Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Scroll en ontdek Fellowship Programma

Bekendmaking selectie voor de Internationale Call for Fellows 2016

Op basis van een internationale open call voor research fellows nodigde Het Nieuwe Instituut ontwerpers en onderzoekers op het gebied van architectuur, design en digitale cultuur uit om een onderzoeksvoorstel in te dienen voor een werkperiode van juni tot en met december 2016 in Het Nieuwe Instituut. De uitzonderlijke kwaliteit van de aanvragen en de relevantie van de onderwerpen deed de jury besluiten om het aantal fellowships van drie naar vier uit te breiden.

De geselecteerde fellows zijn Andrea Bagnato met Terra InfectaSimone Niquille met The Contents, Noam Toran met Black and White and Red All Over en Füsun Türetken met Alchemic Dialogue. De jury kent bovendien aan drie van de aanvragers een eervolle vermelding toe: aan Víctor Muñoz Sanz, Michèle Champagne en het collectief m-a-u-s-e-r.

Daarnaast erkent Het Nieuwe Instituut de potentie van een aantal andere voorstellen. Deze zouden in de toekomst als project binnen het publieksprogramma van tentoonstellingen, activiteiten en publicaties van het instituut kunnen worden ontwikkeld.

Selectieprocedure

In reactie op de open call op 15 februari 2016 en de deadline op 28 maart 2016 ontving Het Nieuwe Instituut 243 inzendingen. De voorstellen kwamen onder meer uit India, Zuid-Afrika, Wit-Rusland, Ierland, Chili, Spanje, Italië, de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland. De onderwerpen varieerden van de ontwikkeling van robotisering en kunstmatige intelligentie tot de verhalende traditie achter architectonische maquettes en de performance als evocatief onderzoeksinstrument. 

De jury bestond uit Tom Avermaete (hoogleraar architectuur, Technische Universiteit Delft), Guus Beumer (directeur, Het Nieuwe Instituut), Anselm Franke (curator, Haus der Kulturen der Welt), Vinca Kruk (ontwerper/kunstenaar, Metahaven), Marina Otero Verzier (hoofd research & development, Het Nieuwe Instituut) en Jana Scholze (hoofddocent, Curating Contemporary Design aan de Kingston University). De voorstellen werden beoordeeld op basis van eigenheid, diepgang van het onderzoek, aansluiting bij de missie van Het Nieuwe Instituut, de mate waarin grenzen tussen disciplines worden overstegen, en de mogelijkheid voor uitwisseling en samenwerking met andere fellows.

De jury was onder de indruk van de brede onderwerpkeuze, de stimulerende creativiteit achter het type vraagstelling en de algehele kwaliteit van de voorstellen. Een bewijs van de rijkdom van de hedendaagse onderzoekspraktijk, evenals het belang van open calls en het bieden van mogelijkheden voor de realisatie van projecten, die buiten de gebruikelijke institutionele en academische formats kunnen ontstaan. 

Het hoge aantal en de diversiteit van de aanvragen geeft aanleiding tot verdere reflectie op de hedendaagse onderzoekspraktijk van design, architectuur en digitale cultuur. Daarom doet de Research & Development-afdeling van Het Nieuwe Instituut in de komende maanden uitgebreider verslag van actuele onderzoeksthema's, referentiebronnen, regionale verschillen en overeenkomsten, en onderzoeksmethodieken in het veld.

Lees meer over de geselecteerde voorstellen in het juryrapport

Webcover door Jan Robert Leegte