In oktober 2018 verschijnen er twee mooie boeken, gemaakt voor kinderen (8 t/m 12 jaar) die nieuwsgierig zijn naar de ontworpen wereld om hen heen.

Het Nieuwe Instituut maakte op basis van de schatten uit hun collectie een boek waarin kinderen leren dat bijna alles om hen heen door iemand is vormgegeven. Elke architect begint met het tekenen van één lijn, die kan uitgroeien tot een vierkant, een huis, een straat, een wijk, een wereldstad. Als architect kun je bepalen hoe mensen wonen, werken of winkelen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Stel dat jij een gebouw zou moeten ontwerpen. Hoe zou jij dan beginnen? Waarschijnlijk met een schets of tekening toch?

Hoi, ik ben een lijn

De wonderbaarlijke architectuurverzameling van Het Nieuwe Instituut
Door Behrang Mousavi en Jan Paul Schutten

Aangenaam kennismaken: ik ben een lijn. En mag ik je ook voorstellen aan mijn soortgenoten? Mijn medelijnen en ik zijn er in ontelbaar veel soorten en maten. Soms zijn we kaarsrecht. Soms zijn we zo krom als een hoepel. Soms zijn we gestippeld. Soms zijn we onmogelijk. Soms zijn we zwart, soms zijn we wit. Soms zijn we alle kleuren daar tussenin. Maar altijd, altijd, altijd zijn we bij jou in de buurt. Kijk maar eens om je heen: overal zie je ons. Een wereld zonder lijnen is ondenkbaar. 

Hoi, jij bent een ontwerper

Door Hanna Piksen en Annemiek Snelders

Alles om je heen is ontworpen, van je sokken tot de vloer onder je voeten. Dat betekent: het had er ook totaal anders uit kunnen zien, als iemand anders ze had bedacht. Komt dat even goed uit, want wist je al dat jij zelf de ontwerper van de toekomst bent? Dit boek staat vol met ontwerpvragen, om zelf of samen mee aan de slag te gaan. Plus een goede dosis inspiratie uit de architectuurverzameling van Het Nieuwe Instituut. Teken, bouw en denk erop los en ontwerp mee aan de toekomst!

De boeken zijn nu te reserveren bij onder andere AKO en bol.com