Het Nieuwe Instituut is het nationale museum voor architectuur, design en digitale cultuur. Gelegen in architectuurstad Rotterdam, in het Museumpark met Kunsthal Rotterdam en Depot Boijmans Van Beuningen als buren, heeft Het Nieuwe Instituut verschillende tentoonstellingsruimtes, een museumwinkel, een café en een museumwoning. Het Nieuwe Instituut houdt zich bezig met de grote ontwikkelingen in de maatschappij, zoals de krapte op de woningmarkt, de energietransitie, de opkomst van kunstmatige intelligentie, mobiliteit of het gebruik van de publieke ruimte. Ontwerpers, waaronder architecten en digitale makers, kunnen aan die ontwikkelingen een belangrijke bijdrage leveren. 

Bezoek het museum

Praktische informatie

Plan uw bezoek

Praktische informatie over Het Nieuwe Instituut, het Research Centre, Huis Sonneveld, de boekwinkel en Het Nieuwe Café.

Agenda

Alle tentoonstellingen, actviteiten, lezingen, talkshows, workshops en online events in een overzicht.

Nu te zien

Prix de Rome Architectuur 2022
18 november 2022 - 09 april 2023

Het Nieuwe Instituut toont de inzendingen van de architecten die zijn genomineerd voor Prix de Rome Architectuur 2022. Arna Mačkić, Dividual (Andrea Bit en Maciej Wieczorkowski), Lesia Topolnyk, en Studio KIWI (Kim Kool en Willemijn van Manen) reageren op het thema Healing Sites. De vier voorstellen in de tentoonstelling zijn plekken van maatschappelijk trauma, gepositioneerd binnen het voormalige Joegoslaviëtribunaal, tussen de wrakstukken van vlucht MH17, in de onvrije ‘Kolonie van Weldadigheid’ in Veenhuizen en aan servicebalies van de Belastingdienst.

Open Archief 3.0
28 oktober 2022 - 26 maart 2023

Daria Kiseleva, het duo Alice Wong & Simo Tse en Remco Torenbosch presenteren in deze derde editie van Open Archief elk een nieuw mediawerk, gebaseerd op de open, digitale collecties van Beeld en Geluid, Het Nieuwe Instituut, en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Uit dit erfgoed zijn nieuwe verhalen ontstaan: over een Kantonees radioprogramma voor Chinese immigranten, over de manier waarop verbeelding zich manifesteert in archiefbeelden van sociale bewegingen en carnavalsvieringen, en over de ontstaansgeschiedenis van de communistische partij in Indonesië.

The Energy Show
03 september 2022 - 05 maart 2023

Hoeveel energie heb jij nodig? The Energy Show - Zon, zonne-energie en menskracht is van 3 september 2022 tot en met 5 maart 2023 in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam te zien. De tentoonstelling, samengesteld door curator en ontwerper Matylda Krzykowski en in samenwerking met The Solar Biennale, draait om de zon en de mogelijkheden om ermee te ontwerpen. Er zijn tientallen innovatieve voorbeelden van zonne-technologie te zien. Centraal staat de vraag: hoe zou de wereld eruit zien als hij zou draaien op zonne-energie?

Huis Sonneveld

Huis Sonneveld is een van de best bewaard gebleven woonhuizen in de stijl van Het Nieuwe Bouwen. De architecten ontwierpen een totaalconcept waarin architectuur, interieur en inrichting minutieus op elkaar zijn afgestemd en elkaar versterken. Huis Sonneveld ligt aan het Museumpark, op een steenworp afstand van Het Nieuwe Instituut.

Het ontwerp van het sociale
04 juli 2021 – 07 juli 2024

Het ontwerp van het sociale is een tentoonstelling over 100 jaar sociaal gedreven, eigenzinnige ideeën over samenleven. Soms uit idealisme, vaak uit pure noodzaak werden alternatieve ontwerpstrategiëen ontwikkeld vanuit het streven naar een gelijkwaardige samenleving. Ontwerpers, onderzoekers en conservatoren selecteren en (her)interpreteren stukken uit erfgoedcollecties en -archieven om daarmee een scala aan verhalen te vertellen over ruim een eeuw social design.

Boekhandel en Café

Het Nieuwe Café

Het Nieuwe Café wordt per september 2021 gerund door Manuela Goncalves Tavares en haar team. Er staan kleurrijke, veelal plantaardige en seizoensgebonden gerechten op het menu. Het café, inclusief het mooiste terras van Rotterdam, is ook toegankelijk zonder kaartje voor het museum.

Boekwinkel

In de gratis toegankelijke foyer van Het Nieuwe Instituut vindt u de zelfstandige kwaliteitsboekwinkel van NAi Boekverkopers. Behalve voor architectuur, stedenbouw en landschap is er ook ruim aandacht voor design en kunst. De winkel heeft verschillende tijdschrifttitels en een actuele collectie boeken die aansluit op de lopende tentoonstellingen.