Op 29 november zijn in Amsterdam Museum de Digital Preservation Awards uitgereikt aan het beste werk op het gebied van duurzame toegang tot digitale data, wereldwijd en in alle sectoren. De Digital Preservation Awards zijn de meest prominente erkenning van personen of organisaties die een significante en innovatieve bijdrage leverden aan het behouden van ons digitale erfgoed. Tot de finalisten in de categorie Teaching and Communications behoorde de cursus Leren Preserveren, ontwikkeld door Digital Heritage Network en Het Nieuwe Instituut. 

De prijs in deze categorie ging uiteindelijk naar The Archivist’s Guide to Kryoflux. Meer informatie over de Digital Preservation Awards 2018 staat op de website van Digital Preservation Coalition. Daar zijn de genomineerden in alle categorieën te vinden, de winnaars en een videoregistratie van de uitreikingsceremonie in Amsterdam. 

Leren Preserveren

De cursus Leren Preserveren komt tegemoet aan de behoefte aan kennis en competenties op het gebied van digitale duurzaamheid bij veel collectiebeherende instellingen in Nederland. De duurzame toegang tot digitaal erfgoed wordt bedreigd door een gebrek aan actuele kennis en kunde, zowel op de werkvloer als op management- en directieniveau. De omslag van ‘analoog’ naar ‘digitaal’ is in organisaties vaak nog gaande en medewerkers zijn zich niet allemaal voldoende bewust van het risico op informatieverlies. Deze cursus hoopt hierin een verschil te maken. De coaches van Leren Preserveren zijn afkomstig van Het Nieuwe Instituut, het Nationaal Archief en het team van het Netwerk Digitaal Erfgoed.

Lees meer over Leren Preserveren en digitale duurzaamheid in Het Nieuwe Instituut in het Collectie webmagazine: Bewaren.