Sergio M. Figueiredo, universitair docent Architectuurgeschiedenis en -theorie aan de TU Eindhoven en initiatiefnemer van een nieuw design- en onderzoeksprogramma, bespreekt de unieke didactische meerwaarde van het bestuderen van architectuur aan de hand van tentoonstellingen.


 

datum
03/05/2017
tijd
17:15 – 18:15
taal
English
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis, graag aanmelden via de link Tickets

Aan de TU Eindhoven zijn studenten bezig met het ontwikkelen van nieuwe ideeën over architectuur. Door architectuurtentoonstellingen op te zetten en daarbij zelf als curator op te treden, onderzoeken de studenten niet alleen nieuwe vormen van bouwkundige wetenschap, maar vormen ze zich bovendien een beter inzicht in de kracht van architecturale ideeën en de manier waarop deze kunnen worden gedeeld met een breder publiek.

In zijn lezing zal Sergio M. Figueiredo ingaan op de manier waarop architectuurexposities niet alleen zijn gebruikt om bepaald werk te tonen, maar ook om architectonische effecten teweeg te brengen en aanleiding te geven tot kritische beschouwingen. In dat licht zal hij betogen hoe in Eindhoven architectuurtentoonstellingen het ideale terrein zijn geworden voor toekomstige architecten, die er hun eigen kritische standpunten kunnen ontwikkelen en een breder inzicht verkrijgen in architectuur, en in de staat en de effecten ervan. Ook zal hij vertellen over de jongste plannen van het nieuwe Curatorial Research Collective om de praktijk van en het discours over design dichter bij elkaar te brengen door middel van exposities, om zo een weloverwogen maar toegankelijk architecturaal bewustzijn te creëren.

De inleiding zal worden verzorgd door Matteo Basso, die tevens de discussie na afloop zal leiden.

Sergio M. Figueiredo

Sergio M. Figueiredo is universitair docent Architectuurgeschiedenis en -theorie aan de TU Eindhoven, waar hij als coördinator van onderzoeksseminars werkzaam is voor de unit Architecture, Urban Design and Engineering (AUDE) en leiding geeft aan het onlangs opgezette Curatorial Research Collective (CRC). Figueiredo promoveerde aan de Universiteit van California, Los Angeles (UCLA) op een analyse van de geschiedenis en ontwikkeling van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi); zijn proefschrift verscheen onlangs bij nai010 uitgevers onder de titel The NAi Effect: Creating Architecture Culture.

Wednesday Bite

Eet na afloop van deze lezing een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.30 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, of quiche met salade. Dinervouchers à € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina of aan de bar op de avond zelf.

Pop in expo: Eindhoven Eight Redux

Van 2 tot en met 7 mei 2017 is in de foyer van Het Nieuwe Instituut de pop-in expo Eindhoven Eight Redux te zien. Eindhoven Eight werd georganiseerd door Sergio M. Figueiredo en een groep studenten van de TU Eindhoven, onder de vlag van het onlangs gestarte onderzoeksprogramma Curatorial Research Collective (CRC).