordt gegaan naar de rol die monumenten—opnieuw—spelen in het mobiliseren en articuleren van de erkenning van verzet.

Film

Everything Happened So Much: Archive as Poem in an Age of Perpetual Witnessing

The One Minutes

Vr 13 nov 2020, 20:00 — 21:00

The One Minutes Serie Everything happened so much: archive as poem in an age of perpetual witnessing is gecureerd door Jesse Darling. De 24 geselecteerde éénminutenfilms voor deze editie van The One Minutes zijn ingezonden vanuit Canada, Duitsland, Frankrijk, Georgië, Libanon, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Film, Gesprek

Restitution of African Cultural Heritage

e-flux Architecture x Het Nieuwe Instituut

Do 10 dec 2020, 19:00 — 20:30

Een vertoning van een video door Sumayya Vally wordt gevolgd door een gesprek over de restitutie van Afrikaans cultureel erfgoed. Dit is de vierde editie van Monument, een samenwerking met e-flux Architecture, waarin op zoek wordt gegaan naar de rol die monumenten—opnieuw—spelen in het mobiliseren en articuleren van de erkenning van verzet.

 

Excursie, Gesprek, Opening

La Biennale di Venezia

Members' Trip

19 mei — 21 mei 2021

Het Nieuwe Instituut biedt de exclusieve mogelijkheid voor Members om de pre-openingsdagen van La Biennale di Venezia bij te wonen van 19 tot en met vrijdag 21 mei 2021.