Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Agentschap, Onderzoek, Tentoonstelling

I See That I See What You Don't See

XXII Triennale di Milano 2019

Agentschap, Onderzoek, Tentoonstelling

01 mrt — 01 sep 2019

In Milaan presenteert Het Nieuwe Instituut I See That I See What You Don’t See, de officiële Nederlandse bijdrage aan de XXII Triennale di Milano. Vanaf 12 oktober is de tentoonstelling in Rotterdam te zien.

 

Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

Neuhaus

Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

19 mei — 15 sep 2019

Met Neuhaus sluit Het Nieuwe Instituut zich aan bij de wereldwijde viering van het honderdjarig jubileum van Bauhaus, maar beperkt zich bewust niet tot het verheerlijken van wat deze legendarische school in het verleden heeft bereikt. Neuhaus, een tijdelijke academie voor meer-dan-menselijke kennis, blaast de oorspronkelijke drijfveren en geestdrift van Bauhaus nieuw leven in en belichaamt ze opnieuw, geïnspireerd door de actualiteit.

Kinderen en familie, Tentoonstelling, Workshop

Familieprogramma Neuhaus

19 mei — 15 sep 2019

Om op een gezonde planeet door te leven hebben we andere kennis die niet altijd vertrekt vanuit de mens. Onderzoek deze 'meer-dan-menselijke kennis' samen als ontwerpers van de toekomst.

Rondleiding

Aquarian Gardens geluidswandeling

De Nieuwe Tuin

19 mei — 15 sep 2019

Kunstenaar Annika Kappner neemt bezoekers in een geleide meditatie mee op een verkenning van de (biologische) diversiteit en complexiteit van De Nieuwe Tuin.

Workshop

Schemas of Uncertainty

Danae Io en Callum Copley X Neuhaus

Do 27 jun 2019, 13:00 — 17:00

De collectieve onderzoekspraktijk Schemas of Uncertainty onderzoekt de relatie tussen voorspellen en dicteren. Gekeken wordt hoe de notie ‘voorspelling’ zich van een historisch fenomeen naar een techno-kapitalistische actualiteit ontwikkelde, en hoe onzekerheid als generatieve ruimte voor een veelvoud aan toekomsten kan worden ingezet.

Lezing

Boekpresentatie Schemas of Uncertainty

Neuhaus curriculum

Do 27 jun 2019, 18:00 — 18:30

Het boek Schemas of Uncertainty bevat een verzameling bijdragen waarin verschillende vormen en benaderingen worden gebruikt om de relatie tussen predictie – het voorspellen – en prescriptie – het vóórschrijven – te verkennen. In het boek worden de effecten van prescriptieve technologie op de verbeelding van mogelijke toekomsten beschreven – toekomsten die niet gebaseerd zijn op technologische vooruitgang. 

Lezing

Mercurial Algorithms

Lezing

Do 27 jun 2019, 18:30 — 19:30

Van zowel astrologie als van algoritmische predictie wordt gezegd dat ze zijn gebaseerd op niet-wetenschappelijke vormen van kennis. Toch neemt hun populariteit op sociale media en daarbuiten exponentieel toe. Technieken uit het automatisch leren (door computers) worden in combinatie met door de NASA geleverde satellietgegevens gebruikt om in real-time inzicht te genereren in onze toekomst, terwijl de planeten zich om de aarde wentelen. Historisch gezien heeft er altijd een nauw verband bestaan tussen het occulte en de ontwikkeling van wetenschappelijke voorspellingsmodellen. Dit verband is terug te voeren tot de voorlopers van de Verlichting. De algoritmische constellaties die vandaag de dag onze datagestuurde kenniseconomie voortdrijven, bieden mogelijk tevens ruimte voor de erkenning dat mislukking, achteruitgang en stilstand natuurlijke onderdelen van de werkelijkheid zijn. 

Workshop

Object Detection Roleplay

Thursday Night Workshop

Do 27 jun 2019, 19:30 — 21:30

‘Ik probeer te begrijpen wat ik zie. Ik zie alleen wat ik begrijp. Ik heb geleerd door te kijken, net als jij’.

Arthur Boer en Boris Smeenk nodigen je uit om vanuit een performatieve benadering meer te ontdekken over hoe algoritmes voor objectherkenning ‘kijken’.

Lezing

Lekker Stangen

BNO IMG LAB

Do 27 jun 2019, 20:00 — 22:00

Op donderdagvond 27 juni presenteert BNO IMG LAB 'Lekker Stangen' in Het Nieuwe Instituut. Een tegendraadse avond onder de bezielende leiding van Stang Gubbels. Een avond waarbij gastredacteur Stang de sprekers persoonlijk heeft geselecteerd!

Lezing, Workshop

Archiving the City of the Future: The Tarot & Urban Time

Reading Room & Workshop

Do 27 jun 2019, 20:00 — 23:00

Hoe kan de Tarot en de daarmee samenhangende waarzeggingspraktijk de manier waarop wij ons door de stad bewegen veranderen? Hoe kunnen wij de lagen van de tijd die ons in de stad omringen voelen, benaderen en weer achter ons laten? Kunnen wij de Tarot gebruiken om een nieuwe betekenis en laag te vinden in het werk van stedenbouwkundigen, architecten en kunstenaars?

Gesprek, Performance

One Point Five Degrees

Studenten Grafisch Design Gerrit Rietveld Academie X Neuhaus

28 jun — 30 jun 2019

Een groep studenten grafische vormgeving biedt een kritische herziening van het IPCC-rapport over klimaatverandering.

Workshop

Scale Travel

June Yu X Neuhaus

Zo 30 jun 2019, 11:00 — 16:00

Scale Travel reizen maken het mogelijk om de meest uiteenlopende belichaamde ervaringen te beleven door tijd en ruimte heen. Ze stellen ons voor aan onze meest intieme buren: van de microben die in ons lichaam leven tot aan de sterren waarvan het licht  de aarde beschijnt.

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Joëlle

Zo 30 jun 2019, 14:00 — 15:00

Ontdek Neuhaus in een Sunday Stroll met Joëlle Hoogendoorn. Zij neemt u mee vanuit haar eigen visie als kunstenaar en museumdocent.

Binnenkort

Onderzoek, Tentoonstelling

Malware: Symptoms of Viral Infection

Tentoonstelling

Onderzoek, Tentoonstelling

05 jul — 10 nov 2019

Het Nieuwe Instituut presenteert van 5 juli tot en met 10 november 2019 Malware: Symptoms of Viral Infection, een tentoonstelling over de geschiedenis en evolutie van het computervirus. Aan de hand van de meest beruchte exemplaren verkent de tentoonstelling de culturele impact van malware en stelt urgente vragen over veiligheid, oorlogsvoering en geopolitiek.

Excursie, Gesprek, Lezing

Just Hanging Out

01 jul — 30 sep 2019

In de zomer van 2019 wordt in samenwerking met de gebruikers van De Nieuwe Tuin door AFARAI een programma ontwikkeld van interventies, publieke events en gesprekken over ongescripte publieke ruimte.

Workshop

De Nieuwe Huishoudschool

Heleen Klopper X Neuhaus

Wo 03 jul 2019, 11:00 — 17:00

We ontwerpen samen De Nieuwe Huishoudschool, waar ‘leren door te doen’ de weg is naar een hernieuwde zorg voor ons huis, ons eten, onze dingen en planeet.

Workshop

Demonic Personification of Nuclear Waste Workshop

Z33 X Neuhaus

Wo 03 jul 2019, 11:00 — 16:00

In deze workshop met kunstenaar Andy Weir maken deelnemers digitale, driedimensionaal te printen ontwerpen voor demonische personificaties van het radioactieve afval dat bij COVRA in Zeeland ligt opgeslagen.

 

Tentoonstelling

Malware - Symptoms of Viral Infection

Tentoonstelling

04 jul — 10 nov 2019

In de tentoonstelling Malware, samengesteld door Bas van de Poel en Marina Otero Verzier, staan de meest beruchte computervirussen centraal. Deze vormen het uitgangspunt voor een verkenning van vragen over veiligheid, oorlogsvoering en geopolitiek in tijden van snelle technologische ontwikkeling.

Gesprek, Lezing

Nuclear Culture Roundtable: Design for the Deep Future

Z33 X Neuhaus

Do 04 jul 2019, 16:00 — 18:30

In deze rondetafelbijeenkomst in samenwerking met Z33, Huis voor Hedendaagse Kunst vormt het zogeheten ‘Nucleaire Antropoceen’ het uitgangspunt voor een conversatie over uiteenlopende strategieën voor het verwerken van kernafval in Nederland, over hoe moeilijk het is om besmette locaties duidelijk te markeren voor toekomstige generaties en welke uitdagingen er schuilen in het ontwerpen van een infrastructuur voor de deep future.

Lezing

De ruimtelijke impact van circulair

Guest programme

Do 04 jul 2019, 19:00 — 21:00

Hoe pakken we op verschillende schaalniveaus de transitie naar een circulaire economie aan en wie is daarbij aan zet? Welke consequenties heeft dit voor de ontwikkelingsstrategie van werklocaties? Reserveren we genoeg ruimte op de juiste plekken voor het verduurzamen van productie? Hoe kunnen kringlopen in de verstedelijkingsopgave vorm krijgen?

 

Lezing, Opening

Opening Malware met lezing Jussi Parikka

Do 04 jul 2019, 19:00 — 22:00

Opening van Malware, een tentoonsteling over de geschiedenis en evolutie van het computervirus, met een lezing van mediaonderzoeker Jussi Parikka gevolgd door een feestelijk openingsmoment met de curatoren van Malware Bas van de Poel en Marina Otero Verzier.

Lezing

Cornelis van Eesteren en het actuele vakdebat

Dwars door het Archief

Do 04 jul 2019, 19:30 — 21:00

Het Nieuwe Instituut organiseert samen met de Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen (EFL) Stichting een avond over architect en stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren. Aanleiding is de officiële overdracht van het Van Eesteren archief aan Het Nieuwe Instituut. Floor Milikowski, Arnold van der Valk en Linda Vlassenrood vertellen over hun onderzoek in het Van Eesteren archief, en conservator Hetty Berens toont daar verrassende stukken uit.

Film, Lezing

Fantasies On How To Strike

Film en onderzoeksproject

Do 04 jul 2019, 19:30 — 21:00

Fantasies On How To Strike is een film- en onderzoeksproject over de manieren waarop precaire werkomstandigheden doorsijpelen in het dagelijks leven van werkenden. De film focust op het werk van de museumsuppoost en beweegt tussen documentaire en fictie. 

Gesprek, Lezing, Workshop

School for the Apocalypse

House of Being X Neuhaus

Vr 05 jul 2019, 11:00 — 17:00

Bauhaus vormde een pedagogische vertolking van ‘het moderne’ waarmee een nieuwe wereld tot stand zou kunnen worden gebracht. School for the Apocalypse bestudeert in het kader van de viering van het honderdjarig jubileum van het Bauhaus hoe een curriculum voor posthumaan leven en ontwerpen er in deze tijd uit zou kunnen zien.

Excursie, Gesprek, Lezing

Studio Visit: KAAN Architecten

Studio Visits

Vr 05 jul 2019, 17:00 — 19:30

Door een serie interactieve sessies biedt KAAN Architecten een inkijk in hoe het bureau zich positioneert in een veranderende architectuur praktijk, van DBFMO-aanbestedingen tot het gebruik van nieuwe ontwerp-technieken binnen het bureau.

Workshop

Under the Same Sun :: A Collective Blueprint

Carolin Lange en Dico Kruijsse X Neuhaus

Za 06 jul 2019, 11:00 — 16:00

In de workshop Under the Same Sun :: A Collective Blueprint onderzoeken deelnemers aan Neuhaus gezamenlijk welke invloed zonlicht heeft op de tijd en ruimte die ons omringen.

Workshop

Aerobiome

Evelina Domnitch en Dmitry Gelfand X Neuhaus

Za 06 jul 2019, 14:00 — 16:00

In een kubieke meter lucht kunnen maar liefst honderdduizenden individuele micro-organismen zweven die van belang zijn voor onder meer het zuurstofgehalte. De proefopstelling Aerobiome poogt grip te krijgen op deze deeltjes door ze allereerst zichtbaar te maken.

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Nevill

Zo 07 jul 2019, 14:00 — 15:00

Ontdek Neuhaus in een Sunday Stroll met Nevill Mitchell Martins. Hij neemt u mee door de academie, vanuit zijn eigen visie als muziekliefhebber, futurist en community director

Workshop

De Nieuwe Huishoudschool

Heleen Klopper X Neuhaus

Wo 10 jul 2019, 11:00 — 17:00

We ontwerpen samen De Nieuwe Huishoudschool, waar ‘leren door te doen’ de weg is naar een hernieuwde zorg voor ons huis, ons eten, onze dingen en planeet.

Tentoonstelling

Afstudeershow Piet Zwart Institute MFA

Piet Zwart Institute X Neuhaus

11 jul — 14 jul 2019

Afstudeertentoonstelling van studenten van het MFA-programma van het Piet Zwart Institute.

Lezing, Opening, Performance, Tentoonstelling, Workshop

Summer Special

Thursday Night Live!

Do 11 jul 2019, 19:00 — 23:45

Sluit met ons de zomer af op 11 juli tijdens de laatste Thursday Night Live! voor de zomerstop. Verwacht een zinderende winter special in de zomer met een kerstmarkt, kerst bite, kerstmuziek, performances en andere optredens die ons wijzen op de klimaatverandering. Een avond om niet te missen! 

Workshop

Ontwerp van een prototype van het zoönomisch meetinstrument

Zoöp X Neuhaus

Vr 12 jul 2019, 10:00 — 17:00

In deze derde bijeenkomst in een serie werkgroepen in de aanloop naar de oprichting van een zoöp worden de uitkomsten van de voorgaande sessie vertaald naar de ontwikkeling van een prototype voor het meetinstrument waarmee een dergelijke coöperatie van mensen en collectieve lichamen van niet-mensen kan worden gemonitord.

Workshop

Eliza Ludd & the Fog

Ollie George X Neuhaus

Za 13 jul 2019, 11:00 — 16:00

Na de Cloud kwam de mist. Met de introductie van een nieuwe metafoor voor het computertijdperk wordt ook de mythische figuur ‘Eliza Ludd’ voor het eerst sinds het negentiende-eeuwse verzet van de luddieten weer opgegraven en nieuw leven ingeblazen.

Excursie

No cover

Thinking with Tongues

Night(s) of Philosophy X Neuhaus

Za 13 jul 2019, 14:00 — 17:30

Wandeling langs de grootstedelijke ecosystemen in het Rotterdamse stadslandschap waar we van kunnen eten, proeven, oogsten, plukken, zaaien, over kunnen praten en trots op mogen zijn.

Performance, Workshop

Cross-Species Surviving

Research Institute of Botanical Linguistics X Neuhaus

Zo 14 jul 2019, 12:00 — 18:30

Het Research Institute of Botanical Linguistics organiseert een lunch en een workshop, geïnspireerd op de sociale interactie tussen planten onderling en tussen planten en andere entiteiten.

Performance

Shiatsu

Joost van Veen X Neuhaus

Zo 14 jul 2019, 12:30 — 17:00

De krachtige Japanse drukpuntmassage Shiatsu brengt deelnemers van Neuhaus weer in contact met hun lichaamsbewustzijn. Joost van Veen ziet de transformerende werking van Shiatsu als een intrigerend alchemistisch proces.

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Pia

Zo 14 jul 2019, 14:00 — 15:00

Ontdek Neuhaus in een Sunday Stroll met Pia Canales. Zij neemt u mee door de academie vanuit haar eigen visie als professioneel observator en nieuwsgierige kunstliefhebber.

Lezing, Talkshow

Natuur-Inclusief Ontwerpen in de Stad

NAi Boekverkopers X Neuhaus

Zo 14 jul 2019, 14:00 — 15:30

Een dubbele boekpresentatie, onderdeel van de leerlijn Multispecies Urbanism  van het Neuhauscurriculum, initieert een kruisbestuiving van twee recent verschenen handboeken voor natuur-inclusief ontwerpen in de stad.

Workshop

De Nieuwe Huishoudschool

Heleen Klopper X Neuhaus

Wo 17 jul 2019, 11:00 — 17:00

We ontwerpen samen De Nieuwe Huishoudschool, waar ‘leren door te doen’ de weg is naar een hernieuwde zorg voor ons huis, ons eten, onze dingen en planeet.

Workshop

Selectieve Auditieve aandacht

Bennet Edwin Kruit X Neuhaus

Wo 17 jul 2019, 13:00 — 14:00

Leer door middel van selectieve auditieve aandacht in het “nu” aanwezig te zijn. In deze workshop leren deelnemers onder begeleiding van Bennet Edwin Kruit hun focus en bewustzijn in relatie tot geluid te versterken, waardoor een verbinding met het hele continuüm van de ruimte en tijd kan plaatsvinden. Pauline Oliveros en haar praktijk van het diepe luisteren vormde de inspiratie voor deze workshop.

Gesprek, Performance

Amenti Gathering

Amenti MoveMeant X Neuhaus

Za 20 jul 2019, 13:00 — 17:00

De Amenti Gathering biedt samenkomst, connectie, uitwisseling, wijsheid en liefde, waarmee we onszelf en de wereld beter leren begrijpen en kunnen uitbreiden, verbreden en verdiepen. Gastsprekers en kunstenaars delen hun kennis over het thema van de avond met de aanwezigen. Kom, leer, geniet, deel en verdiep!

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Sven

Zo 21 jul 2019, 14:00 — 15:00

Ontdek Neuhaus in een Sunday Stroll met Sven Jansse. Hij neemt u mee door de academie, vanuit zijn eigen visie als architect, fotograaf en kunstenaar.

Workshop

De Nieuwe Huishoudschool

Heleen Klopper X Neuhaus

Wo 24 jul 2019, 11:00 — 17:00

We ontwerpen samen De Nieuwe Huishoudschool, waar ‘leren door te doen’ de weg is naar een hernieuwde zorg voor ons huis, ons eten, onze dingen en planeet.

Performance

Oersoep

Gerjan Piksen X Neuhaus

Za 27 jul 2019, 11:30 — 12:00

Volgens verschillende scheppingsverhalen en theorieën is het leven op aarde ontstaan uit een zogenaamde oersoep. Tijdens een performance neemt componist en theatermaker Gerjan Piksen deelnemers door middel van geleide meditatie en een ruiscompositie mee in een ervaring van deze oersoep.

Performance

Shiatsu

Joost van Veen X Neuhaus

Zo 28 jul 2019, 12:30 — 17:00

De krachtige Japanse drukpuntmassage Shiatsu brengt deelnemers van Neuhaus weer in contact met hun lichaamsbewustzijn. Joost van Veen ziet de transformerende werking van Shiatsu als een intrigerend alchemistisch proces.

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Bas

Zo 28 jul 2019, 14:00 — 15:00

Ontdek Neuhaus in een Sunday Stroll met Bas van der Kruk. Hij neemt u mee door de academie, vanuit zijn eigen visie als performer, schrijver en kunstenaar.

Lezing, Performance

What Doesn't Kill You

Inès Leverrier Péborde X Neuhaus

Za 03 aug 2019, 16:00 — 17:00

In de performatieve lezing What Doesn’t Kill You onderzoekt Inès Leverrier Péborde de notie van gifstoffen. Door een eeuwenoud wondermiddel te reconstrueren en te combineren met afbeeldingen, voorwerpen, mythen en anekdotes uit heden en verleden, laat ze zien hoe de betekenis van gif zich door de tijd heen heeft ontwikkeld.

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Sven

Zo 04 aug 2019, 14:00 — 15:00

Ontdek Neuhaus in een Sunday Stroll met Sven Jansse. Hij neemt u mee door de academie, vanuit zijn eigen visie als architect, fotograaf en kunstenaar.

Workshop

De Nieuwe Huishoudschool

Heleen Klopper X Neuhaus

Wo 07 aug 2019, 11:00 — 17:00

We ontwerpen samen De Nieuwe Huishoudschool, waar ‘leren door te doen’ de weg is naar een hernieuwde zorg voor ons huis, ons eten, onze dingen en planeet.

Workshop

Aerobiome

Evelina Domnitch en Dmitry Gelfand X Neuhaus

Za 10 aug 2019, 14:00 — 16:00

In een kubieke meter lucht kunnen maar liefst honderdduizenden individuele micro-organismen zweven die van belang zijn voor onder meer het zuurstofgehalte. De proefopstelling Aerobiome poogt grip te krijgen op deze deeltjes door ze allereerst zichtbaar te maken.

Workshop

Sugar: A Cosmology

Nadine Botha X Neuhaus

Zo 11 aug 2019, 14:00 — 17:00

Sugar: A Cosmology is een interactief  onderzoeksproject dat vanuit het perspectief van de suiker een rhizomatische alternatieve geschiedenis van de moderniteit en het daarmee verbonden kolonialisme probeert te ontwikkelen.

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Pia

Zo 11 aug 2019, 14:00 — 15:00

Ontdek Neuhaus in een Sunday Stroll met Pia Canales. Zij neemt u mee door de academie vanuit haar eigen visie als professioneel observator en nieuwsgierige kunstliefhebber.

Workshop

De Nieuwe Huishoudschool

Heleen Klopper X Neuhaus

Wo 14 aug 2019, 11:00 — 17:00

We ontwerpen samen De Nieuwe Huishoudschool, waar ‘leren door te doen’ de weg is naar een hernieuwde zorg voor ons huis, ons eten, onze dingen en planeet.

Workshop

Selectieve Auditieve aandacht

Bennet Edwin Kruit X Neuhaus

Wo 14 aug 2019, 13:00 — 14:00

Leer door middel van selectieve auditieve aandacht in het “nu” aanwezig te zijn. In deze workshop leren deelnemers onder begeleiding van Bennet Edwin Kruit hun focus en bewustzijn in relatie tot geluid te versterken, waardoor een verbinding met het hele continuüm van de ruimte en tijd kan plaatsvinden. Pauline Oliveros en haar praktijk van het diepe luisteren vormde de inspiratie voor deze workshop.

Gesprek, Lezing, Workshop

School for the Apocalypse

House of Being X Neuhaus

Vr 16 aug 2019, 11:00 — 17:00

Bauhaus vormde een pedagogische vertolking van ‘het moderne’ waarmee een nieuwe wereld tot stand zou kunnen worden gebracht. School for the Apocalypse bestudeert in het kader van de viering van het honderdjarig jubileum van het Bauhaus hoe een curriculum voor posthumaan leven en ontwerpen er in deze tijd uit zou kunnen zien.

Gesprek, Performance

Amenti Gathering

Amenti MoveMeant X Neuhaus

Za 17 aug 2019, 13:00 — 17:00

De Amenti Gathering biedt samenkomst, connectie, uitwisseling, wijsheid en liefde, waarmee we onszelf en de wereld beter leren begrijpen en kunnen uitbreiden, verbreden en verdiepen. Gastsprekers en kunstenaars delen hun kennis over het thema van de avond met de aanwezigen. Kom, leer, geniet, deel en verdiep!

Performance

Shiatsu

Joost van Veen X Neuhaus

Zo 18 aug 2019, 12:30 — 17:00

De krachtige Japanse drukpuntmassage Shiatsu brengt deelnemers van Neuhaus weer in contact met hun lichaamsbewustzijn. Joost van Veen ziet de transformerende werking van Shiatsu als een intrigerend alchemistisch proces.

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Nevill

Zo 18 aug 2019, 14:00 — 15:00

Ontdek Neuhaus in een Sunday Stroll met Nevill Mitchell Martins. Hij neemt u mee door de academie, vanuit zijn eigen visie als muziekliefhebber, futurist en community director

Workshop

De Nieuwe Huishoudschool

Heleen Klopper X Neuhaus

Wo 21 aug 2019, 11:00 — 17:00

We ontwerpen samen De Nieuwe Huishoudschool, waar ‘leren door te doen’ de weg is naar een hernieuwde zorg voor ons huis, ons eten, onze dingen en planeet.

Gesprek, Lezing, Workshop

School for the Apocalypse

House of Being X Neuhaus

Vr 23 aug 2019, 11:00 — 17:00

Bauhaus vormde een pedagogische vertolking van ‘het moderne’ waarmee een nieuwe wereld tot stand zou kunnen worden gebracht. School for the Apocalypse bestudeert in het kader van de viering van het honderdjarig jubileum van het Bauhaus hoe een curriculum voor posthumaan leven en ontwerpen er in deze tijd uit zou kunnen zien.

Kinderen en familie, Lezing, Rondleiding, Tentoonstelling

Museumpark Vriendendag

Za 24 aug 2019, 11:00 — 18:00

Tijdens de Museumpark Vriendendag houden alle musea aan het Museumpark open huis voor iedereen die als Vriend betrokken is. Komt u normaal gesproken alleen in de Kunsthal? Bezoek dan nu ook eens Het Natuurhistorisch. Of neem een kijkje in het Chabot Museum, een prachtige villa die u gezien moet hebben. Of bezoek het archief van Het Nieuwe Instituut. Op deze dag kunt u van alles zien, doen en beleven.

Rondleiding

Aquarian Gardens meditatie

Annika Kappner X Neuhaus

Za 24 aug 2019, 14:00 — 15:00

Kunstenaar Annika Kappner neemt bezoekers in een geleide meditatie mee op een verkenning van de biologische diversiteit en rijkdom van De Nieuwe Tuin. Ze nodigt hen uit om met al hun zintuigen te ervaren uit welke hybride en soms zelfs paradoxale elementen het milieu is opgebouwd en om een verbinding aan te gaan met hun eigen directe omgeving.

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Joëlle

Zo 25 aug 2019, 14:00 — 15:00

Ontdek Neuhaus in een Sunday Stroll met Joëlle Hoogendoorn. Zij neemt u mee vanuit haar eigen visie als kunstenaar en museumdocent.

Workshop

Summer Course: Other Voices

Lisette Smits X Neuhaus

27 aug — 30 aug 2019

Other Voices is een vierdaagse workshop gewijd aan 'andere stemmen' - verloren, gemarginaliseerde, teruggetrokken of anderszins onderdrukte stemmen uit het verleden, het heden en de toekomst. Wat, en waar, zijn (waren) dissidente stemmen die zich verzetten tegen hegemonische machtsstructuren en rolbevestigende sociale beperkingen? Hoe inspireren en stimuleren 'andere stemmen' ons om ons op andere manieren in te denken wat verzet zou kunnen zijn?

Workshop

De Nieuwe Huishoudschool

Heleen Klopper X Neuhaus

Wo 28 aug 2019, 11:00 — 17:00

We ontwerpen samen De Nieuwe Huishoudschool, waar ‘leren door te doen’ de weg is naar een hernieuwde zorg voor ons huis, ons eten, onze dingen en planeet.

Workshop

Sugar: A Cosmology

Nadine Botha X Neuhaus

Zo 01 sep 2019, 14:00 — 17:00

Sugar: A Cosmology is een interactief  onderzoeksproject dat vanuit het perspectief van de suiker een rhizomatische alternatieve geschiedenis van de moderniteit en het daarmee verbonden kolonialisme probeert te ontwikkelen.

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Bas

Zo 01 sep 2019, 14:00 — 15:00

Ontdek Neuhaus in een Sunday Stroll met Bas van der Kruk. Hij neemt u mee door de academie, vanuit zijn eigen visie als performer, schrijver en kunstenaar.

Workshop

De Nieuwe Huishoudschool

Heleen Klopper X Neuhaus

Wo 04 sep 2019, 11:00 — 17:00

We ontwerpen samen De Nieuwe Huishoudschool, waar ‘leren door te doen’ de weg is naar een hernieuwde zorg voor ons huis, ons eten, onze dingen en planeet.

Workshop

Proxies on Trial

Studio Cream on Chrome X Neuhaus

Wo 04 sep 2019, 13:00 — 17:00

(Workshop)

Proxies on Trial zet alledaagse objecten in de beklaagdenbank. Ze worden beschuldigd van 'misdaden' als klimaatverandering, financiële crisis of jarennegentigmuziek. Het resultaat is een fictief debat over de omgang met complexe gevallen van (deels niet-menselijk) collectief auteurschap.

Performance

Proxies on Trial

Studio Cream on Chrome X Neuhaus

Do 05 sep 2019, 20:00 — 21:30

(Performance)

Proxies on Trial zet alledaagse objecten in de beklaagdenbank. Ze worden beschuldigd van 'misdaden' als klimaatverandering, financiële crisis of jarennegentigmuziek. Het resultaat is een fictief debat over de omgang met complexe gevallen van (deels niet-menselijk) collectief auteurschap.

Workshop

Contracten tussen mensen en collectieve lichamen van niet-mensen

Zoöp X Neuhaus

Vr 06 sep 2019, 10:00 — 17:00

In de vierde van een reeks zoöp-werkgroepen werken deelnemers de kaders verder uit van een contract waarin de samenwerkingsvormen worden vastgesteld tussen de menselijke partners in de zoöp en de stichting die de belangen van hun niet-menselijke mede-eigenaren en collega's behartigt.

Gesprek, Lezing, Symposium, Workshop

Summer School for the Apocalypse: 'Apocalypse Camp'

House of Being X Neuhaus

06 sep — 08 sep 2019

House of Being en Neuhaus introduceren gezamenlijk hun School for the Apocalypse. Bauhaus vormde een pedagogische vertolking van ‘het moderne’ waarmee een nieuwe wereld tot stand zou kunnen worden gebracht. School for the Apocalypse bestudeert in het kader van de viering van het honderdjarig jubileum van het Bauhaus hoe een curriculum voor posthumaan leven en ontwerpen er in deze tijd uit zou kunnen zien.

Excursie, Rondleiding

Far Is Near

PolakVanBekkum X Neuhaus

Vr 06 sep 2019, 14:00 — 16:30

Luister anders naar de stad. Tijdens deze wandeling door Rotterdam laat PolakVanBekkum je ervaren hoe het is om te luisteren met oren die ver van elkaar af staan. Een ruimtelijke ervaring zoals grote objecten in de stad die zouden kunnen hebben: als een andere werkelijkheid.

Workshop

Under the Same Sun :: A Collective Blueprint

Carolin Lange en Dico Kruijsse X Neuhaus

Za 07 sep 2019, 11:00 — 16:00

In de workshop Under the Same Sun :: A Collective Blueprint onderzoeken deelnemers aan Neuhaus gezamenlijk welke invloed zonlicht heeft op de tijd en ruimte die ons omringen.

Excursie, Rondleiding

Far Is Near

PolakVanBekkum X Neuhaus

Za 07 sep 2019, 14:00 — 16:30

Luister anders naar de stad. Tijdens deze wandeling door Rotterdam laat PolakVanBekkum je ervaren hoe het is om te luisteren met oren die ver van elkaar af staan. Een ruimtelijke ervaring zoals grote objecten in de stad die zouden kunnen hebben: als een andere werkelijkheid.

Gesprek, Performance

Amenti Gathering

Amenti MoveMeant X Neuhaus

Zo 08 sep 2019, 13:00 — 17:00

De Amenti Gathering biedt samenkomst, connectie, uitwisseling, wijsheid en liefde, waarmee we onszelf en de wereld beter leren begrijpen en kunnen uitbreiden, verbreden en verdiepen. Gastsprekers en kunstenaars delen hun kennis over het thema van de avond met de aanwezigen. Kom, leer, geniet, deel en verdiep!

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Joëlle

Zo 08 sep 2019, 14:00 — 15:00

Ontdek Neuhaus in een Sunday Stroll met Joëlle Hoogendoorn. Zij neemt u mee vanuit haar eigen visie als kunstenaar en museumdocent.

Workshop

De Nieuwe Huishoudschool

Heleen Klopper X Neuhaus

Wo 11 sep 2019, 11:00 — 17:00

We ontwerpen samen De Nieuwe Huishoudschool, waar ‘leren door te doen’ de weg is naar een hernieuwde zorg voor ons huis, ons eten, onze dingen en planeet.

Symposium

Organische architectuur

Mini-symposium

Do 12 sep 2019, 14:00 — 17:00

Mini-symposium over organische architectuur, vanuit historisch en actueel perspectief. Een gesprek met een groep architecten, kunstenaars en landschapsarchitecten die in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw bijeenkomsten organiseerden over architectuur, natuur en kunst.

Excursie, Rondleiding

Far Is Near

PolakVanBekkum X Neuhaus

Za 14 sep 2019, 11:00 — 13:30

Luister anders naar de stad. Tijdens deze wandeling door Rotterdam laat PolakVanBekkum je ervaren hoe het is om te luisteren met oren die ver van elkaar af staan. Een ruimtelijke ervaring zoals grote objecten in de stad die zouden kunnen hebben: als een andere werkelijkheid.

Excursie, Rondleiding

Far Is Near

PolakVanBekkum X Neuhaus

Za 14 sep 2019, 14:30 — 17:00

Luister anders naar de stad. Tijdens deze wandeling door Rotterdam laat PolakVanBekkum je ervaren hoe het is om te luisteren met oren die ver van elkaar af staan. Een ruimtelijke ervaring zoals grote objecten in de stad die zouden kunnen hebben: als een andere werkelijkheid.

Rondleiding

Aquarian Gardens meditatie

Annika Kappner X Neuhaus

Zo 15 sep 2019, 14:00 — 15:00

Kunstenaar Annika Kappner neemt bezoekers in een geleide meditatie mee op een verkenning van de biologische diversiteit en rijkdom van De Nieuwe Tuin. Ze nodigt hen uit om met al hun zintuigen te ervaren uit welke hybride en soms zelfs paradoxale elementen het milieu is opgebouwd en om een verbinding aan te gaan met hun eigen directe omgeving.

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Sven

Zo 15 sep 2019, 14:00 — 15:00

Ontdek Neuhaus in een Sunday Stroll met Sven Jansse. Hij neemt u mee door de academie, vanuit zijn eigen visie als architect, fotograaf en kunstenaar.

Lezing

Futures.gcc

Vertical Atlas

Do 19 sep 2019, 20:00 — 22:00

Vertical Atlas is een onderzoeksproject in vijf afleveringen, dat zich richt op het maken van een nieuwe atlas waarmee de complexe techno-geografische werkelijkheid van vandaag in kaart wordt gebracht. In deze vierde editie: Futures.gcc staan de Arabische Golfstaten centraal. Zij positioneren zich als concurrerende digitale corporate service platforms. Ze branden zich allemaal met hun eigen futuristische architectuur, megacities, investeringskansen en visies op artificiële toekomsten.

 

Kinderen en familie, Workshop

FamilieFest: VirusVechters (4 t/m 12 jaar)

Wo 23 okt 2019, 11:00 — 17:00

Deze herfstvakantie presenteert Het Nieuwe Instituut opnieuw een propvol programma tijdens FamilieFest, dat helemaal draait om virussen. Onderzoek samen hoe computervirussen ontworpen zijn en besmet de wereld met jullie creatieve ideeën. 

Tentoonstelling

Open Archief

Talentontwikkeling en presentatie

31 okt 2019 — 05 jan 2020

Hergebruik van digitale collecties in musea en archieven levert nieuwe verhalen in mogelijk verrassende, vernieuwende vormen op. Het Nieuwe Instituut en Beeld en Geluid nodigen makers uit om nieuw werk te maken met gebruik van hun open, digitale collecties. De werken worden in het najaar tentoongesteld in Het Nieuwe Instituut.

Tentoonstelling

The Hoodie

30 nov 2019 — 12 apr 2020

The Hoodie, samengesteld door schrijver en curator Lou Stoppard, gaat in op de rol die het gelijknamige kledingstuk speelt in cultuur, mode en politiek. Er wordt in de tentoonstelling stilgestaan bij de historische achtergrond en actuele betekenis van de minstens zo omstreden als modieuze ‘trui-met-capuchon,’ die beschouwd kan worden als het laatste politieke westerse kledingstuk.