Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Archief, Tentoonstelling

Atelier Nelly en Theo van Doesburg

Archief, Tentoonstelling

11 jul 2020 — 03 okt 2021

Een nieuwe kijk op het werk van Nelly en Theo van Doesburg, dankzij de recente restauratie van hun architectuurarchief. De presentatie erkent Nelly als sleutelfiguur in de opbouw van de reputatie van Van Doesburg en De Stijl. Stralend middelpunt van de opstelling is hun meest uitgesproken project samen: de atelierwoning in Meudon, een voorstad van Parijs. Met nooit eerder of lang niet getoonde schetsen, tekeningen en maquettes ingebed in de rijke gebruiksgeschiedenis van het huis.

Onderzoek, Tentoonstelling

Lithium

Onderzoek, Tentoonstelling

20 sep 2020 — 15 aug 2021

De tentoonstelling Lithium is opgevat als een kuuroord waar onderzoekers, ontwerpers en kunstenaars aan de hand van het element lithium zowel de heilzame als de schadelijke kanten van de eeuwige menselijke zoektocht naar energie belichten. Hoe vaak kunnen we onze batterijen nog opladen zonder iets te doen aan de oorzaken van de uitputting van mens en planeet?

Tentoonstelling

Art on Display 1949-69

Tentoonstelling

04 okt 2020 — 06 jun 2021

Hoe presenteer je kunst? En hoe kijk je daar als bezoeker naar? Veel museumbezoekers zijn geneigd direct de aandacht op het kunstwerk te richten, onbewust van het feit dat de ontmoeting met het kunstwerk is geënsceneerd door een ontwerper. Art on Display 1949-69 stelt daarom voor een keer het tentoonstellingsontwerp zelf centraal. De expositie brengt enkele van de meest vooruitstrevende, naoorlogse tentoonstellingsontwerpen van architecten samen aan de hand van 1:1 reconstructies. Met tentoonstellingsontwerpen van Carlo Scarpa, Franco Albini en Franca Helg, Lina Bo Bardi, Aldo van Eyck en Alison en Peter Smithson. 

Kinderen en familie, Workshop

Lang leve de toekomst!

18 jul 2020 — 31 dec 2021

Het ontwerpdek van Het Nieuwe Instituut maakt van bezoekers digitale ontwerpers. In Lang leve de toekomst! ontwerpen families de wereld in het jaar 2520. En als je ontwerper van de toekomst bent, kan alles.

Tentoonstelling

Raw

Gallery 3 By Rare

16 apr — 16 mei 2021

Met de tentoonstelling Raw neemt het collectief Rare afstand van de perfecte plaatjes, gedetailleerde plannen en coherente ideeën en richt het de aandacht juist op de simpele tekeningen, snelle notities, maquettes en de diversiteit aan analytische methodes die in de academische wereld worden gebruikt om ideeën over te brengen.

Film, Gesprek

Articulating Sauce

Life at The Niteshop

Do 22 apr 2021, 19:00 — 20:00

Als onderdeel van de samenwerking tussen Concrete Blossom en Het Nieuwe Instituut produceert Concrete Blossom een serie video-essays en podcasts over taal, beeld en ruimte in de hiphopcultuur. In de eerste editie zijn Munganyende Hélène Christelle en Wes Mapes te gast. 

Binnenkort

Agentschap

Who is we?

Het Nederlands paviljoen van 17e Internationale Architectuurtentoonstelling – La Biennale di Venezia

Agentschap

22 mei — 21 nov 2021

Het Nieuwe Instituut, commissionair van het Nederlandse Paviljoen tijdens de 17e Internationale Architectuurtentoonstelling – La Biennale di Venezia, presenteert Who is We?, de officiële Nederlandse bijdrage aan de biënnale. De biënnale is te bezoeken van 22 mei tot en met 21 november 2021. Op 20 mei opent het Nederlandse paviljoen met een digitaal openingsprogramma.

Onderzoek, Tentoonstelling

De architectuur van een wondere wereld

Onderzoek, Tentoonstelling

05 sep 2021 — 27 mrt 2022

In deze tentoonstelling, die vanaf september 2021 te zien is in Het Nieuwe Instituut, gaat curator Saskia van Stein onder meer in op de invloed die het denken en werk van walt Disney tot op de dag van vandaag uitoefenen op de gebouwde omgeving en een gevoel van identiteit.

Gesprek

Re:Use Clinic #2

Uncertain Archives, Ethical Dilemmas

Ma 26 apr 2021, 14:00 — 16:00

In samenwerking met ARIAS organiseert Open Archief Re:Use Clinic #2: Uncertain Archives, Ethical Dilemmas, een openbare bijeenkomst voor erfgoedprofessionals, kunstenaars en anderen die geïnteresseerd zijn in creatief hergebruik van erfgoedcollecties. 

Gesprek

Waarde en zorg in design

TNL! Design Dialogues

Do 06 mei 2021, 19:00 — 20:30

Designer Elisa van Joolen en Het Nieuwe Instituut presenteren de EVJ, een draagtas gemaakt van gebruikte plastic zakken die te leen zal worden aangeboden. In deze tweede editie van Design Dialogues zal Van Joolen, bijgestaan door archeoloog Maikel Kuipers, filosoof Patricia de Vries, ontwerper Karim Adduchi, journalist Lynn Berger en de ervaren tasverzorgers van Het Nieuwe Instituut, spreken over het zorgen voor dingen die niet van ons zijn, het toekennen van waarde aan wegwerpartikelen en het beantwoorden van de vraag: wat gebeurt er als een gewoon voorwerp iets wordt waarvoor we moeten zorgen?

Opening

Who is We?

Online openingsprogramma

Do 20 mei 2021, 12:00 — 17:00

Het Nieuwe Instituut nodigt u van harte uit voor het online openingsprogramma van de presentatie Who is We? in het Nederlandse paviljoen op de 17e Internationale Architectuurtentoonstelling  La Biennale di Venezia, op 20 mei 2021 vanaf 12.00 uur.