Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Tentoonstelling

Het ontwerp van het sociale

Tentoonstelling

04 jul 2021 — 07 jul 2024

Het ontwerp van het sociale is een tentoonstelling over 100 jaar sociaal gedreven, eigenzinnige ideeën over samenleven. Soms uit idealisme, vaak uit pure noodzaak werden alternatieve ontwerpstrategiëen ontwikkeld vanuit het streven naar een gelijkwaardige samenleving. 

Agentschap, Onderzoek, Tentoonstelling

Prix de Rome Architectuur 2022

Healing Sites

Agentschap, Onderzoek, Tentoonstelling

18 nov 2022 — 09 apr 2023

Vanaf 18 november 2022 toont Het Nieuwe Instituut de inzendingen van de architecten die zijn genomineerd voor Prix de Rome Architectuur 2022. Arna Mačkić, Dividual (Andrea Bit en Maciej Wieczorkowski), Lesia Topolnyk, en Studio KIWI (Kim Kool en Willemijn van Manen) reageren op het thema Healing Sites.

Tentoonstelling

Wey Dey Move. Dans en masquerades in een nieuwe wereld

Tentoonstelling samengesteld door Dele Adeyemo

17 jul 2022 — 08 jan 2023

Wey Dey Move is Nigeriaans Pidgin voor ‘de weg beweegt’: alles is met elkaar verbonden en verandert voortdurend. Het gezegde vormt de hartslag van de gelijknamige tentoonstelling van kunstenaar Dele Adeyemo, waarin hij benadrukt hoe belangrijk beweging en dans zijn in de spirituele, sociale en ecologische leefwerelden van de megastad Lagos en andere grote steden in West-Afrika.

Tentoonstelling

The Energy Show

Zon, zonne-energie en menskracht

03 sep 2022 — 05 mrt 2023

Hoeveel energie heb jij nodig? The Energy Show - Zon, zonne-energie en menskracht is van 3 september 2022 tot en met 5 maart 2023 in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam te zien. De tentoonstelling, samengesteld door curator en ontwerper Matylda Krzykowski en in samenwerking met The Solar Biennale, draait om de zon en de mogelijkheden om ermee te ontwerpen. Er zijn tientallen innovatieve voorbeelden van zonne-technologie te zien. Centraal staat de vraag: hoe zou de wereld eruit zien als hij zou draaien op zonne-energie?

Tentoonstelling

Sourcebook

Tentoonstelling

20 okt — 31 dec 2022

Sourcebook is een presentatie over artistiek onderzoek binnen archiefcollecties, van kunstenaars Mandy El-Sayegh en Helena Hunter en curator Renan Laru-an. De presentatie is tot eind 2022 te zien in het Research Centre van Het Nieuwe Instituut en omvat ook archiefmateriaal uit de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw.

Tentoonstelling

Open Archief 3.0

Tentoonstelling

28 okt 2022 — 26 mrt 2023

Samen met Beeld & Geluid en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis organiseert Het Nieuwe Instituut de derde editie van Open Archief. Vanaf 28 oktober presenteren Daria Kiseleva, Alice Wong & Simo Tse en Remco Torenbosch hun werk in Gallery 0 in Het Nieuwe Instituut.

Tentoonstelling

This Too Shall Pass

Gallery 3 By Rein Kooyman

10 nov — 22 dec 2022

Een ode aan de natuur en bewust in het moment leven. This Too Shall Pass is een persoonlijk project van fotograaf Rein Kooyman en zijn reis naar zelfontdekking, natuur en acceptatie door de Franse Alpen. Gallery 3 toont een fotoserie waarin Kooyman het proces vastlegt van het beschilderen van grote rotsblokken met natuurlijke pigmenten.

Tentoonstelling

Alison's Room

VR installatie

24 nov 2022 — 04 jan 2023

De installatie Alison's Room verkent de mogelijkheden van virtual reality voor archief- en ontwerponderzoek. Paula Strunden heeft de oorspronkelijke werkkamer van de Britse architect en auteur Alison Smithson nagebouwd om te experimenteren met nieuwe verhaallijnen, die een immersieve ervaring combineren met historische ontwerpanalyses.

Tentoonstelling

Dreamers of the Playscape

Gallery 3 By NeeNee Collective

01 dec 2022 — 05 jan 2023

Vanuit hun ervaringen als Aziatische kunstenaars en tentoonstellingsmakers in Nederland proberen de leden van het NeeNee Collective projecten op te zetten waarin nieuwe perspectieven en dialogen tussen verschillende culturen de ruimte krijgen. Voor Dreamers of the Playscape hebben initiatiefnemers Dae Uk Kim, Kurina Sohn en Soyoun Kim collega-kunstenaars Jonathan Vervoort, Joppe Venema en Marijn Ottenhof uitgenodigd om samen met hen op zoek te gaan naar een daadwerkelijk inclusieve benadering van inclusie.

Tentoonstelling

De Huttenbouwers

Gallery 3 By Pepelsenkrepels (Myrthe Krepel en Nadia Pepels)

01 dec 2022 — 23 jan 2023

Met het project De Huttenbouwers nodigt Pepelsenkrepels mensen uit om te spelen. Afgelopen jaar hebben Myrthe en Nadia met verschillende volwassenen in Rotterdam een woonkamerhut gebouwd. Ze daagden mensen uit hun fantasie de vrije loop te laten en bouwden samen bijzondere plekken in het huis.

Tentoonstelling

Have we met?

Bi-City Biennale of Urbanism\Architecture (UABB) Shenzhen

09 dec 2022 — 12 mrt 2023

In lijn met 'Urban Cosmologies', het thema van UABB van dit jaar, verkent de tentoonstelling Have we met? nieuwe manieren om onze planeet te zien als een gedeelde plek voor planten, microben, mensen en andere dieren. De tentoonstelling is eerder tot stand gekomen als de officiële Nederlandse bijdrage aan de 23e Triennale Milano dat in juli 2022 opende. Nu verschijnt Have we met?, zowel ingekort als uitgebreid, op Shenzhen's Bi-City Biennale of Urbanism\Architecture van 25 november tot 25 februari 2023. 

Binnenkort

Tentoonstelling, Symposium

London Design Biennale 2023

The Global Game

01 jun — 25 jun 2023

Het Nieuwe Instituut is aangewezen als artistiek directeur van de vierde London Design Biennale die van 1 tot en met 25 juni 2023 wordt georganiseerd in het monumentale Somerset House. Onder leiding van algemeen en artistiek directeur Aric Chen experimenteert Het Nieuwe Instituut met een alternatieve benadering van het gangbare biënnaleformat. Het thema ‘The Global Game: Remapping Collaborations’ stimuleert landen en gebieden om nieuwe vormen van internationale samenwerking en deelname vorm te geven en te verbeelden in gezamenlijke presentaties. Het spel The Global Game, ontwikkeld door Play the City, faciliteert deze samenwerkingen.