Leen een EVJ-museumtas!
Elisa van Joolen
Elisa van Joolen is een ontwerper en kunstenaar gevestigd in Amsterdam. Haar benadering van kledingontwerp wordt naar eigen zeggen gekenmerkt door interventie- en reconfiguratiestrategieën. Van Joolens projecten geven vaak uitdrukking aan specifieke sociale contexten en benadrukken samenwerking en participatie. Ze leggen de relationele aspecten van kleding bloot en ondermijnen de achterliggende processen van waardeproductie. Elisa van Joolen heeft haar bachelor (BA) behaald aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en haar master (MFA) aan het Parsons in New York. Ze was artist in resident bij IASPIS in Stockholm en Jan van Eyck Academie in Maastricht. Ze geeft les aan de Gerrit Rietveld Academie. Ze runt haar eigen studio en richtte daarnaast samen met Hanka van der Voet en Femke de Vries Warehouse op, a Place for Clothes in Context in Amsterdam.
TNL! Design Dialogues: Waarde en zorg in design
In deze tweede editie van Design Dialogues op 6 mei 2021 spreekt Elisa van Joolen met archeoloog Maikel Kuipers, filosoof Patricia de Vries, ontwerper Karim Adduchi, ontwerper Baby Reni, journalist Lynn Berger en ervaren 'tasverzorgers' over wat het inhoudt om te zorgen voor dingen die niet van ons zijn, waarde toe te kennen aan wegwerpartikelen en de vraag te beantwoorden wat er gebeurt als een alledaags voorwerp iets wordt om voor te zorgen.
Een ecologisch meerstemmig instituut
Het besluit om voor de eerste museumtas samen te werken met Van Joolen past binnen de beleidskeuze van Het Nieuwe Instituut om meerstemmigheid tot een leidend principe te maken, vanuit een zowel sociaal als ecologisch perspectief. We verduurzamen het eigen gebouw bijvoorbeeld ingrijpend. Dit doen we onder meer door in 2021 een duurzaamheidsvisie voor het instituut te publiceren en die na te leven. We recyclen daarnaast tentoonstellingsmaterialen na afloop van de looptijd zo veel mogelijk in volgende projecten of doneren ze voor een andere bestemming elders.
Het Nieuwe Instituut als opdrachtgever
Het instituut ziet het als een van zijn opdrachten om als opdrachtgever voor het ontwerpveld te fungeren. Dit verstrekken van opdrachten is bijvoorbeeld terug te zien in innovatief grafisch en ruimtelijk ontwerp van tentoonstellingen en (internationale) presentaties, drukwerk en digitale middelen voor institutionele en project-specifieke communicatie en de inrichting en aankleding van het eigen gebouw. Op het Ontwerpplatform is een (nog onvolledig) overzicht te vinden van ontwerpers die vanaf 2013 in opdracht van Het Nieuwe Instituut invulling hebben gegeven aan een of meer ontwerpopgaven.