Deze workshop onderzoekt Instagram foto's en ontrafelt de motieven achter het gebruik van esthetische protocollen en methoden van representatie. De workshop wordt gegeven door Floriane Misslin.

Instagram-profielen zijn geïdealiseerde verbeeldingen van onszelf, ze worden door hun makers nauwkeurig opgezet en vormgegeven. Naast de enorme hoeveelheid data van verbeterde en gemanipuleerde beelden, staat de visualisatie van de meest intieme verlangens van één persoon, van de gemeenschap en de samenleving als geheel centraal. De intieme interactie tussen het “ik” en haar representatie is een afspiegeling van een mechanisme van collectieve identificatie: de feed vermengt zich tot een uniforme beeldtaal. 'Image distillation' verwijdert de homogeniteit en onttrekt de gemene deler aan de stroom van Instagram-deeltjes. In deze workshop worden geselecteerde gegevens gefilterd en ontleed, met het doel de motieven te ontdekken die de onderstroom vormen van de esthetische protocollen en andere representatiemethoden.

Floriane Misslin

Om haar praktijk te verdiepen studeerde Floriane Misslin, opgeleid als modeontwerper, aan de Design Academy Eindhoven. Ze onderzoekt identiteitsvraagstukken door empirisch onderzoek te combineren met visuele strategieën, vanuit het perspectief van de sociale theorie. Dit najaar begint Misslin aan een masteropleiding Visuele Sociologie aan Goldsmiths College (University of London), om verder te studeren op de manier waarop het lichaam in de media wordt afgebeeld en het distilleren van de taal van beelden.

datum
21/09/2017
tijd
16:30 – 18:30
taal
Engels
verder deze avond
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis toegang met ticket via link