In de tentoonstelling Finders Keepers zijn meer dan 5000 voorwerpen uit ruim 40 verzamelingen samengebracht. Meesterverzamelaar Pet van de Luijtgaarden is gefascineerd door de absurditeit van de veelheid aan spullen en vertelt hierover. Als collectioneur koopt hij op Marktplaats complete verzamelingen op van objecten zoals wegwerpaanstekers, kikkers, G.I. Joe actiepoppen en flippo’s. De dwaasheid van het ‘nooit genoeg’ wordt hiermee duidelijk.

datum
28/09/2017
tijd
19:00 – 19:30
taal
Nederlands
verder deze avond

Museum open tot 21.00 uur

The New Haberdashery open tot 21.00 uur

Thursday Night Live! BNO IMG LAB: Playgrounds Session #5 Beyond Motion 20.00 - 22.00 uur

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis, aanmelden via Tickets

Pet van de Luijtgaarden

Pet van de Luijtgaarden (1975) is een Nederlandse kunstenaar, visueel artiest en fotograaf. Na zijn studies Communicatiewetenschap aan de Radboud Universiteit en Informatierecht de UVA studeerde hij fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Als fotograaf werkte hij onder andere voor Nieuwe Revu, Intermediair, Trouw en de Volkskrant. Van de Luitgaarden had zijn eerste expositie in de Kunsthal in 2011, waarna hij zich volledig aan de kunsten ging wijden. Dat leidde het jaar daarop tot Gullivers Verzamelingen in de Jaarbeurs Utrecht, een indoor kunstwerk van meer dan vijfduizend vierkante meter dat bestond uit meer dan een miljoen verzamelingen, waaronder een deel van de collectie van het Centraal Museum.

Finders Keepers: The art of finding

Met het najaarsprogramma, waarin ‘de verzameling’ in haar vele gedaanten en betekenissen centraal staat, maakt Het Nieuwe Instituut het publiek deelgenoot van het plezier, de noodzaak en de complexiteit die verzamelingen kenmerken. Van de verzamelingen in de tentoonstelling Finders Keepers tot de architectuurcollectie van Het Nieuwe Instituut: elke collectie vertelt een persoonlijk verhaal. Tijdens Thursday Night Live! worden deze verhalen uitgelicht waardoor een aanstekelijk perspectief wordt geboden op wat verzamelen in essentie is: de kunst van het vinden, kiezen, ordenen en betekenis geven.

Andere lezingen in deze reeks:
12/10/2017 De kaartenbakken van Van Lohuizen, met Zef Hemel en Arnold van der Valk
09/11/2017 The Black Archives, met New Urban Collective

Thursday Night Live!

Het Thursday Night Live! staat voor verdieping, uitwisseling en ontmoeting – een avond om over na te praten en verder te denken. Vanaf 18:30 is het mogelijk om in Het Nieuwe Café een Thursday Bite te nuttigen. Dinervouchers à € 7,50,- zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina of aan de bar op de avond zelf.