Voor een nadere toelichting op het EVJ-project kun je vanaf de officiële lancering op 6 mei 2021 terecht op de speciale website evjbags.com die Van Joolen daarvoor heeft ingericht. Op de site staan onder meer een uitgebreide achtergrondtekst over het gehele project, een reeks inspiratiebronnen van de ontwerper en een lijstje veel gestelde vragen. De website functioneert daarnaast als een levend archief van gebruiks- en verzorgingservaringen; er zullen steeds meer EVJ-verhalen en -foto’s te vinden zijn van bruikleennemers die documenteren hoe zij een tijdje omgaan met de tas. Misschien is het voornaamste dat het tevens de plek is waar een actueel overzicht te vinden is van de beschikbare EVJ-tassen en tassen die op het moment zijn uitgeleend.

datum
06/05/2021
tot
06/11/2021
taal
Nederlands
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

 

Elisa van Joolen

Elisa van Joolen is een ontwerper en kunstenaar gevestigd in Amsterdam. Haar benadering van kledingontwerp wordt naar eigen zeggen gekenmerkt door interventie- en reconfiguratiestrategieën. Van Joolens projecten geven vaak uitdrukking aan specifieke sociale contexten en benadrukken samenwerking en participatie. Ze leggen de relationele aspecten van kleding bloot en ondermijnen de achterliggende processen van waardeproductie. Elisa van Joolen heeft haar bachelor (BA) behaald aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en haar master (MFA) aan het Parsons in New York. Ze was artist in resident bij IASPIS in Stockholm en Jan van Eyck Academie in Maastricht. Ze geeft les aan de Gerrit Rietveld Academie.  Ze runt haar eigen studio en richtte daarnaast samen met Hanka van der Voet en Femke de Vries Warehouse op, a Place for Clothes in Context in Amsterdam.

TNL! Design Dialogues: Waarde en zorg in design

In deze tweede editie van Design Dialogues op 6 mei 2021 spreekt Elisa van Joolen met archeoloog Maikel Kuipers, filosoof Patricia de Vries, ontwerper Karim Adduchi, ontwerper Baby Reni, journalist Lynn Berger en ervaren 'tasverzorgers' over wat het inhoudt om te zorgen voor dingen die niet van ons zijn, waarde toe te kennen aan wegwerpartikelen en de vraag te beantwoorden wat er gebeurt als een alledaags voorwerp iets wordt om voor te zorgen.

Een ecologisch meerstemmig instituut

Het besluit om voor de eerste museumtas samen te werken met Van Joolen past binnen de beleidskeuze van Het Nieuwe Instituut om meerstemmigheid tot een leidend principe te maken, vanuit een zowel sociaal als ecologisch perspectief. We verduurzamen het eigen gebouw bijvoorbeeld ingrijpend. Dit doen we onder meer door in 2021 een duurzaamheidsvisie voor het instituut te publiceren en die na te leven. We recyclen daarnaast tentoonstellingsmaterialen na afloop van de looptijd zo veel mogelijk in volgende projecten of doneren ze voor een andere bestemming elders.

Het Nieuwe Instituut als opdrachtgever

Het instituut ziet het als een van zijn opdrachten om als opdrachtgever voor het ontwerpveld te fungeren. Dit verstrekken van opdrachten is bijvoorbeeld terug te zien in innovatief grafisch en ruimtelijk ontwerp van tentoonstellingen en (internationale) presentaties, drukwerk en digitale middelen voor institutionele en project-specifieke communicatie en de inrichting en aankleding van het eigen gebouw. Op het Ontwerpplatform is een (nog onvolledig) overzicht te vinden van ontwerpers die vanaf 2013 in opdracht van Het Nieuwe Instituut invulling hebben gegeven aan een of meer ontwerpopgaven.