Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Onderzoek

De Nieuwe Tuin

Onderzoek

10 mei 2015 — 31 dec 2017

De Nieuwe Tuin is een publieke plek met een ecologisch systeem van kruiden, struiken, vogels en dieren. Kunstenaar/ontwerper Frank Bruggeman en ecologisch hovenier Hans Engelbrecht legden de tuin aan in het voorjaar van 2015 op het buitenterrein van Het Nieuwe Instituut. Hun ontwerp is een pleidooi voor een stedelijk groenbeheer op ecologische basis met ruimte voor verwildering.

Tentoonstelling

The Other Architect

Tentoonstelling

08 sep 2017 — 07 jan 2018

De tentoonstelling The Other Architect, georganiseerd door het Canadian Centre for Architecture (CCA), gaat nader in op de praktijk van verschillende architecten, die vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw tot op heden een bredere opvatting hanteren van hun rol als ontwerper. Aan de hand van verschillende casestudies wordt getoond hoe architecten, veelal opererend in multidisciplinaire teams, nieuwe praktijken introduceerden.

Tentoonstelling

Finders Keepers

The Life of Things

Tentoonstelling

08 sep 2017 — 11 feb 2018

Het design en crafts magazine MacGuffin onthult als samensteller van de tentoonstelling Finders Keepers het universum van de verzamelaar en toont honderden bruiklenen uit tientallen verzamelingen, om vervolgens stil te staan bij de uiteenlopende motieven en strategieën van verzamelaars, bij het esthetisch plezier van het verzamelen en het verborgen leven van de dingen.

Tentoonstelling

Discreet Violence: Architecture and the French War in Algeria

Tentoonstelling Gallery 3

08 sep 2017 — 07 jan 2018

Gallery 3 presenteert Discreet Violence: Architecture and the French War in Algeria, een pop-in expo samengesteld door Samia Henni die eerder te zien was bij ETH Zurich. Tijdens de Algerijnse Revolutie (1954-1962) werd door de Franse autoriteiten de gebouwde omgeving van Algerije drastisch getransformeerd om de Franse economische belangen te beschermen en het koloniale bestuur veilig te stellen. Met foto’s en filmbeelden wordt een architectuur aan het licht gebracht die gebruikt werd als middel voor controle en onderdrukking.

Tentoonstelling

Archief Interpretaties

Tentoonstelling Gallery 2

08 sep — 29 okt 2017

Sinds 2014 betrekt Het Nieuwe Instituut ontwerpers, kunstenaars en onderzoekers bij de ontsluiting van de eigen collectie en verleidt het hen ook om de rol van een archief in hun werk aan de orde te stellen. De afgelopen vier jaar heeft dat tot enkele opmerkelijke projecten geleid die binnen en buiten Nederland te zien waren, maar niet in het instituut zelf, waar de betekenis van het archief centraal staat. Archief Interpretaties biedt de perfecte context om vier uiteenlopende projecten nu thuis te brengen. 

Tentoonstelling

The High Life

Pop-in expo

19 sep — 01 okt 2017

The High Life is een alternatief voorstel voor gebiedsontwikkeling in Gamashie, het historische centrum van de Ghanese hoofdstad Accra. Een project van Jesse Honsa, Pratyusha Suryakant, Federica Zatta en The Berlage.

Kinderen en familie, Workshop

In een doosje doen

Zo 24 sep 2017, 12:00 — 14:00

Kinderen maken een doosje, kist, lade of minikast om hun eigen verzameling in op te bergen.

Workshop

Waterproof – regenkleding maken

Workshop

Zo 24 sep 2017, 12:00 — 16:00

De workshop Waterproof staat in het teken van waterafstotende stoffen. Deelnemers gaan aan de slag met patronen voor een regenbroek of een regenponcho.

Deze workshop zit vol! Houd de website in de gaten of abonneer je op de nieuwsbrief voor updates over het programma.

Lezing

De kunst van het verzamelen

Finders Keepers: The Art of Finding

Do 28 sep 2017, 19:00 — 19:30

In de tentoonstelling Finders Keepers zijn meer dan 5000 voorwerpen uit ruim 40 verzamelingen samengebracht. Meesterverzamelaar Pet van de Luijtgaarden is gefascineerd door de absurditeit van de veelheid aan spullen en vertelt hierover. Als collectioneur koopt hij op Marktplaats complete verzamelingen op van objecten zoals wegwerpaanstekers, kikkers, G.I. Joe actiepoppen en flippo’s. De dwaasheid van het ‘nooit genoeg’ wordt hiermee duidelijk.

Gesprek, Lezing, Talkshow

Playgrounds Session #5 Beyond Motion

BNO IMG LAB

Do 28 sep 2017, 20:00 — 22:00

Deze BNO IMG LAB-avond is een samenwerking met het Playgrounds Festival en presenteert drie makers uit de wereld van het bewegende beeld, elk vanuit hun eigen discipline. Met Mike Pelletier, Jeroen Krielaars en Fons Schiedon.

Workshop

Botanisch Borduren - herfsteditie

Workshop

Zo 01 okt 2017, 12:00 — 16:00

The New Haberdashery organiseert een herfsteditie van de borduurworkshop Botanisch Borduren. Deelnemers maken met borduurgaren en bijzondere fournituren een prachtig geborduurde corsage, waarbij ze zich laten inspireren door de kleuren van de herfst.

Kinderen en familie, Workshop

Hoedenmakers

Zo 01 okt 2017, 12:00 — 14:00

In de workshop Hoedenmakers maken kinderen kennis met verzamelaar Seth Siegelaub, die onder andere textiel en hoeden verzamelt.

Binnenkort

Tentoonstelling

Mallification

Pop-in expo

03 okt — 15 okt 2017

Mallification is een tweejarig onderzoeksproject dat de materiële en digitale ontwikkeling van de shopping mall onderzoekt. De tentoonstelling is opgebouwd rondom de film The Creators of Shopping Worlds, van de Duitse filmmaker Harun Farocki (1944-2014). De film analyseert hoe winkelcentra ontworpen worden om verkoop en doorstoom te maximaliseren.

Gesprek, Lezing, Symposium, Talkshow

Door de lens van de fotograaf

Dwars door het Archief

Do 05 okt 2017, 19:30 — 21:00

Een caleidoscopische avond over architectuurfotografie met als vertrekpunt de omvangrijke fotocollectie van het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Met bijdragen van fotograaf Frank van der Salm, architect Jan Benthem, schrijfster Sanneke van Hassel, conservator Ellen Smit en restaurator Erica Jonkman.

Gesprek

Mallification

Paneldiscussie

Do 05 okt 2017, 19:30 — 21:30

Het Bureau for Cultural Analysis organiseert een paneldiscussie rondom de ontwikkeling van de shopping mall. De shopping mall, al tijden doodverklaard, lijkt opnieuw herrezen in een 'open' hyper-stedelijke vorm.  Met Mark Pimlott (TU Delft), Natascha Meuser (autueur Architektur im Zoo) en Gesina Roters (Brand Strategy Agency DAY).

Workshop

Coiling

Workshop met Esmé Hofman

Zo 08 okt 2017, 12:00 — 16:00

De grens tussen traditioneel vlechten en andere textiele werkvormen is vervaagd. Wat is gebleven, is de eenvoud: om te vlechten heb je slechts je eigen handen en enkele hulpmiddelen nodig. Coiling is een oude vlechttechniek die ruimte laat aan experimenten met materialen, vormen en kleuren.

Kinderen en familie, Workshop

Portretstukken

Rotterdams tekenfestival

Zo 08 okt 2017, 13:00 — 17:00

Het Nieuwe Instituut viert het Rotterdams tekenfestival met een speciale workshop. 

Gesprek, Lezing, Talkshow

Wat is het Nederlandse landschap?

Do 12 okt 2017, 20:00 — 21:30

Schrijvers, dichters, denkers en ontwerpers vieren en ontleden de rijkdom van het Nederlandse landschap ter gelegenheid van het verschijnen van het jubileumnummer van literair tijdschrift De Gids. Een gesprek met schrijver en filosoof Dirk van Weelden en landschapsarchitect Adriaan Geuze onder leiding van Marten Kuijpers. Afgewisseld met voordrachten van de schrijvers/dichters Maria Barnas, Peer Wittenbols, Sasja Janssen en Maarten van der Graaff.

Workshop

Little Leather Bag

Workshop met Renske Versluis

Zo 15 okt 2017, 12:00 — 16:00

Onder begeleiding van accessoire-ontwerper Renske Versluijs maken deelnemers een Little Leather Bag. Er zijn verschillende (glanzende) leersoorten aanwezig om een keuze uit te maken.

Deze workshop zit vol! Houd de website in de gaten of abonneer je op de nieuwsbrief voor updates over het programma.

Kinderen en familie, Workshop

Vouwen en vliegen

Wo 18 okt 2017, 13:00 — 17:00

In de herfstvakantie worden bij Het Nieuwe Instituut razendsnelle vliegtuigjes gevouwen

Gesprek

Inloopspreekuur van Het Nieuwe Instituut en DutchCulture

Do 19 okt 2017, 17:30 — 19:00

Heb je plannen om je werkpraktijk een internationale doorstart te geven? En kan je daar de nodige tips voor gebruiken? Kom dan naar het Inloopspreekuur van Het Nieuwe Instituut en DutchCulture in Rotterdam!

Gesprek, Lezing, Talkshow

Cross Comix

BNO IMG LAB

Do 19 okt 2017, 20:00 — 22:00

Een voorproefje van het Cross Comix Festival dat een dag later van start gaat. Deze editie heeft het thema Grote Oversteek en gaat over denken in hokjes en daarbuiten durven treden.

Symposium, Tentoonstelling, Workshop

Embassy of Data

Becoming a Smart Society

21 okt — 29 okt 2017

De Embassy of Data, een meerdaags programma tijdens het World Design Event in Eindhoven, wil meer bewustzijn creëren van de mogelijkheden en kansen van data, maar ook van de bedreigingen én tekortkomingen. In een tentoonstelling en een uiteenlopend programma van laagdrempelige hoorcolleges, een serious game en een internationale conferentie, worden bezoekers geconfronteerd met vraagstukken rondom data en de – vaak onzichtbare – impact van data op ons dagelijks leven.

Workshop

Visible Mending

Workshop

Zo 22 okt 2017, 12:00 — 16:00

The New Haberdashery staat een duurzame mode-industrie voor, waar het volgen van vluchtige trends verruild wordt voor een hernieuwde aandacht voor het ambacht van kleding maken en repareren.

 

Kinderen en familie, Workshop

Stenen stapelen

Zo 22 okt 2017, 12:00 — 14:00

Kleine bakstenen in verschillende vormen en maten, dat waren de Anker bouwstenen.

Kinderen en familie

Docentenmiddag Het Nieuwe Instituut, Boijmans en Kunsthal

Wo 25 okt 2017, 13:30 — 17:00

Op 25 oktober organiseren De Kunsthal, Museum Boijmans Van Beuningen en Het Nieuwe Instituut een gezamenlijke docentenmiddag. 

Lezing

Publicatie Frankfurt Dialogen

Boekpresentatie

Do 26 okt 2017, 17:00 — 19:00

Het Nieuwe Instituut presenteert een publicatie naar aanleiding van de Frankfurt Dialogen, met bijdragen van o.a. Bart Decroos, Gideon Boie, Lara Schrijver, Daniel Rosbottom en Tom Avermaete. Samen vormen ze een momentopname van een nieuw architectuurdiscours dat zich in Nederland en Vlaanderen ontwikkelt.

Lezing

De kaartenbakken van Van Lohuizen met Zef Hemel

Finders Keepers: The Art of Finding

Do 26 okt 2017, 19:00 — 19:30

In de tentoonstelling Finders Keepers, een 'grande parade' van verzamelingen, zijn ook de kaartenbakken van stedenbouwkundige Th. K. van Lohuizen te zien. In deze lezing vertelt ruimtelijk planner en hoogleraar Zef Hemel over het het kaartenbaksysteem van Van Lohuizen en emiritus-hoogleraar Arnold van der Valk zal de persoon Van Lohuizen verder uitlichten.

Gesprek, Lezing

Decolonising Bots

Bot Club (humans welcome)

Do 26 okt 2017, 19:30 — 21:00

Decolonising Bots onderzoekt de manieren waarop computerprogramma's en algoritmen bepaalde ideeën over het menselijk ras weerspiegelen. Met Ramon Amaro, Florence Okoye en Legacy Russell.

Workshop

Creatief met kurkleer - Rugtas

Workshop

Zo 29 okt 2017, 12:00 — 16:00

Kurkleer is een bijzonder materiaal: het is stevig, maar toch soepel. In de workshop Creatief met Kurkleer maken deelnemers een rugzak.

Kinderen en familie, Workshop

De stoelenverzameling

Zo 29 okt 2017, 12:00 — 14:00

In de workshop De stoelenverzameling  maken kinderen een miniatuurstoel van verschillende materialen.

Symposium

The Tools of the Architect

Save the Date: Conferentie

22 nov — 24 nov 2017

In het kader van haar vierde jaarlijkse congres, faciliteert het Jaap Bakema Study Centre het vijfde thematische congres van het European Architecture History Network, getiteld The Tools of the Architect, in samenwerking met de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Het congres loopt van 22 tot 24 november 2017. In de middag op 23 november verplaatst het congres zich naar Het Nieuwe Instituut, waar een reeks papers wordt gepresenteerd en Michiel Riedijk de keynote-lezing geeft.