Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Onderzoek, Tentoonstelling

Dissident Gardens

Onderzoek, Tentoonstelling

04 mrt — 23 sep 2018

Met Dissident Gardens richt Het Nieuwe Instituut de blik op de meest actuele uitingsvormen van de klassieke strijd tussen natuur en cultuur. Het programma omvat een installatie met vier delen, een gerelateerde tentoonstelling (The Human Insect) en een serie lezingen en debatten.

Tentoonstelling

Steve Bannon: A Propaganda Retrospective

Een tentoonstellingsproject van Jonas Staal

Tentoonstelling

20 apr — 23 sep 2018

Kunstenaar Jonas Staal presenteert het eerste retrospectief van de films en het culturele en politieke werk van Stephen K. Bannon

Onderzoek, Tentoonstelling

WORK, BODY, LEISURE

Dutch Pavilion, Biennale Architettura 2018

Onderzoek, Tentoonstelling

26 mei — 25 nov 2018

Het Nieuwe Instituut, verantwoordelijk voor de invulling van het Nederlandse Paviljoen tijdens de 16e Internationale Architectuurtentoonstelling van de Biennale Architettura 2018, presenteert WORK, BODY, LEISURE, het thema van de officiële Nederlandse bijdrage aan het evenement. Met WORK, BODY, LEISURE worden niet alleen veranderende ideeën over het menselijk lichaam verkend, maar zowel ruimtelijke configuraties als leefomstandigheden, die het resultaat zijn van actuele veranderingen op het terrein van arbeidsethos en arbeidscondities. Tegen de achtergrond van opkomende automatiseringstechnologieën, wil het project nieuwe vormen van creativiteit en betrokkenheid aanmoedigen.

Tentoonstelling

De Geometrische Tuinen van Sørensen

Pop-in expo

10 jul — 02 sep 2018

De Geometrische tuinen liggen op een open plek omsloten door bos in de buurt van het Deense Herning Art Museum. De tuin bestaat uit negen geometrische vormen: een elf meter lange schijf, zes veelhoeken met elk elf meter lange zijden, een cirkel en een ovaal. De pop in expo, samengesteld door tuinontwerper Joost Emmerik, bevat een maquette van Emmerik en foto's van Christina Capetillo.

Kinderen en familie

Zomer-expeditie

Zomervakantie in Het Nieuwe Instituut

14 jul — 26 aug 2018

Op expeditie in de zomer? In de vakantie kun je met het hele gezin naar Het Nieuwe Instituut voor een speciale familie-expeditie.

Binnenkort

Tentoonstelling

Prix de Rome Architectuur 2018

Tentoonstelling

14 okt 2018 — 10 mrt 2019

Het Nieuwe Instituut presenteert vanaf 14 oktober het werk van de genomineerden voor de Prix de Rome Architectuur 2018.

Agentschap, Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

Neuhaus

Agentschap, Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

12 apr — 15 sep 2019

Het Nieuwe Instituut wil in het voorjaar van 2019 onder de vlag van Neuhaus een exploratieve bijdrage leveren aan de festiviteiten die zijn gepland rond het jubileum van het Bauhaus.

Lezing, Talkshow

Biotopia

Lezing: GEANNULEERD

Do 06 sep 2018, 19:30 — 21:00

Dit evenement is geannuleerd.

Hedendaagse ontwerpers werken steeds vaker met levende organismen en levende materialen, met veelal nog onbekende toepassingen. Tijdens dit event wordt verder ingegaan op deze opmerkelijke nieuwe rol van de ontwerper die zich als onderzoeker en maker profileert en alternatieven aandraagt die voortvloeien uit een directe samenwerking met natuurlijke systemen.

Gesprek, Lezing

Work, Body, Leisure

Boekpresentatie

Do 06 sep 2018, 19:30 — 21:00

Vier samen met de samenstellers en auteurs de presentatie van het boek Work, Body Leisure, uitgebracht bij de gelijknamige tentoonstelling in het Nederlandse paviljoen tijdens de 16e internationale architectuurtentoonstelling – La Biennale di Venezia. Deze publicatie verkent indelingen van de ruimte, leefomstandigheden en veranderende opvattingen over het menselijk lichaam die voortkomen uit verontrustende actuele ontwikkelingen op het gebied van arbeid, arbeidsethos en arbeidscondities.

Gesprek, Lezing

Seeds of Dissidence

Garden Broadcast 5

Do 13 sep 2018, 19:30 — 21:00

Aflevering vijf van Garden Broadcasts richt zich op het landschap van Suriname als een archief van ruimtelijk en architectonisch koloniaal erfgoed. 

Workshop

Terraforming Earth Lab 3: Terrafiction

Vr 28 sep 2018, 11:00

Lab 3: Terrafiction richt zich op een narratieve verkenning van een 21ste eeuwse samenleving.

Rondleiding

Vrienden Dwars door het Archief: Historische interieurs

Rondleiding voor Vrienden

Do 04 okt 2018, 17:00 — 18:00

Conservator Hetty Berens neemt Vrienden mee naar de depots van het Rijksarchief, en vertelt aan de hand van bijzonderen archiefstukken over interieurs en interieurarchitectuur.

Kinderen en familie, Lezing, Rondleiding, Tentoonstelling, Workshop

FamilieFest

Za 20 okt 2018, 11:00 — 17:00

Speciaal voor families viert Het Nieuwe Instituut opnieuw een festival. Dit keer draait alles om... ontwerp!

Symposium

The Irritant Principle of Renewal: 100 jaar Aldo & Hannie van Eyck

Conferentie 2018

28 nov — 30 nov 2018

De vijfde jaarlijkse conferentie van het Jaap Bakema Study Centre is gewijd aan Aldo en Hannie van Eyck. Als eerbetoon aan hun verdiensten en als viering van hun werk, brengt de conferentie academici en professionals uit het architectuurveld samen om de rijke nalatenschap van hun ideeën en aspiraties voor een humanistische architectuur te verkennen.