Het Nieuwe Instituut is het nationale museum voor architectuur, design en digitale cultuur. Gelegen in architectuurstad Rotterdam, in het Museumpark met Kunsthal Rotterdam en Depot Boijmans Van Beuningen als buren, heeft Het Nieuwe Instituut verschillende tentoonstellingsruimtes, een museumwinkel, een café en een museumwoning. Het Nieuwe Instituut houdt zich bezig met de grote ontwikkelingen in de maatschappij, zoals de krapte op de woningmarkt, de energietransitie, de opkomst van kunstmatige intelligentie, mobiliteit of het gebruik van de publieke ruimte. Ontwerpers, waaronder architecten en digitale makers, kunnen aan die ontwikkelingen een belangrijke bijdrage leveren. 

Bezoek het museum

Praktische informatie

Plan uw bezoek

Praktische informatie over Het Nieuwe Instituut, het Research Centre, Huis Sonneveld, de boekwinkel en Het Nieuwe Café.

Agenda

Alle tentoonstellingen, actviteiten, lezingen, talkshows, workshops en online events in een overzicht.

Nu te zien

Huis Sonneveld

Huis Sonneveld is een van de best bewaard gebleven woonhuizen in de stijl van Het Nieuwe Bouwen. De architecten ontwierpen een totaalconcept waarin architectuur, interieur en inrichting minutieus op elkaar zijn afgestemd en elkaar versterken. Huis Sonneveld ligt aan het Museumpark, op een steenworp afstand van Het Nieuwe Instituut.

MVRDVHNI The Living Archive of a Studio
06 november 2021 - 11 september 2022

MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio is een multimediale presentatie over het archief van architectenbureau MVRDV. Zoals uit de titel blijkt is het archief van de studio nog volop in ontwikkeling. Het instituut toont het archief van MVRDV in deze presentatie dan ook niet als een statische verzameling objecten in museumzalen, maar als een ‘levende’ entiteit in kantoorruimten. Als actieve werkomgeving is het kantoor de plek bij uitstek waar ideeën en projecten vloeiend heen en weer kunnen bewegen tussen heden, verleden en toekomst.

Het ontwerp van het sociale
04 juli 2021 – 07 juli 2024

Het ontwerp van het sociale is een tentoonstelling over 100 jaar sociaal gedreven, eigenzinnige ideeën over samenleven. Soms uit idealisme, vaak uit pure noodzaak werden alternatieve ontwerpstrategiëen ontwikkeld vanuit het streven naar een gelijkwaardige samenleving. Ontwerpers, onderzoekers en conservatoren selecteren en (her)interpreteren stukken uit erfgoedcollecties en -archieven om daarmee een scala aan verhalen te vertellen over ruim een eeuw social design.

Gallery 3

Het Nieuwe Instituut ondersteunt organisaties en cultuurmakers in het domein van, maar niet beperkt tot, architectuur, design en digitale cultuur, door het beschikbaar stellen van museale presentatieruimte. De galerijen in Gallery 3 (bovenste etage museumgebouw) worden opengesteld voor bijvoorbeeld een eindexamenpresentatie van een academie, een installatie in het kader van een stedelijke manifestatie, een presentatie van een beroepsvereniging of werk van jonge Rotterdamse makers.

Het Podium
01 juni - 17 augustus

De opvallend roze installatie met imposante buitentrap is ontworpen door architectenbureau MVRDV en een verlengstuk van de tentoonstelling MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio. Het Podium biedt een unieke kans om architectuur, de stad, het Museumpark en het instituut vanuit een geheel nieuw perspectief te ervaren. 

Boekhandel en Café

Het Nieuwe Café

Het Nieuwe Café wordt per september 2021 gerund door Manuela Goncalves Tavares en haar team. Er staan kleurrijke, veelal plantaardige en seizoensgebonden gerechten op het menu. Het café, inclusief het mooiste terras van Rotterdam, is ook toegankelijk zonder kaartje voor het museum.

Boekwinkel

In de gratis toegankelijke foyer van Het Nieuwe Instituut vindt u de zelfstandige kwaliteitsboekwinkel van NAi Boekverkopers. Behalve voor architectuur, stedenbouw en landschap is er ook ruim aandacht voor design en kunst. De winkel heeft verschillende tijdschrifttitels en een actuele collectie boeken die aansluit op de lopende tentoonstellingen.