Het Nieuwe Instituut is het nationale museum voor architectuur, design en digitale cultuur. Gelegen in architectuurstad Rotterdam, in het Museumpark met Kunsthal Rotterdam en Depot Boijmans Van Beuningen als buren, heeft Het Nieuwe Instituut verschillende tentoonstellingsruimtes, een museumwinkel, een café en een museumwoning. Het Nieuwe Instituut houdt zich bezig met de grote ontwikkelingen in de maatschappij, zoals de krapte op de woningmarkt, de energietransitie, de opkomst van kunstmatige intelligentie, mobiliteit of het gebruik van de publieke ruimte. Ontwerpers, waaronder architecten en digitale makers, kunnen aan die ontwikkelingen een belangrijke bijdrage leveren. 

Bezoek het museum

Praktische informatie

Plan uw bezoek

Praktische informatie over Het Nieuwe Instituut, het Research Centre, Huis Sonneveld, de boekwinkel en Het Nieuwe Café.

Agenda

Alle tentoonstellingen, actviteiten, lezingen, talkshows, workshops en online events in een overzicht.

Nu te zien

The Energy Show
03 september 2022 - 05 maart 2023

Hoeveel energie heb jij nodig? The Energy Show - Zon, zonne-energie en menskracht is van 3 september 2022 tot en met 5 maart 2023 in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam te zien. De tentoonstelling, samengesteld door curator en ontwerper Matylda Krzykowski en in samenwerking met The Solar Biennale, draait om de zon en de mogelijkheden om ermee te ontwerpen. Er zijn tientallen innovatieve voorbeelden van zonne-technologie te zien. Centraal staat de vraag: hoe zou de wereld eruit zien als hij zou draaien op zonne-energie?

Nieuw Binnen #1
03 september - 16 oktober 2022

De tentoonstelling Nieuw binnen #1 presenteert tien archiefstukken die de afgelopen paar jaar zijn opgenomen in de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Het zijn de eerste resultaten van een verzamelbeleid dat zich steeds meer richt op actuele maatschappelijke thema's, de feministische praktijk en de dekolonisatie van de collectie. Zo wordt er werk getoond uit het netwerk van Vrouwen, Bouwen, Wonen, van interieurarchitect Marijke van der Wijst en de Surinaamse architect Hannes Nooitmeer.

Huis Sonneveld

Huis Sonneveld is een van de best bewaard gebleven woonhuizen in de stijl van Het Nieuwe Bouwen. De architecten ontwierpen een totaalconcept waarin architectuur, interieur en inrichting minutieus op elkaar zijn afgestemd en elkaar versterken. Huis Sonneveld ligt aan het Museumpark, op een steenworp afstand van Het Nieuwe Instituut.

Het ontwerp van het sociale
04 juli 2021 – 07 juli 2024

Het ontwerp van het sociale is een tentoonstelling over 100 jaar sociaal gedreven, eigenzinnige ideeën over samenleven. Soms uit idealisme, vaak uit pure noodzaak werden alternatieve ontwerpstrategiëen ontwikkeld vanuit het streven naar een gelijkwaardige samenleving. Ontwerpers, onderzoekers en conservatoren selecteren en (her)interpreteren stukken uit erfgoedcollecties en -archieven om daarmee een scala aan verhalen te vertellen over ruim een eeuw social design.

Gallery 3

Het Nieuwe Instituut ondersteunt organisaties en cultuurmakers in het domein van, maar niet beperkt tot, architectuur, design en digitale cultuur, door het beschikbaar stellen van museale presentatieruimte. De galerijen in Gallery 3 (bovenste etage museumgebouw) worden opengesteld voor bijvoorbeeld een eindexamenpresentatie van een academie, een installatie in het kader van een stedelijke manifestatie, een presentatie van een beroepsvereniging of werk van jonge Rotterdamse makers.

Wey Dey Move
17 juli 2022 - 08 januari 2023

Wey Dey Move is Nigeriaans Pidgin voor ‘de weg beweegt’, wat betekent dat alles met elkaar verbonden is en voortdurend verandert. Het gezegde vormt de essentie en hartslag van de gelijknamige tentoonstelling van kunstenaar Dele Adeyemo, die vanaf 16 juli 2022 te zien is in Het Nieuwe Instituut. Wey Dey Move benadrukt hoe belangrijk beweging en dans zijn in de spirituele, sociale en ecologische leefwerelden van de megastad Lagos in Nigeria en andere grote steden in West-Afrika.

Boekhandel en Café

Het Nieuwe Café

Het Nieuwe Café wordt per september 2021 gerund door Manuela Goncalves Tavares en haar team. Er staan kleurrijke, veelal plantaardige en seizoensgebonden gerechten op het menu. Het café, inclusief het mooiste terras van Rotterdam, is ook toegankelijk zonder kaartje voor het museum.

Boekwinkel

In de gratis toegankelijke foyer van Het Nieuwe Instituut vindt u de zelfstandige kwaliteitsboekwinkel van NAi Boekverkopers. Behalve voor architectuur, stedenbouw en landschap is er ook ruim aandacht voor design en kunst. De winkel heeft verschillende tijdschrifttitels en een actuele collectie boeken die aansluit op de lopende tentoonstellingen.