Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Tentoonstelling

Het ontwerp van het sociale

Tentoonstelling

04 jul 2021 — 07 jul 2024

Het ontwerp van het sociale is een tentoonstelling over 100 jaar sociaal gedreven, eigenzinnige ideeën over samenleven. Soms uit idealisme, vaak uit pure noodzaak werden alternatieve ontwerpstrategiëen ontwikkeld vanuit het streven naar een gelijkwaardige samenleving. 

Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

MVRDVHNI

The Living Archive of a Studio

Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

06 nov 2021 — 04 sep 2022

Vanaf november 2021 presenteert Het Nieuwe Instituut MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio, een multimediale tentoonstelling over het archief van architectenbureau MVRDV, dat als een ‘levende’ entiteit tentoongesteld wordt in kantoorruimten. Het kantoor is immers de plek bij uitstek waar ideeën en projecten vloeiend heen en weer kunnen bewegen tussen heden, verleden en toekomst. 

Tentoonstelling

Het Podium

Tentoonstelling

01 jun — 17 aug 2022

Het Nieuwe Instituut presenteert met veel trots het initiatief voor Het Podium: een indrukwekkend platform op het dak van het instituut. De opvallend roze installatie met imposante buitentrap is ontworpen door architectenbureau MVRDV en een verlengstuk van de tentoonstelling MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio. Het Podium is geopend vanaf 1 juni tot en met 17 augustus en biedt een unieke kans om architectuur, de stad, het Museumpark en het instituut vanuit een geheel nieuw perspectief te ervaren. Bekijk 't lekker bovenop Het Nieuwe Instituut!

Tentoonstelling

Op zoek naar het pluriversum

23 apr — 07 aug 2022

Ga in deze tentoonstelling met samenstellers Sophie Krier en Erik Wong mee op pad door wat zij het pluriversum noemen, een wereld waarin meerdere werelden tegelijk kunnen gedijen. Hoe realistisch is dat, een wereld waarin mensen en andere wezens in harmonie met elkaar en hun omgeving samenleven? Een rechtvaardige, wereld, waarin we samen een toekomst vormgeven die werkelijk toekomst heeft? Wereldwijd wordt al aan dit pluriversum gewerkt: vanuit hun eigen kennis en ervaringen werken makers en denkers aan plaatsgebonden en gemeenschappelijke projecten die dit wereldbeeld bevestigen. De curatoren nemen je mee op reis langs deze ontwerpers van werelden. Wong en Krier zoeken vooral aan randen en in marges: daar waar het ene ophoudt en het andere begint – omdat, zo laten ze zien, juist daar verandering als eerste zichtbaar wordt.

Binnenkort

Agentschap, Onderzoek, Tentoonstelling

Have we met? Humans and Non-humans on Common Ground

23rd Triennale Milano International Exhibition, La Triennale di Milano

Agentschap, Onderzoek, Tentoonstelling

15 jul — 20 nov 2022

Het Nieuwe Instituut presenteert in Milaan de tentoonstelling Have we met? Humans and Non-humans on Common Ground. De presentatie is de officiële Nederlandse bijdrage aan de 23e Triennale di Milano die wordt georganiseerd van 15 juli tot en met 11 december 2022. Het overkoepelende thema van de Triennale is dit jaar Unknown Unknowns.

Agentschap, Onderzoek, Tentoonstelling

The Energy Show

Agentschap, Onderzoek, Tentoonstelling

01 sep 2022 — 06 mrt 2023

Het Nieuwe Instituut presenteert van september 2022 tot 6 maart 2023 verschillende projecten waarin de wisselwerking tussen de zon, zonne-energie, mens en ontwerp centraal staat.

Workshop, Tentoonstelling, Performance, Lezing

Dans van de vrijheid

Onafhankelijkheidsfeest Kaapverdië

Di 05 jul 2022, 17:00 — 21:00

Nosagenda, ‘onze agenda,’ viert op 5 juli 2022 de zevenenveertigste Onafhankelijkheidsdag van Kaapverdië op Het Podium. Het Kaapverdiaanse cultuur- en adviesplatform neemt bezoekers met verhalen, muziek, workshops en gerechten even mee op reis naar de eilandengroep waar zo veel Rotterdammers hun wortels hebben.

Tentoonstelling

DISRUPT_

Gallery 3 by Leonel Piccardo

07 jul — 07 aug 2022

De digitale en fysieke tentoonstelling DISRUPT_ viert de Pride Maand 2022, en brengt 13 internationale kunstenaars samen met die met NFT's reflecteren op hun queer ervaringen en sociale normen bevragen.

Tentoonstelling

Wey Dey Move. Dans en masquerades in een nieuwe wereld

Tentoonstelling samengesteld door Dele Adeyemo

17 jul — 08 okt 2022

Wey Dey Move is Nigeriaans Pidgin voor ‘de weg beweegt’: alles is met elkaar verbonden en verandert voortdurend. Het gezegde vormt de hartslag van de gelijknamige tentoonstelling van kunstenaar Dele Adeyemo, waarin hij benadrukt hoe belangrijk beweging en dans zijn in de spirituele, sociale en ecologische leefwerelden van de megastad Lagos en andere grote steden in West-Afrika.

Tentoonstelling

Pravda (Правда – “Waarheid")

Gallery 3 By Daria Khozhai

11 aug — 30 aug 2022

Kunstenaar en architect Daria Khozhai uit Oekraïne nodigt bezoekers uit in haar huis, in de herinneringen en de waanzin waarin ze leeft. In Gallery 3 bouwde ze een 1:1 model van haar kinderkamer in het familieappartement in Kiev na. 

Tentoonstelling

The Energy Show

Zon, zonne-energie en menskracht

03 sep 2022 — 06 mrt 2023

Hoeveel energie heb jij vandaag en hoeveel heb je nodig? Met die vraag begint de toegankelijke overzichtstentoonstelling The Energy Show - Zon, zonne-energie en menskracht die vanaf 3 september 2022 tot 6 maart 2023 in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam te zien is. De expositie, samengesteld door curator en ontwerper Matylda Krzykowski, draait volledig om de zon en de mogelijkheden om ermee te ontwerpen. Het staat stil bij het persoonlijke energieniveau van de bezoeker, toont tientallen innovatieve voorbeelden van zonne-technologie en leidt uiteindelijk naar één overkoepelende kwestie: hoe zou de wereld eruit zien als hij zou draaien op zonne-energie?

Tentoonstelling

The Solar Biennale

09 sep — 30 okt 2022

The Solar Biennale is een initiatief van solar designers Marjan van Aubel en Pauline van Dongen en reflecteert kritisch op het gebruik van zonne-energie en het heersende technologische en economische perspectief. Gedurende zes weken richt de biënnale haar pijlen op de menselijke kant: een door zonne-energie aangedreven wereld gaat verder dan wetenschappelijk onderzoek en uniforme zonnepanelen. Culturele praktijken en plaatsgebonden energiebehoeften bepalen mede hoe een post-fossiele toekomst zich ontwikkelt.