Free Heri Heri for All

De naam heri heri betekent 'helen'. Het is dan ook een gerecht met een verhaal. Het eenpansgerecht op basis van cassave, zoete aardappel, bakeljauw en banaan is tegenwoordig een bekende delicatesse, maar werd oorspronkelijk ten tijde van de trans-Atlantische slavenhandel klaargemaakt en gegeten door tot slaaf gemaakte mensen op plantages.

Cultureel ondernemers Ira en Ayra Kip besloten in 2020 om juist dit symbolische gerecht te serveren bij speciale bijeenkomsten die zij, onder meer geïnspireerd door de wereldwijde Black Lives Matter-beweging, wilden organiseren ter nagedachtenis aan hun voorouders en ter herdenking van de afschaffing van de slavernij door het Koninkrijk der Nederlanden op 1 juli 1863. 1 juli is de dag die in verschillende delen van het toenmalige koninkrijk bekendstaat als Ketikoti, Emancipation Day of Dia di Lucha pa Libertat.

De gezusters Kip zien samen koken en eten als een manier bij uitstek om in gesprek te gaan, verbindingen te leggen en bewustzijn en begrip te vergroten. Sinds de eerste editie zijn er steeds meer bekende en minder bekende koks bij het initiatief betrokken geraakt en is de 'tafel' van Amsterdam uitgebreid naar verschillende steden in Nederland.

Lees verder op de website van Free Heri Heri for All.

KIP Republic

KIP Republic, in 2018 opgericht en geleid door de tweelingzussen Ira en Ayra Kip, is een creatief collectief en agentschap voor en door verhalenvertellers van binnen en buiten de cultuursector. Die verschillende vertellers vinden elkaar in gedeelde waarden en het streven naar een inclusieve en veilige samenleving. KIP Republic ontwikkelt kunstprojecten, organiseert evenementen en treedt op als gespreksleider in publieke debatten die het collectief zelf initieert en waarmee het kritische analyses en (historisch) bewustzijn stimuleert.

Lees verder op de website van KIP Republic.

Het Nieuwe Café

Bij Het Nieuwe Instituut wordt de heri heri klaargemaakt door chef Manuela Goncalves Tavares en haar team van Het Nieuwe Café. Manuela is wereldberoemd in Rotterdam, onder meer van restaurant Coco in de Hoogstraat en eerdere ondernemingen als Toko 94 en Toko Trash. Hart en ziel zijn voor haar essentiële ingrediënten in de keuken. Horeca is geen telkens wisselend concept, maar iets dat voortbouwt op traditie en daar iets nieuws aan toevoegt. Ze kookt vanuit een benadering die ze zelf ‘tokologisch’ heeft genoemd en die inhoudt dat ze gebruik maakt van de verborgen schatten, smaken en culturen die je aantreft in de verschillende toko's in de stad: een echt Rotterdamse mix van Afro-Caraïbische, Aziatische en mediterrane keukens.

Lees verder.

datum
01/07/2022
tijd
15:00 – 17:00
taal
Nederlands
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam