Hoe maken ontwerpers met dit materiaal objecten die er toe doen? Wat is hun positie in de groeiende industrie van 3D-printen? Zien zij deze technologie als een stuk gereedschap of wordt hun denken en maken erdoor gevormd? Met Rick Dolphijn, Bas van Beek en Lucas Maassen. Moderator van de avond was ontwerper en onderzoeker Sophie Krier. Bezoekers konden voorafgaande aan het programma deelnemen aan een rondleiding door Het Nieuwe Instituut langs verschillende onderdelen van het PLASTIC-programma.
New Materialism
De avond startte met een filosofische keynote door Rick Dolphijn (auteur van New Materialism: Interviews & Cartographics). Over de ethische consequenties van New Materialism, een denkrichting die materie centraal stelt en hiermee onze antropocentrische blik op de wereld bevraagt. Hierop volgde een discussie tussen ontwerpers, experts en het publiek over het werken met plastic en 3D-printen; over ontwerpprocessen, esthetische keuzes en ethische implicaties.
Sprekers en experts
Ontwerper Bas van Beek lichtte zijn vormonderzoek ‘Extrapolations & Anachronisms’ toe. Ontwerper Lucas Maassen vertelde over zijn werk D-Struct waarmee hij de dunne scheidslijn tussen de fysieke en virtuele werkelijkheid onderzoekt.
Rondleiding
Curator Tal Erez gaf een korte rondleiding door de tentoonstelling PLASTIC. Studenten van de Gerrit Rietveld Academie (designLAB) presenteerden werk in de foyer dat ze maakten naar aanleiding van deze tentoonstelling en fellow Roos Meerman (winnares van de New Material Fellow van Het Nieuwe Instituut) hield atelier in de Maker Studio. De gehele maand maart werkte ze in dit tijdelijke atelier aan haar project Aera Fabrica waarbij ze warmte en lucht gebruikte om 3D-geprinte objecten op te blazen.
Programma Material Night: Plastic Ethic
18:30 uur: Table d'Hôte
19:30 uur: rondleiding langs werk Rietveld designLAB, Roos Meerman en de tentoonstelling PLASTIC
20:00 uur: start programma in auditorium
22:00 uur: einde en napraten in de bar