Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Onderzoek, Tentoonstelling

Speculatief Design Archief

Onderzoek, Tentoonstelling

19 okt 2018 — 10 mrt 2019

Met een tijdelijk archief speculeert Het Nieuwe Instituut op het belang van een archief van het Nederlandse design en digitale cultuur. Een geheugen van het Nederlandse ontwerp. Wie zal wat voor de toekomst gaan bewaren? Waarom en hoe? Samen met de bezoekers achterhaalt het archief de waarde van topstukken en verborgen schatten. Aan de hand van aanstekelijke voorbeelden verkent het Speculatief Design Archief de vorm en betekenis die zo’n collectie in de toekomst kan krijgen. 

Tentoonstelling

Prix de Rome Architectuur 2018

Tentoonstelling

19 okt 2018 — 10 mrt 2019

Het Nieuwe Instituut presenteert vanaf 19 oktober het werk van de genomineerden voor de Prix de Rome Architectuur 2018.

Onderzoek, Tentoonstelling

WORK, BODY, LEISURE

Onderzoek, Tentoonstelling

21 dec 2018 — 10 mrt 2019

Het Nieuwe Instituut, verantwoordelijk voor de invulling van het Nederlandse Paviljoen tijdens de 16e Internationale Architectuurtentoonstelling van La Biennale di Venezia in 2018, presenteerde WORK, BODY, LEISURE, de officiële Nederlandse bijdrage aan de biënnale. Vanaf 21 december 2018 is WORK, BODY, LEISURE te zien bij Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Met WORK, BODY, LEISURE worden niet alleen veranderende ideeën over het menselijk lichaam verkend, maar zowel ruimtelijke configuraties als leefomstandigheden, die het resultaat zijn van actuele veranderingen op het terrein van arbeidsethos en arbeidscondities.

Tentoonstelling

Lattenstoel Marcel Breuer (1924) in Huis Sonneveld

Opmaat naar 100 jaar Bauhaus

06 sep 2018 — 05 apr 2019

Van september tot maart 2019 is de lattenstoel met blauwe bekleding van Marcel Breuer uit 1924 te zien in Huis Sonneveld, de museumwoning van Het Nieuwe Instituut. De stoel is een bruikleen uit de Bauhaus collectie van de Klassik Stiftung Weimar. Voor Het Nieuwe Instituut vormt het de opmaat tot de  Bauhaus gerelateerde activiteiten vanaf het voorjaar van 2019. 

Workshop

Pruts! Ontwerpen zonder plan

18 okt 2018 — 10 mrt 2019

Een ontwerp is nooit zomaar af. In een ontwerparchief zie je hoe de ontwerper eerst altijd druk is met zoeken, spelen en uitproberen. Prutsen, zou je het kunnen noemen. Op deze maakplek ga je hier zelf ook mee aan de slag. 

Gesprek, Tentoonstelling

Habitat: Expanding Architecture

Onderzoeksinstallatie

19 okt 2018 — 10 mrt 2019

De onderzoeksinstallatie Habitat: Expanding Architecture belicht een belangrijk moment in de geschiedenis van de architectuur en stedenbouw: het tiende CIAM-congres van 1956 in Dubrovnik. Daar stond het begrip 'habitat' centraal: een bredere opvatting van architectuur via een nieuwe ecologische benadering, die architectuur niet als een autonome discipline zag, maar als onderdeel van een groter, dynamisch geheel.

Kinderen en familie

Archief voor de toekomst (6+)

19 okt 2018 — 10 mrt 2019

In de familie-expeditie in het Speculatief Design Archief ga je samen op reddingsmissie in een archief van vergeten ideeën. Welke ontwerpen moeten worden gered? Wat weg mag gaat zo de prullenbak in en met de beste ideeën gaan jullie aan de slag.

Tentoonstelling

Recrafting Craft - Een onderzoek van speculatieve scenario's voor het modeonderwijs van morgen

Pop-in Expo

05 feb — 24 feb 2019

Gebaseerd op het lopende designonderzoek Recrafting Craft onderzoekt modeprofessional en onderzoeker Mascha van Zijverden, in samenwerking met architect Dirk Osinga, speculatieve scenario's voor het modeonderwijs van morgen. Wat als de toekomstige modeopleiding zich op een boerderij zou bevinden en haar eigen circulaire economie zou creëren? Wat als de modeopleiding zou fuseren met een biotech-onderzoekslab op een universiteit?

Lezing

Speculatief Design Archief Live: Collaborate!

Lezing

Do 21 feb 2019, 19:30 — 21:00

In Speculatief Design Archief Live! gaan uiteenlopende experts met elkaar in gesprek over vraagstukken die worden aangestipt met het Speculatief Design Archief. Tijdens het debat van donderdag 21 februari 2019 staan we stil bij nieuwe benadering van omgang met archieven en erfgoed door vormen van samenwerking. Aan de hand van een aantal casussen gaan we in gesprek onder leiding van Michelle Kasprzak met Gaby Wijers van LIMA, en Marlous Willemsen van Imagine IC.

Workshop

Suzan Doornbos – Shape your Circle

Thursday Night Workshop

Do 21 feb 2019, 19:30 — 21:30

Ontwerper Suzan Doornbos ontdekte vijf jaar geleden de kunst van het houtdraaien na het lezen van het boek ‘Om de vorm’ over het leven en werk van Maria van Kesteren. Met Van Kesteren als haar mentor probeert zij dit ambacht verder te ontwikkelen. Gefascineerd door de pure vorm van de cirkel, inherent aan de techniek van het houtdraaien, daagt ze zichzelf uit om nieuwe variaties te maken. In eigentijdse ontwerpen die soms los staan van enige functie experimenteert ze met vorm en materialen. Met houten cirkels als uitgangspunt creëer je in deze workshop zelf een object. Stapel, boor, verbind en verplaats tot je tevreden bent.

 

Gesprek, Rondleiding

Rondleiding Museumparkvilla’s

Rondleiding voor Vrienden

Zo 24 feb 2019, 12:30 — 15:30

Tijdens deze rondleiding langs Huis Sonneveld en de andere modernistische villa’s aan het Museumpark vertellen de UrbanGuides het verhaal van de stad en de omgeving, de architectuur van de villa’s en hun bewoners. Voorafgaand aan de rondleiding kunt u aansluiten bij een Vriendenlunch.

Gesprek

Habitat: Pjotr Gonggrijp en Frits Palmboom

Archiefgesprek

Zo 24 feb 2019, 14:00 — 16:00

In februari organiseert het Jaap Bakema Study Centre archiefgesprekken met en over de auteurs van het archiefmateriaal dat te zien is in Habitat: Expanding Architecture. Zondag 24 februari zijn Pjotr Gonggrijp en Frits Palmboom te gast, die zullen vertellen over hun werk aan de hand van het materiaal in de tentoonstelling.

Binnenkort

Agentschap, Onderzoek, Tentoonstelling

I See That I See What You Don't See

XXII Triennale di Milano 2019

Agentschap, Onderzoek, Tentoonstelling

01 mrt — 01 sep 2019

Het Nieuwe Instituut presenteert I See That I See What You Don’t See, de officiële Nederlandse bijdrage aan de XXII Triennale di Milano.

 

Agentschap, Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

Neuhaus

Agentschap, Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

19 mei — 15 sep 2019

Met Neuhaus sluit Het Nieuwe Instituut zich aan bij de wereldwijde viering van het honderdjarig jubileum van Bauhaus, maar beperkt zich bewust niet tot het verheerlijken van wat deze legendarische school in het verleden heeft bereikt. Neuhaus, een instituut voor meer dan menselijke kennis, blaast de oorspronkelijke drijfveren en geestdrift van Bauhaus nieuw leven in en belichaamt ze opnieuw, geïnspireerd door de actualiteit.

Kinderen en familie, Workshop

FamilieFest: Codetaal

4 t/m 12 jaar

Wo 27 feb 2019, 11:00 — 17:00

In de voorjaarsvakantie viert Het Nieuwe Instituut op woensdag 27 februari een FamilieFest! Dit keer draait het festival om het maken van (geheime) boodschappen.

Lezing

Archive Talk: Cubic 3 Design

Speculatief Design Archief

Do 28 feb 2019, 18:45 — 19:30

Het lijkt alsof het ontbreken van digitaal (beeld)materiaal van het werk van Cubic3 Design op het internet ervoor zorgt dat het duo binnen de Nederlandse designgeschiedenis een beetje over het hoofd wordt gezien. Wat zou het voor hen betekenen als zij dit soort online erkenning wél zouden krijgen?

Gesprek, Lezing

Design Duo's

BNO IMG LAB

Do 28 feb 2019, 20:00 — 22:00

Lernert & Sander. Peppi & Kokkie. Rembo & Rembo. Duo's zijn er in alle soorten en maten. Bundel je krachten en je telt voor twee. Wat zijn de voor- en nadelen van een duo-schap in design?  Is ontwerpen beter met zijn tweeën dan alleen? Hoe zijn de rollen verdeeld? Maakt 1 + 1 daadwerkelijk 3? Wie heeft het laatste woord: Kanis of Gunnink?

 

Kinderen en familie, Performance, Tentoonstelling, Workshop

Museumnacht010 2019

Nachtverhalen

02 mrt — 03 mrt 2019

Verover een bijzondere architectuurprint, verbouw Het Nieuwe Café, denk mee over het ideale designarchief en laat je verleiden door performances en muziek in de succesvolle bijdrage aan de architectuurbiënnale in Venetië. Bouwen, bieden, speculeren, uitwisselen, dansen en genieten! Spokenword-kunstenaars brengen Huis Sonneveld tot leven met nachtverhalen over het Rotterdam van nu.

Performance

De omgekeerde vrouw

Interventie Study Centre

05 mrt — 08 mrt 2019

In het kader van Internationale Vrouwendag nodigt Het Nieuwe Instituut iedereen van 5 tot 8 maart uit om mee te werken aan het gesamtkunstwerk ‘De omgekeerde vrouw’. Met deze interventie wil Het Nieuwe Instituut de man-vrouw verhoudingen binnen het architectonische onderzoeks- en werkveld bespreekbaar dan wel zichtbaar maken.

Gesprek

International Clinic: Europa

07 mrt — 06 dec 2019

De International Clinic op 7 maart 2019 staat geheel in het teken van Europa. Ben je opzoek naar een samenwerkingspartner binnen de EU? Wil je meer weten welke financiële mogelijkheden er zijn om jouw samenwerkingsproject met een Europese partner te financieren? Of ben je opzoek naar een geschikte artist-in-residency? Onze adviseurs helpen je graag op weg.

Gesprek

Architectuur van Arbeid: Automatisering, digitalisering en de nieuwe productielandschappen

Debat

Do 07 mrt 2019, 19:00 — 21:00

Zijn mensen gewenst op de werkplekken van de toekomst? Worden locatievoordelen straks bepaald door wereldwijde datastromen? Welke rol heeft de overheid hier nog in? De 'Architectuur van Arbeid' is een programma van zes publieke debatten over de transitie van werk als ruimtelijke opgave. Het programma vindt plaats tussen maart en december 2019 en is een samenwerking tussen Vereniging Deltametropool, Het Nieuwe Instituut en De Spontane Stad.

 

Lezing

Open systemen en totale urbanisatie

lezing Georg Vrachliotis

Do 07 mrt 2019, 19:30 — 20:30

Op donderdag 7 maart geeft Georg Vrachliotis (Karlsruhe Institute of Technology) de laatste lezing in het discursieve programma van Habitat: Expanding Architecture. Vrachliotis zal spreken over de invloed van systeemtheorie op architectuur en stedenbouw, met bijzondere aandacht voor de Zwitserse architect Fritz Haller, die een van de meest enigmatische visies op totale stedelijke systemen ontwikkelde.

Film

H20mx

Filmavond

Do 07 mrt 2019, 19:30 — 21:00

Producent, ontwerper en Workspacer, Manuel Toledo vertoont op 7 maart de film H20mx (2014, Mexico) tijdens Thursday Night Live!  Vanuit zijn fascinatie voor architectuur, cultuur en creatieve industrieën, heeft Toledo onder meer twee internationale architectuurfilmfestivals in Santiago de Chili en Londen opgericht.

 

Workshop

Paula Strunden – Drawing a Virtual Utopia

Thursday Night Workshop

Do 07 mrt 2019, 19:30 — 21:30

Beweeg je samen met VR kunstenaar Paula Strunden door je eigen utopie. Paula toont een intuïtieve techniek waarmee Virtual Reality binnen handbereik is.

Gesprek

Reading Matter

Lezing / Debat

Do 14 mrt 2019, 19:30 — 21:00

‘Reading Matter’ onderzoekt de relatie tussen design en materie vanuit ecologische, historische en zintuigelijke perspectieven. Wat ligt ten grondslag aan het culturele verschil tussen materie en materiaal? En wat zijn de mogelijkheden voor niet-exploitatieve vormen van coëxistentie met de materiële wereld?

Lezing

Research through Design

Lezing

Do 21 mrt 2019, 17:00 — 19:00

Research through Design is de bijdrage vanuit het design-domein aan het creëren van nieuwe kennis. Kennis die door anderen kan worden gebruikt en die is gecreëerd door design-interventies zoals het speculeren over de toekomst, het maken van prototypes, en het ons bezighouden met complexiteit en dubbelzinnigheid, zonder die per se te willen ‘inpakken’.

Gesprek

Climate Crimes

Reading Room

Do 21 mrt 2019, 19:30 — 22:00

Een gesprek waarin Adriaan Lahoud, Decaan van de School of Architecture aan de Royal College of Art, en de Soedanese diplomaat Lumumba Di-Aping reflecteren op Lahouds onderzoek ‘Climate Crimes’. 

Workshop

Karel Millenaar – Become President of Play

Thursday Night Workshop

Do 04 apr 2019, 19:30 — 21:30

Wat als falen een spel is? Game designer Karel Millenaar gelooft dat elk complex idee spelenderwijs versimpeld kan worden. Met falen als uitgangspunt neemt hij spelers mee in een versneld denk- en maakproces waaruit verschillende spellen rollen. Omdat je het meest leert door het te doen worden deze spellen gezamenlijk gespeeld en geëvalueerd. Juist door niet te lang stil te staan bij een idee en gewoon te beginnen met prutsen worden problemen behapbaar. 

Workshop

Architecture and Democracy

Internationaal PhD-colloquium

Do 25 apr 2019, 09:00 — 18:00

Het Jaap Bakema Study Centre organiseert een internationaal PhD-colloquium, in samenwerking met de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Het onderwerp van het colloquium is 'Architecture and Democracy', wat ook de focus is van het nieuwe PhD-programma van het Jaap Bakema Study Centre.

 

Workshop

SerVies – From Dust to Design

Thursday Night Workshop

Do 02 mei 2019, 19:30 — 21:30

Architect Iris de Kievith en ontwerper Annemarie Piscaer van het collectief SerVies vonden een manier om keramiek te kleuren met Rotterdamse fijnstof.

Rondleiding

Geluidswandeling

De Nieuwe Tuin

19 mei — 15 sep 2019

Kunstenaar Annika Kappner neemt bezoekers in een geleide meditatie mee op een verkenning van de (biologische) diversiteit en complexiteit van De Nieuwe Tuin.

Tentoonstelling

Open Archief

31 okt 2019 — 05 jan 2020

Hergebruik van digitale collecties in musea en archieven levert nieuwe verhalen in mogelijk verrassende, vernieuwende vormen op. Het Nieuwe Instituut en Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid nodigen makers uit om nieuw werk te maken met gebruik van archiefstukken uit hun digitale collecties. 

Tentoonstelling

The Hoodie

30 nov 2019 — 15 mrt 2020

The Hoodie, samengesteld door schrijver en curator Lou Stoppard, gaat in op de rol die het gelijknamige kledingstuk speelt in cultuur, mode en politiek. Er wordt in de tentoonstelling stilgestaan bij de historische achtergrond en actuele betekenis van de minstens zo omstreden als modieuze ‘trui-met-capuchon,’ die beschouwd kan worden als het laatste politieke westerse kledingstuk.