Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Onderzoek

De Nieuwe Tuin

Onderzoek

10 mei 2015 — 31 dec 2017

De Nieuwe Tuin is een publieke plek met een ecologisch systeem van kruiden, struiken, vogels en dieren. Kunstenaar/ontwerper Frank Bruggeman en ecologisch hovenier Hans Engelbrecht legden de tuin aan in het voorjaar van 2015 op het buitenterrein van Het Nieuwe Instituut. Hun ontwerp is een pleidooi voor een stedelijk groenbeheer op ecologische basis met ruimte voor verwildering.

Tentoonstelling

51 Sprints

Interactieve webdocumentaire

Tentoonstelling

12 jun 2016 — 01 aug 2017

Dit webmagazine bevat achtergrondinformatie bij de interactieve webdocumentaire 51 Sprints, waarin de Olympische atleet een centrale plaats heeft.

Tentoonstelling

The New Haberdashery

Werkplaats en workshops

Tentoonstelling

23 jun 2016 — 25 jun 2017

The New Haberdashery is een stoffenwinkel annex werkplaats in de foyer van Het Nieuwe Instituut. Onder begeleiding van ervaren makers en op basis van de aanwezige stoffen, patronen, fournituren en professionele apparatuur kunnen bezoekers hier kleding en aanverwante producten maken.

Tentoonstelling

Designing the Surface

Tentoonstelling

27 jan — 20 aug 2017

Designing the Surface, een tentoonstelling over de laatste laag van producten, presenteert een verzameling van artefacten verdeeld over vijf verzamelingen: Luster (pracht), Patina (glans), Faux (vermomming), Teflon (afstoting) en Agency (strijdbaarheid).

Onderzoek, Tentoonstelling

Architecture of Appropriation

Onderzoek, Tentoonstelling

27 jan — 20 aug 2017

Allerlei vormen van toe-eigening, zoals kraken, spelen een essentiële rol in de ontwikkeling van de stad en de publieke ruimte. De tentoonstelling Architecture of Appropriation gaat nader in op thema’s als leegstand, eigendom en meervoudige woonvormen. 

Tentoonstelling

Sleep Mode

The Art of the Screensaver

Tentoonstelling

27 jan — 20 aug 2017

Vanuit zijn artistieke praktijk wil internetkunstenaar Rafaël Rozendaal de anonieme en vergankelijke rol van de screensaver aan de orde stellen, en tegelijk zijn fascinatie voor het subversieve, speelse en diffuse karakter ervan overbrengen.

Tentoonstelling

The Transylvania Archive

Tentoonstelling

27 jan — 25 jun 2017

Hoe verhouden waarheid en mythe zich tot het archief? Het project The Transylvania Archive van het kunstenaarsduo Marta Volkova en Slava Shevelenko verweeft op ingenieuze wijze thema’s zoals de betekenis van een archief, de relatie van kunstenaars tot de macht en de angst voor de vreemdeling.

Tentoonstelling

Fight, Squat, Resist: Housing Alternatives of Social Movements

30 mrt — 20 aug 2017

Vanaf donderdag 30 maart is de installatie Fight, Squat, Resist: Housing Alternatives of the Social Movements te zien in de tentoonstelling Architecture of Appropriation.

Kinderen en familie, Tentoonstelling, Workshop

Meivakantie in Het Nieuwe Instituut

22 t/m 30 april

22 apr — 30 apr 2017

Van 22 april t/m 30 april is het meivakantie. In Het Nieuwe Instituut is van alles te beleven voor kinderen. 

Tentoonstelling

Grid Space Dividers van David Derksen

Pop-in Expo

24 apr — 08 mei 2017

David Derksen toont zijn space dividers uit het project ‘Transitions II’ van Baars & Bloemhoff. Op basis van lariks fineer ontwierp hij een serie vederlichte ruimteverdelers.

Kinderen en familie, Workshop

Stretch it out!

Workshops

Zo 30 apr 2017, 12:00

Hoe maak je een kledingstuk van stoffen die soepel zijn en rekken? De workshop voor volwassen leert deelnemers omgaan met deze lastig te verwerken materialen door een legging of rok te maken. In de kinderworkshop kunnen kinderen met hetzelfde materiaal hun eigen superheldenpak maken.

Binnenkort

Tentoonstelling

Eindhoven Eight Redux

Pop-in expo

02 mei — 07 mei 2017

Onder invloed van hun bijzondere omgeving – een stad die zichzelf opnieuw probeert uit te vinden door middel van design en technologie – is in Eindhoven een nieuwe generatie architectuurstudio’s op komst: Open Architecture Office, Werkstatt, UArchitects, Atelier to the Bone, Houben/Van Mierlo, Wenink Holtkamp, 12N/Fulco Treffers en Ateliereen.
 

Lezing

Learning Architecture through Curatorial Practice?

Lezing

Wo 03 mei 2017, 17:15 — 18:15

Sergio M. Figueiredo, universitair docent Architectuurgeschiedenis en -theorie aan de TU Eindhoven en initiatiefnemer van een nieuw design- en onderzoeksprogramma, bespreekt de unieke didactische meerwaarde van het bestuderen van architectuur aan de hand van tentoonstellingen.

Kinderen en familie, Workshop

Repair Café

Fair Fashion Festival

Wo 03 mei 2017, 18:00 — 21:00

In samenwerking met Fair Fashion Festival Rotterdam organiseert The New Haberdashery tijdens de Thursday Night Live! op woensdag 3 en donderdag 18 mei 2017 het Repair Café. Onder deskundige begeleiding leer je zelf je kleding te herstellen.

Lezing

Lewis Biggs: Stedenbouw onder leiding van kunstenaars

Lezing

Wo 03 mei 2017, 19:15 — 20:30

Aan de hand van bestaande voorbeelden uit de Folkestone Artworks-collectie zal Lewis Biggs in deze lezing verschillende vormen van door kunstenaars geleide stedenbouw illustreren. Ook geeft hij een vooruitblik op de komende Folkestone Triënnale (2 september-5 november 2017).

Gesprek, Lezing

Ertsstromen met Formafantasma

Design Dialogues op woensdag

Wo 03 mei 2017, 19:30 — 21:00

Designduo Formafantasma presenteert hun onderzoek naar mondiale ertsstromen die het gevolg zijn van de productie van felbegeerde elektronische objecten. Ze maken verborgen processen zichtbaar: van bovengrondse mijnbouw tot lozing van elektronisch afval. Gesprekspartners zijn curator Natasha Hoare en kunstenaar Giuseppe Licare. Gemodereerd door Tamar Shafrir (Het Nieuwe Instituut).

Lezing, Symposium, Talkshow

Metropolitane Voedselhubs

Metropool Debat

Wo 03 mei 2017, 20:00 — 22:00

Ontwerpers en bestuurders praten over de toekomst van de voedselvoorziening in de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag en de rol die de stadsrand daarin speelt. Een avond georganiseerd door Vereniging Deltametropool, LOLA Landscape Architects en Het Nieuwe Instituut. 

Kinderen en familie, Workshop

Aan de slag met kleur

Vlisco in The New Haberdashery

Zo 07 mei 2017, 12:00

De kleurrijke prints van Vlisco, ook wel Wax Hollandais genoemd, zijn al 170 jaar populair in een groot aantal Afrikaanse landen. In Nederland waren ze tot voor kort onbekend, maar daar komt de laatste jaren snel verandering in. Van de Vlisco-stoffen die verkrijgbaar zijn in The New Haberdashery maken volwassenen een tote bag. Kinderen maken hun eigen kleurrijke prints met diverse verftechnieken.

Tentoonstelling

King on the moon: Exploring Space

Pop-in expo

09 mei — 14 mei 2017

Het zal zeker nog enige tijd duren, maar op een dag zal het een feit zijn: de kolonisatie van de maan en van Mars. Ruimtevaartorganisaties, wetenschappers, internationale bedrijven en architecten: allemaal zijn ze al bezig met plannen om elders in het heelal een nieuwe maatschappij op te bouwen. Deze ontwikkelingen plaatsen het concept van openbare ruimte en de grenzen ervan in een uitdagende context. De (on)mogelijkheden lijken eindeloos.

Workshop

No cover

Masterclass Art Bots door Darius Kazemi

Do 11 mei 2017, 13:30

Het Nieuwe Instituut en FIBER presenteren een masterclass in bots-maken door bot-kunstenaar en programmeur Darius Kazemi in de Brakke Grond in Amsterdam op 11 mei.

Lezing, Symposium, Talkshow

Making up Mars

Do 11 mei 2017, 19:30 — 21:00

Een avond over de wisselwerking tussen culturele, wetenschappelijke en ontwerptechnische verbeelding van het wonen op Mars. Met Agata Kołodziejczyk (European Space Agency, ESA), kunstenaar Ivan Henriques en Klaas Kuitenbrouwer (Het Nieuwe Instituut). Gespreksleider is Aldje van Meer (Willem de Kooning Academie).

Film, Lezing

The Weizmann House and Erich Mendelsohn

Iconic Houses Lecture 2017 door Tal Eyal

Do 11 mei 2017, 19:30 — 22:00

Het Weizmann House in Rehovot, Israel (1934-1937), is ontworpen door de Joodse architect Erich Mendelsohn voor Vera Weizmann en Chaim Weizmann, zionist, wetenschapper, en in 1949 verkozen tot de eerste president van de staat Israel. Architect Tal Eyal is als adviseur betrokken bij de renovatie van het Weizmann House die dit jaar wordt afgerond.

Kinderen en familie, Workshop

Maak het met Moederdag

Fair Fashion Festival workshop

Zo 14 mei 2017, 12:00

Maak van iets ouds en versletens iets nieuws en sprankelends. Tijdens Moederdag maken volwassenen onder leiding van kostuumontwerpster Ineke Duivenvoorde van een oud kledingstuk een nieuw fashion item. Kinderen maken van afval een draagbaar sieraad. Deze workshop wordt aangeboden door Fair Fashion Festival Rotterdam in samenwerking met The New Haberdashery.

Tentoonstelling

Compositie in rood, blauw en geel op Filmfestival Cannes

17 mei — 28 mei 2017

Het Nieuwe Instituut, EYE Internationaal en het Nederlands Filmfonds slaan de handen ineen voor de inrichting van het Nederlands paviljoen en bieden Nederlands designtalent een podium tijdens het internationale Filmfestival Cannes. Studio Sabine Marcelis is uitgenodigd om vanuit haar werkpraktijk te reageren op het themajaar Honderd jaar De Stijl in de vorm van een ruimtelijk ontwerp dat dient als ontmoetingsplek voor de internationale filmindustrie.

Film

A Legacy of Mies and King

Film

Do 18 mei 2017, 17:00

Wat zou je doen met een bibliotheek vernoemd naar Martin Luther King en in de jaren zestig ontworpen door architect Ludwig Mies van der Rohe? Dit was de vraag die Francine Houben, artistiek directeur van Mecanoo, moest beantwoorden toen ze de opdracht kreeg om de centrale bibliotheek van Washington DC een nieuwe toekomst te geven. Na het vertonen van de film is er een Q&A met Francine Houben (onder voorbehoud).

Gesprek

Inloopspreekuur van Het Nieuwe Instituut en DutchCulture

Do 18 mei 2017, 17:30 — 19:00

Heb je plannen om je werkpraktijk een internationale doorstart te geven? En kan je daar de nodige tips voor gebruiken? Kom dan naar het Inloopspreekuur van Het Nieuwe Instituut en DutchCulture in Rotterdam!

Kinderen en familie, Workshop

Repair Café

Fair Fashion Festival

Do 18 mei 2017, 18:00 — 21:00

In samenwerking met Fair Fashion Festival Rotterdam organiseert The New Haberdashery tijdens de Thursday Night Live! op woensdag 3 en donderdag 18 mei 2017 het Repair Café. Onder deskundige begeleiding leer je zelf je kleding te herstellen.

Performance

A Web Page in Three Acts

Performance

Do 18 mei 2017, 19:00 — 19:30

In de context van de tentoonstelling Sleep Mode in Gallery 2 zal Joana Chicau haar werk A Web Page in Three Acts opvoeren waarin ze de beginselen van choreografie combineert met codeertaal voor het web.

Gesprek, Lezing, Symposium, Talkshow

Sleep Mode: een avond met Rafaël Rozendaal

Do 18 mei 2017, 19:30 — 21:00

Een avond over screensavers, de anonieme digitale werken die begonnen als oplossing voor een probleem, zich ontwikkelden tot een ruimte voor experiment, en vervolgens geruisloos uit onze digitale levens verdwenen.

Kinderen en familie, Workshop

Op die fiets!

Workshops

Zo 21 mei 2017, 12:00

Met de zomer in aantocht wil je er natuurlijk fantastisch uitzien in je eigen fietsoutfit. Onder begeleiding van modeontwerpster Anneloes Ouwehand van LPRD maken volwassenen arm- of beenstukken voor bij een fietsoutfit. Kinderen maken kunst van en met een fiets.

Lezing

De slimme stad in gemeenschappelijk beheer

Di 23 mei 2017, 19:30 — 21:30

Nieuwe technologieën maken het mogelijk dat burgers een actieve rol krijgen in de ontwikkeling en het beheer van stedelijke infrastructuren voor bijvoorbeeld, energie, afval en mobiliteit. Zo kan een slimme stad in gemeenschappelijk beheer worden ontwikkeld. Maar wat zijn de haken en ogen? Wat kan er wel en niet met digitale platforms? En hoe kunnen stedelijke overheden zich opstellen?

Kinderen en familie, Workshop

Creatief met Kurkleer

Workshops

Zo 28 mei 2017, 12:00

Kurkleer is een bijzonder materiaal: het is stevig, maar toch soepel. In de workshop Creatief met Kurkleer maken volwassen deelnemers een rugzak, tas of hoesje voor hun telefoon. De kinderen gaan aan de slag met een vlot of bootje dat kan drijven.

Gesprek, Lezing, Talkshow

Harde Feiten

Ministerie van Ruimtelijke Zaken

Do 01 jun 2017, 19:30 — 21:00

In 2010 schafte Nederland na vijftig jaar haar centrale ruimtelijke planning af. Voortaan gold het credo 'decentraal wat kan, centraal wat moet' en een kluwen aan platforms, agenda’s, initiatieven, acties en instituties ontstond. Wat heeft deze koers zes jaar later opgeleverd en tot welke nieuwe verhoudingen heeft het geleid? Wie bepalen nu de ruimtelijke inrichting van Nederland en wat drijft hen? Een avond over harde feiten.

Kinderen en familie, Workshop

Textiel verven met droge pigmenten

Workshops

Zo 04 jun 2017, 12:00

Tijdens deze workshop leren deelnemers een stof van een bijzondere kleurlaag te voorzien. Onder leiding van modeontwerper Suzanne Dikker wordt er gewerkt met een mix van originele en vernieuwende verftechnieken. In de workshop voor volwassenen wordt er met kleurpigmenten gewerkt, in de kinderworkshop gaan kinderen met stiften aan de slag.

Gesprek, Workshop

Unforgetting Women Architects

Wikipedia edit-a-thon

Do 08 jun 2017, 15:00 — 18:30

Een schrijfmiddag in samenwerking met Wikimedia Nederland om vrouwelijke architecten (Nederlands en internationaal) toe te voegen aan Wikipedia.

Lezing

Jailing Bankers with Open Source

Lezing

Do 08 jun 2017, 19:30 — 21:00

Kunstenaar en techno-politiek strateeg Simona Levi spreekt over haar multidisciplinaire praktijk, waarin ze streeft naar free culture, e-democratie en het strategisch gebruik van digitale middelen voor collectieve organisatie, communicatie en actie.

Tentoonstelling

Architectuur en interieur. Het verlangen naar stijl

Tentoonstelling in Den Haag in het kader van 100 jaar De Stijl

10 jun — 17 sep 2017

Nederlandse architecten en vormgevers als Gerrit Rietveld, Theo van Doesburg, Cornelis van Eesteren en J.J.P. Oud hebben de weg vrijgemaakt voor generaties vernieuwers na hen. Over de wortels van De Stijl is minder bekend. In Den Haag tonen Gemeentemuseum Den Haag en Het Nieuwe Instituut een overzicht van tekeningen, maquettes en meubelstukken van deze invloedrijke kunstbeweging. Voor het eerst samengebracht bieden de werken verrassende inzichten: dat wat eenduidig of simpel oogt, is dubbelzinnig en complex. En wat nieuw lijkt, blijkt soms al langer te bestaan.

Kinderen en familie, Workshop

Leather Bag

Workshops

Zo 11 jun 2017, 12:00

The New Haberdashery organiseert twee workshops waarin gewerkt wordt met leer. Een voor volwassenen, die onder begeleiding van accessoire-ontwerper Renske Versluijs een Leather Bag maken, en een voor kinderen, die hun eigen tas maken en versieren.

Gesprek, Lezing, Talkshow

Critical Bots

Bot Club (humans welcome)

Do 15 jun 2017, 19:30 — 21:00

Bij de verspreiding van nepnieuws en het ontstaan van filterbubbels spelen bots en algoritmes een grote rol, dat is sinds de Amerikaanse verkiezingen algemeen bekend. Maar bots kunnen ook een meer kritische rol spelen. Dit soort critical bots staan in Bot Club 2 centraal. Met onderzoeker digitale cultuur Anne Helmond, media kunstenaar Julian Oliver én de bots zelf.

Kinderen en familie, Workshop

Houd de regen tegen: regenkleding maken

Workshops

Zo 18 jun 2017, 12:00

De workshop Houd de regen tegen staat in het teken van waterafstotende stoffen. Volwassenen gaan aan de slag met patronen voor een regenbroek of een regenponcho. Kinderen maken een waterdicht object.

Symposium

Alive. Active. Adaptive.

Internationaal congres over ervaringsdeskundigheid en nieuwe materialen

19 jun — 20 jun 2017

Alive. Active. Adaptive. is een internationaal congres georganiseerd door de Special Interest Group on Experiential Knowledge (EKSIG) van de DRS. Tijdens het congres zullen ontwerpers, onderzoekers, technici, architecten en kunstenaars zich samen buigen over de toekomst van dergelijke nieuwe materialen en de gevolgen daarvan voor onderzoek en praktijk op het gebied van ontwerpen.

Lezing

Samenwerken met slimme technologie

Do 22 jun 2017, 19:30 — 21:30

Ontwerper Priya Prakash spreekt in de maandelijkse serie Een Stad zo Slim als haar Bewoners over haar privacy respecterende technologieën waarmee burgers van steden, bezoekers, aanbieders van (gemeentelijke) diensten en sensoren in real-time informatie bijeenbrengen.

Kinderen en familie, Workshop

Op die fiets!

Workshops

Zo 25 jun 2017, 12:00

Met de zomer in aantocht wil je er natuurlijk fantastisch uitzien in je eigen fietsoutfit. Onder begeleiding van modeontwerpster Anneloes Ouwehand van LPRD maken volwassenen arm- of beenstukken voor bij een fietsoutfit. Kinderen maken kunst van en met een fiets.

Gesprek

Notes on a Virginia State: Architecture and Race in Jefferson’s America

Reading Room

Do 29 jun 2017, 19:30 — 21:00

Professor Mabel Wilson baseert deze Reading Room op een schaalmodel van het Capitool van Virginia en het boek Notes on the State of Virginia van Thomas Jefferson. Hiermee analyseert ze de manier waarop in de jonge Verenigde Staten het ontluikende idee van een nationale architectuur langs raciale lijnen werd ingedeeld als wit en Euro-Amerikaans.

Gesprek, Lezing

Het digitale archief volgens Rafaël Rozendaal en Jan Willem Tulp

Do 06 jul 2017, 19:30 — 21:00

Dankzij de snelle computerisering en de even snelle ontwikkeling van het internet worden nu digitale bronnen verzameld in hoeveelheden waar nooit eerder op is geanticipeerd. Dit vergt een nieuwe werkwijze waarbij digitale kunstenaars en ontwerpers belangrijke inspiratoren zijn. Een tweeluik met kunstenaar Rafaël Rozendaal en data designer Jan Willem Tulp.