Met Annet Dekker, auteurs van Lost and Living (in) Archives en Piet Zwart Institute, Media Design: Experimental Publishing 

Archieven zijn collecties documenten die voor historische en culturele doeleinden, en vanwege hun bewijskracht, bewaard worden. In die hoedanigheid behoren archieven in feite tot het verleden; het zijn plaatsen die sporen bevatten van het collectieve geheugen van een natie, een volk, of een groep mensen. Digitale archieven zijn veranderd van stabiele entiteiten naar flexibele systemen, die soms aangeduid worden met de term ‘Living Archives’. Hoe heeft deze verandering onze relatie tot het verleden veranderd? Ontstaat er nieuwe ruimte voor dat wat is uitgewist, vergeten en genegeerd, en voor nieuwe herinneringen? Lost and Living (in) Archives laat zien dat archieven niet eenvoudigweg een opname, reflectie of beeld van een gebeurtenis zijn, maar dat het de gebeurtenis zelf vormgeeft en hierdoor zowel het verleden, het heden, en de toekomst beïnvloedt.

Deze bijeenkomst onderzoekt de totstandkoming en de verzameling van documenten, hoe systemen (dis)functioneren en hoe netwerken van mensen, bots en algoritmen de manieren veranderen waarop archieven worden opgebouwd en hoe erover wordt gedacht. Studenten van de studierichting Experimental Publishing van de masteropleiding Media Design van het Piet Zwart Institute presenteren hun werk over autonome archieven. De daaropvolgende discussie besteedt aandacht aan de functies en het functioneren van bottom-up archiefbenaderingen, gemeenschappelijke archieven en autonome archivering. Een aantal auteurs van het boek zullen aanwezig zijn, waaronder Aymeric Mansoux, Michael Murtaugh, Nicolas Maleve en Tina Bastajian.

 

Het Nieuwe Instituut en Archief Interpretaties

Onder de noemer ‘archiefinterpretaties’ is Het Nieuwe Instituut in 2014 begonnen aan een serie opdrachten aan kunstenaars, ontwerpers en onderzoekers om na te denken over de invloed en impact van het digitale archief ten opzichte van haar analoge voorloper het papieren archief. In een periode van twee jaar werden de uitdagingen en kansen van digitaal archiveren verkend. De tentoonstelling Archief Interpretaties is te zien bij Het Nieuwe Instituut.

datum
14/12/2017
tijd
17:00 – 18:00
taal
English
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Free entrance