Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Agentschap, Onderzoek, Tentoonstelling

I See That I See What You Don't See

XXII Triennale di Milano 2019

Agentschap, Onderzoek, Tentoonstelling

01 mrt — 01 sep 2019

In Milaan presenteert Het Nieuwe Instituut I See That I See What You Don’t See, de officiële Nederlandse bijdrage aan de XXII Triennale di Milano. Vanaf 11 oktober is de tentoonstelling in Rotterdam te zien.

 

Tentoonstelling

TINY [BAU]HAUS

11 apr — 23 apr 2019

Het TINY [BAU]HAUS van het Duits Verkeersbureau (DZT) en DUS Architects reist door Europa en strijkt in april neer bij Het Nieuwe Instituut. In het 3D-geprinte huisje kunnen bezoekers de drie Bauhauslocaties Weimar, Dessau en Berlijn met al hun zintuigen beleven. Met behulp van virtual reality kunnen ze zelfs een kijkje nemen in de werkkamer van Walter Gropius, die gereconstrueerd is in samenwerking met de Bauhausuniversiteit.

Workshop

Architecture and Democracy

Internationaal PhD-colloquium

Do 25 apr 2019, 11:00 — 18:00

Het Jaap Bakema Study Centre organiseert een internationaal PhD-colloquium, in samenwerking met de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Het onderwerp van het colloquium is 'Architecture and Democracy', tevens het thema van het nieuwe PhD-programma van het Jaap Bakema Study Centre.

Excursie, Gesprek, Lezing

Studio Visit: UNStudio

Studio Visits

Do 25 apr 2019, 17:00 — 19:30

Studio Visits is een serie avonden die in het teken staat van de hedendaagse architectuurpraktijk, haar uitdagingen en mogelijkheden. UNStudio stelt deze avond zijn deuren open voor professionals, studenten en andere geïnteresseerden om een kijkje te nemen op de werkvloer en met elkaar in gesprek te gaan.

Film

Filmscreening: #04: Façades and interior

Film

Do 25 apr 2019, 19:00 — 21:00

Hoe leeft het functionalistische credo van het Bauhaus in de architectuur voort? En hoe verhoudt architectuur zich tot de menselijke maat? Deze vragen behandelen hedendaagse kunstenaars met verschillende cinematografische middelen.

Lezing

Maatschappelijke Makers

BNO IMG LAB

Do 25 apr 2019, 20:00 — 22:00

Kunst kan wakker schudden, een spiegel voorhouden, confronteren. Zijn beeldmakers die hun werk inzetten voor het publieke debat moraalridders of vrijheidstrijders? Met tekst en beeld de barricades op!

Binnenkort

Agentschap, Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

Neuhaus

Agentschap, Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

19 mei — 15 sep 2019

Met Neuhaus sluit Het Nieuwe Instituut zich aan bij de wereldwijde viering van het honderdjarig jubileum van Bauhaus, maar beperkt zich bewust niet tot het verheerlijken van wat deze legendarische school in het verleden heeft bereikt. Neuhaus, een tijdelijke academie voor meer-dan-menselijke kennis, blaast de oorspronkelijke drijfveren en geestdrift van Bauhaus nieuw leven in en belichaamt ze opnieuw, geïnspireerd door de actualiteit.

Tentoonstelling

TINY [BAU]HAUS

01 mei — 05 mei 2019

Het TINY [BAU]HAUS van het Duits Verkeersbureau (DZT) en DUS Architects reist door Europa en strijkt in april neer bij Het Nieuwe Instituut. In het 3D-geprinte huisje kunnen bezoekers de drie Bauhauslocaties Weimar, Dessau en Berlijn met al hun zintuigen beleven. Met behulp van virtual reality kunnen ze zelfs een kijkje nemen in de werkkamer van Walter Gropius, die gereconstrueerd is in samenwerking met de Bauhausuniversiteit.

Kinderen en familie, Performance, Rondleiding, Workshop

FamilieFest: Kraak Het Nieuwe Instituut

4 t/m 12 jaar

Wo 01 mei 2019, 11:00 — 17:00

In de meivakantie zijn families van harte welkom op FamilieFest. Dit keer kraken jullie Het Nieuwe Instituut. Samen maken jullie de mafste bouwwerken en zetten de grote ruimtes naar jullie hand. Dus neem je ouders, opa, oma en buurkinderen mee en kraak de museumzalen! 

Gesprek, Lezing

International Clinic: Financiering en promotie

Do 02 mei 2019, 16:00 — 18:00

Welke financieringsmogelijkheden kan ik als ontwerper of architect aanspreken? Hoe presenteer ik mijzelf en mijn bureau aan de buitenwereld? Waar moet ik aan denken als ik mijn praktijk wil doorontwikkelen? Op 2 mei kun je bij adviseurs van Cultuur+Ondernemen, BNO, DutchCulture, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Het Nieuwe Instituut terecht voor zakelijk advies voor jouw ontwerppraktijk.

Workshop

SerVies – From Dust to Design

Thursday Night Workshop

Do 02 mei 2019, 19:30 — 21:30

Architect Iris de Kievith en ontwerper Annemarie Piscaer van het collectief SerVies vonden een manier om keramiek te kleuren met Rotterdamse fijnstof.

Deze workshop is uitverkocht!

Lezing

Lezing Counting the Uncounted – Airwars

Architecture and Investigative Journalism

Do 02 mei 2019, 19:30 — 21:00

In 2017 nam het Amerikaanse leger contact op met de onderzoekers van de kleine conflictmonitor Airwars om te vragen of zij een kopie hadden van een maanden eerder op sociale media verschenen video van de zogenaamde ‘Islamitische Staat’. Uit deze video zou mogelijk nieuwe informatie kunnen worden afgeleid over een incident waarbij naar verluid burgerslachtoffers waren gevallen, maar niemand in ’s werelds grootste militaire organisatie had er kennelijk aan gedacht een kopie te maken. De censuur had de video succesvol achtervolgd en deze, net als miljoenen anderen, zonder een spoor na te laten offline gehaald.

Lezing

Remote Reading Room: Anna Tsing

Lezing

Do 02 mei 2019, 20:30 — 22:00

Als onderdeel van het meerjarig onderzoek van Het Nieuwe Instituut naar burn-out en uitputting op uiteenlopende schalen, verkent dit programma hoe gesproken woord en collectief luisteren een tegenwicht kunnen bieden aan de alomtegenwoordigheid van beeld, en de toenemende druk op het lichaam als performer. Tijdens deze eerste avond luisteren we naar een audio van professor Anna Lowenhaupt Tsing, die voorleest uit haar boek The Mushroom at the End of the World.

 

Workshop

Architecture and Investigative Journalism – Airwars

Workshop

Za 04 mei 2019, 10:00 — 17:00

Dit is een praktische inleiding op het werken met open-source methoden en materialen. De nadruk zal liggen op recent onderzoek van Airwars en Amnesty, naar de burgerslachtoffers die vielen tijdens de strijd om Raqqa terug te winnen van de zogenaamde ‘Islamitische Staat’. Er wordt gekeken naar de sociale media als bron van berichtgeving en geoefend met geolokalisatie en met satellietbeeldanalyse via publieke platforms. Tijdens de middagsessie wordt er geëxperimenteert met de verschillende manieren (structureel, visueel, tekstueel, enzovoort) waarop het onderzoek kan worden gebruikt om nieuwe verhalen te ontwikkelen. 

Lezing

Interactiemilieus en het vormgeven van innovatie

Guest Programme

Do 09 mei 2019, 19:00 — 21:00

Zijn de huidige interactiemilieus inclusief en divers genoeg? Hoe open zijn innovatiemilieus, gezien hun spagaat tussen kennis delen en tegelijk intellectueel eigendom beschermen? Welke ruimtelijke ecosystemen koppelen kennis aan andere delen van de economie, zoals landbouw, maakindustrie en logistiek?

 

Gesprek

For the Record: K-pop Fandoms and Digital Diasporas

Debat

Do 09 mei 2019, 20:00 — 21:30

Deze editie van For the Record onderzoekt digitale subculturen door de lens van K-pop and K-drama fandoms. 

Symposium

Beyond the Cover: Woningbouw

Lezing & discussie

Do 16 mei 2019, 20:00 — 21:30

Beyond the Cover benadert gebouwen als materialisering van regelgeving, investeringen en beleid, en probeert zo de politieke, economische en sociale relaties zichtbaar te maken die architectuur belichaamt. Startpunt hiervoor is een gebouw dat pronkte op de cover van een Architectuur in Nederland jaarboek tussen 1990 en 2000, vanuit waar op zoek gegaan wordt hoe de maatschappelijke veranderingen in deze periode—zoals de deregulering en privatisering van de woningmarkt—de hedendaagse condities van de architectuurpraktijk hebben gevormd. In de eerste sessie, samen met gasten Frits van Dongen en Mariet Schoenmakers, dient het woongebouw The Whale als lens om te kijken naar wat er is gebeurd met de woningbouw in Nederland, en wordt op zoek gegaan hoe de verhalen achter de jaren 90 nog steeds resoneren vandaag de dag.

 

Symposium

Neuhaus Symposium

Za 18 mei 2019, 10:00 — 18:00

Neuhaus begint de vier maanden durende periode als academie voor meer-dan-menselijke kennis op zaterdag 18 mei 2019 met een symposium dat de centrale thema's en vragen van het curriculum invoelbaar maakt. Het voorziet Neuhäusler alvast van de eerste tools in hun meer dan menselijke instrumentarium!

Kinderen en familie, Tentoonstelling, Workshop

Familieprogramma Neuhaus

19 mei — 15 sep 2019

Om op een gezonde planeet door te leven hebben we andere kennis die niet altijd vertrekt vanuit de mens. Onderzoek deze 'meer-dan-menselijke kennis' samen als ontwerpers van de toekomst.

Lezing

"Debiele jongens en idiote meisjes"

Dwars door het Archief

Do 23 mei 2019, 19:30 — 21:00

Hoe ontwerp je woonruimte voor iemand die niet zelf zijn of haar specifieke woonbehoeften- of wensen kan aangeven? Hoe kan voor mensen met een verstandelijke beperking een veilige en stabiele woonomgeving worden gecreëerd? Deze editie van Dwars door het Archief gaat in de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw op zoek naar diverse woonvormen die voor deze groep ontworpen zijn.

Tentoonstelling

Malware - Symptoms of Viral Infection

Tentoonstelling

04 jul — 10 nov 2019

In de installatie Malware, samengesteld door Bas van de Poel en Marina Otero Verzier, staan de meest beruchte computervirussen centraal. Deze vormen het uitgangspunt voor een verkenning van vragen over veiligheid, oorlogsvoering en geopolitiek in tijden van snelle technologische ontwikkeling.

Kinderen en familie, Lezing, Rondleiding, Tentoonstelling

Museumpark Vriendendag

Za 24 aug 2019, 11:00 — 18:00

Tijdens de Museumpark Vriendendag houden alle musea aan het Museumpark open huis voor iedereen die als Vriend betrokken is. Komt u normaal gesproken alleen in de Kunsthal? Bezoek dan nu ook eens Het Natuurhistorisch. Of neem een kijkje in het Chabot Museum, een prachtige villa die u gezien moet hebben. Beklim de toren van het Boijmans of bezoek het archief van Het Nieuwe Instituut. Op deze dag kunt u van alles zien, doen en beleven.

Tentoonstelling

Open Archief

31 okt 2019 — 05 jan 2020

Hergebruik van digitale collecties in musea en archieven levert nieuwe verhalen in mogelijk verrassende, vernieuwende vormen op. Het Nieuwe Instituut en Beeld en Geluid nodigen makers uit om nieuw werk te maken met gebruik van hun open, digitale collecties. De werken worden in het najaar tentoongesteld in Het Nieuwe Instituut.

Tentoonstelling

The Hoodie

30 nov 2019 — 12 apr 2020

The Hoodie, samengesteld door schrijver en curator Lou Stoppard, gaat in op de rol die het gelijknamige kledingstuk speelt in cultuur, mode en politiek. Er wordt in de tentoonstelling stilgestaan bij de historische achtergrond en actuele betekenis van de minstens zo omstreden als modieuze ‘trui-met-capuchon,’ die beschouwd kan worden als het laatste politieke westerse kledingstuk.