Wie heeft de macht over de stad en haar inwoners? Mark Wasiuta (GSAPP Columbia University) en Pedro Rivera (architect en Studio X Rio) schetsen een complex en fascinerend beeld van de stad Rio de Janeiro als matrix van verschillende krachten. Lees de tekst van de lezing van Pedro Rivera.

In de voorbereidingen op de Olympische zomerspelen 2016 heeft Rio de Janeiro het commando- en controlecentrum Centro de Operações Prefeitura do Rio de Janeiro, (COR) verder geoptimaliseerd. Voortgekomen uit IBM’s Smart Cities, verzamelt deze Control Room allerlei soorten informatie van weerstations, verkeersstroomcamera’s en mobiele apps om de doorstroming en veiligheid te optimaliseren. Voor de installatie Control Syntax Rio in Het Nieuwe Instituut onderzochten curatoren Mark Wasiuta en Farzin Lotfi-Jam hoe COR de stad herdefinieert als systeem van beheersing en controle. In het project staat de vraag centraal hoe algoritmische rationaliteit en de realiteit van verstoringen zich tot elkaar verhouden.

Na Wasiuta’s lezing vertelde de in Rio werkzame architect Pedro Rivera over een aantal van deze ‘verstorende’ elementen in de stad, namelijk burgerinitiatieven en zelfmanagement. Onlangs maakte hij met Studio X Rio de tentoonstelling Fight, Squat, Resist waarin maatschappelijke bewegingen worden weergegeven die vechten voor het recht op huisvesting. Een van de strategieën is het aangrijpen van belangrijke evenementen zoals de Wereldkampioenschappen voetbal en de Olympische Spelen om een reeks kraakacties en demonstraties te organiseren.

Daarna was er gelegenheid voor discussie tussen de sprekers en het publiek over verschillende beheersingsstrategieën en de grote invloed van grote evenementen op stadsveranderingen. Moderator van deze avond is Flora van Gaalen.

Lees meer over de tentoonstelling Control Sytax Rio.

Mark Wasiuta

Mark Wasiuta doceert aan GSAPP Columbia University, waar hij tevens de functies bekleedt van Directeur Exposities,  Directeur Collecting Architecture Territories, en mede-Directeur van het Masters programma Critical, Curatorial and Conceptual Practices in Architecture. Onlangs was hij mede-curator van Environmental Communications: Contact High op de Architectuur Biënnale 2015 in Chicago en Every Building in Baghdad: The Rifat Chadirji Archives bij de Arab Image Foundation. Hij is partner bij de ontwerp- en onderzoeksafdeling van het International House of Architecture.

Pedro Rivera

Pedro Rivera is partner bij Rua Arquitetos. Het kantoor houdt zich bezig met projecten variërend van woning- tot stadsontwerp, met een focus op kunstruimten, creatieve economie en educatie, herkwalificatie van historisch en hedendaags erfgoed, en het ontwerp van tijdelijke installaties en tentoonstellingen. Sinds 2011 is hij directeur en curator van Studio-X Rio, dat onderdeel is van een wereldwijd netwerk opgezet door de GSAPP van Columbia University om na te denken over de toekomst van steden. Recentelijk heeft Studio X de tentoonstelling Fight, Occupy, Resist: A look into urban squatting gemaakt.

datum
10/06/2016
tijd
20:00 – 22:00
taal
Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam