Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Onderzoek

De Nieuwe Tuin

Onderzoek

10 mei 2015 — 31 dec 2022

De Nieuwe Tuin is een publieke plek met een ecologisch systeem van kruiden, struiken, vogels en dieren. Kunstenaar/ontwerper Frank Bruggeman en ecologisch hovenier Hans Engelbrecht legden de tuin aan in het voorjaar van 2015 op het buitenterrein van Het Nieuwe Instituut. Hun ontwerp is een pleidooi voor een stedelijk groenbeheer op ecologische basis met ruimte voor verwildering.

Tentoonstelling

Het ontwerp van het sociale

Tentoonstelling

04 jul 2021 — 07 jul 2024

Het ontwerp van het sociale is een tentoonstelling over 100 jaar sociaal gedreven, eigenzinnige ideeën over samenleven. Soms uit idealisme, vaak uit pure noodzaak werden alternatieve ontwerpstrategiëen ontwikkeld vanuit het streven naar een gelijkwaardige samenleving. 

Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

MVRDVHNI

The Living Archive of a Studio

Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

06 nov 2021 — 04 sep 2022

Vanaf november 2021 presenteert Het Nieuwe Instituut MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio, een multimediale tentoonstelling over het archief van architectenbureau MVRDV, dat als een ‘levende’ entiteit tentoongesteld wordt in kantoorruimten. Het kantoor is immers de plek bij uitstek waar ideeën en projecten vloeiend heen en weer kunnen bewegen tussen heden, verleden en toekomst. 

Tentoonstelling

Het Podium

Tentoonstelling

01 jun — 17 aug 2022

Het Nieuwe Instituut presenteert met veel trots het initiatief voor Het Podium: een indrukwekkend platform op het dak van het instituut. De opvallend roze installatie met imposante buitentrap is ontworpen door architectenbureau MVRDV en een verlengstuk van de tentoonstelling MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio. Het Podium is geopend vanaf 1 juni tot en met 17 augustus en biedt een unieke kans om architectuur, de stad, het Museumpark en het instituut vanuit een geheel nieuw perspectief te ervaren. Bekijk 't lekker bovenop Het Nieuwe Instituut!

Tentoonstelling

Op zoek naar het pluriversum

23 apr — 07 aug 2022

Ga in deze tentoonstelling met samenstellers Sophie Krier en Erik Wong mee op pad door wat zij het pluriversum noemen, een wereld waarin meerdere werelden tegelijk kunnen gedijen. Hoe realistisch is dat, een wereld waarin mensen en andere wezens in harmonie met elkaar en hun omgeving samenleven? Een rechtvaardige, wereld, waarin we samen een toekomst vormgeven die werkelijk toekomst heeft? Wereldwijd wordt al aan dit pluriversum gewerkt: vanuit hun eigen kennis en ervaringen werken makers en denkers aan plaatsgebonden en gemeenschappelijke projecten die dit wereldbeeld bevestigen. De curatoren nemen je mee op reis langs deze ontwerpers van werelden. Wong en Krier zoeken vooral aan randen en in marges: daar waar het ene ophoudt en het andere begint – omdat, zo laten ze zien, juist daar verandering als eerste zichtbaar wordt.

Talkshow, Workshop, Symposium, Film, Performance, Lezing, Gesprek

Testing Grounds

Call for Fellows 2022

20 jun — 11 aug 2022

Het Nieuwe Instituut heeft zich sinds de oprichting in 2013 altijd ingezet voor onderzoek in architectuur, design en digitale cultuur; nu eens door het zelf uit te voeren, dan weer door research van externe partijen te stimuleren en te ondersteunen. De uitkomsten van dit onderzoek kunnen variëren van tentoonstellingen en lezingen tot archiefverkenningen en publicaties. Meer nog dan als ‘producten’ van het onderzoek fungeren al deze verschillende uitingsvormen op zichzelf als actieve platforms waarop het zich verder kan ontwikkelen. Het fellowshipprogramma dat voormalig Hoofd Research Marina Otero Verzier in het leven heeft geroepen speelt een belangrijke rol bij de totstandkoming van dergelijke platforms. Het fellowship is opgezet om te leren van uiteenlopende onderzoeksinitiatieven en methoden en om deze tegelijkertijd te ondersteunen. Het biedt de gelegenheid om alternatieve denk- en handelswijzen uit te proberen en ermee te oefenen. Na een drieluik aan open calls over de burn-out van het (mensen)lichaam in 2018, de uitputting van de planeet in 2019 en ‘regeneratie’ met behulp van een nieuwe institutionele praktijk in 2020 volgde in 2021 een oproep zonder thema. Dit jaar, in 2022, stelt de afdeling Research voor om in de jaargang van dit jaar het thema Testing Grounds centraal te stellen.

Het Podium

Lisa Fischer & Taylor Eigsti

NN North Sea Jazz & North Sea Round Town op Het Podium

Do 07 jul 2022, 21:00 — 22:15

NN North Sea Jazz Festival en North Sea Round Town organiseren op Het Podium een bijzonder badass and beautiful optreden van zangeres Lisa Fischer en pianist Taylor Eigsti. De twee met Grammy’s bekroonde New Yorkers hebben allebei een lange staat van dienst als sessie- en achtergrondmuzikanten, maar de afgelopen paar jaar staan ze ook solo – en sinds 2017 regelmatig als duo – in de schijnwerpers. “Wanneer zulke talenten als zij elkaar ontmoeten,” beschrijft North Sea Jazz hun samenwerking, “kan het niet anders dan dat er een muzikale vonk overslaat.”

Tentoonstelling

DISRUPT_

Gallery 3 by Leonel Piccardo

08 jul — 07 aug 2022

De digitale en fysieke tentoonstelling DISRUPT_ viert de Pride Maand 2022, en brengt 13 internationale kunstenaars samen met die met NFT's reflecteren op hun queer ervaringen en sociale normen bevragen.

Het Podium, Performance

Operator Outdoor

Operator op Het Podium

Za 09 jul 2022, 14:00 — 23:00

Het Rotterdamse online radiostation Operator komt naar Het Podium voor een avond met programmering van eigen bodem, voorafgegaan door een intieme luistersessie in de middag.

Het Podium

Lunchconcert Eric Vloeimans & Jeroen van Vliet

NN North Sea Jazz & North Sea Round Town op Het Podium

Zo 10 jul 2022, 12:45 — 14:00

NN North Sea Jazz Festival en North Sea Round Town organiseren op Het Podium een bijzonder lunchconcert van trompettist Eric Vloeimans en pianist Jeroen van Vliet. De wereldberoemde jazzmusici, die elkaar al meer dan vijfentwintig jaar kennen, nemen bezoekers bij deze gelegenheid mee op een geïmproviseerde verkenning, hoog boven de stad waar Vloeimans woont. ‘Het gaat niet om de eindbestemming, maar om de ervaringen onderweg,’ aldus North Sea.

Binnenkort

Agentschap, Onderzoek, Tentoonstelling

Have we met? Humans and Non-humans on Common Ground

23rd Triennale Milano International Exhibition, La Triennale di Milano

Agentschap, Onderzoek, Tentoonstelling

15 jul — 20 nov 2022

Het Nieuwe Instituut presenteert in Milaan de tentoonstelling Have we met? Humans and Non-humans on Common Ground. De presentatie is de officiële Nederlandse bijdrage aan de 23e Triennale di Milano die wordt georganiseerd van 15 juli tot en met 11 december 2022. Het overkoepelende thema van de Triennale is dit jaar Unknown Unknowns.

Agentschap, Onderzoek, Tentoonstelling

The Energy Show

Agentschap, Onderzoek, Tentoonstelling

01 sep 2022 — 06 mrt 2023

Het Nieuwe Instituut presenteert van september 2022 tot 6 maart 2023 verschillende projecten waarin de wisselwerking tussen de zon, zonne-energie, mens en ontwerp centraal staat.

Performance

Amenti Theatre Company & Shishani

MOMO presents

Do 14 jul 2022, 19:30 — 22:00

Op 14 juli 2022 presenteert Motel Mozaïque een speciale double bill op Het Podium. Het Rotterdamse danscollectief Amenti Theatre Company speelt de nieuwe voorstelling Lilith en singer-songwriter Shishani geeft een solo optreden.

Performance, Opening

Wey Dey Move Opening Night

Openingsperformance

Za 16 jul 2022, 19:00 — 21:00

Het Nieuwe Instituut en hiphophuis nodigen je van harte uit voor de opening van de tentoonstelling Wey Dey Move van architect en creative director Dele Adeyemo, waarbij choreografen Sunday Obiajulu Ozegbe en Babayemi Afolabi Osokoya samen met de dansers van hiphophuis de masquerade openingsperformance op Het Podium verzorgen.

Opening

The Afro Coalition w/ Cloud8, Ziongate, Woza & Pianoland

Wey Dey Move Opening Night

Za 16 jul 2022, 21:00

In het kader van de opening van de tentoonstelling Wey Dey Move presenteren Het Nieuwe Instituut en het hiphophuis samen The Afro Coalition, die de beste Afroclubparty’s in Nederland samenbrengt op één dansvloer. Verwacht de beste Amapiano, Afrobeat(s), Afrohouse en Afrotech anthems. Dress to impress, dance like nobody’s watching!

Tentoonstelling

Wey Dey Move. Dans en masquerades in een nieuwe wereld

Tentoonstelling samengesteld door Dele Adeyemo

17 jul — 08 okt 2022

Wey Dey Move is Nigeriaans Pidgin voor ‘de weg beweegt’: alles is met elkaar verbonden en verandert voortdurend. Het gezegde vormt de hartslag van de gelijknamige tentoonstelling van kunstenaar Dele Adeyemo, waarin hij benadrukt hoe belangrijk beweging en dans zijn in de spirituele, sociale en ecologische leefwerelden van de megastad Lagos en andere grote steden in West-Afrika.

Workshop

Yoga ochtendsessie

Balanzs op Het Podium

Zo 17 jul 2022, 10:30 — 11:30

Eén met je lichaam, stevig op de aarde en toch met je hoofd in de wolken? Begin je zondagochtend goed tijdens een van de ochtendsessies door Balanzs Yoga. Op zes zondagen in juli en augustus verzorgen zij yogalessen voor alle niveaus. Rol jij ook je matje uit, bovenop het dak van Het Nieuwe Instituut?

Het Podium, Performance

Pianoconcert: Reginald Somai

Open Podium

Zo 17 jul 2022, 14:00 — 16:30

Rotterdamse pianist Reginald Somai vertaalt emoties, gevoelens en spiritualiteit naar composities voor piano: strijk neer op een van de matten en neem het in je op.

Workshop, Het Podium, Kinderen en familie

Summer Camp(ing)

FamilieFest

Di 19 jul 2022, 10:00 — 13:00

Beleef Het Nieuwe Instituut deze zomer vanaf grote hoogte! Tijdens FamilieFest Summer Camp(ing) worden er op, onder en rondom Het Podium verschillende workshops gegeven. Ga mee op speurtocht door het gebouw, maak je eigen ijsjes of bak je eigen pizza, dans je wild tijdens de Alien Disco Spektakel en nog veel meer. En als ultieme hoogtepunt kun je overnachten in het museum.

Workshop, Het Podium, Kinderen en familie

Summer Camp(ing)

FamilieFest

Wo 20 jul 2022, 10:00 — 13:00

Beleef Het Nieuwe Instituut deze zomer vanaf grote hoogte! Tijdens FamilieFest Summer Camp(ing) worden er op, onder en rondom Het Podium verschillende workshops gegeven. Ga mee op speurtocht door het gebouw, maak je eigen ijsjes of bak je eigen pizza, dans je wild tijdens de Alien Disco Spektakel en nog veel meer. En als ultieme hoogtepunt kun je overnachten in het museum.

Workshop, Het Podium, Kinderen en familie

Summer Camp(ing)

FamilieFest

Do 21 jul 2022, 10:00 — 13:00

Beleef Het Nieuwe Instituut deze zomer vanaf grote hoogte! Tijdens FamilieFest Summer Camp(ing) worden er op, onder en rondom Het Podium verschillende workshops gegeven. Ga mee op speurtocht door het gebouw, maak je eigen ijsjes of bak je eigen pizza, dans je wild tijdens de Alien Disco Spektakel en nog veel meer. En als ultieme hoogtepunt kun je overnachten in het museum.

Workshop, Het Podium, Kinderen en familie

Summer Camp(ing)

FamilieFest

22 jul — 23 jul 2022

Beleef Het Nieuwe Instituut deze zomer vanaf grote hoogte! Tijdens FamilieFest Summer Camp(ing) worden er op, onder en rondom Het Podium verschillende workshops gegeven. Ga mee op speurtocht door het gebouw, maak je eigen ijsjes of bak je eigen pizza, dans je wild tijdens de Alien Disco Spektakel en nog veel meer. En als ultieme hoogtepunt kun je overnachten in het museum.

Workshop

Yoga ochtendsessie

Balanzs op Het Podium

Zo 24 jul 2022, 10:30 — 11:30

Eén met je lichaam, stevig op de aarde en toch met je hoofd in de wolken? Begin je zondagochtend goed tijdens een van de ochtendsessies door Balanzs Yoga. Op zes zondagen in juli en augustus verzorgen zij yogalessen voor alle niveaus. Rol jij ook je matje uit, bovenop het dak van Het Nieuwe Instituut?

Het Podium, Performance

Belle Hannah & ruisvogel

Open Podium

Zo 24 jul 2022, 14:30 — 16:30

De sierlijke lenigheid en kracht van aerial hoop artiest Belle Hannah ontmoeten de meeslepende drones en weelderige soundscapes van ambient muzikant ruisvogel.

Film

Operator x Roffa Mon Amour cinema concert

Film op Het Podium

Do 28 jul 2022, 21:00 — 23:30

Roffa Mon Amour, het Rotterdamse filmfestival met excentrieke films in de buitenlucht, slaat de handen ineen met Operator voor een filmvertoning met live elektronische muziek.

Workshop

Yoga ochtendsessie

Balanzs op Het Podium

Zo 31 jul 2022, 10:30 — 11:30

Eén met je lichaam, stevig op de aarde en toch met je hoofd in de wolken? Begin je zondagochtend goed tijdens een van de ochtendsessies door Balanzs Yoga. Op zes zondagen in juli en augustus verzorgen zij yogalessen voor alle niveaus. Rol jij ook je matje uit, bovenop het dak van Het Nieuwe Instituut?

Het Podium, Performance

Karisma

Open Podium

Zo 31 jul 2022, 14:00 — 16:45

Neem flamenco, voeg een vleugje jazz toe en trommel Latijns-Amerikaanse ritmes op en je komt in de buurt van Karisma. De vierkoppige band schudt Het Podium eens goed los.

Workshop

Yoga Sunset avondsessie

Balanzs op Het Podium

Do 04 aug 2022, 20:30 — 23:30

Genieten van yoga, een spectaculair uitzicht over Rotterdam én de ondergaande zon? Deze zomer kan het allemaal tegelijk op Het Podium. Volg bij Balanzs Yoga een onvergetelijke flowsessie.

Het Podium

The Swapshop

Kledingruil op Het Podium

Za 06 aug 2022, 12:00 — 17:00

Misschien ken je ze al van Motel Mozaïque, BlueCity of een bezoek aan een van hun eigen winkels. Deze zomer strijkt kledingruilwinkel The Swapshop neer Het Podium met een enorme kledingruil.

Workshop

Yoga ochtendsessie

Balanzs op Het Podium

Zo 07 aug 2022, 10:30 — 11:30

Eén met je lichaam, stevig op de aarde en toch met je hoofd in de wolken? Begin je zondagochtend goed tijdens een van de ochtendsessies door Balanzs Yoga. Op zes zondagen in juli en augustus verzorgen zij yogalessen voor alle niveaus. Rol jij ook je matje uit, bovenop het dak van Het Nieuwe Instituut?

Performance

Qixi weaving tales — Playing with strings

Open Podium

Zo 07 aug 2022, 14:00 — 16:00

Storytelling, performance, eten, menselijke connecties en weven komen samen wanneer multidisciplinaire kunstenaars June Yu en Alina Turdean je meenemen in de traditie van de Qixi viering.

Tentoonstelling

Pravda (Правда – “Waarheid")

Gallery 3 By Daria Khozhai

11 aug — 30 aug 2022

Kunstenaar en architect Daria Khozhai uit Oekraïne nodigt bezoekers uit in haar huis, in de herinneringen en de waanzin waarin ze leeft. In Gallery 3 bouwde ze een 1:1 model van haar kinderkamer in het familieappartement in Kiev na. 

Workshop, Performance

The Pink Print Ball

Podium Special

Za 13 aug 2022, 15:00 — 23:00

Mother Naïmah heet je welkom op het Pink Print Mini Ball!

Workshop

Yoga ochtendsessie

Balanzs op Het Podium

Zo 14 aug 2022, 10:30 — 11:30

Eén met je lichaam, stevig op de aarde en toch met je hoofd in de wolken? Begin je zondagochtend goed tijdens een van de ochtendsessies door Balanzs Yoga. Op zes zondagen in juli en augustus verzorgen zij yogalessen voor alle niveaus. Rol jij ook je matje uit, bovenop het dak van Het Nieuwe Instituut?

Performance

Singer-songwriter: Teddy Macrander

Open Podium

Zo 14 aug 2022, 13:00

Zweef weg op de heldere stem en indie-folksongs van Teddy Macrander. De Haagse legt haar ziel bloot in haar zelfgeschreven nummers, onder eigen begeleiding met akoestische gitaar.

Workshop, Rondleiding

DocentenDoeDag

Di 16 aug 2022, 10:00 — 14:00

Verken Het Nieuwe Instituut van top tot teen en ga geïnspireerd het nieuwe schooljaar in. Tijdens de DocentenDoeDag ga je op avontuur met de omleiders door de tentoonstellingen in Het Nieuwe Instituut, word je getransporteerd naar de jaren ‘30 in museumwoning Huis Sonneveld en kun je op het roze dak uitwaaien.

Lezing, Gesprek

MVRDVHNI The Living Archive: Oral Histories

The Living Archive

Vr 02 sep 2022, 19:30 — 21:00

Tijdens deze editie van The Living Archive presenteert Nathalie de Vries, mede-oprichter van MVRDV, een live unboxing van het archief van het architectenbureau en bespreekt Associate Professor Janina Gosseye de manieren waarop orale geschiedenissen anders vergeten verhalen toevoeging kunnen brengen aan een archief. De curatoren van de tentoonstelling MVRDVHNI, momenteel te zien in Het Nieuwe Instituut, schuiven aan voor het gesprek dat dieper in gaat op de rol die orale geschiedenissen kunnen spelen bij de constructie van archieven. 

Tentoonstelling

The Energy Show

Zon, zonne-energie en menskracht

03 sep 2022 — 06 mrt 2023

Hoeveel energie heb jij vandaag en hoeveel heb je nodig? Met die vraag begint de toegankelijke overzichtstentoonstelling The Energy Show - Zon, zonne-energie en menskracht die vanaf 3 september 2022 tot 6 maart 2023 in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam te zien is. De expositie, samengesteld door curator en ontwerper Matylda Krzykowski, draait volledig om de zon en de mogelijkheden om ermee te ontwerpen. Het staat stil bij het persoonlijke energieniveau van de bezoeker, toont tientallen innovatieve voorbeelden van zonne-technologie en leidt uiteindelijk naar één overkoepelende kwestie: hoe zou de wereld eruit zien als hij zou draaien op zonne-energie?

Tentoonstelling

The Solar Biennale

09 sep — 30 okt 2022

The Solar Biennale is een initiatief van solar designers Marjan van Aubel en Pauline van Dongen en reflecteert kritisch op het gebruik van zonne-energie en het heersende technologische en economische perspectief. Gedurende zes weken richt de biënnale haar pijlen op de menselijke kant: een door zonne-energie aangedreven wereld gaat verder dan wetenschappelijk onderzoek en uniforme zonnepanelen. Culturele praktijken en plaatsgebonden energiebehoeften bepalen mede hoe een post-fossiele toekomst zich ontwikkelt. 

Symposium

Disclosing Futures Rethinking Heritage

Conferentie

Wo 02 nov 2022, 10:00 — 18:30

Erfgoed innoveert. Dat zit deels in technologische vooruitgang, maar vooral in het bevragen van de huidige praktijk. Een collectie is geen neutrale weergave van het verleden, maar krijgt betekenis door de interactie met en interpretatie van een nieuwe generatie gebruikers. Dat maakt dat erfgoed per definitie toekomstgericht moet zijn. Op de conferentie Disclosing Futures - Rethinking Heritage, op 2, 3, en 4 november in Het Nieuwe Instituut, gaan we in gesprek over de heroriëntatie op de erfgoedtaak en innovatie als voorwaarde voor duurzaam collectiebeheer.

Symposium

Disclosing Futures Rethinking Heritage

Conferentie

Do 03 nov 2022, 10:00 — 21:00

Erfgoed innoveert. Dat zit deels in technologische vooruitgang, maar vooral in het bevragen van de huidige praktijk. Een collectie is geen neutrale weergave van het verleden, maar krijgt betekenis door de interactie met en interpretatie van een nieuwe generatie gebruikers. Dat maakt dat erfgoed per definitie toekomstgericht moet zijn. Op de conferentie Disclosing Futures - Rethinking Heritage, op 2, 3, en 4 november in Het Nieuwe Instituut, gaan we in gesprek over de heroriëntatie op de erfgoedtaak en innovatie als voorwaarde voor duurzaam collectiebeheer.

Symposium

Disclosing Futures Rethinking Heritage

Conferentie

Vr 04 nov 2022, 10:00 — 14:00

Erfgoed innoveert. Dat zit deels in technologische vooruitgang, maar vooral in het bevragen van de huidige praktijk. Een collectie is geen neutrale weergave van het verleden, maar krijgt betekenis door de interactie met en interpretatie van een nieuwe generatie gebruikers. Dat maakt dat erfgoed per definitie toekomstgericht moet zijn. Op de conferentie Disclosing Futures - Rethinking Heritage, op 2, 3, en 4 november in Het Nieuwe Instituut, gaan we in gesprek over de heroriëntatie op de erfgoedtaak en innovatie als voorwaarde voor duurzaam collectiebeheer.