Architectenbureau MVRDV droeg najaar 2015 zijn archief over aan Het Nieuwe Instituut. Het is het eerste omvangrijke archief dat aan het rijksarchief voor architectuur wordt toegevoegd, dat grotendeels uit digitale bestanden bestaat. Wat betekent dit voor het beheer van dit archief? Lees het verslag van deze avond. 

Met bijdragen van Jacob van Rijs, een van de directeuren van MVRDV, Manon Janssens, hoofd tentoonstellingen en archieven bij Zaha Hadid Architects, Suzanne Mulder, curator Het Nieuwe Instituut, en Annet Dekker, onderzoeker digitaal behoud. Het gesprek werd gemodereerd door Maarten Kloos en Flora van Gaalen.

Jacob van Rijs

Architect Jacob van Rijs richtte samen met Winy Maas en Nathalie de Vries in 1991 het bureau MVRDV op. Met vooruitstrevende projecten als Villa VPRO en de WoZoCo ouderenhuisvesting in Amsterdam oogstte het jonge bureau veel bekijks. Sindsdien volgden talloze projecten die uiteenlopen van gebouwen en stedenbouwkundige plannen tot ontwerpsoftware zoals Function en Region Mixer. Recent werd in Rotterdam het multifunctionele gebouw de Markthal opgeleverd.

Manon Janssens

Manon Janssens is hoofd tentoonstellingen en archieven bij Zaha Hadid Architects. Zij is verantwoordelijk voor het opzetten van strategieën voor het het behoud en de opslag van zowel het fysieke als het digitale archief. Ook coördineert zij de vele tentoonstellingen waarin het bureau zijn collectie kan tonen en delen met derden. Manon Janssens werkt al jaren in de architectuur. Voorheen was zij hoofd van de persafdeling bij Zaha Hadid Architects en David Chipperfield Architects.

Suzanne Mulder

Kunsthistoricus Suzanne Mulder werkt als expert erfgoed bij Het Nieuwe Instituut. Ze schrijft over architectuur en heeft diverse publicatie op haar naam staan, waaronder Nederlandse architectuur in 250 topstukken en Keuzes Maken. Tevens was zij curator van diverse tentoonstellingen, waaronder Schatkamer (NAi) en Structuralisme (Het Nieuwe Instituut). Daarnaast was zij gastdocent bij de Academie van Bouwkunst Amsterdam en bij de Reinwardt academie. Momenteel is zij ook werkzaam als bestuursvoorzitter van het  Dudok Architectuur Centrum in Hilversum.

Annet Dekker

Annet Dekker is een onafhankelijk onderzoeker en curator. Ze is momenteel onderzoeker digital preservation bij Tate, Londen, Post-doc onderzoeker aan de London South Bank University / The Photographers' Gallery, en docent aan het Piet Zwart Instituut, Rotterdam. Voorheen werkte ze als web curator bij SKOR, was programmamanager bij Virtueel Platform en hoofd tentoonstellingen, educatie en artists-in-residence bij het Nederlands Instituut voor Mediakunst. Zij schreef haar Ph.D. over de toekomst van netkunst aan het Centre for Cultural Studies, Goldsmiths, University of London.

 

datum
22/10/2015
tijd
20:00 – 22:00
taal
Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam