Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Onderzoek, Tentoonstelling

WORK, BODY, LEISURE

Dutch Pavilion, Biennale Architettura 2018

Onderzoek, Tentoonstelling

26 mei — 25 nov 2018

Het Nieuwe Instituut, verantwoordelijk voor de invulling van het Nederlandse Paviljoen tijdens de 16e Internationale Architectuurtentoonstelling van de Biennale Architettura 2018, presenteert WORK, BODY, LEISURE, het thema van de officiële Nederlandse bijdrage aan het evenement. Met WORK, BODY, LEISURE worden niet alleen veranderende ideeën over het menselijk lichaam verkend, maar zowel ruimtelijke configuraties als leefomstandigheden, die het resultaat zijn van actuele veranderingen op het terrein van arbeidsethos en arbeidscondities. Tegen de achtergrond van opkomende automatiseringstechnologieën, wil het project nieuwe vormen van creativiteit en betrokkenheid aanmoedigen.

Tentoonstelling

Prix de Rome Architectuur 2018

Tentoonstelling

19 okt 2018 — 10 mrt 2019

Het Nieuwe Instituut presenteert vanaf 19 oktober het werk van de genomineerden voor de Prix de Rome Architectuur 2018.

Onderzoek, Tentoonstelling

Speculatief Design Archief

Onderzoek, Tentoonstelling

19 okt 2018 — 10 mrt 2019

Van oktober 2018 tot maart 2019 neemt Het Nieuwe Instituut tijdelijk de gedaante aan van een designarchief. Het publiek treft er prototypen, schetsen, materiaal- en kleurproeven en andere werkstukken die belangrijk zijn geweest in het oeuvre van diverse Nederlandse ontwerpers en het daarom verdienen bewaard te worden. Toch blijft dit soort stille getuigen vaak verweesd achter en ontbreekt het ontwerpers in de praktijk meestal aan ruimte, tijd of deskundigheid om dergelijke waardevolle bronnen van kennis te behouden.

Tentoonstelling

Lattenstoel Marcel Breuer (1924) in Huis Sonneveld

Opmaat naar 100 jaar Bauhaus

06 sep 2018 — 28 feb 2019

Van september tot maart 2019 is de lattenstoel met blauwe bekleding van Marcel Breuer uit 1924 te zien in Huis Sonneveld, de museumwoning van Het Nieuwe Instituut. De stoel is een bruikleen uit de Bauhaus collectie van de Klassik Stiftung Weimar. Voor Het Nieuwe Instituut vormt het de opmaat tot de  Bauhaus gerelateerde activiteiten vanaf het voorjaar van 2019. 

Tentoonstelling

Institute of Patent Infringement

Pop-in expo

09 okt — 28 okt 2018

Het satirische Institute of Patent Infringement stelt zich ten doel de dubieuze wereld van het intellectueel eigendomsrecht te ontleden, waaraan 'Big Tech'-multinationals een monopolie ontlenen op het gebied van de automatisering. Het project maakt deel uit van het uitgebreide programma WORK, BODY, LEISURE.

Workshop

Pruts! Ontwerpen zonder plan

18 okt 2018 — 10 mrt 2019

Een ontwerp is nooit zomaar af. Eerst is de ontwerper druk met zoeken, spelen en uitproberen. Prutsen, zou je het kunnen noemen. Op deze maakplek ga je hier zelf ook mee aan de slag. 

Gesprek, Tentoonstelling

Habitat: Expanding Architecture

Onderzoeksinstallatie

19 okt 2018 — 10 mrt 2019

De onderzoeksinstallatie Habitat: Expanding Architecture belicht een belangrijk moment in de geschiedenis van de architectuur en stedenbouw: het tiende CIAM-congres van 1956 in Dubrovnik. Daar stond het begrip 'habitat' centraal: een bredere opvatting van architectuur via een nieuwe ecologische benadering, die architectuur niet als een autonome discipline zag, maar als onderdeel van een groter, dynamisch geheel.

Kinderen en familie

Eerste hulp bij vergeten ideeën (6+)

19 okt 2018 — 10 mrt 2019

In de familie-expeditie in het Speculatief Design Archief ga je samen op reddingsmissie in een archief van vergeten ideeën. Welke ontwerpen moeten worden gered? Wat weg mag gaat zo de versnipperaar in en met de beste ideeën gaan jullie aan de slag.

Tentoonstelling

New Material Award 2018

Dutch Design Week Eindhoven

20 okt — 28 okt 2018

De New Material Award introduceert de ontwerpen van de toekomst van 20 tot en met 28 oktober tijdens Dutch Design Week in Eindhoven in het Veem. De tweejaarlijkse prijs daagt beeldend kunstenaars, vormgevers, modeontwerpers en architecten uit om nieuwe materialen en innovatieve technieken toe te passen. De ontwerpen die zo ontstaan dragen bij aan een betere en duurzame samenleving. Tijdens de feestelijke opening op 20 oktober worden de twee winnaars bekend gemaakt. De New Material Award ten bedrage van € 15.000 voor een eindontwerp en de New Material Fellow met € 5000 voor een uitgewerkt idee waaraan een onderzoeksvraag is gekoppeld.

Lezing

Matters of extraction

Lezing Alessandra Ponte

Do 25 okt 2018, 19:30 — 20:30

Als onderdeel van het discursieve programma rondom Habitat: Expanding Architecture geeft Alessandra Ponte een lezing over het concept ‘totaalomgeving’ en de relatie met energielandschappen en megastructuren in Canada.

Gesprek

For the Record: Reading Apeshit

Debat

Do 25 okt 2018, 20:00 — 22:00

Verschillende deskundigen nemen de videoclip bij het nummer Apeshit van The Carters (beter bekend als Beyoncé en Jay-Z) onder de loep. De choreografie en de kunstwerken uit de collectie van het Louvre die in de video te zien zijn, vormen het uitgangspunt voor een debat over vormen van representatie, performance en de dekolonisatie van culturele instellingen. Met Davide Bellotta (danser en choreograaf), Imara Limon (curator bij Amsterdam Museum) en Nathalie Hartjes (directeur Showroom MAMA). Moderatie door Shay Kreuger. Dit event is onderdeel van de serie For the Record, een onderzoeksproject naar technologie, ruimtelijk ontwerp en vormen van representatie in de hedendaagse video cultuur.

Gesprek, Lezing

Remix

BNO IMG LAB

Do 25 okt 2018, 20:00 — 22:00

BNO IMG LAB presenteert beeldmakers die ongebruikelijk materiaal inzetten voor ontwerpdoeleinden, het omvormen en slim hergebruiken. Ontwerpen door te mixen en te remixen, dankbaar gebruikmakend van wat er al is.

Binnenkort

Agentschap, Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

Neuhaus

Agentschap, Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

12 apr — 15 sep 2019

Het Nieuwe Instituut wil in het voorjaar van 2019 onder de vlag van Neuhaus een exploratieve bijdrage leveren aan de festiviteiten die zijn gepland rond het jubileum van het Bauhaus.

Workshop

Habitat: Expanding Architecture

Onderzoeks- en archiefseminar

Do 01 nov 2018, 14:00 — 17:00

Samen met TU Delft organiseert het Jaap Bakema Study Centre een onderzoeks- en archiefseminar met Leonardo Zuccaro Marchi en Elisa Dainese, waarop tevens het nieuwe PhD-programma Architecture and Democracy zal worden aangekondigd.

Gesprek

International Clinic bij Het Nieuwe Instituut

Do 01 nov 2018, 16:30 — 18:00

Heb je plannen om je werkpraktijk een internationale doorstart te geven? En kan je daar de nodige tips voor gebruiken? Kom dan naar de International Clinic van Het Nieuwe Instituut, iedere eerste donderdag van de maand.

Workshop

Charlotte Kan - Lichtgevoelig verven op textiel

Thursday Night Workshop

Do 01 nov 2018, 19:30 — 21:30

Modeontwerper Charlotte Kan is altijd op zoek naar nieuwe technieken. De afgelopen maanden heeft ze geëxperimenteerd met lichtgevoelige verf. In deze workshop laat ze zien hoe je met behulp van verf, uv-licht en een negatief kunt printen op een linnen tas. Het Nieuwe Instituut stelt een selectie prints uit het eigen archief beschikbaar.

Gesprek, Lezing

Design for Longevity

Fashion Dialogue

Do 01 nov 2018, 19:30 — 21:00

Tijdens deze Fashion Dialogue wordt een nieuwe ontwerppraktijk besproken die verder reikt dan verschillende soorten stoffen en technologie. Elke spreker kijkt vanuit een specifiek oogpunt naar mode in relatie tot duurzaamheid. Met Yophi Ignacia, Sonja Antosalo, Janne Baetsen, Ben Wubs, Susanne Vegter, Saskia van Stein en Marina Toeters.

Rondleiding

Vrienden Dwars door het Archief: Historische interieurs

Rondleiding voor Vrienden

Do 08 nov 2018, 17:00 — 18:00

Conservator Hetty Berens neemt Vrienden mee naar de depots van het Rijksarchief, en vertelt aan de hand van bijzonderen archiefstukken over interieurs en interieurarchitectuur.

Gesprek, Lezing

One Stone On Another

Lezing, discussie

Do 08 nov 2018, 19:30 — 21:00

De wijken Pendrecht in Rotterdam en KhTZ in Charkov van architect Lotte Stam-Beese worden door kunstenaar Wendelien van Oldenborgh bekeken door de lens van gender, klasse en ras. Een introductie op een work-in-progress over constructie en perceptie.

Gesprek, Lezing

Metahaven: Hometown

Lezing, discussie

Do 15 nov 2018, 19:30 — 21:00

Ter ere van de overzichtstentoonstelling EARTH in het Stedelijk Museum Amsterdam geeft Metahaven aan de hand van fragmenten uit Hometown (2018) een lezing over de thema’s en vraagstukken uit de film.

Workshop

Oksana Savchuk - Trip Down Memory Lane

Thursday Night Workshop

Do 15 nov 2018, 19:30 — 21:30

Voor architect Oksana Savchuk is wandelen een manier om lichaam, geest en ruimte te verenigen. In de workshop Trip Down Memory Lane daagt ze je uit om de laatste of een alledaagse wandeling uit je geheugen te visualiseren.

Gesprek, Lezing

Automated Landscapes: The Countryside Tour

Gesprek

Do 22 nov 2018, 19:30 — 21:00

Van de havens van Rotterdam tot het vruchtbare achterland met zijn kassen en boerderijen: overal worden de opzet en verhoudingen die het fysieke en sociale landschap van werk en arbeid in Nederland bepaalden, opnieuw gedefinieerd door machines, data en interfaces. Op deze avond zullen Meiny Prins, Susan Schuppli, Víctor Muñoz Sanz, Marina Otero Verzier and Marten Kuijpers met het publiek in gesprek gaan over de ruimtelijke gevolgen van automatisering voor de gebouwde omgeving, en over de positie van de ruimtelijke disciplines in de transitie naar geautomatiseerde arbeid. Arjen Oosterman is de moderator van de avond. 

Gesprek, Lezing

Pioniers #4

BNO IMG LAB

Do 22 nov 2018, 20:00 — 22:00

Onder de titel The young and the restless biedt Thursday Night Live! een platform aan beeldmakers die onlangs zijn afgestudeerd.

Symposium

The Irritant Principle of Renewal: 100 jaar Aldo & Hannie van Eyck

Conferentie 2018

28 nov — 30 nov 2018

De vijfde jaarlijkse conferentie van het Jaap Bakema Study Centre is gewijd aan Aldo en Hannie van Eyck. Als eerbetoon aan hun verdiensten en als viering van hun werk, brengt de conferentie academici en professionals uit het architectuurveld samen om de rijke nalatenschap van hun ideeën en aspiraties voor een humanistische architectuur te verkennen.

Workshop

Yophi Ignacia - Love Letter to your outfit

Thursday Night Workshop

Do 29 nov 2018, 19:30 — 21:30

Wat is de rol van de modeontwerper in een wereld die draait om fast fashion? ‘Design for Longevity’ is een ontwerpfilosofie met als doel de levensduur van kledingstukken te verlengen. Samen met modeontwerpster Yophi Ignacia ontdek je wat deze ontwerpfilosofie precies inhoudt.

Gesprek, Lezing

infocosm.ru

Vertical Atlas

Do 29 nov 2018, 19:30 — 21:00

De tweede editie van Vertical Atlas concentreert zich op de Russische digitale kosmos. Hoe verhoudt de traditie van sterk gecentraliseerd bestuur zich tot het decentraal georganiseerde internet en de beïnvloeding door krachtige, buitenlandse cloud-platforms?

Gesprek, Lezing

New Approaches For Production And Consumption

New Material Award

Do 29 nov 2018, 19:30 — 21:00

Wat kan de ontwerpwereld leren van rigoureuze benaderingen van voedselproductie? Genomineerden van de New Material Award reageren op de praktijken van chef-kok Luc Kusters en biodynamische wijnpionier Erik van Pijkeren.

Workshop

Yophi Ignacia - Love Letter to Your Outfit

Thursday Night Workshop

Do 29 nov 2018, 19:30 — 21:30

Wat is de rol van de modeontwerper in een wereld die draait om fast fashion? ‘Design for Longevity’ is een ontwerpfilosofie met als doel de levensduur van kledingstukken te verlengen. Samen met modeontwerpster Yophi Ignacia onderzoek je wat deze ontwerpfilosofie voor jou betekent.

Gesprek

International Clinic bij Het Nieuwe Instituut

Do 06 dec 2018, 16:30 — 18:00

Heb je plannen om je werkpraktijk een internationale doorstart te geven? En kan je daar de nodige tips voor gebruiken? Kom dan naar de International Clinic van Het Nieuwe Instituut, iedere eerste donderdag van de maand.

Lezing

Architectuur en ornithologie: van habitus naar habitat

Lezing Hadas Steiner

Do 13 dec 2018, 20:00 — 21:30

Hadas Steiner (University at Buffalo, NY) geeft een lezing over de geschiedenis van het ecologisch denken in de architectuur, als onderdeel van het disursieve programma rondom Habitat: Expanding Architecture. Ze spreekt onder meer over de techno-zoölogische architectuur van Cedric Price, die de volière van de London Zoo ontwierp.