Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Onderzoek

De Nieuwe Tuin

Onderzoek

10 mei 2015 — 31 dec 2019

De Nieuwe Tuin is een publieke plek met een ecologisch systeem van kruiden, struiken, vogels en dieren. Kunstenaar/ontwerper Frank Bruggeman en ecologisch hovenier Hans Engelbrecht legden de tuin aan in het voorjaar van 2015 op het buitenterrein van Het Nieuwe Instituut. Hun ontwerp is een pleidooi voor een stedelijk groenbeheer op ecologische basis met ruimte voor verwildering.

Agentschap, Onderzoek, Tentoonstelling

I See That I See What You Don't See

XXII Triennale di Milano 2019

Agentschap, Onderzoek, Tentoonstelling

01 mrt — 29 dec 2019

Op weinig plaatsen in de wereld is het zo licht als in Nederland. Dag en nacht. Energie, technologie en datastromen zijn de essentiële brandstoffen geworden voor een 24-uurs productielandschap. Dit rationele landschap lijkt zich weinig aan te trekken van het natuurlijke ritme van dag en nacht, activiteit en rust. De Nederlandse bijdrage aan de XXII Triennale di Milano, benut de complexe verhouding tussen licht en donker en tussen zien en niet zien als startpunt voor een nader begrip van de tegenstrijdige effecten van die verhouding op mens, aarde en andere organismen. Vanaf 5 oktober 2019 te zien in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

 

Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

Neuhaus

Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

19 mei — 15 sep 2019

Met Neuhaus sluit Het Nieuwe Instituut zich aan bij de wereldwijde viering van het honderdjarig jubileum van Bauhaus, maar beperkt zich bewust niet tot het verheerlijken van wat deze legendarische school in het verleden heeft bereikt. Neuhaus, een tijdelijke academie voor meer-dan-menselijke kennis, blaast de oorspronkelijke drijfveren en geestdrift van Bauhaus nieuw leven in en belichaamt ze opnieuw, geïnspireerd door de actualiteit.

Onderzoek, Tentoonstelling

Malware: Symptoms of Viral Infection

Tentoonstelling

Onderzoek, Tentoonstelling

05 jul — 10 nov 2019

Het Nieuwe Instituut presenteert van 5 juli tot en met 10 november 2019 Malware: Symptoms of Viral Infection, een tentoonstelling over de geschiedenis en evolutie van het computervirus. Aan de hand van de meest beruchte exemplaren verkent de tentoonstelling de culturele impact van malware en stelt urgente vragen over veiligheid, oorlogsvoering en geopolitiek.

Kinderen en familie, Tentoonstelling, Workshop

Familieprogramma Neuhaus

19 mei — 15 sep 2019

Om op een gezonde planeet door te leven hebben we andere kennis die niet altijd vertrekt vanuit de mens. Onderzoek deze 'meer-dan-menselijke kennis' samen als ontwerpers van de toekomst.

Rondleiding

Aquarian Gardens geluidswandeling

De Nieuwe Tuin

19 mei — 15 sep 2019

Kunstenaar Annika Kappner neemt bezoekers in een geleide meditatie mee op een verkenning van de (biologische) diversiteit en complexiteit van De Nieuwe Tuin.

Tentoonstelling

Malware - Symptoms of Viral Infection

Tentoonstelling

04 jul — 10 nov 2019

In de tentoonstelling Malware, samengesteld door Bas van de Poel en Marina Otero Verzier, staan de meest beruchte computervirussen centraal. Deze vormen het uitgangspunt voor een verkenning van vragen over veiligheid, oorlogsvoering en geopolitiek in tijden van snelle technologische ontwikkeling.

Tentoonstelling

Bauhaus Lessons

Tentoonstelling

23 jul — 10 nov 2019

Bauhaus Lessons toont werk van docenten en leerlingen aan het Bauhaus en onderwijsinstellingen die daar op geïnspireerd zijn. Bauhaus Lessons bestaat uit materiaal uit de collectie van Het Nieuwe Instituut, van Bauhausstudenten - of Bauhäusler -  zoals Lotte Stam-Beese, en van docenten als Mart Stam en Johan Niegeman.

Tentoonstelling

bauhaus imaginista - collected research

Goethe Institut X Neuhaus

19 aug — 15 sep 2019

Hoe verhoudt het Bauhaus zich tot de hedendaagse globale wereld? Duik in de wereld van bauhaus imaginista: lees, kijk en verzamel teksten en beelden en print je persoonlijke Bauhaus-onderzoek uit om mee naar huis te nemen.

Workshop

De Nieuwe Huishoudschool

Heleen Klopper X Neuhaus

Wo 21 aug 2019, 11:00 — 17:00

Leer meer over het huishouden van de toekomst dankzij productontwerper Heleen Klopper.

Gesprek

Hangout #4: Charlie Koolhaas

Just Hanging Out

Do 22 aug 2019, 13:00 — 18:00

Big Nate van Smells Good in the Hood verzorgt een daytime barbecue in De Nieuwe Tuin met soul food van over de hele wereld. Tijdens de barbecue ontdek je samen met Charlie Koolhaas, de gastvrouw van deze editie van Just Hanging Out, verhalen van bezoekers van De Nieuwe Tuin. Het programma Just Hanging Out onderzoekt de publieke ruimte in Rotterdam en in het bijzonder de ruimte van De Nieuwe Tuin.

Gesprek, Lezing, Workshop

School for the Apocalypse

House of Being X Neuhaus

Vr 23 aug 2019, 11:00 — 17:00

Bauhaus vormde een pedagogische vertolking van ‘het moderne’ waarmee een nieuwe wereld tot stand zou kunnen worden gebracht. School for the Apocalypse bestudeert in het kader van de viering van het honderdjarig jubileum van het Bauhaus hoe een curriculum voor posthumaan leven en ontwerpen er in deze tijd uit zou kunnen zien.

Kinderen en familie, Lezing, Rondleiding, Tentoonstelling

Museumpark Vriendendag

Za 24 aug 2019, 10:30 — 17:30

Alle musea aan het Museumpark houden open huis voor hun Vrienden. Bestel een gratis passe-partout voor de Museumpark Vriendendag via de Tickets-link. U mag iemand meenemen en (klein)kinderen tot 18 jaar kunnen ook gratis mee.

Gesprek

Hangout #5: Festival Magia

Just Hanging Out

Za 24 aug 2019, 13:00 — 17:00

Big Nate van Smells Good in the Hood verzorgt een daytime barbecue in De Nieuwe Tuin met soul food van over de hele wereld. Tijdens de barbecue ontdek je samen met Festival Magia, de hosts van deze editie van Just Hanging Out, verhalen van bezoekers van De Nieuwe Tuin. Het programma Just Hanging Out onderzoekt de publieke ruimte in Rotterdam en in het bijzonder de ruimte van De Nieuwe Tuin.

 

Rondleiding

Aquarian Gardens meditatie

Annika Kappner X Neuhaus

Za 24 aug 2019, 14:00 — 15:00

Kunstenaar Annika Kappner nodigt bezoekers uit te mediteren en vervolgens de biologische diversiteit en rijkdom van De Nieuwe Tuin te verkennen. Ervaar met alle zintuigen uit welke hybride en soms zelfs paradoxale elementen het milieu is opgebouwd en ga een verbinding aan met de directe omgeving.

Gesprek

Hangout #6: Malique Mohamud & Concrete Blossom

Just Hanging Out

Zo 25 aug 2019, 13:00 — 18:00

Big Nate van Smells Good in the Hood verzorgt een daytime barbecue in De Nieuwe Tuin met soul food van over de hele wereld. Tijdens de barbecue ontdek je samen met Malique Mohamud & Concrete Blossom, de hosts van deze editie van Just Hanging Out, verhalen van bezoekers van De Nieuwe Tuin. Het programma Just Hanging Out onderzoekt de publieke ruimte in Rotterdam en in het bijzonder de ruimte van De Nieuwe Tuin.

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Joëlle

Zo 25 aug 2019, 14:00 — 15:00

Ontdek Neuhaus in een Sunday Stroll met Joëlle Hoogendoorn. Zij neemt u mee vanuit haar eigen visie als kunstenaar en museumdocent.

Binnenkort

Tentoonstelling

The Hoodie

Tentoonstelling

01 dec 2019 — 12 apr 2020

The Hoodie, samengesteld door schrijver en curator Lou Stoppard, gaat in op de rol die het gelijknamige kledingstuk speelt in cultuur, mode en politiek. Er wordt in de tentoonstelling stilgestaan bij de historische achtergrond en actuele betekenis van de minstens zo omstreden als modieuze ‘trui-met-capuchon,’ die beschouwd kan worden als het laatste politieke westerse kledingstuk.

Workshop

Summer Course: Other Voices

Lisette Smits X Neuhaus

27 aug — 30 aug 2019

In vier opeenvolgende dagen wordt uitvoerig ingegaan op stemmen uit verschillende culturen waar zowel aandacht wordt gegeven aan stemmen uit een seculiere als een religieuze context.

Workshop

De Nieuwe Huishoudschool

Heleen Klopper X Neuhaus

Wo 28 aug 2019, 11:00 — 17:00

Leer meer over het huishouden van de toekomst dankzij productontwerper Heleen Klopper.

Performance, Talkshow

SHIFT our ECO-BODY

SHIFT X Neuhaus

31 aug — 01 sep 2019

SHIFT doet Neuhaus aan om gedurende 24 uur met een tijdelijk multidisciplinair collectief al spelend een eco-body programma te verkennen. Als kompas voor toekomstige SHIFT edities. 

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Bas

Zo 01 sep 2019, 14:00 — 15:00

Ontdek Neuhaus in een Sunday Stroll met Bas van der Kruk. Hij neemt u mee door de academie, vanuit zijn eigen visie als performer, schrijver en kunstenaar.

Workshop

Sugar: A Cosmology

Nadine Botha X Neuhaus

Zo 01 sep 2019, 14:00 — 17:00

In een reeks workshops wordt er nader ingegaan op de betekenis van suiker en worden er alternatieve betekenissen ontwikkeld.

Gesprek, Lezing, Workshop

De geschiedenis van de wereld vanuit het perspectief van de alg

Johanna Weggelaar X Neuhaus

Wo 04 sep 2019, 10:00 — 16:00

In deze eerste workshop herschrijven we de geschiedenis van de wereld op een manier die ons, de mens, dwingt om in andere tijdsgewrichten, ruimteschalen en evolutiestrategieën te denken door de wereld te bekijken vanuit het perspectief van de alg. In de serie van drie workshops bestuderen we de geschiedenis en de rol van algen op aarde, stellen we onze menselijke kijk op de wereld op de proef en onderzoeken we mogelijke nieuwe relaties met deze organismen. 

Workshop

De Nieuwe Huishoudschool

Heleen Klopper X Neuhaus

Wo 04 sep 2019, 11:00 — 17:00

Leer meer over het huishouden van de toekomst dankzij productontwerper Heleen Klopper.

Workshop

Proxies on Trial

Studio Cream on Chrome X Neuhaus

Wo 04 sep 2019, 13:00 — 17:00

(Workshop)

Proxies on Trial zet alledaagse objecten in de beklaagdenbank. Ze worden beschuldigd van 'misdaden' als klimaatverandering, financiële crisis of jarennegentigmuziek. Het resultaat is een fictief debat over de omgang met complexe gevallen van (deels niet-menselijk) collectief auteurschap.

Gesprek, Lezing, Workshop

Het Algenmanifest

Johanna Weggelaar X Neuhaus

Do 05 sep 2019, 15:00 — 19:00

In deze workshop schrijven we een Algenmanifest ter ere van de dialoog tussen mens en alg. Dit is de tweede workshop in een serie van drie, waarin we geschiedenis en de rol van algen op aarde bestuderen, we onze menselijke kijk op de wereld op de proef stellen en we mogelijke nieuwe relaties met deze organismen onderzoeken. 

Gesprek

International Clinic

Do 05 sep 2019, 16:00 — 18:00

Heb jij concrete plannen om jouw ontwerppraktijk in het buitenland verder uit te bouwen? Ben je voornemens een financieringsaanvraag te doen voor de deelregeling Internationalisering bij het Stimuleringsfonds? En ben je benieuwd wat de Nederlandse ambassade nadien voor jouw project in het buitenland kan betekenen? Kom op donderdag 5 september 2019 van 16.00 tot 18.00 uur naar de International Clinic van Het Nieuwe Instituut.

Workshop

Eva Bullens en Floortje Zonneveld – The Slow Adventure

Thursday Night Workshop

Do 05 sep 2019, 19:30 — 21:30

Kunstenaars Eva Bullens en Floortje Zonneveld nodigen deelnemers aan The Slow Adventure uit om de relatie tot de natuur om ons heen, al makend en met ons lichaam, te onderzoeken. Zo komen we gezamenlijk tot nieuwe inzichten en nieuwe kennis over wie we zijn als mens en als (onderdeel van de) natuur.

Film, Gesprek, Lezing

reDesigning Affect Space

JARD x Neuhaus

Do 05 sep 2019, 19:30 — 21:30

Tijdens deze aflevering van Thursday Night Live! worden de resultaten gepresenteerd van het publieksonderzoek reDesigning Affect Space. Affect Space is een ruimtelijk concept dat wordt gebruikt om de wisselwerking te analyseren tussen de stedelijke openbare ruimte met zijn mobiele technologie en de emotionele intensiteit die wordt gegenereerd door bemiddelde en belichaamde uitwisseling.

 

 

Lezing

Water Matter

WaterSchool X Neuhaus

Do 05 sep 2019, 19:30 — 21:00

Een lezingenavond geheel in het teken van water, samengesteld door Rianne Makkink (WaterSchool). Samen met arts en onderzoeker Yuka Mizusawa (de boodschap van water) en kunstenaar Aliki van der Kruijs (water als ontwerpwezen) verkent zij de eigenschappen en agency van water.

 

 

Performance

Proxies on Trial

Studio Cream on Chrome X Neuhaus

Do 05 sep 2019, 20:00 — 21:30

(Performance)

Proxies on Trial zet alledaagse objecten in de beklaagdenbank. Ze worden beschuldigd van 'misdaden' als klimaatverandering, financiële crisis of jarennegentigmuziek. Het resultaat is een fictief debat over de omgang met complexe gevallen van (deels niet-menselijk) collectief auteurschap.

Film, Gesprek, Opening

Geographies of Freedom - Countering the persistent myth of the Netherlands as the epitome of freedom

Gesprek en filmvertoning

Do 05 sep 2019, 20:00 — 22:00

Een bijeenkomst rond de ontstaansmythe van de Nederlandse vrijheid en de vraag wat er nodig is om 'ruimtes van vrijheid' te creëren en onderhouden.

Gesprek, Lezing, Symposium, Workshop

Summer School for the Apocalypse: 'Apocalypse Camp'

House of Being X Neuhaus

06 sep — 08 sep 2019

House of Being en Neuhaus introduceren gezamenlijk hun School for the Apocalypse. Bauhaus vormde een pedagogische vertolking van ‘het moderne’ waarmee een nieuwe wereld tot stand zou kunnen worden gebracht. School for the Apocalypse bestudeert in het kader van de viering van het honderdjarig jubileum van het Bauhaus hoe een curriculum voor posthumaan leven en ontwerpen er in deze tijd uit zou kunnen zien.

Workshop

Contracten tussen mensen en collectieve lichamen van niet-mensen

Zoöp X Neuhaus

Vr 06 sep 2019, 10:00 — 17:00

In de vierde van een reeks zoöp-werkgroepen werken deelnemers de kaders verder uit van een contract waarin de samenwerkingsvormen worden vastgesteld tussen de menselijke partners in de zoöp en de stichting die de belangen van hun niet-menselijke mede-eigenaren en collega's behartigt.

Excursie, Rondleiding

Far Is Near

PolakVanBekkum X Neuhaus

Vr 06 sep 2019, 14:00 — 16:30

Luister anders naar de stad. Tijdens deze wandeling door Rotterdam laat PolakVanBekkum je ervaren hoe het is om te luisteren met oren die ver van elkaar af staan. Een ruimtelijke ervaring zoals grote objecten in de stad die zouden kunnen hebben: als een andere werkelijkheid.

Film

Two Stones | Want de grond behoort ons allen toe

Filmvertoning

Vr 06 sep 2019, 20:00 — 21:30

De film Two Stones van Wendelien van Oldenborgh, die dit voorjaar als installatie te zien was in de tentoonstelling bauhaus imaginista in het Berlijnse Haus der Kulturen der Welt, beleeft zijn Rotterdamse première in aanwezigheid van de kunstenares. Wendelien van Oldenborgh spreekt met cultuurhistoricus Hanneke Oosterhof, die zelf een rol speelt in Two Stones en wier biografie van de architecte en Rotterdamse stedenbouwkundige Lotte Stam-Beese – een terugkomende figuur in Wendelien van Oldenborghs werk – onlangs is verschenen. 

Workshop

Under the Same Sun :: A Collective Blueprint

Carolin Lange en Dico Kruijsse X Neuhaus

Za 07 sep 2019, 11:00 — 16:00

In de workshop Under the Same Sun :: A Collective Blueprint onderzoeken deelnemers aan Neuhaus gezamenlijk welke invloed zonlicht heeft op de tijd en ruimte die ons omringen.

Excursie, Rondleiding

Far Is Near

PolakVanBekkum X Neuhaus

Za 07 sep 2019, 14:00 — 16:30

Luister anders naar de stad. Tijdens deze wandeling door Rotterdam laat PolakVanBekkum je ervaren hoe het is om te luisteren met oren die ver van elkaar af staan. Een ruimtelijke ervaring zoals grote objecten in de stad die zouden kunnen hebben: als een andere werkelijkheid.

Gesprek, Performance

GEANNULEERD: Amenti Gathering

Amenti MoveMeant X Neuhaus

Zo 08 sep 2019, 13:00 — 17:00

De Amenti Gathering biedt samenkomst, connectie, uitwisseling, wijsheid en liefde, waarmee we onszelf en de wereld beter leren begrijpen en kunnen uitbreiden, verbreden en verdiepen. Gastsprekers en kunstenaars delen hun kennis over het thema van de avond met de aanwezigen. Kom, leer, geniet, deel en verdiep!

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Pia

Zo 08 sep 2019, 14:00 — 15:00

Ontdek Neuhaus in een Sunday Stroll met Pia Canales. Zij neemt u mee door de academie vanuit haar eigen visie als professioneel observator en nieuwsgierige kunstliefhebber.

Workshop

De Nieuwe Huishoudschool

Heleen Klopper X Neuhaus

Wo 11 sep 2019, 11:00 — 17:00

Leer meer over het huishouden van de toekomst dankzij productontwerper Heleen Klopper.

Gesprek, Lezing, Workshop

Ontmoetingen met algen

Johanna Weggelaar X Neuhaus

Do 12 sep 2019, 13:00 — 17:00

In deze workshop ontwerpen we prototypes of ervaringen voor fysieke ontmoetingen met algen. In deze serie van drie workshops bestuderen we de geschiedenis en de rol van algen op aarde, stellen we onze menselijke kijk op de wereld op de proef en onderzoeken we mogelijke nieuwe relaties met deze organismen. 

Symposium

Organische architectuur

Mini-symposium

Do 12 sep 2019, 14:00 — 17:00

Mini-symposium over organische architectuur, vanuit historisch en actueel perspectief. Een groep architecten, kunstenaars en landschapsarchitecten organiseerde in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw bijeenkomsten over architectuur, natuur en kunst. Ze zochten naar een nieuwe organische en ecologische benadering van architectuur.

Lezing

Het Buurthuis

Dwars door het Archief

Do 12 sep 2019, 19:30 — 21:30

Na beperkende maatregelen als sluiting door bezuinigingen, zijn buurthuizen met een enerverende opmars bezig. Als educatieve en recreatieve ruimte voor de buurt, of als verzamelgebouwen met een diversiteit aan functies. Daarmee staan ook de typologie en identiteit van het gebouw, de creatieve ruimte van de ontwerper, het opdrachtgeverschap en het achterliggende verdienmodel weer volop in de belangstelling.

Lezing

Beyond the Cover: WoZoCo (MVRDV)

Lezing & Discussie

Do 12 sep 2019, 19:30 — 21:30

Beyond the Cover gaat op zoek naar de verhalen achter een reeks toonaangevende gebouwen. De serie nodigt architecten uit voorbij te gaan aan de vertrouwde beelden door één gebouw te bespreken in relatie tot regelgeving, financiering en beleid, om zo de politieke, economische en sociale relaties zichtbaar te maken die architectuur belichaamt. Tijdens deze avond zal Jacob van Rijs, mede-oprichter van MVRDV, het WoZoCo project (1997) presenteren als lens om te reflecteren op de veranderende condities van de architectuurpraktijk.

 

 

Gesprek

Redesigning the Designer

Onderwijs voorbij human-centred design

Vr 13 sep 2019, 14:00 — 17:00

Onderwijsbijeenkomst waarin betrokkenen bij design en educatie in gesprek gaan over het toekomstige (ontwerp)onderwijs voorbij human-centred design en over de rol die Het Nieuwe Instituut daarbij zou kunnen spelen.

Excursie, Rondleiding

Far Is Near

PolakVanBekkum X Neuhaus

Za 14 sep 2019, 14:30 — 17:00

Luister anders naar de stad. Tijdens deze wandeling door Rotterdam laat PolakVanBekkum je ervaren hoe het is om te luisteren met oren die ver van elkaar af staan. Een ruimtelijke ervaring zoals grote objecten in de stad die zouden kunnen hebben: als een andere werkelijkheid.

Workshop

Wichelroede lopen

De Vroede Vrouw X Neuhaus

Zo 15 sep 2019, 12:30 — 16:30

In deze workshop maak je onder leiding van De Vroede Vrouw kennis met de aloude techniek van het Wichelroede lopen. De workshop is onderdeel van het Water Matter programma dat is samengesteld door Rianne Makkink (WaterSchool) dat de kracht en de kennis besloten in water onderzoekt in de context van Neuhaus, Academie voor meer-dan-menselijke kennis.

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Joëlle

Zo 15 sep 2019, 14:00 — 15:00

Ontdek Neuhaus in een Sunday Stroll met Joëlle Hoogendoorn. Zij neemt u mee vanuit haar eigen visie als kunstenaar en museumdocent.

Rondleiding

Aquarian Gardens live geluidswandeling

Annika Kappner X Neuhaus

Zo 15 sep 2019, 14:00 — 15:00

Kunstenaar Annika Kappner neemt bezoekers in een geleide live meditatie mee op een verkenning van de (biologische) diversiteit en complexiteit van De Nieuwe Tuin. Met introductie en Q&A met Annika Kappner.

Lezing

Natuur-Inclusief Ontwerpen in de Stad

Boekbespreking

Do 19 sep 2019, 17:00 — 19:30

Een dubbele boekpresentatie initieert een kruisbestuiving van twee recent verschenen handboeken voor natuur-inclusief ontwerpen in de stad: de Eerste Gids voor Natuurinclusief Ontwerpen van Maike van Stiphout, en Stadsnatuur Maken van De Natuurlijke Stad (Jacques Vink, Piet Vollaard, en Niels de Zwarte). Dit evenement is georganiseerd samen met NAi Boekverkopers en wordt gemodereerd door Marieke Berkers.

Gesprek

Hoe was het? Een samenvatting van alle conferenties die je moest missen

Night Shift

Do 19 sep 2019, 19:00 — 21:00

Europa heeft een bloeiende culturele conferentie scene. Als je inspiratie zoekt, kun je bijna elke maand wel ergens terecht. In theorie dan. Want de realiteit van alledag bij veel Nederlandse musea en voor veel freelancers is natuurlijk anders: geen tijd, geen geld. Maar treur niet! Night Shift trapt het nieuwe culturele seizoen namelijk af met een samenvatting van de leukste, beste en meest inspirerende conferenties die dit jaar in Europa plaatsvonden. 

 

Gesprek

Ghostwriting Files!

Neuhaus x Onomatopee

Do 19 sep 2019, 19:30 — 21:00

Een ghostwriter of spookschrijver is iemand die teksten produceert op naam van iemand anders: een auteur die tegen betaling buiten beeld blijft. Door zijn project via online platforms als Fiverr uit te besteden aan goedkope anonieme arbeidskrachten, brengt Stefan Stefansson de veranderende positie aan het licht van de grafische ontwerper binnen het huidige economische klimaat, waarin arbeid in toenemende mate uitbesteed, vervangen, verhuld en verdrongen wordt.

Lezing

Queer Houses and Places

Dwars door het Archief

Do 26 sep 2019, 19:30 — 21:00

Zijn er plaatsen aan te wijzen die voor of door queers ontworpen zijn? Of is het met name een kwestie van het gaandeweg toe-eigenen van plekken door ‘de community'? Met archivaris Alfred Marks bekijken we de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw vanuit een ‘queer perspective’. Dirk van den Heuvel bespreekt de uitkomsten van zijn doorlopende onderzoek naar queer in architectuur, en Aad Koster neemt je mee in de Rotterdamse queer-geschiedenis.

Tentoonstelling

I See That I See What You Don't See

05 okt — 29 dec 2019

Op weinig plaatsen in de wereld is het zo licht als in Nederland. Dag en nacht. Energie, technologie en datastromen zijn de essentiële brandstoffen geworden voor een 24-uurs productielandschap. Dit rationele landschap lijkt zich weinig aan te trekken van het natuurlijke ritme van dag en nacht, activiteit en rust. De Nederlandse bijdrage aan de XXII Triennale di Milano, benut de complexe verhouding tussen licht en donker en tussen zien en niet zien als startpunt voor een nader begrip van de tegenstrijdige effecten van die verhouding op mens, aarde en andere organismen. Vanaf 5 oktober 2019 te zien in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam, officiële opening 12 oktober, 19:00.

 

Tentoonstelling

Spirits in the Material World

10 okt — 31 dec 2019

In de installatie Spirits in the Material World reflecteert kunstenaar Heman Chong op ruimtes in dat grijze gebied, duistere ruimtes, ruimtes die de onderwereld inglijden. Te zien in Het Nieuwe Instituut van 10 oktober tot en met 31 december 2019.

Symposium

What You Don't See

Symposium

Za 12 okt 2019, 14:00 — 18:00

Het symposium What You Don’t See brengt kunstenaars, ontwerpers, onderzoekers, wetenschappers, dichters en theoretici samen om te reflecteren op de invloed en potentie van duisternis. Het symposium is onderdeel van de presentatie I See That I See What You Don’t See, nu nog te zien op de XXII Triennale di Milano en vanaf 12 oktober in Rotterdam. Na het symposium volgt de opening van deze tentoonstelling om 19.00 uur.

Opening

I See That I See What You Don't See

Opening in Rotterdam

Za 12 okt 2019, 19:00 — 23:00

Het Nieuwe Instituut presenteert I See That I See What You Don’t See, de officiële Nederlandse bijdrage aan de XXII Triennale di Milano (te zien in Milaan van 1 maart tot 1 september). Opening in Rotterdam: 12 oktober.

Tentoonstelling

Animal Encounters

Van papegaaistok tot systeemtheorie

13 okt 2019 — 26 jan 2020

De ruimtelijke installatie van Studio Ossidiana onderzoekt hoe architectuur zowel menselijke als niet-menselijke wezens kan huisvesten, en daarmee ruimte schept voor een veelheid aan ontmoetingen en interacties. De installatie brengt tekeningen, diagrammen en architectuur modellen samen: objecten die nabijheid, schaal en bewegingspatronen aan de orde stellen.

Lezing

Futures.gcc

Vertical Atlas

Do 17 okt 2019, 20:00 — 22:00

Vertical Atlas is een onderzoeksproject in vijf afleveringen, dat zich richt op het maken van een nieuwe atlas waarmee de complexe techno-geografische werkelijkheid van vandaag in kaart wordt gebracht. In deze vierde editie: Futures.gcc staan de Arabische Golfstaten centraal. Zij positioneren zich als concurrerende digitale corporate service platforms. Ze branden zich allemaal met hun eigen futuristische architectuur, megacities, investeringskansen en visies op artificiële toekomsten.

 

Kinderen en familie, Workshop

FamilieFest: VirusVechters (4 t/m 12 jaar)

Wo 23 okt 2019, 11:00 — 17:00

Deze herfstvakantie presenteert Het Nieuwe Instituut opnieuw een propvol programma tijdens FamilieFest, dat helemaal draait om virussen. Onderzoek samen hoe computervirussen ontworpen zijn en besmet de wereld met jullie creatieve ideeën. 

Lezing

De kopie: de toepassing van recyclingprincipes in de ontwerp- en architectuurpraktijk

Lezing voor Vrienden

Do 24 okt 2019, 17:00 — 18:00

De kopie vervult een belangrijke rol in het ontwerpproces van de architect. Hoewel het origineel van de handmatige schets traditiegetrouw meer wordt gewaardeerd, kan de betekenis van de kopie niet worden onderschat. Conservator Ellen Smit vertelt aan de hand van karakteristieke voorbeelden uit de collectie van Het Nieuwe Instituut over de waarde van de kopie in de architectuur.

Tentoonstelling

Open Archief

Talentontwikkeling en presentatie

31 okt 2019 — 05 jan 2020

Hergebruik van digitale collecties in musea en archieven levert nieuwe verhalen in mogelijk verrassende, vernieuwende vormen op. Het Nieuwe Instituut en Beeld en Geluid nodigen makers uit om nieuw werk te maken met gebruik van hun open, digitale collecties. De werken worden in het najaar tentoongesteld in Het Nieuwe Instituut.

Tentoonstelling

Art on Display 1949-69

Calouste Gulbenkian Museum in Lissabon

08 nov 2019 — 02 mrt 2020

De tentoonstelling Art on Display 1949-69 in het Calouste Gulbenkian Museum in Lissabon is het resultaat van een samenwerking tussen Het Nieuwe Instituut/Jaap Bakema Study Centre en het Gulbenkian Museum. De expositie behandelt de relatie tussen kunst, architectuur en publiek aan de hand van door architecten ontworpen kunsttentoonstellingen. Art on Display 1949-69 loopt tot maart 2020 in Lissabon en krijgt daarna een vervolg in Het Nieuwe Instituut.

Symposium

Architectuur en Democratie 1965-1989: Stadvernieuwing, populisme en de verzorgingsstaat

Conferentie 2019

20 nov — 21 nov 2019

De jaarlijkse conferentie van het Jaap Bakema Study Centre gaat over de rol van architectuur en stedenbouw bij het representeren, bevorderen en belichamen van democratische idealen in de periode 1965-1989. Hoe droeg architectuur bij aan een nieuw, zij het wankel, evenwicht tussen overheidsplanning en burgeremancipatie?

Lezing

Open Architectuur als Radicale Democratie: De vriendelijke stadsvernieuwing van Kreuzberg, Berlijn

Keynote lezing

Do 21 nov 2019, 19:00 — 20:30

Esra Akcan verzorgt de afsluitende lezing tijdens de Jaap Bakema Study Centre conferentie 2019 Architecture and Democracy 1965-1989: Urban Renewal, Populism and the Welfare State. Akcan onderzoekt het idee en de vormen van een ‘open architectuur’ via een grondige analyse van de stadsvernieuwing in de immigrantenwijk Kreuzberg in de jaren tachtig.

Tentoonstelling

The Hoodie

01 dec 2019 — 12 apr 2020

The Hoodie, samengesteld door schrijver en curator Lou Stoppard, gaat in op de rol die het gelijknamige kledingstuk speelt in cultuur, mode en politiek. Er wordt in de tentoonstelling stilgestaan bij de historische achtergrond en actuele betekenis van de minstens zo omstreden als modieuze ‘trui-met-capuchon,’ die beschouwd kan worden als het laatste politieke westerse kledingstuk.