Strange Objects, New Solids and Massive Things verkent de opvallende werkwijze van Archi-Tectonics, die hier wordt afgezet tegen technologische vooruitgang, voortschrijdende opvattingen over de totstandkoming en uitvoer van designconcepten en andere ingrijpende veranderingen in hedendaags ontwerp. Het boek bestudeert nauwgezet de unieke methodologie die Archi-Tectonics hanteert. Door nauwkeurig en stapsgewijs te analyseren hoe een architectuurobject volgens die methode wordt uitgedacht, ontwikkeld en gebouwd, benadrukt het boek hoe de innovatieve omgang van het bureau met iedere stap – van research, designoptimalisatie en het maken van prototypen tot aan de uiteindelijke uitvoer – tot originele en kenmerkende ontwerpen leidt. De publicatie is niet zozeer een traditionele monografie; het boek is eerder te zien als een handleiding en een ‘strange object’ op zich. Het weerspiegelt de atypische ontstaansgeschiedenis van Archi-Tectonics-projecten.

Het boek is vormgegeven door ontwerpstudio WSDIA (WeShouldDoItAll) en er staan onder meer bijdragen in van Winka Dubbeldam zelf, architectuurtheoreticus en filosoof Manuel DeLanda en ruimtelijk en grafisch ontwerper, docent en criticus Jonathan Jackson.

Strange Objects, New Solids and Massive Forms presenteert en bestudeert hoe Archi-Tectonics, al sinds de begindagen van het bureau en ongeacht de schaalgrootte van een project, meer waarde hechtte aan het functioneren dan aan de vorm van een object en hoe het ontwerpintelligentie verkiest boven stijl. Met behulp van prototypen, schetsen, procesdocumentatie en toelichtingen door betrokkenen worden er in het boek tien lopende of recente projecten uitgelicht die het specifieke en unieke centraal stellen, in plaats van het ideale en universele.” 

Strange Objects, New Solids and Massive Things is eind 2021 verschenen bij uitgeverij ACTAR en is verkrijgbaar via de website van NAi Boekverkopers.

datum
02/06/2022
tijd
17:30 – 19:00
taal
English
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis