Het Nieuwe Instituut onderzoekt met het drieluik over het interieur de museale representatievorm van het interieur als het kruispunt van architectuur, design en e-cultuur. In een drieluik van tentoonstellingen wordt dit spanningsveld aangesneden en vraagstukken rondom publiek, privaat, en representatie van het interieur behandeld. 

1:1 Stijlkamers by Andreas Angelidakis

Tweede deel van een drieluik over interieur

Halverwege de vorige eeuw maakte de historisch ingerichte stijlkamer in veel musea plaats voor de ‘white cube’. Moderne kunst had neutrale, witte tentoonstellingswanden nodig, geen historisch ingerichte kamers. De stijlkamers verdwenen naar het depot. Van 1 februari tot en met 6 april 2015 nam Het Nieuwe Instituut de stijlkamer als aanleiding voor een programma over tentoonstellingsmodellen. Voor 1:1 Stijlkamers ontwierp de Griekse architect en kunstenaar Andreas Angelidakis een installatie met stijlkamers uit de collectie van het Amsterdam Museum, die sinds de jaren zeventig niet meer te zien waren voor het publiek.

Archive Rath & Doodeheefver by Lernert & Sander

Salone del Mobile, Milaan 2014

In opdracht van Het Nieuwe Instituut ontwikkelde het kunstenaarsduo Lernert & Sander voor de Salone del Mobile, de internationale designbeurs in Milaan, een ruimtelijke installatie en een live performance op basis van de historische collectie van behangfabrikant Rath & Doodeheefver.

1:1 Sets for Erwin Olaf & Bekleidung

Eerste deel van een drieluik over interieur

1:1 Sets for Erwin Olaf en de parallelle expositie Bekleidung vormden van 17 november 2013 t/m 30 maart 2014 het eerste deel van een drieluik dat Het Nieuwe Instituut wijdt aan het interieur. In dit eerste deel vormen twee gedachten over de cultuur van het interieur het uitgangspunt: het idee van interieur als uitdrukking van het individu en het interieur als startpunt van architectuur. Beide noties vinden hun oorsprong in de negentiende-eeuwse romantiek en zijn ook nu nog actueel.