Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Onderzoek, Tentoonstelling

Dissident Gardens

Onderzoek, Tentoonstelling

04 mrt — 23 sep 2018

Met Dissident Gardens richt Het Nieuwe Instituut de blik op de meest actuele uitingsvormen van de klassieke strijd tussen natuur en cultuur. Het programma omvat een installatie met vier delen, een gerelateerde tentoonstelling (The Human Insect) en een serie lezingen en debatten.

Tentoonstelling

Steve Bannon: A Propaganda Retrospective

Een tentoonstellingsproject van Jonas Staal

Tentoonstelling

20 apr — 23 sep 2018

Kunstenaar Jonas Staal presenteert het eerste retrospectief van de films en het culturele en politieke werk van Stephen K. Bannon

Onderzoek, Tentoonstelling

WORK, BODY, LEISURE

Dutch Pavilion, Biennale Architettura 2018

Onderzoek, Tentoonstelling

26 mei — 25 nov 2018

Het Nieuwe Instituut, verantwoordelijk voor de invulling van het Nederlandse Paviljoen tijdens de 16e Internationale Architectuurtentoonstelling van de Biennale Architettura 2018, presenteert WORK, BODY, LEISURE, het thema van de officiële Nederlandse bijdrage aan het evenement. Met WORK, BODY, LEISURE worden niet alleen veranderende ideeën over het menselijk lichaam verkend, maar zowel ruimtelijke configuraties als leefomstandigheden, die het resultaat zijn van actuele veranderingen op het terrein van arbeidsethos en arbeidscondities. Tegen de achtergrond van opkomende automatiseringstechnologieën, wil het project nieuwe vormen van creativiteit en betrokkenheid aanmoedigen.

Tentoonstelling

Eduard Böhtlingk

Pop-in expo

22 mei — 10 jun 2018

Eduard Böhtlingk presenteert aan de hand van twee mobiele projecten, de Markies en het OPENhuis de vervagende grenzen tussen het gebouwde en zijn omgeving. Toenemende mobiliteit wordt gegenereerd door de opkomst en creatie van tiny houses en gestimuleerd door de smartphone, die de mens loskoppelt van een vaste locatie. Op deze manier wordt er een nieuwe impuls gegeven aan mobiele architectuur.

Gesprek, Lezing, Talkshow

Letters to the Mayor: Rotterdam

Socratisch gesprek

Do 24 mei 2018, 19:30 — 21:00

Het eerste debat uit de serie Letters to the Mayor richt zich op de inclusieve stad. Hoe kan Rotterdam toegankelijk blijven voor iedereen, en hoe kan de gebouwde omgeving zijn inwoners beter representeren? Deelnemers aan deze gesprekken zijn Lorien Beijaert, Arna Mačkić, Eloah Udenhout, Barbara Luns en ZUS. Gespreksleider is Daan Roovers.

 

Binnenkort

Tentoonstelling

Prix de Rome Architectuur 2018

Tentoonstelling

14 okt 2018 — 10 mrt 2019

Het Nieuwe Instituut presenteert vanaf 14 oktober het werk van de genomineerden voor de Prix de Rome Architectuur 2018.

Agentschap, Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

Neuhaus

Agentschap, Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

12 apr — 25 aug 2019

Het Nieuwe Instituut wil in het voorjaar van 2019 onder de vlag van Neuhaus een exploratieve bijdrage leveren aan de festiviteiten die zijn gepland rond het jubileum van het Bauhaus.

Workshop

Maarten Bel - Hoe kom je op een idee?

Thursday Night Workshop

Do 31 mei 2018, 19:30 — 21:30

Ontdek je eigen creativiteit onder begeleiding van multidisciplinair kunstenaar Maarten Bel.

Gesprek, Lezing

Maakdrift

BNO IMG LAB

Do 31 mei 2018, 20:00 — 22:00

Van passie tot obsessie. Deze avond presenteert BNO IMG LAB beeldmakers die het onderscheid niet maken tussen leven om te werken en werken om te leven. Waar komt die tomeloze liefde voor het ontwerpvak vandaan?

Symposium

Propaganda Art Today

Conferentie

Za 02 jun 2018, 11:00 — 18:30

Op 2 juni 2018 organiseert kunstenaar Jonas Staal de eerste internationale conferentie over hedendaagse propagandakunst in Het Nieuwe Instituut te Rotterdam, onder de titel Propaganda Art Today. 

Rondleiding

Vrienden Dwars door het archief: Naar school!

Rondleiding voor Vrienden

Do 07 jun 2018, 17:00 — 18:00

Archivaris Alfred Marks neemt Vrienden mee het depot in en laat aan de hand van bijzondere stukken uit het Rijksarchief zien op welke manieren architecten zich over de ontwerpopgave 'scholenbouw' hebben gebogen.

Workshop

Autonome Agenten voor Regeneratieve Ecologie

Terraforming Earth Lab 2

Wo 13 jun 2018, 10:30 — 17:00

Autonome Agenten voor Regeneratieve Ecologie onderzoekt hoe autonome technologieën kunnen bijdragen aan de regeneratie en ondersteuning van ecosystemen.

Gesprek, Lezing

Online Stedelijk Erfgoed

Participatieve Erfgoedwebsites

Do 14 jun 2018, 19:30 — 21:30

Door online toepassingen als crowdsourcing, sociale media en wiki’s kunnen burgers actief bijdragen aan het bewaren van stedelijk erfgoed. Arno van der Hoeven presenteert de belangrijkste bevindingen uit zijn onderzoek naar participatieve erfgoedwebsites, Mike de Kreek zal ingaan op de sociale kracht van online buurtherinneringen, en Walther Hasselo vertelt over het verrijken van stedelijke erfgoedcollecties door middel van crowdsourcing en linked data.

Gesprek, Lezing, Talkshow

Letters to the Mayor - deel 2

Socratisch gesprek

Do 14 jun 2018, 19:30 — 21:00

Het eerste debat uit de serie Letters to the Mayor richtte zich op de inclusieve stad. Het tweede debat uit de serie richt zich op de groene stad. Hoe kan Rotterdam veilig blijven voor voetgangers en fietsers? Zijn er genoeg parken en open plekken? Hoe belangrijk is frisse lucht en de invloed van de haven hierop? Met gespreksleider Daan Roovers.

 

Workshop

Amenti Movemeant – Dancing Through Layers

Thursday Night Workshop

Do 14 jun 2018, 19:30 — 21:30

Waar begint ons lichaam en eindigt de natuur? Onderzoek dit door middel van dans en beweging onder de bezielende leiding van danscollectief Amenti Collective.

Lezing

Landscape of Gardens

Kick-off Dag van de Architectuur

Do 14 jun 2018, 20:00 — 22:00

Dit jaar is het Land van Hoboken hét nieuwe gebied van de Dag van de Architectuur. Tijdens de kick-off van de Dag van de Architectuur zoomen OMI en Het Nieuwe Instituut binnen de lezing Landscape of Gardens nader in op de geschiedenis van Hoboken, de huidige en toekomstige ontwikkelingen in het Museumpark en de veelheid aan stadse tuinen in Rotterdam.

Gesprek, Performance, Talkshow

Midsummer Thursday Night Live!

Speciaal Evenement

Do 21 jun 2018, 17:00 — 23:45

Op donderdag 21 juni brengt Het Nieuwe Instituut een ode aan de langste dag met een warme Midzomernacht geïnspireerd op de tentoonstelling Dissident Gardens. Het wordt een zinderende zomeravond met eten, muziek, tentoonstellingen, live radio, performances en garden walks, rituelen en een verlangen naar buiten.

Workshop

Anja Groten & Heerko van der Kooij – Control the Controller

Thursday Night Workshop

Do 28 jun 2018, 19:30 — 21:30

Haal je controller uit elkaar en stel het opnieuw samen! In deze hands-on workshop met Anja Groten en Heerko van der Kooij (Hackers & Designers) binden deelnemers de strijd aan met de computer.

Lezing, Talkshow

What about FREESPACE?

Biennale Architettura 2018

Do 05 jul 2018, 19:30 — 21:00

Een gesprek omtrent FREESPACE, het thema van de Biennale Architettura 2018, georganiseerd door Het Nieuwe Instituut en het Stimuleringsfonds Creative Industrie. Met presentaties van de curatoren van de nationale bijdragen, en de teams die geselecteerd zijn door de Open Call Architecture Biennale Venice #2 en #3, georganiseerd door het Stimuleringsfonds Creative Industrie. Moderatie door Lara Schrijver, Professor in de architectuur aan de universiteit van Antwerpen.

Kinderen en familie

Zomer-expeditie

Zomervakantie in Het Nieuwe Instituut

14 jul — 26 aug 2018

Op expeditie in de zomer? In de vakantie kun je met het hele gezin naar Het Nieuwe Instituut voor een speciale familie-expeditie.

Workshop

Terraforming Earth Lab 3: Terrafiction

Vr 28 sep 2018, 11:00

Lab 3: Terrafiction richt zich op een narratieve verkenning van een 21ste eeuwse samenleving.

Rondleiding

Vrienden Dwars door het Archief: Historische interieurs

Rondleiding voor Vrienden

Do 04 okt 2018, 17:00 — 18:00

Conservator Hetty Berens neemt Vrienden mee naar de depots van het Rijksarchief, en vertelt aan de hand van bijzonderen archiefstukken over interieurs en interieurarchitectuur.