Dissident Gardens neemt de tuin als uitgangspunt, als de plek bij uitstek waar het verlangen van de mens om zijn omgeving te beheersen botst met zijn fascinatie voor de wilde, ongerepte krachten van de natuur. Tegelijkertijd zijn tuinen, in de huidige tijd van digitalisering en globalisering, plekken geworden om zich terug te trekken, om tot rust te komen, te ontspannen en te reflecteren. Tuinen bieden de stille, toegewijde tuinier een thuis, maar worden in de hedendaagse, volautomatische glastuinbouw ook bevolkt door niet-menselijke werkkrachten. De tuin als een ruimte waar globale verhalen en vormen van arbeid, migratie en experimenten worden betwist en opnieuw gedefinieerd.

Technologie en ecologie worden in Dissident Gardens benaderd als systemen met niet alleen een onderling spanningsveld, maar ook een wederzijdse afhankelijkheid. Het Nieuwe Instituut ambieert zichtbaar te maken hoe beide systemen met elkaar verweven zijn geraakt, wat tot een radicaal nieuwe opvatting van de verhouding tussen cultuur en natuur heeft geleid. Het programma toont hoe de ontwerper onderdeel is van deze nieuwe relatie, en tot welke overwegingen, keuzes en misschien wel dissidentie deze positie kan leiden.

Het Nieuwe Instituut onderzoekt in Dissident Gardens onze huidige verhouding tot de natuur, de invloed van technologie en de rol van de ontwerper en architect als onderzoeker, game developer of activist. Hierbij worden hedendaagse vraagstukken zoals duurzaamheid, materialeninnovatie, de transitie van de ontwerper en het domein van de ontwerpende disciplines, evenals de impact van technologie op ons leven en onze leefomgeving aan de orde gesteld.

datum
04/03/2018
tot
23/09/2018
 
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam