Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Onderzoek

De Nieuwe Tuin

Onderzoek

10 mei 2015 — 31 dec 2019

De Nieuwe Tuin is een publieke plek met een ecologisch systeem van kruiden, struiken, vogels en dieren. Kunstenaar/ontwerper Frank Bruggeman en ecologisch hovenier Hans Engelbrecht legden de tuin aan in het voorjaar van 2015 op het buitenterrein van Het Nieuwe Instituut. Hun ontwerp is een pleidooi voor een stedelijk groenbeheer op ecologische basis met ruimte voor verwildering.

Agentschap, Onderzoek, Tentoonstelling

I See That I See What You Don't See

Agentschap, Onderzoek, Tentoonstelling

01 mrt — 29 dec 2019

Op weinig plaatsen in de wereld is het zo licht als in Nederland. Dag en nacht. Energie, technologie en datastromen zijn de essentiële brandstoffen geworden voor een 24-uurs productielandschap. Dit rationele landschap lijkt zich weinig aan te trekken van het natuurlijke ritme van dag en nacht, activiteit en rust. De Nederlandse bijdrage aan de XXII Triennale di Milano, benut de complexe verhouding tussen licht en donker en tussen zien en niet zien als startpunt voor een nader begrip van de tegenstrijdige effecten van die verhouding op mens, aarde en andere organismen. Vanaf 5 oktober 2019 te zien in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

 

Onderzoek, Tentoonstelling

Malware: Symptoms of Viral Infection

Tentoonstelling

Onderzoek, Tentoonstelling

05 jul — 10 nov 2019

Het Nieuwe Instituut presenteert van 5 juli tot en met 10 november 2019 Malware: Symptoms of Viral Infection, een tentoonstelling over de geschiedenis en evolutie van het computervirus. Aan de hand van de meest beruchte exemplaren verkent de tentoonstelling de culturele impact van malware en stelt urgente vragen over veiligheid, oorlogsvoering en geopolitiek.

Rondleiding

Aquarian Gardens geluidswandeling

De Nieuwe Tuin

19 mei — 31 dec 2019

Kunstenaar Annika Kappner neemt bezoekers in een geleide meditatie mee op een verkenning van de (biologische) diversiteit en complexiteit van De Nieuwe Tuin.

Tentoonstelling

Bauhaus Lessons

Tentoonstelling

23 jul — 10 nov 2019

Bauhaus Lessons toont werk van docenten en leerlingen aan het Bauhaus en onderwijsinstellingen die daar op geïnspireerd zijn. Bauhaus Lessons bestaat uit materiaal uit de collectie van Het Nieuwe Instituut, van Bauhausstudenten - of Bauhäusler -  zoals Lotte Stam-Beese, en van docenten als Mart Stam en Johan Niegeman.

Gesprek, Lezing

Nieuwe toekomst voor oude gebouwen

Guest Programme

Do 26 sep 2019, 19:30 — 21:30

Hoe kunnen we in de toekomst nog beter transformeren? Wat kunnen we leren van de afgelopen jaren waarin studio's en appartementen in oude kantoren werden gerealiseerd? Het Woningbouwatelier ziet kansen door minder het product en meer de toekomstige bewoners centraal te stellen. Tijdens het Guest Programma 'Nieuwe toekomst voor oude gebouwen' gaat het Woningbouwatelier op onderzoek uit. 

Lezing

Queer Houses and Places

Dwars door het Archief

Do 26 sep 2019, 19:30 — 21:00

Een avond over plaatsen die voor queers zijn ontworpen, over queer ontwerpers en over plekken die de queer gemeenschap zich heeft toegeëigend. Met archivaris Alfred Marks bekijken we de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw vanuit een ‘queer perspective’. Dirk van den Heuvel bespreekt de uitkomsten van zijn doorlopende onderzoek naar queer in architectuur, en Aad Koster neemt je mee in de Rotterdamse queer-geschiedenis.

Film

Filmavond The Corroborators

Guest Programme

Do 26 sep 2019, 19:30 — 21:00

Producent, ontwerper en Workspacer, Manuel Toledo cureert speciaal voor Thursday Night Live! een filmavond. Vanuit zijn fascinatie voor architectuur, cultuur en creatieve industrieën, heeft Toledo onder meer twee internationale architectuurfilmfestivals in Santiago, Chili, en Londen, UK opgericht. Op 26 september gaat in Het Nieuwe Instituut de film ‘The Corroborators’ (2017) voor het eerst in Nederland in première. 

Gesprek

Boek in Beeld

BNO IMG LAB

Do 26 sep 2019, 20:00 — 22:00

De eerste BNO IMG LAB van dit seizoen duiken we met onze neus in de comics. Graphic novels, strips of comics. Hoe ziet het proces er uit van verhaal naar beeld, is er een script/scenario, wat voor soort research is er, wat voor bronnen of referentie materiaal, hoe maak je er een goed lopend verhaal van, wat breng je in beeld, wat zijn de stappen die je doorloopt als stripmaker, als schrijver.Waar begin je als je vindt dat Kluun of Koch wel wat beeld kunnen gebruiken? Verhalen in beeld gebracht door illustratoren, tekenaars en vormgevers.

 

 

Talkshow

For the Record: Designing Realities

Nederlands Film Festival

Za 28 sep 2019, 20:00 — 21:30

For the Record: Designing Realities onderzoekt de politiek van production design in populaire videoclips tijdens het Nederlands Film Festival. Aan de hand van recente video’s van onder andere Janelle Monáe wordt gediscussieerd over de rol die set- en modeontwerp speelt bij de vorming van een (politiek) wereldbeeld.

Binnenkort

Tentoonstelling

The Hoodie

Tentoonstelling

01 dec 2019 — 12 apr 2020

The Hoodie, samengesteld door schrijver en curator Lou Stoppard, gaat in op de rol die het gelijknamige kledingstuk speelt in cultuur, mode en politiek. Er wordt in de tentoonstelling stilgestaan bij de historische achtergrond en actuele betekenis van de minstens zo omstreden als modieuze ‘trui-met-capuchon,’ die beschouwd kan worden als het laatste politieke westerse kledingstuk.

Symposium

International Clinic: Brexit

Wo 02 okt 2019, 18:30 — 21:00

Het blijft afwachten hoe en wanneer de Britten uit de Europese Unie stappen. Wat zou er veranderen voor jouw internationale ontwerppraktijk wanneer het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat? Welke impact heeft dat op jouw samenwerking met partners uit het VK? En wat betekent het voor toekomstige residenties in Groot-Brittannië?

Gesprek

Welcome to Johannesburg

Multi-media presentation

Do 03 okt 2019, 19:30 — 21:30

Zahira Asmal vertelt een zeer persoonlijk verhaal over de hindernissen, triomfen en uitdagingen die ze tegenkwam tijdens het place making in een Afrikaanse stad in ontwikkeling. In deze dynamische multimediapresentatie weeft Zahira de draden van de ruimtelijke geschiedenis van Zuid-Afrika door elkaar: kolonialisme, apartheid, gedwongen verplaatsingen, gastarbeid, de nieuwe Afripolitische stad. Ze bekritiseert de ontwikkelingsideologie die moderniteit prioriteert boven de succesvolle integratie van het verleden in het heden en stelt voor een pan-Afrikaanse visie te ontwikkelen, één waarin overheid, burgers en de diaspora allemaal bijdragen aan de beleving van het alledaagse ontwerp.

 

Tentoonstelling

Spirits in the Material World

10 okt — 31 dec 2019

In de installatie Spirits in the Material World reflecteert kunstenaar Heman Chong op ruimtes in dat grijze gebied, duistere ruimtes, ruimtes die de onderwereld inglijden. Te zien in Het Nieuwe Instituut van 10 oktober tot en met 31 december 2019.

Lezing

Melnikov House: Saving an Avant-Garde Icon

Iconic Houses Lecture Tour Europe

Do 10 okt 2019, 20:00 — 22:00

De 5e editie van de Iconic Houses Lezingen serie in Europa vindt plaats van 7 -15 oktober 2019, wanneer Pavel Kuznetsov, directeur van het Staatsmuseum van Konstantin en Viktor Melnikov in Moskou een tournee maakt langs zes iconische huizen in zes Europese steden met een lezing over het Melnikov Huis in Moskou. Op 10 oktober vindt de 5e Iconic Houses Lezing plaats in Het Nieuwe Instituut. 

 

Symposium

What You Don't See

Symposium

Za 12 okt 2019, 14:00 — 18:00

Het symposium What You Don’t See brengt kunstenaars, ontwerpers, onderzoekers, wetenschappers, dichters en theoretici samen om te reflecteren op de invloed en potentie van duisternis. Het symposium is onderdeel van de presentatie I See That I See What You Don’t See, eerder te zien op de XXII Triennale di Milano en vanaf 12 oktober in Rotterdam. Na het symposium volgt de opening van deze tentoonstelling om 19.00 uur.

Opening

Opening Night

Za 12 okt 2019, 18:00 — 23:45

Op 12 oktober 2019 openen in Het Nieuwe Instituut de tentoonstelling I See That I See What You Don’t See en de installaties Animal Encounters en Spirits in the Material World.

Tentoonstelling

Animal Encounters

Van papegaaistok tot systeemtheorie

13 okt 2019 — 26 jan 2020

Studio Ossidiana toont op basis van een ruimtelijke installatie hoe architectuur vorm kan geven aan de ontmoeting tussen mens en andere dieren. Aan de hand van nieuw onderzoek, speciaal ontwikkelde modellen en kenmerkende archiefselecties uit de Rijkscollectie worden de verschillende relaties tussen de leefwerelden van mens en dier zichtbaar gemaakt en verbeeld, van papegaaistok tot ecosysteem.

Lezing

Futures.gcc

Vertical Atlas

Do 17 okt 2019, 20:00 — 22:00

Vertical Atlas is een onderzoeksproject in vijf afleveringen, dat zich richt op het maken van een nieuwe atlas waarmee de complexe techno-geografische werkelijkheid van vandaag in kaart wordt gebracht. In deze vierde editie: Futures.gcc staan de Arabische Golfstaten centraal. Zij positioneren zich als concurrerende digitale corporate service platforms. Ze branden zich allemaal met hun eigen futuristische architectuur, megacities, investeringskansen en visies op artificiële toekomsten.

 

Kinderen en familie, Workshop

FamilieFest: VirusVechters (4 t/m 12 jaar)

Wo 23 okt 2019, 11:00 — 17:00

Deze herfstvakantie presenteert Het Nieuwe Instituut opnieuw een propvol programma tijdens FamilieFest, dat helemaal draait om virussen. Onderzoek samen hoe computervirussen ontworpen zijn en besmet de wereld met jullie creatieve ideeën. 

Lezing

De kopie: de toepassing van recyclingprincipes in de ontwerp- en architectuurpraktijk

Lezing voor Vrienden

Do 24 okt 2019, 17:00 — 18:00

De kopie vervult een belangrijke rol in het ontwerpproces van de architect. Hoewel het origineel van de handmatige schets traditiegetrouw meer wordt gewaardeerd, kan de betekenis van de kopie niet worden onderschat. Conservator Ellen Smit vertelt aan de hand van karakteristieke voorbeelden uit de collectie van Het Nieuwe Instituut over de waarde van de kopie in de architectuur.

Tentoonstelling

Open Archief

Talentontwikkeling en presentatie

31 okt 2019 — 05 jan 2020

Hergebruik van digitale collecties in musea en archieven levert nieuwe verhalen in mogelijk verrassende, vernieuwende vormen op. Het Nieuwe Instituut en Beeld en Geluid nodigen makers uit om nieuw werk te maken met gebruik van hun open, digitale collecties. De werken worden in het najaar tentoongesteld in Het Nieuwe Instituut.

Symposium, Workshop

Werelddag van de Digitale Duurzaamheid

Do 07 nov 2019, 10:00 — 17:00

7 november is de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid. Archieven, musea en andere instellingen besteden op deze dag aandacht aan het duurzaam toegankelijk maken van digitale collecties. Stadsarchief Rotterdam en Het Nieuwe Instituut organiseren op deze dag het centrale evenement in Nederland, met als thema ‘The Big Picture’. Dat doen zij in het kader van het Netwerk Digitaal Erfgoed.

Tentoonstelling

Art on Display 1949-69

Calouste Gulbenkian Museum in Lissabon

08 nov 2019 — 02 mrt 2020

De tentoonstelling Art on Display 1949-69 in het Calouste Gulbenkian Museum in Lissabon is het resultaat van een samenwerking tussen Het Nieuwe Instituut/Jaap Bakema Study Centre en het Gulbenkian Museum. De expositie behandelt de relatie tussen kunst, architectuur en publiek aan de hand van door architecten ontworpen kunsttentoonstellingen. Art on Display 1949-69 loopt tot maart 2020 in Lissabon en krijgt daarna een vervolg in Het Nieuwe Instituut.

Symposium

Architectuur en Democratie 1965-1989: Stadsvernieuwing, populisme en de verzorgingsstaat

Conferentie 2019

20 nov — 21 nov 2019

De jaarlijkse conferentie van het Jaap Bakema Study Centre gaat over de rol van architectuur en stedenbouw bij het representeren, bevorderen en belichamen van democratische idealen in de periode 1965-1989. Hoe droeg architectuur bij aan een nieuw, zij het wankel, evenwicht tussen overheidsplanning en burgeremancipatie?

Lezing

Open Architectuur als Radicale Democratie: De vriendelijke stadsvernieuwing van Kreuzberg, Berlijn

Keynote lezing

Do 21 nov 2019, 19:00 — 20:30

Esra Akcan verzorgt de afsluitende lezing tijdens de Jaap Bakema Study Centre conferentie 2019 Architecture and Democracy 1965-1989: Urban Renewal, Populism and the Welfare State. Akcan onderzoekt het idee en de vormen van een ‘open architectuur’ via een grondige analyse van de stadsvernieuwing in de immigrantenwijk Kreuzberg in de jaren tachtig.