Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Agentschap, Onderzoek, Tentoonstelling

I See That I See What You Don't See

XXII Triennale di Milano 2019

Agentschap, Onderzoek, Tentoonstelling

01 mrt — 01 sep 2019

In Milaan presenteert Het Nieuwe Instituut I See That I See What You Don’t See, de officiële Nederlandse bijdrage aan de XXII Triennale di Milano. Vanaf 11 oktober is de tentoonstelling in Rotterdam te zien.

 

Tentoonstelling

Lattenstoel Marcel Breuer (1924) in Huis Sonneveld

Opmaat naar 100 jaar Bauhaus

06 sep 2018 — 05 apr 2019

Van september tot maart 2019 is de lattenstoel met blauwe bekleding van Marcel Breuer uit 1924 te zien in Huis Sonneveld, de museumwoning van Het Nieuwe Instituut. De stoel is een bruikleen uit de Bauhaus collectie van de Klassik Stiftung Weimar. Voor Het Nieuwe Instituut vormt het de opmaat tot de Bauhaus gerelateerde activiteiten vanaf het voorjaar van 2019. 

Workshop

Pruts! Ontwerpen zonder plan

18 okt 2018 — 22 apr 2019

Een ontwerp is nooit zomaar af. In een ontwerparchief zie je hoe de ontwerper eerst altijd druk is met zoeken, spelen en uitproberen. Prutsen, zou je het kunnen noemen. Op deze maakplek ga je hier zelf ook mee aan de slag. 

Tentoonstelling

Method & Critique – Frictions and Shifts in Research through Design

Pop-in Expo

20 mrt — 07 apr 2019

RTD 2019 neemt de Pop-in van Het Nieuwe Instituut over om de normatieve relaties tussen mensen en voorwerpen ter discussie te stellen. Via een onderzoek van voorwerpen die centraal staan in het tentoonstellingsontwerp biedt RTD inzicht in het kritische discours dat nieuwe vormen van designonderzoek en -praktijk weerspiegelt.

Binnenkort

Agentschap, Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

Neuhaus

Agentschap, Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

19 mei — 15 sep 2019

Met Neuhaus sluit Het Nieuwe Instituut zich aan bij de wereldwijde viering van het honderdjarig jubileum van Bauhaus, maar beperkt zich bewust niet tot het verheerlijken van wat deze legendarische school in het verleden heeft bereikt. Neuhaus, een instituut voor meer dan menselijke kennis, blaast de oorspronkelijke drijfveren en geestdrift van Bauhaus nieuw leven in en belichaamt ze opnieuw, geïnspireerd door de actualiteit.

Lezing

Databaas #4

BNO IMG LAB

Do 28 mrt 2019, 20:00 — 22:00

Voor het vierde jaar op rij krijgt DataBaas het podium, met beeldmakers, ontwikkelaars en visualizers die de sociale, maatschappelijke en economische gegevens van onze wereld in beeld brengen door middel van datavisualisaties, info- en motiongraphics.

 

Gesprek

International Clinic: Financiering

Do 04 apr 2019, 16:30 — 18:00

Ben je benieuwd naar financieringsmogelijkheden voor jouw internationale plannen? Meld je aan voor de International Clinic op 4 april 2019 van Het Nieuwe Instituut. Ga tijdens een gratis consult in gesprek met onze experts en kom erachter welke financieringsregelingen het beste bij jouw projecten aansluiten.

Workshop

Karel Millenaar – Become President of Play

Thursday Night Workshop

Do 04 apr 2019, 19:30 — 21:30

Wat als falen een spel is? Game designer Karel Millenaar gelooft dat elk complex idee spelenderwijs versimpeld kan worden. Met falen als uitgangspunt neemt hij spelers mee in een versneld denk- en maakproces waaruit verschillende spellen rollen. Omdat je het meest leert door het te doen worden deze spellen gezamenlijk gespeeld en geëvalueerd. Juist door niet te lang stil te staan bij een idee en gewoon te beginnen met prutsen worden problemen behapbaar. 

Gesprek

Kunstmatige intelligentie in kunst & cultuur

Debat

Do 04 apr 2019, 19:30 — 21:00

Wat heeft kunstmatige intelligentie met kunst en cultuur te maken? Kunstenaars, culturele organisaties en deskundigen uit de start-up-sector gaan met elkaar in discussie. Dit programma is geïnitieerd door het Goethe Instituut. 

Lezing

Networks.africa

Vertical Atlas

Do 11 apr 2019, 19:30 — 21:00

Doordat miljarden aardbewoners kleine stukjes Afrika in hun mobiele telefoons meedragen, is het Afrikaanse continent nu het richtpunt geworden van de felle concurrentie tussen Chinese en Amerikaanse cloud-platforms en hardware giganten in hun strijd om de snelst groeiende gebruikersgroep van onze planeet.

Gesprek, Performance, Tentoonstelling

The Common Inn

18 apr — 19 apr 2019

Op 18 april verandert Het Nieuwe Instituut voor één dag en nacht in The Common Inn, een vrijplaats voor makers en denkers.

Workshop

Architecture and Democracy

Internationaal PhD-colloquium

Do 25 apr 2019, 09:00 — 18:00

Het Jaap Bakema Study Centre organiseert een internationaal PhD-colloquium, in samenwerking met de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Het onderwerp van het colloquium is 'Architecture and Democracy', wat ook de focus is van het nieuwe PhD-programma van het Jaap Bakema Study Centre.

 

Lezing

Maatschappelijke Makers

BNO IMG LAB

Do 25 apr 2019, 20:00 — 22:00

Kunst kan wakker schudden, een spiegel voorhouden, confronteren. Zijn beeldmakers die hun werk inzetten voor het publieke debat moraalridders of vrijheidstrijders? Met tekst en beeld de barricades op!

Kinderen en familie, Performance, Rondleiding, Workshop

FamilieFest: Kraak Het Nieuwe Instituut

4 t/m 12 jaar

Wo 01 mei 2019, 11:00 — 17:00

In de meivakantie zijn families van harte welkom op FamilieFest. Dit keer kraken jullie Het Nieuwe Instituut. Samen maken jullie de mafste bouwwerken en zetten de grote ruimtes naar jullie hand. Dus neem je ouders, opa, oma en buurkinderen mee en kraak de museumzalen! 

Workshop

SerVies – From Dust to Design

Thursday Night Workshop

Do 02 mei 2019, 19:30 — 21:30

Architect Iris de Kievith en ontwerper Annemarie Piscaer van het collectief SerVies vonden een manier om keramiek te kleuren met Rotterdamse fijnstof.

Symposium

Beyond the Cover

Seminar

Do 16 mei 2019, 20:00 — 21:30

Beyond the Cover gaat op zoek naar de verhalen achter de gebouwen die pronkten op de covers van de Architectuur in Nederland jaarboeken in de hoogtijdagen van de Nederlandse architectuur tussen 1990 en 2000. Meer dan een nostalgisch teruggrijpen op lang vervlogen tijden, worden nieuwe perspectieven geboden op de invloed die maatschappelijke veranderingen in de jaren negentig hebben gehad op de condities van de architectuurpraktijk.

Symposium

Neuhaus Symposium

Za 18 mei 2019, 10:00 — 18:00

Neuhaus begint de vier maanden durende periode als academie voor meer-dan-menselijke kennis op zaterdag 18 mei 2019 met een symposium dat de centrale thema's en vragen van het curriculum invoelbaar maakt. Het voorziet Neuhäusler alvast van de eerste tools in hun meer dan menselijke instrumentarium!

Kinderen en familie, Tentoonstelling, Workshop

Familieprogramma Neuhaus

19 mei — 15 sep 2019

Om op een gezonde planeet door te leven hebben we andere kennis die niet altijd vertrekt vanuit de mens. Onderzoek deze 'meer-dan-menselijke kennis' samen als ontwerpers van de toekomst.

Rondleiding

Geluidswandeling

De Nieuwe Tuin

19 mei — 15 sep 2019

Kunstenaar Annika Kappner neemt bezoekers in een geleide meditatie mee op een verkenning van de (biologische) diversiteit en complexiteit van De Nieuwe Tuin.

Lezing

Debiele jongens en idiote meisjes

Dwars door het Archief

Do 23 mei 2019, 19:30 — 21:00

Hoe ontwerp je woonruimte voor iemand die niet zelf zijn of haar specifieke woonbehoeften- of wensen kan aangeven? Hoe kan voor mensen met een verstandelijke beperking een veilige en stabiele woonomgeving worden gecreëerd? Deze editie van Dwars door het Archief gaat in de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw op zoek naar diverse woonvormen die voor deze groep ontworpen zijn.

Tentoonstelling

Malware - Symptoms of Viral Infection

Tentoonstelling

04 jul — 27 okt 2019

In de installatie Malware, samengesteld door Bas van de Poel en Marina Otero Verzier, staan de meest beruchte computervirussen centraal. Deze vormen het uitgangspunt voor een verkenning van vragen over veiligheid, oorlogsvoering en geopolitiek in tijden van snelle technologische ontwikkeling.

Tentoonstelling

Open Archief

31 okt 2019 — 05 jan 2020

Hergebruik van digitale collecties in musea en archieven levert nieuwe verhalen in mogelijk verrassende, vernieuwende vormen op. Het Nieuwe Instituut en Beeld en Geluid nodigen makers uit om nieuw werk te maken met gebruik van hun open, digitale collecties. De werken worden in het najaar tentoongesteld in Het Nieuwe Instituut.

Tentoonstelling

The Hoodie

30 nov 2019 — 15 mrt 2020

The Hoodie, samengesteld door schrijver en curator Lou Stoppard, gaat in op de rol die het gelijknamige kledingstuk speelt in cultuur, mode en politiek. Er wordt in de tentoonstelling stilgestaan bij de historische achtergrond en actuele betekenis van de minstens zo omstreden als modieuze ‘trui-met-capuchon,’ die beschouwd kan worden als het laatste politieke westerse kledingstuk.