Cultuurstrateeg András Szántó voert ter gelegenheid van het verschijnen van zijn nieuwste interviewbundel Imagining the Future Museum: 21 Dialogues with Architects een panelgesprek met architecten Kunlé Adeyemi (NLÉ), Ma Yansong (MAD Architects) en Winy Maas (MVRDV). Samen met Anne Kremers (directeur FENIX Museum of Migration) nemen zij een voorschot op de architectuur van het museum van de toekomst.

Na zijn veelgelezen boek The Future of the Museum: 28 Dialogues, waarin Szántó met museumdirecteuren besprak hoe de ‘software’ van musea met maatschappelijke en technologische ontwikkelingen mee verandert, duikt hij nu met architecten in de ‘hardware’ van het museum. Hij spreekt in de nieuwe publicatie zowel gevestigde bouwmeesters die wereldberoemde museumgebouwen op hun naam hebben staan als aanstormend talent dat ongetwijfeld zal bijdragen aan het vormgeven van het museum van de toekomst.

Hoe zullen musea er over tien, twintig of vijftig jaar uitzien, hoe functioneren ze en hoe zullen bezoekers zich er voelen, als het aan deze ontwerpers ligt?

De gastsprekers bij de boekpresentatie in Het Nieuwe Instituut zijn onder meer ontwerpers die Szántó eerder voor het boek heeft geïnterviewd en die een directe band hebben met de stad Rotterdam: Kunlé Adeyemi (NLÉ), Ma Yansong (MAD Architects) en Winy Maas (MVRDV). Zo is er tijdens Museums for the Future, Futures for Museums onder meer aandacht voor Maas’ ontwerp voor het eind 2021 geopende Depot Boijmans Van Beuningen, Adeyemi’s plannen voor de drijvende paviljoens die in de zomer van 2023 in de vijvers rond Het Nieuwe Instituut opduiken en voor Ma’s spectaculaire panoramadek bovenop de historische loods in Katendrecht waar in 2024 Droom en Daad-initiatief FENIX Museum of Migration zijn deuren opent. Directeur Anne Kremers van FENIX maakt het panel compleet. András Szántó spreekt hen over de totstandkoming van deze actuele museumontwerpen in Nederland en over de verbeelding van toekomstige musea wereldwijd.

Sprekers

Anne Kremers
Kunlé Adeyemi
Winy Maas
Ma Yansong


Moderator: András Szántó

Programma

  • 19:00 uur: Deuren open
  • 19:30 uur: Start van het programma
  • 21:00 uur: Einde van het programma, gevolgd door een borrel in Het Nieuwe Café

András Szántó

András Szántó, PhD, adviseert musea, stichtingen, onderwijsinstellingen en toonaangevende merken over culturele strategie. Zijn geschriften zijn verschenen in vele toonaangevende internationale publicaties. Imagining the Future Museum: 21 Dialogues with Architects vormt een vervolg op zijn boek uit 2020, The Future of the Museum: 28 Dialogues (Hatje Cantz).

Book Launch

Museums for the Future, Futures for Museums is een boekpresentatie in de reeks Book Launch waarin Het Nieuwe Instituut en NAi Boekverkopers met ingang van 2023 auteurs en samenstellers uitnodigen om hun nieuwste titels feestelijk én inhoudelijk te presenteren.

datum
11/02/2023
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Dit evenement is gratis toegankelijk, maar de capaciteit is beperkt. Reserveer hieronder om zeker te zijn van een plek in het Auditorium.

RSVP