Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Archief, Tentoonstelling

Atelier Nelly en Theo van Doesburg

Archief, Tentoonstelling

11 jul 2020 — 10 okt 2021

Een nieuwe kijk op het werk van Nelly en Theo van Doesburg, dankzij de recente restauratie van hun architectuurarchief. De presentatie erkent Nelly als sleutelfiguur in de opbouw van de reputatie van Van Doesburg en De Stijl. 

Onderzoek, Tentoonstelling

Lithium

Onderzoek, Tentoonstelling

20 sep 2020 — 15 aug 2021

De tentoonstelling Lithium is opgevat als een kuuroord waar onderzoekers, ontwerpers en kunstenaars aan de hand van het element lithium zowel de heilzame als de schadelijke kanten van de eeuwige menselijke zoektocht naar energie belichten.

Agentschap

Who is We?

Het Nederlands paviljoen op de 17e Internationale Architectuurtentoonstelling – La Biennale di Venezia

Agentschap

22 mei — 21 nov 2021

Het Nieuwe Instituut, commissionair van het Nederlandse Paviljoen op de 17e Internationale Architectuurtentoonstelling – La Biennale di Venezia, presenteert Who is We?, de officiële Nederlandse bijdrage aan de biënnale. 

Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

Tijdelijk Huis van Thuis

Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

04 jul 2021 — 29 mei 2022

Als een veelzijdig Tijdelijk Huis van Thuis verkent Het Nieuwe Instituut hoe ons denken over het huiselijke interieur en ontwerp zich de afgelopen decennia hebben ontwikkeld. 

Tentoonstelling

Het Ontwerp van het Sociale

Tentoonstelling

04 jul 2021 — 07 jul 2024

Het ontwerp van het sociale is een tentoonstelling over 100 jaar sociaal gedreven, eigenzinnige ideeën over samenleven. Soms uit idealisme, vaak uit pure noodzaak werden alternatieve ontwerpstrategiëen ontwikkeld vanuit het streven naar een gelijkwaardige samenleving. 

Kinderen en familie, Workshop

Lang leve de toekomst!

18 jul 2020 — 31 dec 2021

Het ontwerpdek van Het Nieuwe Instituut maakt van bezoekers digitale ontwerpers. In Lang leve de toekomst! ontwerpen families de wereld in het jaar 2520. En als je ontwerper van de toekomst bent, kan alles.

Performance, Workshop

Leen een EVJ-museumtas!

Elisa van Joolen x Het Nieuwe Instituut

06 mei — 06 nov 2021

Wat gebeurt er met het idee van ‘waarde’ als een alledaags verbruiksproduct een object wordt waar je voor moet zorgen terwijl het niet van jou is? Ontwerper Elisa van Joolen en Het Nieuwe Instituut presenteren in mei 2021 de gezamenlijke editie van EVJ: de eerste officiële museumtas van het instituut, die Van Joolen heeft bedacht en uitgevoerd in gesmolten plastic van hergebruikte wegwerpdraagtassen. Gebruikers worden nooit eigenaar van de EVJ, maar kunnen zich er voor een afgebakende periode van zes maanden over ontfermen. Via de website kunnen belangstellenden een bruikleenovereenkomst invullen en ondertekenen, waarmee ze ermee instemmen om een EVJ-tas een half jaar te verzorgen.

 

Tentoonstelling

Open Archief 2020-2021

Presentatie

03 jun — 05 sep 2021

Samen met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis organiseert Het Nieuwe Instituut de tweede editie van Open Archief, een programma waarin drie makers op zoek gaan naar nieuwe verhalen in open, digitale erfgoedcollecties, met als eindresultaat een nieuw mediawerk. Vanaf 3 juni presenteren Jessica de Abreu, Femke Dekker en Michiel Huijben hun werken, waar het thema ‘activisme en archieven’ als een rode draad doorheen loopt.

Tentoonstelling

Presentatie interieurmaquette Theo van Doesburg

Aanwinst Rijkscollectie

05 jun — 05 sep 2021

Vanaf 5 juni is de tijdelijke presentatie te zien van een unieke aanwinst voor de Rijkscollectie: een interieurmaquette van architect en kunstenaar Theo van Doesburg. Het is een ontwerp uit 1926 voor Café-restaurant Aubette, één van de belangrijkste architectuurprojecten van De Stijl. 

Tentoonstelling

Archiprix 2021

Gallery 6 By Archiprix

05 jun — 29 aug 2021

De jongste generatie afstudeerders in architectuur, stedenbouw, interieur- en landschapsarchitectuur toont weer hun talent. Ditmaal staat de 6e verdieping van Het Nieuwe Instituut ter beschikking aan Archiprix 2021.

Tentoonstelling

Translucid

Gallery 3 by I/O Collective

01 aug — 05 sep 2021

In de multimediale presentatie Translucid op Gallery 3 onderzoekt I/O Collective de grens tussen de fysieke en mentale binnen- en buitenruimte van de mens. 

Tentoonstelling

TransformAction

Gallery 3 By Willem de Kooning Academie

01 aug — 05 sep 2021

De makers van de eerste generatie afstudeerders Transformation Design aan de Willem de Kooning Academie nodigen je uit om samen met hen stil te staan bij hoe je denkt. In al hun projecten schemeren persoonlijke fascinaties door van waaruit ze aan de slag gaan met de prangende vragen van het moment. Ga jij met hen mee op weg naar een collectieve gedragsverandering?

Rondleiding

Sunday Stroll met Asha

Omleiding door Lithium

Zo 01 aug 2021, 14:00 — 15:00

Asha Capella zal je op zondag 1 augustus meenemen op een omleiding door tentoonstelling Lithium. Deze tentoonstelling, opgevat als kuuroord, nodigt bezoekers uit om de verschillende stadia van uitputting en herstel te ervaren waaraan onze lichamen tegenwoordig blootgesteld worden. Tijdens deze Sunday Stroll zal Asha haar blik richten op onze eigen batterij: wat laadt ons op en wat maakt ons vermoeid?

Binnenkort

Onderzoek, Tentoonstelling

De architectuur van een wondere wereld

Onderzoek, Tentoonstelling

05 sep 2021 — 27 mrt 2022

In deze tentoonstelling, die vanaf september 2021 te zien is in Het Nieuwe Instituut, gaat curator Saskia van Stein onder meer in op de invloed die het denken en werk van walt Disney tot op de dag van vandaag uitoefenen op de gebouwde omgeving en een gevoel van identiteit.

Rondleiding

Sunday Stroll met Bas

Omleiding door Het Ontwerp van het Sociale

Zo 08 aug 2021, 14:00 — 15:00

Bas van der Kruk neemt je op zondag 8 augustus (14.00) mee door de tentoonstelling Het Ontwerp van het Sociale. Vanuit zijn perspectief als performer, schrijver, kunstenaar en creatief adviseur zijn zijn omleidingen bijna altijd gericht op tekst en beweging.

Rondleiding

Sunday Stroll met Joëlle

Omleiding door Huis Sonneveld

Zo 15 aug 2021, 14:00 — 15:00

Joëlle Hoogendoorn neemt je op zondag 15 augustus vanaf 14.00 mee op een Omleiding door museumwoning Huis Sonneveld. Vanuit haar perspectief als kunstenaar en kunstdocent zal ze vooral aandacht besteden aan kleurgebruik en de diversiteit van vormen en stijlen. 

Rondleiding

Sunday Stroll met Erik

Omleiding door Lithium

Zo 22 aug 2021, 14:00 — 15:00

Erik Peters neemt je op zondag 22 augustus vanaf 14.00 uur mee op een Omleiding door de tentoonstelling Lithium. Deelnemers doorlopen samen verschillende stadia van vermoeidheid en herstel en vergelijken de uitputting van mensenlichamen en hemellichamen. We speculeren met elkaar over alternatieve energiebronnen en proberen ons voor te stellen hoe de beste en slechtste scenario's voor de toekomst eruit zouden kunnen zien.

Kinderen en familie

Oppepper!

FamilieFest

Wo 25 aug 2021, 11:00 — 17:00

Onze deuren staan weer open en om dat te vieren organiseren we een speciale editie van FamilieFest op woensdag 25 augustus. Tijdens FamilieFest: Oppepper! trakteren we jullie op een dag vol energieke activiteiten en inspirerende workshops op Het Nieuwe Instituut. Laad je op voor een goed begin van het nieuwe schooljaar!

Opening

The Forbidden Garden of Europe

Opening

Vr 27 aug 2021, 12:00 — 19:00

Met hun The Forbidden Garden of Europe legt Studio Wild bij Spazio Punch in Giudecca een tuin vol ‘invasieve exoten’ aan. De Europese Unie voert actief beleid tegen zulke planten, die vanwege hun etnische en biologische kenmerken worden gezien als bedreiging voor het voortbestaan van inheemse soorten. De planten in dit werk vertegenwoordigen de 35 uitheemse plantensoorten die in lijn met EU-wetgeving uit 2016 mogen worden geweerd van Europese bodem. De tuin is vanaf 27 augustus 2021 te zien.

Gesprek, Performance

Before I Die

The Poetic Exhibition

Zo 29 aug 2021, 14:00 — 16:30

Multidisciplinair verhalenverteller Melanin Kris heeft een intiem en gevarieerd programma over resilience of veerkracht samengesteld. Kunstenaars uit allerlei disciplines laten zich in deze editie van Kris' reeks ‘poëtische tentoonstellingen’ door maatschappelijke ontwikkelingen inspireren om alternatieve benaderingen van actuele dilemma’s te formuleren: ‘Voor mijn dood wil ik nog eens…’

Rondleiding

Sunday Stroll met Bas

Omleiding door Het Ontwerp van het Sociale

Zo 29 aug 2021, 14:00 — 15:00

Bas van der Kruk neemt je op 29 augustus (14.00) mee door de tentoonstelling Het ontwerp van het sociale. Vanuit zijn perspectief als performer, schrijver, kunstenaar en creatief adviseur zijn zijn omleidingen bijna altijd gericht op tekst en beweging.

Gesprek

Expansive Bodies: Contesting Design at Het Nieuwe Instituut

Boekpresentatie

Do 02 sep 2021, 17:30 — 18:30

De publicatie Expansive Bodies: Contesting Design at Het Nieuwe Instituut is een rijk geïllustreerd overzicht van acht jaar eigenzinnig tentoonstellingsontwerp in Het Nieuwe Instituut. De verschijning ervan wordt gevierd met onder anderen voormalig artistiek en algemeen directeur Guus Beumer en art director van Het Nieuwe Instituut Maureen Mooren.

Gesprek

A Black Gaze met Tina Campt

Remote Reading Room

Do 02 sep 2021, 19:00 — 21:00

In deze Remote Reading Room draagt cultuurcriticus en spokenwordartiest Tina Campt voor uit haar binnenkort te verschijnen boek A Black Gaze: Artists Changing How We See. De soundtrack bij deze voordracht-op-afstand wordt verzorgd door kunstenaar en onderzoeker Zara Julius. Na afloop is er de gelegenheid om de auteur vragen te stellen via Zoom.

Film, Gesprek

Akarani Bono Awowa?

The One Minutes x TNL!

Do 02 sep 2021, 20:00 — 21:00

The One Minutes Serie van september en oktober wordt samengesteld door Manuwi C Tokai ter gelegenheid van de tentoonstelling Tijdelijk Huis van Thuis in Het Nieuwe Instituut. Manuwi C Tokai nodigt een ieder uit een video van éénminuut in te sturen naar aanleiding van de vraag 'Akarani Bono Awowa?' ('waar is de plaats waar je de zon ziet opkomen en ondergaan?') Dit is de Kali'na-manier om te vragen: waar kom je vandaan? Waar is je huis?

Symposium, Tentoonstelling

Ooit eens daarna

Guest Programme

Do 16 sep 2021, 16:30 — 21:00

Tijdens het evenement Ooit eens daarna presenteren alumni van het masterprogramma Design aan de WdKA/PZI uitkomsten van de ‘design research’ waarmee ze onlangs zijn afgestudeerd. In het kader van de ontwerpmaster aan het Piet Zwart Instituut hebben de oud-studenten actuele en relevante vraagstukken onderzocht. Ze vertellen in de mini-conferentie hoe zij auteurschap en participatie hebben verbonden om tot ontworpen oplossingen te komen en hoe zij na hun afstuderen verdergaan.

Gesprek

MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio

TNL! In The Works

Do 16 sep 2021, 19:30 — 21:00

Neem een kijkje achter de schermen bij het architectenbureau MVRDV tijdens TNL! In the Works: MVRDVHNI The Living Archive of a Studio, in aanloop naar de tentoonstelling die in het najaar van 2021 te bezoeken is in Het Nieuwe Instituut. Medewerkers van Het Nieuwe Instituut gaan tijdens deze TNL! in gesprek met verschillende gasten waaronder Sanne van der Burgh en Leo Stuckardt van MVRDV. 

Film, Gesprek

WTC A Love Story

Thursday Night Live!

Do 23 sep 2021, 19:00 — 20:00

Lietje Bauwens en Wouter De Raeve vertonen tijdens deze Thursday Night Live! hun film WTC A Love Story. De film kijkt naar het belang van inspraak bij besluitvorming rondom gentrificatie, met de Brusselse WTC-torens als voorbeeld. Onder leiding van Jack Segbars wordt na afloop verder gepraat over de 'WTC-methode' en op welke manier die gebruikt kan worden bij soortgelijke kwesties, zoals de 'herontwikkeling' van de Tweebosbuurt in Rotterdam.

Opening, Symposium

For The Record: On the Politics of Music Video Culture

Thursday Night Live!

Do 23 sep 2021, 19:30 — 21:00

Digitale ‘boekpresentatie’ van de webpublicatie For the Record: On the Politics of Music Video Culture tijdens Thursday Night Live! Met bijdragen van onder andere architect en onderzoeker Dele Adeyemo (Afro-Beats x Afrobeat) en kunstenaar en cultuurhistoricus Sary Zananiri (The Politics of Jerusalem in Popular Culture).

Gesprek

New Babylon: Continuous Now

Kunstinstituut Melly x Het Nieuwe Instituut

Do 30 sep 2021, 17:00 — 19:30

Kunstinstituut Melly en Het Nieuwe Instituut organiseren ter gelegenheid van de 101ste geboortedag van Constant Nieuwenhuys een gezamenlijk avondvullend programma in het teken van zijn nalatenschap. In lezingen en een stadswandeling staat met name Nieuwenhuys’ utopische ‘New Babylon’ centraal, het visionaire project waar architectuurhistoricus Mark Wigley in 1997 een tentoonstelling aan wijdde.

Gesprek

Significant Content

Thursday Night Live!

Do 07 okt 2021, 20:00 — 21:30

Waarom bestaan titels van YouTube-video’s vaak voor de helft uit hoofdletters? Gaat je TikTok viraler als je een ringlamp gebruikt? Hoe komt de dagelijkse content op onze tijdlijn tot stand? Makers van content op sociale media hebben doorgaans niet dezelfde status als filmregisseurs, muzikanten of ontwerpers, terwijl deze makers een belangrijke bijdrage leveren aan onze dagelijkse mediaconsumptie en (digitale) cultuur. In de serie Significant Content worden populaire makers op verschillende sociale mediaplatforms een artist talk aangeboden.

Kinderen en familie

Verziensels

FamilieFest

Wo 20 okt 2021, 11:00 — 17:00

Families vieren de herfstvakantie in Het Nieuwe Instituut tijdens FamilieFest: Verziensels. FamilieFest is een feestelijke dag vol activiteiten en workshops rond een thema waarop kinderen en families ontdekken dat zij de ontwerpers van de toekomst zijn. Laat je verrassen door onverwachte samenwerkingen met architecten, ontwerpers en kunstenaars. Dit keer staat FamilieFest in het teken van de tentoonstelling De architectuur van een wondere wereld.

Gesprek

STATEMENTS #3

Shay Kreuger x Het Nieuwe Instituut

Do 21 okt 2021, 20:00 — 21:00

In de derde aflevering van de talkshow STATEMENTS, een samenwerking tussen presentator Shay Kreuger en Het Nieuwe Instituut, heeft Shay het met haar gasten over actuele vraagstukken, gebeurtenissen en onderwerpen.

Film, Gesprek, Performance

Touch'M

Vr 29 okt 2021, 19:00 — 21:00

Multimediakunstenaar Giovanni Maisto Ferreira en performer OTION presenteren met Touch’M een evenement waarmee ze een gesprek op gang willen brengen over niet-seksuele intimiteit tussen mannen. Ze zien aanraking als een katalysator voor herstel. De kunstenaars werken in een tweeluik samen met Kunstinstituut Melly en Het Nieuwe Instituut aan een welkome ruimte die gebaseerd is op de gelijknamige film die Ferreira regisseerde en waarvoor OTION de choreografie heeft verzorgd. De moderator van deze editie is Aqueene Wilson.