Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Onderzoek

De Nieuwe Tuin

Onderzoek

10 mei 2015 — 31 dec 2022

De Nieuwe Tuin is een publieke plek met een ecologisch systeem van kruiden, struiken, vogels en dieren. Kunstenaar/ontwerper Frank Bruggeman en ecologisch hovenier Hans Engelbrecht legden de tuin aan in het voorjaar van 2015 op het buitenterrein van Het Nieuwe Instituut. Hun ontwerp is een pleidooi voor een stedelijk groenbeheer op ecologische basis met ruimte voor verwildering.

Tentoonstelling

Het ontwerp van het sociale

Tentoonstelling

04 jul 2021 — 07 jul 2024

Het ontwerp van het sociale is een tentoonstelling over 100 jaar sociaal gedreven, eigenzinnige ideeën over samenleven. Soms uit idealisme, vaak uit pure noodzaak werden alternatieve ontwerpstrategiëen ontwikkeld vanuit het streven naar een gelijkwaardige samenleving. 

Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

MVRDVHNI

The Living Archive of a Studio

Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

06 nov 2021 — 04 sep 2022

Vanaf november 2021 presenteert Het Nieuwe Instituut MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio, een multimediale tentoonstelling over het archief van architectenbureau MVRDV, dat als een ‘levende’ entiteit tentoongesteld wordt in kantoorruimten. Het kantoor is immers de plek bij uitstek waar ideeën en projecten vloeiend heen en weer kunnen bewegen tussen heden, verleden en toekomst. 

Tentoonstelling

Het Podium

Tentoonstelling

01 jun — 17 aug 2022

Het Nieuwe Instituut presenteert met veel trots het initiatief voor Het Podium: een indrukwekkend platform op het dak van het instituut. De opvallend roze installatie met imposante buitentrap is ontworpen door architectenbureau MVRDV en een verlengstuk van de tentoonstelling MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio. Het Podium is geopend vanaf 1 juni tot en met 17 augustus en biedt een unieke kans om architectuur, de stad, het Museumpark en het instituut vanuit een geheel nieuw perspectief te ervaren. Bekijk 't lekker bovenop Het Nieuwe Instituut!

Agentschap, Onderzoek, Tentoonstelling

Have we met? Humans and Non-humans on Common Ground

23rd Triennale Milano International Exhibition

Agentschap, Onderzoek, Tentoonstelling

15 jul — 20 nov 2022

Het Nieuwe Instituut presenteert in Milaan de tentoonstelling Have we met? Humans and Non-humans on Common Ground. De presentatie is de officiële Nederlandse bijdrage aan de 23e Triennale Milano die wordt georganiseerd van 15 juli tot en met 11 december 2022. Het overkoepelende thema van de Triennale is dit jaar Unknown Unknowns.

Tentoonstelling

DISRUPT_

Gallery 3 By Leonel Piccardo

08 jul — 31 aug 2022

De digitale en fysieke tentoonstelling DISRUPT_ viert de Pride Maand 2022, en brengt 13 internationale kunstenaars samen met die met NFT's reflecteren op hun queer ervaringen en sociale normen bevragen.

Tentoonstelling

Wey Dey Move. Dans en masquerades in een nieuwe wereld

Tentoonstelling samengesteld door Dele Adeyemo

17 jul 2022 — 08 jan 2023

Wey Dey Move is Nigeriaans Pidgin voor ‘de weg beweegt’: alles is met elkaar verbonden en verandert voortdurend. Het gezegde vormt de hartslag van de gelijknamige tentoonstelling van kunstenaar Dele Adeyemo, waarin hij benadrukt hoe belangrijk beweging en dans zijn in de spirituele, sociale en ecologische leefwerelden van de megastad Lagos en andere grote steden in West-Afrika.

Tentoonstelling

čekati | waiting – hidden layers

Gallery 3 By anna kazianka & falk lennart kremzow

21 jul — 18 aug 2022

De tentoonstelling čekati | waiting - hidden layers toont een fotoserie van zesentwintig bushaltes in de periferie van Istrië, Kroatië.

Workshop, Lezing, Gesprek

The Biennale as Metabolism

Open Oproep Architectuur Biënnale Venetië 2023

28 jul — 19 sep 2022

Het Nieuwe Instituut en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie lanceren een open oproep voor voorstellen van (landschaps)architecten, stedenbouwkundigen en ruimtelijk onderzoekers die de onzichtbare stromen van materiaal, afval en arbeid blootleggen die schuilgaan achter de presentaties op de Architectuur Biënnale Venetië. Het in kaart brengen en visualiseren van dit metabolisme kan het inzicht en bewustzijn vergroten dat nodig is om een duurzamere biënnale te ontwikkelen die een positieve bijdrage levert aan het ecosysteem van Venetië.

Tentoonstelling, Performance

The Solar Energy Kiosk in Frankrijk

04 aug — 21 aug 2022

Na de succesvolle presentatie in Milaan bij Salone del Mobile, staat The Energy Kiosk nu voor drie weken in Cognac (Frankrijk) in de tuin van Fondation d’entreprise Martell. De installatie reist binnenkort terug naar Het Nieuwe Instituut in Rotterdam waar het onderdeel zal zijn van tentoonstelling The Energy Show – Zon, Zonne-energie en Menskracht, samengesteld door curator en ontwerper Matylda Krzykowski.

Workshop, Performance

The Pink Print Ball

Podium Special

Za 13 aug 2022, 15:00 — 23:00

Mother Naïmah heet je welkom op het Pink Print Mini Ball!

Workshop

Yoga ochtendsessie

Balanzs op Het Podium

Zo 14 aug 2022, 10:30 — 11:30

Eén met je lichaam, stevig op de aarde en toch met je hoofd in de wolken? Begin je zondagochtend goed tijdens een van de ochtendsessies door Balanzs Yoga. Op zes zondagen in juli en augustus verzorgen zij yogalessen voor alle niveaus. Rol jij ook je matje uit, bovenop het dak van Het Nieuwe Instituut?

Performance

Singer-songwriter: Teddy Macrander

Open Podium

Zo 14 aug 2022, 13:00

Zweef weg op de heldere stem en indie-folksongs van Teddy Macrander. De Haagse legt haar ziel bloot in haar zelfgeschreven nummers, onder eigen begeleiding met akoestische gitaar.

Binnenkort

Agentschap, Onderzoek, Tentoonstelling

Prix de Rome Architectuur 2022

Healing Sites

Agentschap, Onderzoek, Tentoonstelling

18 nov 2022 — 08 apr 2023

Vanaf 18 november presenteert Het Nieuwe Instituut een tentoonstelling met de inzendingen van de architecten die geselecteerd zijn voor de shortlist van de Prix de Rome Architectuur 2022. Binnen een tentoonstellingsontwerp van Zico Lopes (Spatial Codes) is te zien hoe kandidaten Arna Mačkić, Dividual (Andrea Bit en Maciej Wieczorkowski), Lesia Topolnyk, en Studio KIWI (Kim Kool en Willemijn van Manen) reageren op het thema Healing Sites.

Workshop, Rondleiding

DocentenDoeDag

Di 16 aug 2022, 10:00 — 14:00

Verken Het Nieuwe Instituut van top tot teen en ga geïnspireerd het nieuwe schooljaar in. Tijdens de DocentenDoeDag ga je op avontuur met de omleiders door de tentoonstellingen in Het Nieuwe Instituut, word je getransporteerd naar de jaren ‘30 in museumwoning Huis Sonneveld en kun je op het roze dak uitwaaien.

Rondleiding

Thursday Night Detour met Esmée

Omleiding door MVRDVHNI The Living Archive of a Studio

Do 18 aug 2022, 19:00 — 20:00

Duik op 18 augustus om 19.00 uur in het archief tijdens de gratis Thursday Night Detour met omleider Esmée Dros en ontdek het architectenbureau MVRDV van verhaal tot materiaal.

Rondleiding

Thursday Night Detour met Laura

Omleiding door MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio

Do 25 aug 2022, 19:00 — 20:00

Sluit donderdag 25 augustus om 19.00 uur gratis aan bij de Thursday Night Detour met omleider Laura Grimm door de tentoonstelling MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio. Word zelf een architect en bouw sculpturale schaalmodellen van discoballen, theedoeken en schroevendraaiers.

Film, Rondleiding, Lezing, Gesprek

Een avond met o.m. DIG IT UP, Süheyla Yalçın en Cijntje

Thursday Night Live!

Do 01 sep 2022, 17:00 — 23:45

Deze Thursday Night Live! dompelt je onder in feministische sferen met pop-up expo Hoor Haar, een get-to-know diner en de epische queer cinema film The Watermelon Woman.

Tentoonstelling

Pop-uptentoonstelling Hoor Haar

Feminist Assembly Month

01 sep — 30 sep 2022

Dig It Up gallery & erfgoedlab is een schatkamer van de Rotterdamse stedelijke cultuur. In een pop-up installatie in Het Nieuwe Instituut presenteren zij delen van hun onderzoeksproject 'Gerse Vrouwen', waarin lokale feministische erfenissen worden blootgelegd. In de pop-up wordt Filmgroep Storing belicht, die in Rotterdam actief was als feministisch filmcollectief. Dig It Up directeur Simone da Silva en onafhankelijk historica Marjan Beijering (Geschiedenislab) zullen het werk inleiden. 

Film, Gesprek

'Squeeze Crush Press Blush'

The One Minutes

Do 01 sep 2022, 20:00 — 21:00

Squeeze Crush Press Blush’ is samengesteld door Afra Eisma en Marnix van Uum en biedt een niet-lineare reis aan langs een veelheid aan gevoelens. Eenentwintig kunstenaars en filmmakers nodigen je uit om een ​​duik te nemen in hun steeds veranderende geest. 

Lezing, Gesprek

MVRDVHNI The Living Archive: Oral Histories

Een avond met Nathalie de Vries en Janina Gosseye

Vr 02 sep 2022, 19:30 — 21:00

Tijdens deze editie van The Living Archive presenteert Nathalie de Vries, mede-oprichter van MVRDV, een live unboxing van het archief van het architectenbureau en bespreekt Associate Professor Janina Gosseye de manieren waarop orale geschiedenissen anders vergeten verhalen toevoeging kunnen brengen aan een archief. De curatoren van de tentoonstelling MVRDVHNI, momenteel te zien in Het Nieuwe Instituut, schuiven aan voor het gesprek dat dieper in gaat op de rol die orale geschiedenissen kunnen spelen bij de constructie van archieven. 

Tentoonstelling

The Energy Show

Zon, zonne-energie en menskracht

03 sep 2022 — 05 mrt 2023

Hoeveel energie heb jij nodig? The Energy Show - Zon, zonne-energie en menskracht is van 3 september 2022 tot 5 maart 2023 in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam te zien. De tentoonstelling, samengesteld door curator en ontwerper Matylda Krzykowski, draait om de zon en de mogelijkheden om ermee te ontwerpen. Er zijn tientallen innovatieve voorbeelden van zonne-technologie te zien. Centraal staat de vraag: hoe zou de wereld eruit zien als hij zou draaien op zonne-energie?

Tentoonstelling

Sunne Experience

Gallery 3 By Marjan van Aubel Studio

03 sep — 14 okt 2022

Dompel jezelf onder in de Sunne Experience, die je dichter bij de zon brengt. De installatie bestaat uit meerdere solar lampen die de verschillende zoncycli nabootsen: Sunne Rise, Sunne Light, en Sunne Set. Hoor de geluiden van de zon in een soundscape, opgewekt door de zon zelf. 

Gesprek

Rondetafelgesprek #1: Netwerken, stemmen versterken

Feminist Assembly Month

Za 03 sep 2022, 11:00 — 13:00

Dit eerste rondetafelgesprek in het kader van de Feminist Assembly Month stimuleert uitwisseling tussen verschillende generaties feministen en versterkt de – nog altijd onvoldoende bekende – inzet van Zwarte feministische pioniers, die zich afzetten tegen de lineaire opvatting van tijd die spreekt uit het denken in opeenvolgende ‘feministische golven’. ‘Zwart’ bedoelen we hier als een politieke term voor alle diasporagemeenschappen. 

Gesprek

Rondetafelgesprek #2: (Terug)claimen

Feminist Assembly Month

Za 03 sep 2022, 14:30 — 16:30

Het tweede rondetafelgesprek in het kader van de Feminist Assembly Month is een conversatie over hoe wij ons termen en symbolen toe-eigenen als een manier om de zeggenschap over onze identiteit en ons ‘zelf’ op te eisen of terug te vorderen. We denken samen na over tactieken om ons te verzetten tegen opgelegde symbolen, termen, verwachtingspatronen en mentaliteiten; we maken er weer onze eigen namen en tekens van.

Workshop

No cover

Wiki edit-a-thon: vrouwelijke architecten

Feminist Assembly Month

Zo 04 sep 2022, 13:00 — 16:30

 

Vrouwen zijn nog altijd ondervertegenwoordigd in de architectuur en architectuurgeschiedenis, ook wanneer je kijkt naar lemma’s in de gratis online encyclopedie Wikipedia. Met steun van Wikimedia Nederland en onder begeleiding van de Wikimedia-projectgroep Gendergap organiseert Het Nieuwe Instituut een schrijfmiddag rond vrouwelijke architecten om daar iets aan te doen. De ‘edit-a-thon’, oftewel schrijf- en redigeermarathon, is toegankelijk voor zowel beginners als ervaren schrijvers en kunsthistorische of bouwkundige voorkennis is geen vereiste.

Tentoonstelling

Pravda (Правда – “Waarheid")

Gallery 3 By Daria Khozhai

05 sep — 29 sep 2022

Kunstenaar en architect Daria Khozhai uit Oekraïne nodigt bezoekers uit in haar huis, in de herinneringen en de waanzin waarin ze leeft. In Gallery 3 bouwde ze een 1:1 model van haar kinderkamer in het familieappartement in Kiev na. 

Symposium

ICAM 2022

Conferentie München

06 sep — 11 sep 2022

Het Nieuwe Instituut neemt deel aan een aantal sessies en presentaties tijdens de conferentie van ICAM (International Confederation of Architectural Museums) die van 6 tot en met 11 september in München wordt gehouden.

Tentoonstelling

The Flush

Gallery 3 By Jowi Len & Naomi He-Ji

06 sep — 20 okt 2022

Negen foto’s en korte podcasts documenteren de verhalen van verschillende individuen over hun relatie met alcohol en de allergische reactie waar vooral mensen van Aziatische afkomst last van krijgen na consumptie, binnen de context van zowel de Aziatische als Westerse cultuur.

Rondleiding, Lezing, Gesprek

Een avond met o.m. MoMA, Marjan van Aubel en Pauline van Dongen

Thursday Night Live!

Do 08 sep 2022, 17:00 — 23:00

Is er een oplossing voor de energiecrisis? Ter gelegenheid van de nieuwe tentoonstelling The Energy Show gaat deze Thursday Night Live! over ontwerpen met de zon. I.s.m. Museum of Modern Art (MoMA, VS).

Tentoonstelling

The Solar Biennale

09 sep — 30 okt 2022

The Solar Biennale is een initiatief van solar designers Marjan van Aubel en Pauline van Dongen en reflecteert kritisch op het gebruik van zonne-energie en het heersende technologische en economische perspectief. Gedurende zes weken richt de biënnale haar pijlen op de menselijke kant: een door zonne-energie aangedreven wereld gaat verder dan wetenschappelijk onderzoek en uniforme zonnepanelen. Culturele praktijken en plaatsgebonden energiebehoeften bepalen mede hoe een post-fossiele toekomst zich ontwikkelt. 

Talkshow, Rondleiding, Gesprek

Een avond met o.m. Rosi Braidotti en Shay Kreuger

Thursday Night Live!

Do 15 sep 2022, 17:00 — 23:00

Een avond vol actualiteit door de lens van ontwerp. Filosofeer mee over feminisme in popmuziek, de post-covid kantooromgeving en de controversiële Metaverse van Facebook.

Workshop, Kinderen en familie

De Tuinfair

Laat je inspireren door bouwafval en onkruid!

Za 17 sep 2022, 13:00 — 17:00

Struin door de tuin, proef, geniet, steek je handen uit de mouwen of ruil vintage kleding voor je kind. De Tuinfair op deze zaterdagmiddag is er voor iedereen. Met workshops, wandelingen en kramen van Swapshop Rotterdam, Studio Charly Blödel, Caroline Zeevat en andere ontwerpers en makers.

Gesprek

Rondetafelgesprek #3: Vermeldingen

Feminist Assembly Month

Zo 18 sep 2022, 11:00 — 13:00

In het derde rondetafelgesprek in het kader van de Feminist Assembly Month proberen we van tweede-golforganisaties te leren hoe je als feministen een collectieve, veelzijdige beeldtaal ontwikkelt binnen een eigen infrastructuur voor de productie en verspreiding van drukwerk, zoals feministische drukkerscollectieven, uitgeverijen of boekhandels.

Gesprek

Rondetafelgesprek #4: Bouwen

Feminist Assembly Month

Zo 18 sep 2022, 14:30 — 16:30

Het vierde rondetafelgesprek in het kader van de Feminist Assembly Month brengt een generatie-overstijgende groep feministische stemmen uit de bouwsector bij elkaar. We wisselen van gedachten over strategieën om met (en van) elkaar te blijven leren. Hoe hebben de gangbare architectuur en bouw feminiene, feministische en queer praktijken buitengesloten? Wat houdt een feministische ontwerp-, bouw- en beroepspraktijk nu eigenlijk in, hoe begin je eraan en hoe onderhoud je die?

Workshop, Rondleiding, Lezing, Gesprek

Een avond met o.m. Maike van Stiphout, Klaas Kuitenbrouwer, Inclusief Groen en Collecting Otherwise

Thursday Night Live!

Do 22 sep 2022, 17:00 — 23:00

Een groene editie van de Thursday Night Live! met concrete tips & tricks om beter samen te werken met planten en dieren aan een gunstige leefwereld voor ons allemaal. Parallel een sessie over archiveren tegen alle conventies in.

Gesprek

Rondetafelgesprek #5: In kaart brengen

Feminist Assembly Month

Za 24 sep 2022, 14:00 — 16:00

Het vijfde en laatste rondetafelgesprek in het kader van de Feminist Assembly Month draait om de manieren waarop we een veelheid en veelvormigheid aan feministisch erfgoed kunnen herkennen en voor de toekomst kunnen behouden. Archivarissen en onderzoekers van landelijke en internationale erfgoedinstellingen gaan in gesprek met woordvoerders van gemeenschappen waarvan de nalatenschappen op het moment worden gearchiveerd en met leden van informele grassrootsinitiatieven.

Lezing

No cover

Lezing Gloria Wekker, ingeleid door Chandra Frank

Feminist Assembly Month

Za 24 sep 2022, 19:30 — 21:00

De gelauwerde sociaal en cultureel antropoloog Gloria Wekker geeft een lezing over de oorsprong van haar geëngageerde academische werk. Ze gaat met name in op de totstandkoming van transnationale feministische gemeenschappen en de invloed van Zwarte lesbische poëzie en vreugde op het verloop van haar carrière. Curator en onderzoeker Chandra Frank leidt de avond in en verbindt het werk van Gloria Wekker aan hedendaags onderzoek en de actuele uitdagingen waarmee een intersectioneel feministisch leven gepaard gaat.

Rondleiding, Gesprek

Een avond met o.m. Dele Adeyemo en Submerged Heritage

Thursday Night Live!

Do 29 sep 2022, 17:00 — 23:00

We reizen deze TNL van het Brokopondo meer in Suriname naar miljoenenstad Lagos in Nigeria en spreken over de (on)zichtbare doorwerking van kolonialisme en dans als strategie om ruimte weer te claimen.

Symposium

Disclosing Futures Rethinking Heritage

Conferentie

Wo 02 nov 2022, 10:00 — 18:30

Erfgoed innoveert. Dat zit deels in technologische vooruitgang, maar vooral in het bevragen van de huidige praktijk. Een collectie is geen neutrale weergave van het verleden, maar krijgt betekenis door de interactie met en interpretatie van een nieuwe generatie gebruikers. Dat maakt dat erfgoed per definitie toekomstgericht moet zijn. Op de conferentie Disclosing Futures - Rethinking Heritage, op 2, 3, en 4 november in Het Nieuwe Instituut, gaan we in gesprek over de heroriëntatie op de erfgoedtaak en innovatie als voorwaarde voor duurzaam collectiebeheer.

Symposium

Disclosing Futures Rethinking Heritage

Conferentie

Do 03 nov 2022, 10:00 — 17:00

Erfgoed innoveert. Dat zit deels in technologische vooruitgang, maar vooral in het bevragen van de huidige praktijk. Een collectie is geen neutrale weergave van het verleden, maar krijgt betekenis door de interactie met en interpretatie van een nieuwe generatie gebruikers. Dat maakt dat erfgoed per definitie toekomstgericht moet zijn. Op de conferentie Disclosing Futures - Rethinking Heritage, op 2, 3, en 4 november in Het Nieuwe Instituut, gaan we in gesprek over de heroriëntatie op de erfgoedtaak en innovatie als voorwaarde voor duurzaam collectiebeheer.

Symposium

Disclosing Futures Rethinking Heritage

Conferentie

Vr 04 nov 2022, 10:00 — 14:00

Erfgoed innoveert. Dat zit deels in technologische vooruitgang, maar vooral in het bevragen van de huidige praktijk. Een collectie is geen neutrale weergave van het verleden, maar krijgt betekenis door de interactie met en interpretatie van een nieuwe generatie gebruikers. Dat maakt dat erfgoed per definitie toekomstgericht moet zijn. Op de conferentie Disclosing Futures - Rethinking Heritage, op 2, 3, en 4 november in Het Nieuwe Instituut, gaan we in gesprek over de heroriëntatie op de erfgoedtaak en innovatie als voorwaarde voor duurzaam collectiebeheer.

Tentoonstelling

This Too Shall Pass

Gallery 3 By Rein Kooyman

10 nov — 07 dec 2022

Een ode aan de natuur en bewust in het moment leven. This Too Shall Pass is een persoonlijk project van fotograaf Rein Kooyman en zijn reis naar zelfontdekking, natuur en acceptatie door de Franse Alpen. Gallery 3 toont een fotoserie waarin Kooyman het proces vastlegt van het beschilderen van grote rotsblokken met natuurlijke pigmenten.