Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

I See That I See What You Don’t See


De Nederlandse bijdrage met de titel I See That I See What You Don’t See reageert op het overkoepelende thema van de Triënnale - Broken Nature - met een presentatie over onze relatie met duisternis. Het natuurlijke onderscheid tussen dag en nacht en daarmee de periode waarop de mens tot rust komt, is niet langer een vanzelfsprekendheid. Onze wereld staat altijd aan en is permanent verlicht, wat ons ook het zicht ontneemt op de consequenties ervan. I See That I See What You Don’t See benut het potentieel van ontwerp om te adresseren, zichtbaar te maken en te speculeren over wat deze consequenties zijn voor onszelf en de wereld om ons heen.
                                                                  
I See That I See What You Don’t See is samengesteld door Angela Rui (onafhankelijk curator en onderzoeker), Marina Otero Verzier (director Research Het Nieuwe Instituut) en Francien van Westrenen (hoofd Agentschap Het Nieuwe Instituut).

Deelnemers: Academie voor Stadsastronauten, Ramon AmaroDanilo Correale, Design Academy Eindhoven, de afdelingen Research en Erfgoed van Het Nieuwe Instituut, Lucy McRaeMelvin MotiBregtje van der Haak, Pascal van Hulst & Oscar Peña, Richard Vijgen en Leanne Wijnsma.

New Material Award

De New Material Award richt zich op innovatief materiaalonderzoek op het snijvlak van wetenschap, vormgeving, kunst en techniek. Over de grenzen van het eigen vakgebied heen dragen genomineerde beeldend kunstenaars, ontwerpers en architecten bij aan de ontwikkeling van nieuwe materialen. Op basis van bestaande én ongebruikelijke grondstoffen, zoals koeienbloed, algen, metaalafval en geleend materiaal, worden keramiek, gebouwen, metaal en textiel ontwikkeld. De New Material Award biedt zo een platform aan een generatie ontwerpers die fundamentele vragen durft te stellen over industriële productieprocessen en natuurlijke groei, afvalstromen en restmaterialen.

De winnaar van de New Material Award 2018 is Studio Klarenbeek en Dros i.s.m. Atelier LUMA met Algae Lab Luma. Het project onderzocht of algen een grondstof kunnen vormen voor de grootschalige productie van biopolymeren, een duurzaam alternatief voor de productie van plastic uit olie. De winnaar van de New Material Fellow 2018 is Basse Stittgen die voor het project Blood Related op zoek ging naar mogelijke toepassingen voor koeienbloed.

Ontwerpers: Agne Kucerenkaite, Alexander Marinus, Basse Stittgen, Daria Biryukova, Envisions, Inge Sluijs, Iris de Kievith & Annemarie Piscaer, Ekatarina Semenova, Studio Klarenbeek & Dros i.s.m. Atelier Luma, Overtreders W & bureau SLA, Sanne Visser, Shahar Livne, Studio Chris Kabel, Telesilla Bristogianni & Faidra Oikonomopoulou en Xandra van der Eijk.

Noot voor de redactie

I See That I See What You Don’t See
1 maart – 1 september 2019
Di t/m zo,10.30 uur – 20.30 uur
Palazzo dell’Arte, Viale E. Alemagna 6, 20121 Milan

Op vrijdag 12 april om 10.45 uur geeft Lucy McRae een toelichting op en demonstratie van de Compression Cradle de zij voor deze presentatie ontwikkelde en die is uitgeroepen tot the most instagrammable work of the Triennale. Tevens zullen de curatoren aanwezig zijn. Zij zullen een toelichting geven op het onderzoek voorafgaand aan de expositie en de andere werken.

New Material Award
9 – 14 april 2019
, 11:00 – 19:00 uur
ALCOVA, Via Popoli Uniti 11, 20125 Milan

Perspreview:
8 april 2019, 9:30 – 17:30, aanmelden via: press@alcova.xyz

Voor meer informatie of beelden kunt u contact opnemen met Silvie van Oost via email press@hetnieuweinstituut.nl. Persbeeld I See I See What You Don't See en persbeeld New Material Award