De jurk is gemaakt van 72 nationale vlaggen van landen waar homoseksualiteit in het strafwetboek staat, waaronder 12 landen die homoseksueel handelen kunnen bestraffen met de doodstraf. De jurk heeft een doorsnede van 16 meter en werd bij de eerste presentatie tijdens de Gay Pride in Amsterdam gedragen door topmodel Valentijn de Hingh die als transgender beter dan wie ook de boodschap van de Amsterdam Rainbow Dress kan onderstrepen.

De Amsterdam Rainbow Dress is een ‘levend’ kunstwerk. Elk jaar zal gekeken worden of de wetgeving in de landen die vertegenwoordigd zijn in de Amsterdam Rainbow Dress is aangepast. Mocht in een van de landen homoseksualiteit niet langer strafbaar zijn dan zal de vlag vervangen worden door een regenboogvlag. Dit zal tijdens een jaarlijkse ‘Amsterdam LGBT Freedom Ceremony’, georganiseerd door COC Amsterdam, gepresenteerd worden. Momenteel wordt de vlag van Belize vervangen door een regenboogvlag.

De Amsterdam Rainbow Dress is een project van COC Amsterdam en zijn vrijwilligers, Arnout van Krimpen en Jochem Kaan (initiatiefnemers), Oeri van Woezik (ruimtelijk ontwerper) en Mattijs van Bergen (modeontwerper). De Amsterdam Rainbow Dress wordt van 20 tot en met 25 september tentoongesteld in de foyer van Het Nieuwe Instituut, de toegang is gratis.