FREE?! onderzoekt één van de grote paradoxen van onze tijd. De razendsnelle ontwikkeling van digitale media en het internet hebben het delen en hergebruiken van cultuuruitingen zoals films, muziek en boeken enorm versimpeld. Tegelijkertijd wordt met behulp van deze technologie de cultuur steeds meer opgesloten achter de muren van het intellectueel eigendomsrecht, en wordt de toegang strikt gecontroleerd. Het debat hierover - dat de auteursrechten tegenover file sharing plaatst - is intussen vastgelopen in  een virtuele loopgravenoorlog.

Is er een uitweg? FREE?! probeert deze vraag te beantwoorden door het alternatief van de Free Culture-beweging te onderzoeken. Ook komen de obstakels die de beweging tegenkomt aan bod.

Het programma op vrijdag 29 november bestaat uit drie delen:

  • 13:00 uur: Free Culture Brunch Club, een serie rondetafelgesprekken over kernthema’s van Free Culture als free culture entrepreneurs, hervorming van de auteursrechten, open en anti-publishing, open archieven, crowdfunding, en vrije software voor de creatieve industrie. (Let op: beperkte capaciteit!)
  • 16:00 uur: Een publiek debat over de positie van creatieve producenten in de context van Free Culture en de razendsnelle ontwikkeling van de digitale media. Met Bruno Felix (Submarine), Ton Roosendaal (Blender) en Jamie King (VODO). Het debat staat onder leiding van Felix Stalder (World Information Institute, Wenen).
  • 20.30 uur: Een veelzijdig avondprogramma waarin aan de hand van een Winternachts-Auteursrechten-Sprookje het domein van de Free Culture wordt verkend. Diverse projecten betrekken het publiek actief bij de co-creatie van free culture.

FREE?! wordt georganiseerd door Kennisland in samenwerking met de Willem de Kooning Academy, het Piet Zwart Institute, WORM, Creating 010 en Het Nieuwe Instituut.

datum
29/11/2013
tijd
13:00
taal
Nederlands
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
Rotterdam