Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Tentoonstelling

Het ontwerp van het sociale

Tentoonstelling

04 jul 2021 — 07 jul 2024

Het ontwerp van het sociale is een tentoonstelling over 100 jaar sociaal gedreven, eigenzinnige ideeën over samenleven. Soms uit idealisme, vaak uit pure noodzaak werden alternatieve ontwerpstrategiëen ontwikkeld vanuit het streven naar een gelijkwaardige samenleving. 

Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

Tijdelijk Huis van Thuis

Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

04 jul 2021 — 29 mei 2022

Als een veelzijdig Tijdelijk Huis van Thuis verkent Het Nieuwe Instituut hoe ons denken over het huiselijke interieur en ontwerp zich de afgelopen decennia hebben ontwikkeld. 

Onderzoek, Tentoonstelling

De architectuur van een wondere wereld

Onderzoek, Tentoonstelling

05 sep 2021 — 27 mrt 2022

In deze tentoonstelling, die vanaf september 2021 te zien is in Het Nieuwe Instituut, gaat curator Saskia van Stein onder meer in op de invloed die het denken en werk van walt Disney tot op de dag van vandaag uitoefenen op de gebouwde omgeving en een gevoel van identiteit.

Tentoonstelling

Variable Stiffness

Gallery 3 By Robotic Building Lab, TU Delft

07 okt — 23 okt 2021

De chaise longue Variable Stiffness is ontwikkeld door de Robotic Building Lab aan TU Delft, een project geleid door Henriette Bier in samenwerking met 3D Robot Printing. 

Tentoonstelling

Dammer

Gallery 3 By md2 & zs

07 okt — 23 okt 2021

De interactieve tentoonstelling Dammer, die is ontworpen als een spel, verkent hoe de toe-eigening van de publieke ruimte op het moment als gevolg van covid-19 verandert. Dit nieuwe tentoonstellingsconcept is het resultaat van een samenwerking tussen md-2 architects (architectuurbeschrijvers Mahaut Dael en Michał Długajczyk) en de post-digital kunstenaar Zalán Szakács.

Tentoonstelling

EVJ x Het Nieuwe Instituut: word 'verzorger' van een EVJ-tas!

Dutch Design Week 2021

16 okt — 24 okt 2021

Wat gebeurt er met het idee van ‘waarde’ als een alledaags product een object wordt waar je voor moet zorgen terwijl het niet van jou is? Ontwerper Elisa van Joolen en Het Nieuwe Instituut presenteren tijdens de Dutch Design Week een limited edition van EVJ, de eerste museumtas van het instituut. Niet te koop, enkel te leen. Bezoek de tentoonstelling van 16 tot en met 24 oktober en wordt caretaker van één van de speciale EVJ tassen.

Binnenkort

Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

MVRDVHNI

The Living Archive of a Studio

Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

06 nov 2021 — 04 sep 2022

Vanaf november 2021 presenteert Het Nieuwe Instituut MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio, een multimediale tentoonstelling over het archief van architectenbureau MVRDV, dat als een ‘levende’ entiteit tentoongesteld wordt in kantoorruimten. Het kantoor is immers de plek bij uitstek waar ideeën en projecten vloeiend heen en weer kunnen bewegen tussen heden, verleden en toekomst.

Tentoonstelling, Workshop

Capture / Display

Gallery 3 By Studio for Immediate Spaces

20 okt — 31 okt 2021

Studenten van het Masterprogramma Studio for Immediate Spaces aan het Sandberg Instituut besteden in een week intensief aandacht aan de collectie en de ruimtes van Het Nieuwe Instituut. Capture / Display bestaat uit een workshop geleid door Paolo Patelli en een pop-up tentoonstelling door studenten in het eerste en tweede jaar van het programma.

Tentoonstelling

GEM Z: The Farthest from Earth We’ve Ever Been

Gallery 3 By Current Obsession

30 okt — 30 nov 2021

De tentoonstelling GEM Z: The Farthest from Earth We’ve Ever Been presenteert het werk van negen transdisciplinaire Generatie Z-makers.

Performance, Tentoonstelling

As Close As I Get

performances in Home of your Own

Za 30 okt 2021, 12:00 — 15:00

Francisca Khamis Giacoman activeert en ontwikkelt As Close As I Get, haar editie van Home of Your Own in de tentoonstelling Tijdelijk Huis van Thuis, met behulp van een doorlopende performance-ingreep. In zowel haar praktijk als haar relatie met het huis spelen materialiteit, vergankelijkheid en toegang een belangrijke rol. De ‘activeringen’ die ze gedurende de looptijd opvoert dienen als fundamentele bouwstenen van het tentoonstellingsproces.

Tentoonstelling

Every Body in the Place

Een portret van de club

04 nov 2021 — 23 jan 2022

Kunstenaars Amie Galbraith, Karl Klomp, Gaika Tavares en Juha van ’t Zelfde transformeren Zaal -1 van Het Nieuwe Instituut voor een paar maanden tot een club. In verschillende media schetsen ze in de kelder een gezamenlijk ‘portret’ van clubcultuur en de gevoelens één te zijn met de omgeving en elkaar. Na een noodgedwongen periode zonder nachtleven (her)beleven bezoekers er de saamhorigheid en het collectieve plezier van muziek en dans. Every Body in the Place is onderdeel van een langer lopend onderzoek waarin kunstenaar, dj, organiser, curator en docent Van ’t Zelfde op verzoek van het instituut verkent wat de sociale, culturele en politieke betekenissen van clubcultuur zijn.

Excursie, Kinderen en familie, Opening, Performance, Rondleiding, Tentoonstelling

No cover

Open Huis

Openingsdag MVRDVHNI en Depot Boijmans Van Beuningen

Za 06 nov 2021, 10:00 — 20:00

Het Nieuwe Instituut nodigt je van harte uit om op zaterdag 6 november een kijkje te komen nemen bij MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio en bij alle andere tentoonstellingen  in het instituut. Tussen 10.00 en 20.00 uur heb je vrije toegang tot alle museumzalen. Er zijn speciale rondleidingen door onder meer het archief van Het Nieuwe Instituut, architecten draaien toepasselijke dj-sets en er zijn hapjes en drankjes van het team van Coco in Het Nieuwe Café, met het beste uitzicht op het Depot! De hele dag door vinden er verrassingsoptredens plaats.