Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Onderzoek, Tentoonstelling

Speculatief Design Archief

Onderzoek, Tentoonstelling

19 okt 2018 — 10 mrt 2019

Met een tijdelijk archief speculeert Het Nieuwe Instituut op het belang van een archief van het Nederlandse design en digitale cultuur. Een geheugen van het Nederlandse ontwerp. Wie zal wat voor de toekomst gaan bewaren? Waarom en hoe? Samen met de bezoekers achterhaalt het archief de waarde van topstukken en verborgen schatten. Aan de hand van aanstekelijke voorbeelden verkent het Speculatief Design Archief de vorm en betekenis die zo’n collectie in de toekomst kan krijgen. 

Tentoonstelling

Prix de Rome Architectuur 2018

Tentoonstelling

19 okt 2018 — 10 mrt 2019

Het Nieuwe Instituut presenteert vanaf 19 oktober het werk van de genomineerden voor de Prix de Rome Architectuur 2018.

Onderzoek, Tentoonstelling

WORK, BODY, LEISURE

Onderzoek, Tentoonstelling

21 dec 2018 — 10 mrt 2019

Het Nieuwe Instituut, verantwoordelijk voor de invulling van het Nederlandse Paviljoen tijdens de 16e Internationale Architectuurtentoonstelling van La Biennale di Venezia in 2018, presenteerde WORK, BODY, LEISURE, de officiële Nederlandse bijdrage aan de biënnale. Vanaf 21 december 2018 is WORK, BODY, LEISURE te zien bij Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Met WORK, BODY, LEISURE worden niet alleen veranderende ideeën over het menselijk lichaam verkend, maar zowel ruimtelijke configuraties als leefomstandigheden, die het resultaat zijn van actuele veranderingen op het terrein van arbeidsethos en arbeidscondities.

Tentoonstelling

Lattenstoel Marcel Breuer (1924) in Huis Sonneveld

Opmaat naar 100 jaar Bauhaus

06 sep 2018 — 28 feb 2019

Van september tot maart 2019 is de lattenstoel met blauwe bekleding van Marcel Breuer uit 1924 te zien in Huis Sonneveld, de museumwoning van Het Nieuwe Instituut. De stoel is een bruikleen uit de Bauhaus collectie van de Klassik Stiftung Weimar. Voor Het Nieuwe Instituut vormt het de opmaat tot de  Bauhaus gerelateerde activiteiten vanaf het voorjaar van 2019. 

Workshop

Pruts! Ontwerpen zonder plan

18 okt 2018 — 10 mrt 2019

Een ontwerp is nooit zomaar af. In een ontwerparchief zie je hoe de ontwerper eerst altijd druk is met zoeken, spelen en uitproberen. Prutsen, zou je het kunnen noemen. Op deze maakplek ga je hier zelf ook mee aan de slag. 

Gesprek, Tentoonstelling

Habitat: Expanding Architecture

Onderzoeksinstallatie

19 okt 2018 — 10 mrt 2019

De onderzoeksinstallatie Habitat: Expanding Architecture belicht een belangrijk moment in de geschiedenis van de architectuur en stedenbouw: het tiende CIAM-congres van 1956 in Dubrovnik. Daar stond het begrip 'habitat' centraal: een bredere opvatting van architectuur via een nieuwe ecologische benadering, die architectuur niet als een autonome discipline zag, maar als onderdeel van een groter, dynamisch geheel.

Kinderen en familie

Archief voor de toekomst (6+)

19 okt 2018 — 10 mrt 2019

In de familie-expeditie in het Speculatief Design Archief ga je samen op reddingsmissie in een archief van vergeten ideeën. Welke ontwerpen moeten worden gered? Wat weg mag gaat zo de prullenbak in en met de beste ideeën gaan jullie aan de slag.

Tentoonstelling

Tim ter Wal

Pop-in Expo

18 dec 2018 — 04 feb 2019

Tim ter Wal (1984) begon op 3-jarige leeftijd met tekenen. Hij kon nog niet praten, maar wist zich met tekenen te uiten. De indrukken die hij onderweg naar school had opgedaan, prikkelden zijn fantasie en verwerkte hij met krijtjes op het schoolbord. Het tekenen zorgde voor rust in zijn hoofd. 

Binnenkort

Agentschap, Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

Neuhaus

Agentschap, Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

19 mei — 15 sep 2019

Met Neuhaus sluit Het Nieuwe Instituut zich aan bij de wereldwijde viering van het honderdjarig jubileum van Bauhaus, maar beperkt zich bewust niet tot het verheerlijken van wat deze legendarische school in het verleden heeft bereikt. Neuhaus, een instituut voor andere kennis, blaast de oorspronkelijke drijfveren en geestdrift van Bauhaus nieuw leven in en belichaamt ze opnieuw, geïnspireerd door de actualiteit.

Lezing

Archive Talk: Delany Boutkan en Mikaela Steby Stenfalk

Speculatief Design Archief

Do 24 jan 2019, 18:45 — 19:30

Designobjecten worden in het hedendaagse digitale landschap in toenemende mate verhandeld en gepresenteerd op basis van afbeeldingen die ervan circuleren op social media als Instagram. Een ontwerp ontleent zijn waarde steeds vaker aan hoe het op een plaatje staat. Die veranderende verhouding tussen het fysieke object en het (online) beeld is ook van invloed op de cultuurhistorische status van een ontwerp, en heeft consequenties voor collecties en archieven. Wat betekent het voor de archiefpraktijk van de toekomst als er steeds meer waarde wordt toegekend aan digitale afbeeldingen? 

Workshop

Jan Rothuizen - Groots tekenen

Thursday Night Workshop

Do 24 jan 2019, 19:30 — 21:30

Midden in Het Nieuwe Instituut is beeldend kunstenaar Jan Rothuizen aan de slag gegaan met een enorme muurschildering. Tijdens de workshop Groots tekenen ga je samen met Jan op expeditie dwars door Het Nieuwe Instituut. Ondertussen word je niet alleen uitgedaagd om te tekenen en schrijven wat je ziet, maar vooral ook wat je hoort, voelt en denkt. Al deze ervaringen mag je vervolgens vastleggen op een gigantisch vel. Het eindresultaat: een collectieve ‘zachte plattegrond’ van Het Nieuwe Instituut. Voor tekenfans, schrijfliefhebbers en prutsers! 

Film

IFFR: Rabbit Hole

Meme Café

Do 24 jan 2019, 19:30 — 23:45

Van donderdag 24 januari t/m zondag 3 februari is Het Nieuwe Café het 'Meme Café', het hart van het themaprogramma Rabbit Hole. Een plek waar het publiek zich kan onderdompelen in de memeverse. Te zien zijn speciale meme-gerelateerde werken en installaties van kunstenaars en filmmakers, er zijn mogelijkheden om een ​​bijdrage te leveren aan de tentoonstelling door je eigen memes toe te voegen. Het programma opent op 24 januari tijdens Thursday Night Live! met een speciale Meme Night in het Meme Café. 

 

Lezing

Life Hacks: Mind

Do 24 jan 2019, 19:30 — 21:30

Is verdriet een bug of een kenmerk van het internet van vandaag? Hoe blijven we optimistisch met het oog op een zeer onzekere toekomst? Het vierde en laatste evenement binnen de Life Hacks serie gaat in op stemming en houding als hackable states.

Excursie, Gesprek, Lezing

Studio Visit: Team Stedenbouw, Stadsontwikkeling Rotterdam

Studio Visits

Vr 25 jan 2019, 16:30 — 18:30

Na een introductie van Mattijs van Ruijven (hoofd Stedenbouw) zal Maurice Boumans (stedenbouwkundige) de werkwijze van het team illustreren aan de hand van de ontwikkeling van Katendrecht. Esther Heemskerk zal ingaan op het architectuurbeleid van Rotterdam. Tenslotte gaat het gezelschap bij de maquette van de binnenstad met elkaar in gesprek. 

Lezing

For the Record: Performing Gender

Debat

Do 31 jan 2019, 19:30 — 21:00

For the Record: Performing Gender onderzoekt gender-rollen en feministische posities in populaire muziekvideo's. Iconische video's van Madonna en Prince en recente releases van Janelle Monáe, M.I.A. en Sevdaliza vormen de basis voor een debat over de performance van gender, waarbij wordt ingezoomd op de rol van cinematografie en het optredende lichaam van de artiest. De avond wordt gemodereerd door radio-dj en host Shay Kreuger. Met sprekers als Eliza Steinbock (Assistent Professor Cultural Analysis aan de Universiteit van Leiden) en Emmanuel Adjei (film director en visual artist). 

 

Lezing

Papier

BNO IMG LAB

Do 31 jan 2019, 20:00 — 22:00

Knippen. Plakken. Vouwen. In tijden van allesoverheersende digitalisering start BNO IMG LAB het nieuwe jaar dit keer juist zonder WiFi, zonder apps en zonder pixels. Deze avond staat in het teken van 'analoog aan de keukentafel', waarin het handgemaakte wordt gevierd. Gramsgewichten, mat mc of gesatineerd mc en de schoonheid van handgeschept en bakpapier. Een paperless office is zó 2018!

 

Gesprek

Habitat: de Tanthof

Archiefgesprek

Zo 03 feb 2019, 14:00 — 16:00

In februari organiseert het Jaap Bakema Study Centre archiefgesprekken met en over de auteurs van het archiefmateriaal dat te zien is in Habitat: Expanding Architecture. Zondag 3 februari zijn leden van de zogenaamde Tanthofwerkgroep te gast, die in de jaren ‘70 verantwoordelijk was voor het herziene ontwerp van de Delftse uitbreidingswijk Tanthof. Frans Hooykaas, Peter Lüthi, Joost Váhl, Hiwe Groenewolt en Anneloes Groenewolt-van den Berg zullen hun herinneringen aan dit proces delen aan de hand van het materiaal in de tentoonstelling.

Lezing

Art Rotterdam: Het Bauhaus in Huis Sonneveld

Lezing

Do 07 feb 2019, 10:00 — 10:30

Tijdens Art Rotterdam Week 2019 geeft Hetty Berens, conservator van Huis Sonneveld, in het kader van het jubileumjaar Bauhaus 1919-2019 een lezing over de relaties tussen het Bauhaus en het Huis Sonneveld. Bij de inrichting van het huis in 1933 speelde het Bauhaus een bijzondere rol.

Gesprek

International Clinic: Internationale beurzen

Do 07 feb 2019, 16:30 — 18:00

Laat je tijdens deze middag inspireren door interessante sprekers, wissel ervaringen uit met andere makers of ga in gesprek met onze adviseurs over de beschikbare financierings- en presentatiemogelijkheden in het buitenland.

Lezing

Archive Talk: Archive Species

Speculatief Design Archief

Do 07 feb 2019, 18:45 — 19:30

Joke Robaard en Camiel van Winkel worden geïnterviewd naar aanleiding van hun publicatie Archive Species Bodies, Habits, Practices
 

Workshop

Diana Ritfeld – Mess with your Headwrapping

Thursday Night Workshop

Do 07 feb 2019, 19:30 — 21:30

Als tiener raakte Diana Ritfeld geboeid door de traditionele Surinaamse hoofddoeken die haar oma droeg. Deze angisa’s zijn Surinaams cultureel erfgoed, elke vorm draagt een andere boodschap uit. De creatieve hoofddoeken die Ritfeld draagt en verspreidt ontstaan zonder vooropgezet plan en zijn artistieke, vrije ontwerpen. Creëer met de hulp van Diana vanuit dezelfde spontaniteit een eigen hoofddoek.

Film

Gas Leaks

Filmavond

Do 07 feb 2019, 19:30 — 21:00

Producent, ontwerper en Workspacer, Manuel Toledo cureert speciaal voor Thursday Night Live! een filmavond. Vanuit zijn fascinatie voor architectuur, cultuur en creatieve industrieën, heeft Toledo onder meer twee internationale architectuurfilmfestivals in Santiago, Chili, en Londen, UK opgericht. Op 7 februari gaat in Het Nieuwe Instituut de film ‘Gas Leaks’ (2015) voor het eerst in Nederland in première.

 

Lezing

Art Rotterdam: Het Bauhaus in Huis Sonneveld

Lezing

Vr 08 feb 2019, 10:00 — 10:30

Tijdens Art Rotterdam Week 2019 geeft Hetty Berens, conservator van Huis Sonneveld, in het kader van het jubileumjaar Bauhaus 1919-2019 een lezing over de relaties tussen het Bauhaus en het Huis Sonneveld. Bij de inrichting van het huis in 1933 speelde het Bauhaus een bijzondere rol.

Gesprek, Performance

Dead Darlings

Veiling

Zo 10 feb 2019, 15:00 — 18:00

Het collectief Dead Darlings organiseert in het kader van het Speculatief Design Archief een anonieme veiling van een aantal objecten die door archiefvormers zelf zijn aangedragen. Elke slag van de veilinghamer bevestigt hoe uiteenlopend de ‘waarde’ van archiefstukken kan worden ingevuld.

Lezing

Archive Talk: V2_

Speculatief Design Archief

Do 14 feb 2019, 18:45 — 19:30

Arie Altena neemt ons mee in het archief van V2_. Het programma-archief van V2_ staat in zijn geheel online. Het omvat documentatie van meer dan vijfendertig jaar aan evenementen, performances en kunstwerken en de makers, kunstenaars, onderzoekers en organisaties die daaraan hebben bijgedragen. Daarnaast kun je er essays, interviews en publicaties in raadplegen die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van het in 1981 opgerichte ‘Lab voor de instabiele media.’ Het archief van V2_ vormt zo een soort schatkamer voor wie op zoek is naar informatie over de ontwikkeling van de nieuwe media. 

Workshop

Suzan Doornbos – Shape your Circle

Thursday Night Workshop

Do 21 feb 2019, 19:30 — 21:30

Ontwerper Suzan Doornbos ontdekte vijf jaar geleden de kunst van het houtdraaien na het lezen van het boek ‘Om de vorm’ over het leven en werk van Maria van Kesteren. Met Van Kesteren als haar mentor probeert zij dit ambacht verder te ontwikkelen. Gefascineerd door de pure vorm van de cirkel, inherent aan de techniek van het houtdraaien, daagt ze zichzelf uit om nieuwe variaties te maken. In eigentijdse ontwerpen die soms los staan van enige functie experimenteert ze met vorm en materialen. Met houten cirkels als uitgangspunt creëer je in deze workshop zelf een object. Stapel, boor, verbind en verplaats tot je tevreden bent.

 

Gesprek

Habitat: Pjotr Gonggrijp en Frits Palmboom

Archiefgesprek

Zo 24 feb 2019, 14:00 — 16:00

In februari organiseert het Jaap Bakema Study Centre archiefgesprekken met en over de auteurs van het archiefmateriaal dat te zien is in Habitat: Expanding Architecture. Zondag 24 februari zijn Pjotr Gonggrijp en Frits Palmboom te gast, die zullen vertellen over hun werk aan de hand van het materiaal in de tentoonstelling.

Kinderen en familie, Workshop

FamilieFest: Codetaal

4 t/m 12 jaar

Wo 27 feb 2019, 11:00 — 17:00

In de voorjaarsvakantie viert Het Nieuwe Instituut op woensdag 27 februari een FamilieFest! Dit keer draait het festival om het maken van (geheime) boodschappen.

Gesprek, Lezing

Design Duo's

BNO IMG LAB

Do 28 feb 2019, 20:00 — 22:00

Lernert & Sander. Peppi & Kokkie. Rembo & Rembo. Duo's zijn er in alle soorten en maten. Bundel je krachten en je telt voor twee. Wat zijn de voor- en nadelen van een duo-schap in design?  Is ontwerpen beter met zijn tweeën dan alleen? Hoe zijn de rollen verdeeld? Maakt 1 + 1 daadwerkelijk 3? Wie heeft het laatste woord: Kanis of Gunnink?

 

Tentoonstelling

I See That I See What You Don’t See

XXII Triennale di Milano

01 mrt — 01 sep 2019

Het Nieuwe Instituut presenteert I See That I See What You Don’t See, de officiële Nederlandse bijdrage aan de XXII Triennale di Milano van 1 maart tot en met 1 september 2019.

 

 

Kinderen en familie, Performance, Tentoonstelling, Workshop

Museumnacht010 2019

Nachtverhalen

02 mrt — 03 mrt 2019

Verover een bijzondere architectuurprint, verbouw Het Nieuwe Café, denk mee over het ideale designarchief en laat je verleiden door performances en muziek in de succesvolle bijdrage aan de architectuurbiënnale in Venetië. Bouwen, bieden, speculeren, uitwisselen, dansen en genieten! Spokenword-kunstenaars brengen Huis Sonneveld tot leven met nachtverhalen over het Rotterdam van nu.

Gesprek

International Clinic: Europa

07 mrt — 06 dec 2019

De International Clinic op 7 maart 2019 staat geheel in het teken van Europa. Ben je opzoek naar een samenwerkingspartner binnen de EU? Wil je meer weten welke financiële mogelijkheden er zijn om jouw samenwerkingsproject met een Europese partner te financieren? Of ben je opzoek naar een geschikte artist-in-residency? Onze adviseurs helpen je graag op weg.

Workshop

Architecture and Democracy

Internationaal PhD-colloquium

Do 25 apr 2019, 09:00 — 18:00

Het Jaap Bakema Study Centre organiseert een internationaal PhD-colloquium, in samenwerking de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Het onderwerp van het colloquium is 'Architecture and Democracy', wat ook de focus is van het nieuwe PhD-programma van het Jaap Bakema Study Centre.

 

Rondleiding

Geluidswandeling

De Nieuwe Tuin

19 mei — 15 sep 2019

Kunstenaar Annika Kappner neemt bezoekers in een geleide meditatie mee op een verkenning van de (biologische) diversiteit en complexiteit van De Nieuwe Tuin.

Tentoonstelling

Open Archief

31 okt 2019 — 05 jan 2020

Hergebruik van digitale collecties in musea en archieven levert nieuwe verhalen in mogelijk verrassende, vernieuwende vormen op. Het Nieuwe Instituut en Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid nodigen makers uit om nieuw werk te maken met gebruik van archiefstukken uit hun digitale collecties. 

Tentoonstelling

The Hoodie

30 nov 2019 — 15 mrt 2020

The Hoodie, samengesteld door schrijver en curator Lou Stoppard, gaat in op de rol die het gelijknamige kledingstuk speelt in cultuur, mode en politiek. Er wordt in de tentoonstelling stilgestaan bij de historische achtergrond en actuele betekenis van de minstens zo omstreden als modieuze ‘trui-met-capuchon,’ die beschouwd kan worden als het laatste politieke westerse kledingstuk.