Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Onderzoek

De Nieuwe Tuin

Onderzoek

10 mei 2015 — 31 dec 2017

De Nieuwe Tuin is een publieke plek met een ecologisch systeem van kruiden, struiken, vogels en dieren. Kunstenaar/ontwerper Frank Bruggeman en ecologisch hovenier Hans Engelbrecht legden de tuin aan in het voorjaar van 2015 op het buitenterrein van Het Nieuwe Instituut. Hun ontwerp is een pleidooi voor een stedelijk groenbeheer op ecologische basis met ruimte voor verwildering.

Tentoonstelling

51 Sprints

Interactieve webdocumentaire

Tentoonstelling

12 jun 2016 — 01 aug 2017

Dit webmagazine bevat achtergrondinformatie bij de interactieve webdocumentaire 51 Sprints, waarin de Olympische atleet een centrale plaats heeft.

Tentoonstelling

The New Haberdashery

Werkplaats en workshops

Tentoonstelling

23 jun 2016 — 25 jun 2017

The New Haberdashery is een stoffenwinkel annex werkplaats in de foyer van Het Nieuwe Instituut. Onder begeleiding van ervaren makers en op basis van de aanwezige stoffen, patronen, fournituren en professionele apparatuur kunnen bezoekers hier kleding en aanverwante producten maken.

Tentoonstelling

Designing the Surface

Tentoonstelling

27 jan — 20 aug 2017

Designing the Surface, een tentoonstelling over de laatste laag van producten, presenteert een verzameling van artefacten verdeeld over vijf verzamelingen: Luster (pracht), Patina (glans), Faux (vermomming), Teflon (afstoting) en Agency (strijdbaarheid).

Onderzoek, Tentoonstelling

Architecture of Appropriation

Onderzoek, Tentoonstelling

27 jan — 20 aug 2017

Allerlei vormen van toe-eigening, zoals kraken, spelen een essentiële rol in de ontwikkeling van de stad en de publieke ruimte. De tentoonstelling Architecture of Appropriation gaat nader in op thema’s als leegstand, eigendom en meervoudige woonvormen. 

Tentoonstelling

Sleep Mode

The Art of the Screensaver

Tentoonstelling

27 jan — 20 aug 2017

Vanuit zijn artistieke praktijk wil internetkunstenaar Rafaël Rozendaal de anonieme en vergankelijke rol van de screensaver aan de orde stellen, en tegelijk zijn fascinatie voor het subversieve, speelse en diffuse karakter ervan overbrengen.

Tentoonstelling

The Transylvania Archive

Tentoonstelling

27 jan — 25 jun 2017

Hoe verhouden waarheid en mythe zich tot het archief? Het project The Transylvania Archive van het kunstenaarsduo Marta Volkova en Slava Shevelenko verweeft op ingenieuze wijze thema’s zoals de betekenis van een archief, de relatie van kunstenaars tot de macht en de angst voor de vreemdeling.

Tentoonstelling

Fight, Squat, Resist: Housing Alternatives of Social Movements

30 mrt — 20 aug 2017

Vanaf donderdag 30 maart is de installatie Fight, Squat, Resist: Housing Alternatives of the Social Movements te zien in de tentoonstelling Architecture of Appropriation.

Tentoonstelling

Architectuur en interieur. Het verlangen naar stijl

Tentoonstelling in Den Haag in het kader van 100 jaar De Stijl

10 jun — 17 sep 2017

Nederlandse architecten en vormgevers als Gerrit Rietveld, Theo van Doesburg, Cornelis van Eesteren en J.J.P. Oud hebben de weg vrijgemaakt voor generaties vernieuwers na hen. Over de wortels van De Stijl is minder bekend. In Den Haag tonen Gemeentemuseum Den Haag en Het Nieuwe Instituut een overzicht van tekeningen, maquettes en meubelstukken van deze invloedrijke kunstbeweging. Voor het eerst samengebracht bieden de werken verrassende inzichten: dat wat eenduidig of simpel oogt, is dubbelzinnig en complex. En wat nieuw lijkt, blijkt soms al langer te bestaan.

Tentoonstelling

Alive. Active. Adaptive.

Pop-in expo

20 jun — 25 jun 2017

Het internationale congres Alive. Active. Adaptive. op 19 en 20 juni 2017 in Het Nieuwe Instituut vormde de aanleiding voor deze Pop-in expo. Tijdens het congres bogen ontwerpers, onderzoekers, technici, architecten en kunstenaars zich samen over de toekomst van nieuwe materialen. Het congres is georganiseerd door de Special Interest Group on Experiential Knowledge (EKSIG).

Kinderen en familie, Workshop

Op die fiets!

Workshops

Zo 25 jun 2017, 12:00

Met de zomer in aantocht wil je er natuurlijk fantastisch uitzien in je eigen fietsoutfit. Onder begeleiding van modeontwerpster Anneloes Ouwehand van LPRD maken volwassenen arm- of beenstukken voor bij een fietsoutfit. Kinderen maken kunst van en met een fiets.

Binnenkort

Rondleiding, Talkshow

MuseumNext bij Het Nieuwe Instituut

Ma 26 jun 2017, 16:00 — 19:00

Meer dan 750 professionals van over de hele wereld komen naar Rotterdam om in de conferentie MuseumNext te praten over de toekomst van musea. Het Nieuwe Instituut verwelkomt deelnemers aan de conferentie met een speciaal programma op 26 juni over museumeducatie, het publieke programma en onderzoek, afgerond met een netwerkborrel.

Tentoonstelling

Reuse, Redevelop & Design: How the Dutch Deal With Heritage

Pop-in expo

27 jun — 02 jul 2017

Hoe ga je om met leegstaande gebouwen? Waar leegstand is, is ruimte voor nieuw gebruik, zoals woningbouw, vrijetijdsvoorzieningen en zorginstellingen. Dat levert vaak verrassende combinaties op, zoals een school of een wijkcentrum in een fabriekscomplex, een winkel in een kerk of een recreatiegebied in een militaire linie.

Tentoonstelling

The Juggler by Pink Pony Express

Pop-in expo

27 jun — 09 jul 2017

Tot hoever kan social design grote maatschappelijke problemen oplossen? Tijdens het maken van hun project Stemmen Uit de Carib  – waarin Pink Pony Express probeerde Caribisch Nederland toe te voegen aan miniatuurpark Madurodam –  drong zich deze vraag steeds sterker op.

Film

Era o Hotel Cambridge

Screening

Do 29 jun 2017, 17:00 — 18:45

Speciale vertoning van Era o Hotel Cambridge (The Cambridge Squat, Brazilië, 2016) met als speciale gast artdirector Carla Caffé.

Gesprek

Notes on a Virginia State: Architecture and Race in Jefferson’s America

Reading Room

Do 29 jun 2017, 19:30 — 21:00

Aan de hand van een schaalmodel van het Capitool van Virginia en het boek Notes on the State of Virginia van Thomas Jefferson, analyseert Professor Mabel Wilson de manier waarop in de jonge Verenigde Staten het ontluikende idee van een nationale architectuur langs raciale lijnen werd ingedeeld als wit en Euro-Amerikaans.

Lezing

Icoon of cliché van het Nieuwe Bouwen?

Architectuurlezing in en over Huis Sonneveld

Do 29 jun 2017, 19:30 — 20:30

Huis Sonneveld geldt als een schoolvoorbeeld van Het Nieuwe Bouwen. Maar de ontwerptekeningen laten zien dat de functionalistische vorm van het huis weliswaar snel gevonden was, maar dat het bereiken van een functionele indeling meer voeten in de aarde had. Architectuurhistoricus en conservator Hetty Berens gaat aan de hand van archiefmateriaal op zoek naar de ontwerpgeschiedenis van het huis. Welke keuzes zijn er gemaakt, en wie waren daar bij betrokken?

Kinderen en familie, Workshop

Shiny Superheldenpakken

Workshop

Zo 02 jul 2017, 12:00 — 14:00

Kinderen maken op zondag 2 juli hun eigen shiny superheldenpak!

Workshop

Oogstrelend ondergoed

Workshop

Zo 02 jul 2017, 12:00 — 16:00

Ga op zondag 2 juli aan de slag in The New Haberdashery met verhullende stoffen. Onder leiding van Esther Dekker leren deelnemers eenvoudige BH’s en herenondergoed maken.

Performance

North Sea Round Town met Kruidkoek

Live muziek

Zo 02 jul 2017, 13:30 — 15:30

Tijdens North Sea Round Town treedt Kruidkoek op in de foyer van Het Nieuwe Instituut. De toegang is gratis.

Performance

North Sea Round Town met Liberati Quartet

Live muziek

Do 06 jul 2017, 17:30 — 19:30

Tijdens North Sea Round Town treedt het Liberati Quartet op in de foyer van Het Nieuwe Instituut. Gratis toegankelijk.

Gesprek, Lezing

Het digitale archief volgens Rafaël Rozendaal en Jan Willem Tulp

Do 06 jul 2017, 19:30 — 21:00

Dankzij de snelle computerisering en de even snelle ontwikkeling van het internet worden nu digitale bronnen verzameld in hoeveelheden waar nooit eerder op is geanticipeerd. Dit vergt een nieuwe werkwijze waarbij digitale kunstenaars en ontwerpers belangrijke inspiratoren zijn. Een tweeluik met kunstenaar Rafaël Rozendaal en data designer Jan Willem Tulp.

Kinderen en familie, Tentoonstelling, Workshop

Zomervakantie bij Het Nieuwe Instituut

Vier een zonnige zomer vol maakactiviteiten in juli en augustus

08 jul — 27 aug 2017

De zomervakantie staat voor de deur, met een zomerprogramma vol maakactiviteiten bij Het Nieuwe Instituut.

Lezing

Celia Geraedts over de magie van indigo

Denim Weekend

Za 08 jul 2017, 12:00 — 14:00

Op 8 en 9 juli wordt The New Haberdashery omgetoverd tot een denimatelier. Op zaterdag 8 juli zal Celia Geraedts, oprichter van Blue Print Amsterdam & Boro*Atelier, twee actieve lezingen geven over ‘de magie van indigo’. Op zondag 9 juli kunnen bezoekers aan de slag met modelabel JACKA om een eigen ontwerp op denim te schilderen.

Lezing

Celia Geraedts over de magie van indigo

Denim Weekend

Za 08 jul 2017, 14:30 — 16:30

Op 8 en 9 juli wordt The New Haberdashery omgetoverd tot een denimatelier. Op zaterdag 8 juli zal Celia Geraedts, oprichter van Blue Print Amsterdam & Boro*Atelier, twee actieve lezingen geven over ‘de magie van indigo’. Op zondag 9 juli kunnen bezoekers aan de slag met modelabel JACKA om een eigen ontwerp op denim te schilderen.

Kinderen en familie, Workshop

Spijkerhard aan de slag

Denim Weekend

Zo 09 jul 2017, 12:00

Op 8 en 9 juli wordt The New Haberdashery omgetoverd tot een denimatelier. Op zaterdag 8 juli geeft Celia Geraedts, oprichter van Blue Print Amsterdam & Boro*Atelier, een actieve lezing over ‘de magie van indigo’. Op zondag 9 juli kunnen deelnemers aan de slag met modelabel JACKA om een eigen ontwerp op denim te schilderen.

Tentoonstelling

Het Nieuwe Instituut en De Stijl

Pop-in expo

11 jul — 03 sep 2017

In het themajaar '100 jaar De Stijl. Mondriaan tot Dutch Design’ heeft PostNL in samenwerking met Het Nieuwe Instituut en het Gemeentemuseum Den Haag een postzegelvel van tien De Stijl-postzegels uitgegeven met topstukken van beider musea. De pop-in expo toont in de zomerweken de context van dit door ontwerpbureau PutGootink ontworpen postzegelvel met onder meer een korte film over het maakproces, één van de topstukken uit de collectie van Theo van Doesburg en een eigentijdse behangontwerp geïnspireerd op De Stijl.

Lezing, Performance, Talkshow

Cocktail Dînatoire met OK-RM, Thomas Trum, Monadnock, waterfietsen en muziek!

Thursday Night Live! Summer Special

Do 13 jul 2017, 18:00 — 21:00

Deze laatste Thursday Night Live! voor de zomerstop brengt een ode aan oude en nieuwe vrienden van Het Nieuwe Instituut met een zomerse Cocktail Dînatoire, geïnspireerd op de tentoonstelling Designing the Surface. Een inspirerende zomeravond met eten, muziek, 'design conversations' met OK-RM en Monadnock, live mural painting door kunstenaar Thomas Trum, waterfietsen in de vijver, en de pop-in expo Postzegels 100 jaar De Stijl.

Gesprek, Talkshow

Night Shift

Cultureel debat

Do 13 jul 2017, 19:00 — 20:15

Wat gebeurde er tijdens MuseumNext 2017? Dat is de vraag die deze Night Shift gesteld zal worden. MuseumNext is een van de belangrijkste evenementen op de culturele/erfgoed agenda en de Europese versie vindt dit jaar plaats in Rotterdam. Honderden professionals uit musea van over de hele wereld zullen naar de stad komen om hun ideeën, ervaringen en advies te delen.

Kinderen en familie, Workshop

Zonnig zomers shirt

Workshops

Zo 16 jul 2017, 12:00

Een goed zomershirt is niet te missen in een kledingkast. In de workshop Zonnig zomers shirt gaan jong en oud aan de slag met aanwezige patronen en stoffen en maken een eigen t-shirt.

Kinderen en familie, Workshop

Stralend op het strand

Workshops

Zo 23 jul 2017, 12:00

Nog geen badkleding op orde voor de vakantie? Op zondag 23 juli en zondag 13 augustus vindt in The New Haberdashery onder leiding van lingerieontwerpster Esther Dekker een workshop badkleding maken plaats. Kinderen gaan aan de slag met een vlieger voor op het strand.

Kinderen en familie, Workshop

Aan de slag met kleur

Vlisco in The New Haberdashery

Zo 30 jul 2017, 12:00

De kleurrijke prints van Vlisco, ook wel Wax Hollandais genoemd, zijn al 170 jaar populair in een groot aantal Afrikaanse landen. In Nederland waren ze tot voor kort onbekend, maar daar komt de laatste jaren snel verandering in. Van de Vlisco-stoffen die verkrijgbaar zijn in The New Haberdashery maken volwassenen een tote bag. Kinderen maken hun eigen kleurrijke prints met diverse verftechnieken.

Kinderen en familie, Workshop

Botanisch Borduren – buiteneditie

Workshops

Zo 06 aug 2017, 12:00

The New Haberdashery organiseert twee borduurworkshops, een voor volwassenen en een voor kinderen. De volwassenen maken met borduurgaren en bijzondere fournituren een prachtig geborduurde corsage. Kinderen gaan tekenen met naald en draad. Met goed weer gaan deelnemers in De Nieuwe Tuin aan de slag, waar inspiratiemateriaal in de vorm van planten en bloemen talrijk aanwezig is. 

Kinderen en familie, Workshop

Stralend op het strand

Workshops

Zo 13 aug 2017, 12:00

Nog geen badkleding op orde voor de vakantie? Op zondag 23 juli en zondag 13 augustus vindt in The New Haberdashery onder leiding van lingerieontwerpster Esther Dekker een workshop badkleding maken plaats. Kinderen gaan aan de slag met een vlieger voor op het strand.

Kinderen en familie, Workshop

Zonnig zomers shirt

Workshops

Zo 20 aug 2017, 12:00

Een goed zomershirt is niet te missen in een kledingkast. In de workshop Zonnig zomers shirt gaan jong en oud aan de slag met aanwezige patronen en stoffen en maken een eigen t-shirt.

Gesprek, Lezing, Talkshow

De Grondslagen

Ministerie van Ruimtelijke Zaken

Do 07 sep 2017, 19:30 — 21:30

Na de eerste drie oprichtingsgesprekken over ministeriële ambities, macht en harde feiten gaat het Ministerie van Ruimtelijke Zaken in het najaar de basis leggen voor het nieuwe ministerie. Tijdens deze vierde bijeenkomst worden de grondslagen voor het ministerie opgesteld en wordt de vorm van het ministerie verkend.

Gesprek

Inloopspreekuur van Het Nieuwe Instituut en DutchCulture

Do 21 sep 2017, 17:30 — 19:00

Heb je plannen om je werkpraktijk een internationale doorstart te geven? En kan je daar de nodige tips voor gebruiken? Kom dan naar het Inloopspreekuur van Het Nieuwe Instituut en DutchCulture in Rotterdam!

Gesprek

Inloopspreekuur van Het Nieuwe Instituut en DutchCulture

Do 19 okt 2017, 17:30 — 19:00

Heb je plannen om je werkpraktijk een internationale doorstart te geven? En kan je daar de nodige tips voor gebruiken? Kom dan naar het Inloopspreekuur van Het Nieuwe Instituut en DutchCulture in Rotterdam!