Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Archief, Tentoonstelling

Atelier Nelly en Theo van Doesburg

Archief, Tentoonstelling

11 jul 2020 — 12 jul 2021

Een nieuwe kijk op het werk van Nelly en Theo van Doesburg, dankzij de recente restauratie van hun architectuurarchief. De presentatie erkent Nelly als sleutelfiguur in de opbouw van de reputatie van Van Doesburg en De Stijl. Stralend middelpunt van de opstelling is hun meest uitgesproken project samen: de atelierwoning in Meudon, een voorstad van Parijs. Met nooit eerder of lang niet getoonde schetsen, tekeningen en maquettes ingebed in de rijke gebruiksgeschiedenis van het huis.

Onderzoek, Tentoonstelling

Lithium

Onderzoek, Tentoonstelling

20 sep 2020 — 11 apr 2021

De tentoonstelling Lithium is opgevat als een kuuroord waar onderzoekers, ontwerpers en kunstenaars aan de hand van het element lithium zowel de heilzame als de schadelijke kanten van de eeuwige menselijke zoektocht naar energie belichten. Hoe vaak kunnen we onze batterijen nog opladen zonder iets te doen aan de oorzaken van de uitputting van mens en planeet?

Tentoonstelling

Art on Display 1949-69

Tentoonstelling

04 okt 2020 — 07 mrt 2021

Hoe presenteer je kunst? En hoe kijk je daar als bezoeker naar? Veel museumbezoekers zijn geneigd direct de aandacht op het kunstwerk te richten, onbewust van het feit dat de ontmoeting met het kunstwerk is geënsceneerd door een ontwerper. Art on Display 1949-69 stelt daarom voor een keer het tentoonstellingsontwerp zelf centraal. De expositie brengt enkele van de meest vooruitstrevende, naoorlogse tentoonstellingsontwerpen van architecten samen aan de hand van 1:1 reconstructies. Met tentoonstellingsontwerpen van Carlo Scarpa, Franco Albini en Franca Helg, Lina Bo Bardi, Aldo van Eyck en Alison en Peter Smithson. 

Tentoonstelling

Gijs Bakker & K. Schippers: Beginselen

Ontwerp en poëzie in Huis Sonneveld

11 jul 2020 — 07 feb 2021

Gijs Bakker en K. Schippers presenteren in Huis Sonneveld combinaties van sieraden en gedichten die ze speciaal voor deze gelegenheid geselecteerd hebben uit hun omvangrijke oeuvres. Er ontstaat zo een sfeer waarin bezoekers nieuwe verbanden kunnen leggen en alternatieve interpretaties de ruimte krijgen.

Kinderen en familie, Workshop

Lang leve de toekomst!

18 jul 2020 — 31 dec 2021

Het ontwerpdek van Het Nieuwe Instituut maakt van bezoekers digitale ontwerpers. In Lang leve de toekomst! ontwerpen families de wereld in het jaar 2520. En als je ontwerper van de toekomst bent, kan alles.

Gesprek

De Wondere Wereld van Disney

TNL! In the Works

Do 21 jan 2021, 19:30 — 21:00

In de eerste editie van TNL! In the Works presenteert Saskia van Stein, curator, samen met ontwerpers Frédérique Albert-Bordenave en Irene Stracuzzi haar onderzoek naar de culturele impact van Disney. Deelnemers krijgen een kijkje in de keuken van de tentoonstellingsmaker en denken mee: welke ideeën en idealen vormen de wereld zoals Disney deze aan ons presenteert? En hoe maak je een keuze uit de verschillende verhaallijnen en perspectieven?

Rondleiding

Sunday Stroll met Pia

GEANNULEERD

Zo 24 jan 2021, 14:00 — 15:00

Op zondag 24 januari (14:00) zal omleider Pia Canales je rondleiden door de tentoonstelling Lithium. Deze tentoonstelling, opgevat als kuuroord, nodigt bezoekers uit om de verschillende stadia van uitputting en herstel te ervaren waaraan onze lichamen tegenwoordig blootgesteld worden. Tijdens deze Sunday Stroll zal Pia ingaan op de onderwerpen stress en reflectie. Hoe beïnvloed dit ons, en hoe kunnen wij onze lichamen weer opladen?

Binnenkort

Agentschap

Who is we?

Nederlands paviljoen, Biennale Architettura

Agentschap

22 mei — 21 nov 2021

Het Nieuwe Instituut, commissionair van het Nederlandse Paviljoen tijdens de 17e Internationale Architectuurtentoonstelling van La Biennale di Venezia, presenteert Who is We? , de officiële Nederlandse bijdrage aan de biënnale.

Film

PⒶW

The One Minutes

Vr 29 jan 2021, 20:00 — 21:00

The One Minutes Series van januari/februari 2021 is PⒶW en is samengesteld door Ceel Mogami de Haas. PⒶW bestaat uit 26 video’s van één minuut waarin kunstenaars en filmmakers de relatie tussen dieren en poëzie onderzoeken. De geselecteerde éénminutenfilms voor deze serie werden ingezonden vanuit Argentinië, Canada, Duitsland, Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Zwitserland.

Lezing

Lithium Frontiers: Visual Counter-Strategies

TNL! Lithium

Do 04 feb 2021, 19:30 — 21:00

Dit gesprek biedt kunstenaars, ontwerpers en andere mensen uit de (ontwerp)praktijk een verscheidenheid aan audiovisuele strategieën om overexploitatie van natuurlijke rijkdommen tegen te gaan. Ze worden uitgenodigd om zich collectieve alternatieven voor de huidige winning en het gebruik van lithium voor te stellen die niet uitputtend of uitbuitend zijn. Het is het slotevent in het kader van een reeks activiteiten rond het functioneren van het element lithium in verschillende verschijningsvormen van burn-out.

Gesprek, Lezing

The Queer Salon

The Critical Visitor

Do 11 feb 2021, 14:00 — 17:00

De serie The Queer Salon wil een verbinding leggen tussen geïnstitutionaliseerde erfgoedruimtes voor ‘insiders’, zoals nationale archieven en collecties, en erfgoedruimtes voor ‘outsiders’, voor ‘kritische bezoekers’, om op die manier de praktijk van institutionalisering en canonisering open te breken en te veranderen.

Lezing

Lithium Cosmologies & Energy Landscapes

TNL! Lithium

Do 11 mrt 2021, 19:30 — 21:00

In dit event staat de rol van lithium in de ‘groene’ transitie naar duurzame energie centraal. Daarnaast is er aandacht voor een van de grootste wetenschappelijke mysteries die ons op dit moment bezighoudt: het zogeheten kosmologische lithiumprobleem. Hoewel het een van de eerste elementen was die bij de oerknal ontstonden, lijkt lithium op de een of andere mysterieuze manier te ontbreken in het heelal. Het gesprek vindt plaats in het kader van een reeks activiteiten rond het functioneren van het element lithium in verschillende verschijningsvormen van burn-out. 

Excursie, Gesprek, Opening

La Biennale di Venezia

Members' Trip

19 mei — 21 mei 2021

Het Nieuwe Instituut biedt de exclusieve mogelijkheid voor Members om de pre-openingsdagen van La Biennale di Venezia bij te wonen van 19 tot en met vrijdag 21 mei 2021.