Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Onderzoek, Tentoonstelling

Dissident Gardens

Onderzoek, Tentoonstelling

04 mrt — 23 sep 2018

Met Dissident Gardens richt Het Nieuwe Instituut de blik op de meest actuele uitingsvormen van de klassieke strijd tussen natuur en cultuur. Het programma omvat een installatie met vier delen, een gerelateerde tentoonstelling (The Human Insect) en een serie lezingen en debatten.

Tentoonstelling

Steve Bannon: A Propaganda Retrospective

Een tentoonstellingsproject van Jonas Staal

Tentoonstelling

20 apr — 23 sep 2018

Kunstenaar Jonas Staal presenteert het eerste retrospectief van de films en het culturele en politieke werk van Stephen K. Bannon

Onderzoek, Tentoonstelling

WORK, BODY, LEISURE

Dutch Pavilion, Biennale Architettura 2018

Onderzoek, Tentoonstelling

26 mei — 25 nov 2018

Het Nieuwe Instituut, verantwoordelijk voor de invulling van het Nederlandse Paviljoen tijdens de 16e Internationale Architectuurtentoonstelling van de Biennale Architettura 2018, presenteert WORK, BODY, LEISURE, het thema van de officiële Nederlandse bijdrage aan het evenement. Met WORK, BODY, LEISURE worden niet alleen veranderende ideeën over het menselijk lichaam verkend, maar zowel ruimtelijke configuraties als leefomstandigheden, die het resultaat zijn van actuele veranderingen op het terrein van arbeidsethos en arbeidscondities. Tegen de achtergrond van opkomende automatiseringstechnologieën, wil het project nieuwe vormen van creativiteit en betrokkenheid aanmoedigen.

Gesprek, Performance, Talkshow

Midsummer Thursday Night Live!

Speciaal Evenement

Do 21 jun 2018, 17:00 — 23:45

Op donderdag 21 juni brengt Het Nieuwe Instituut een ode aan de langste dag met een warme Midzomernacht geïnspireerd op de tentoonstelling Dissident Gardens. Het wordt een zinderende zomeravond met eten, muziek, tentoonstellingen, live radio, performances en garden walks, rituelen en een verlangen naar buiten.

Binnenkort

Tentoonstelling

Prix de Rome Architectuur 2018

Tentoonstelling

14 okt 2018 — 10 mrt 2019

Het Nieuwe Instituut presenteert vanaf 14 oktober het werk van de genomineerden voor de Prix de Rome Architectuur 2018.

Agentschap, Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

Neuhaus

Agentschap, Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

12 apr — 25 aug 2019

Het Nieuwe Instituut wil in het voorjaar van 2019 onder de vlag van Neuhaus een exploratieve bijdrage leveren aan de festiviteiten die zijn gepland rond het jubileum van het Bauhaus.

Workshop

Anja Groten & Heerko van der Kooij – Control the Controller

Thursday Night Workshop

Do 28 jun 2018, 19:30 — 21:30

Haal je controller uit elkaar en stel het opnieuw samen! In deze hands-on workshop met Anja Groten en Heerko van der Kooij (Hackers & Designers) binden deelnemers de strijd aan met de computer.

Lezing

Voorbij het vakantiepark

Lezing

Do 28 jun 2018, 19:30 — 21:00

Architectuurhistoricus Mieke Dings geeft naar aanleiding van Pleasure Parks een lezing over de doorlopende transformatie van vakantieparken, als gevolg van veranderende wensen en behoeften van vakantiegangers.

Gesprek, Lezing

On Type

BNO IMG LAB

Do 28 jun 2018, 20:00 — 22:00

BNO IMG LAB presenteert beeldmakers met gevoel voor typografie. Als woorden zinnen maken, dan maakt typografie het beeld. Welke rol spelen fonts in een ontwerp?

Lezing, Talkshow

What about FREESPACE?

Biennale Architettura 2018

Do 05 jul 2018, 19:30 — 21:00

Een gesprek omtrent FREESPACE, het thema van de Biennale Architettura 2018, georganiseerd door Het Nieuwe Instituut en het Stimuleringsfonds Creative Industrie. Met presentaties van de curatoren van de nationale bijdragen, en de teams die geselecteerd zijn door de Open Call Architecture Biennale Venice #2 en #3, georganiseerd door het Stimuleringsfonds Creative Industrie. Moderatie door Lara Schrijver, professor in de architectuur aan de universiteit van Antwerpen.

Excursie, Gesprek, Lezing

Studio Visit: Lilith Ronner van Hooijdonk

Studio Visits

Vr 06 jul 2018, 17:00 — 19:00

Studio Visits is een serie avonden die in het teken staat van de hedendaagse architectuurpraktijk, haar uitdagingen en mogelijkheden. Lilith Ronner van Hooijdonk stelt deze avond haar deuren open voor professionals, studenten en andere geïnteresseerden om een kijkje te nemen op hun werkvloer en met elkaar in gesprek te gaan.

Workshop

Arna Mačkić - Engaging with Inclusive Architecture

Thursday Night Workshop

Do 12 jul 2018, 19:30 — 21:30

Architect Arna Mačkić houdt zich bezig met vraagstukken rondom de collectieve identiteit in landen en steden en hoe architectuur een bemiddelende rol kan spelen. In deze workshop neemt Mačkić deelnemers mee in haar gedachtegoed en komen ze tot een meer inclusieve benadering van het ontwerpen van ruimte.

Gesprek, Lezing

De levensfixatie: Van aroma's tot Ayahuasca

Garden Broadcast 4

Do 12 jul 2018, 19:30 — 21:00

De vierde aflevering van Garden Broadcast kijkt naar de relaties tussen botaniek, ontdekkingen, en de tweezijdigheid van conservatie en onsterfelijkheid.

Kinderen en familie

Zomer-expeditie

Zomervakantie in Het Nieuwe Instituut

14 jul — 26 aug 2018

Op expeditie in de zomer? In de vakantie kun je met het hele gezin naar Het Nieuwe Instituut voor een speciale familie-expeditie.

Workshop

Terraforming Earth Lab 3: Terrafiction

Vr 28 sep 2018, 11:00

Lab 3: Terrafiction richt zich op een narratieve verkenning van een 21ste eeuwse samenleving.

Rondleiding

Vrienden Dwars door het Archief: Historische interieurs

Rondleiding voor Vrienden

Do 04 okt 2018, 17:00 — 18:00

Conservator Hetty Berens neemt Vrienden mee naar de depots van het Rijksarchief, en vertelt aan de hand van bijzonderen archiefstukken over interieurs en interieurarchitectuur.

Symposium

The Irritant Principle of Renewal: 100 jaar Aldo & Hannie van Eyck

Conferentie 2018

28 nov — 30 nov 2018

De vijfde jaarlijkse conferentie van het Jaap Bakema Study Centre is gewijd aan Aldo en Hannie van Eyck. Als eerbetoon aan hun verdiensten en als viering van hun werk, brengt de conferentie academici en professionals uit het architectuurveld samen om de rijke nalatenschap van hun ideeën en aspiraties voor een humanistische architectuur te verkennen.