Het publieke programma van Het Nieuwe Instituut krijgt gestalte in het Museum voor Architectuur, Design en Digitale cultuur. Het museum kijkt naar de ontworpen wereld, en hoe die door nieuwe technologie, nieuwe denkbeelden en verschuivende sociale prioriteiten voortdurend verandert. Het begrip innovatie – de spil van alle activiteiten van Het Nieuwe Instituut – wordt zowel tot uitdrukking gebracht in speculatieve verkenningen van de toekomst, als in kritische reflecties op de vernieuwingsbewegingen van vandaag en gisteren.

Bezoek het museum

Praktische informatie

Plan uw bezoek

Praktische informatie over Het Nieuwe Instituut, het Research Centre, Huis Sonneveld, de boekwinkel en Het Nieuwe Café.

Agenda

Alle tentoonstellingen, actviteiten, lezingen, talkshows, workshops en online events in een overzicht.

Nu te zien

Huis Sonneveld

Huis Sonneveld is een van de best bewaard gebleven woonhuizen in de stijl van Het Nieuwe Bouwen. De architecten ontwierpen een totaalconcept waarin architectuur, interieur en inrichting minutieus op elkaar zijn afgestemd en elkaar versterken. Huis Sonneveld ligt aan het Museumpark, op een steenworp afstand van Het Nieuwe Instituut.

MVRDVHNI The Living Archive of a Studio
06 november 2021 - 11 september 2022

MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio is een multimediale presentatie over het archief van architectenbureau MVRDV. Zoals uit de titel blijkt is het archief van de studio nog volop in ontwikkeling. Het instituut toont het archief van MVRDV in deze presentatie dan ook niet als een statische verzameling objecten in museumzalen, maar als een ‘levende’ entiteit in kantoorruimten. Als actieve werkomgeving is het kantoor de plek bij uitstek waar ideeën en projecten vloeiend heen en weer kunnen bewegen tussen heden, verleden en toekomst.

Tijdelijk Huis van Thuis
04 juli 2021 – 15 mei 2022

Als een veelzijdig Tijdelijk Huis van Thuis verkent Het Nieuwe Instituut hoe ons denken over het huiselijke interieur en ontwerp zich de afgelopen decennia hebben ontwikkeld. Wat maakt een huis een thuis? Onder invloed van de pandemie werden slaapkamers kantoren, keukens scholen en het balkon de plek waar wij onze betrokkenheid met de ander zichtbaar wilden maken. Daarom is dit is het moment een tentoonstelling aan het huiselijk interieur te wijden, met daarin even historische als revolutionaire ideeën over het huis als thuis.

Het ontwerp van het sociale
04 juli 2021 – 07 juli 2024

Het ontwerp van het sociale is een tentoonstelling over 100 jaar sociaal gedreven, eigenzinnige ideeën over samenleven. Soms uit idealisme, vaak uit pure noodzaak werden alternatieve ontwerpstrategiëen ontwikkeld vanuit het streven naar een gelijkwaardige samenleving. Ontwerpers, onderzoekers en conservatoren selecteren en (her)interpreteren stukken uit erfgoedcollecties en -archieven om daarmee een scala aan verhalen te vertellen over ruim een eeuw social design.

De architectuur van een wondere wereld
05 september 2021 – 27 maart 2022

Wat is de sociale en culturele impact van de nalatenschap van Walt Disney? In deze tentoonstelling gaat curator Saskia van Stein onder meer in op de invloed die Disneys denken en werk tot op de dag van vandaag uitoefenen op de gebouwde omgeving en een gevoel van identiteit.

Gallery 3

Het Nieuwe Instituut ondersteunt organisaties en cultuurmakers in het domein van, maar niet beperkt tot, architectuur, design en digitale cultuur, door het beschikbaar stellen van museale presentatieruimte. De galerijen in Gallery 3 (bovenste etage museumgebouw) worden opengesteld voor bijvoorbeeld een eindexamenpresentatie van een academie, een installatie in het kader van een stedelijke manifestatie, een presentatie van een beroepsvereniging of werk van jonge Rotterdamse makers.

Boekhandel en Café

Het Nieuwe Café

Het Nieuwe Café wordt per september 2021 gerund door Manuela Goncalves Tavares en haar team. Er staan kleurrijke, veelal plantaardige en seizoensgebonden gerechten op het menu. Het café, inclusief het mooiste terras van Rotterdam, is ook toegankelijk zonder kaartje voor het museum.

Boekwinkel

In de gratis toegankelijke foyer van Het Nieuwe Instituut vindt u de zelfstandige kwaliteitsboekwinkel van NAi Boekverkopers. Behalve voor architectuur, stedenbouw en landschap is er ook ruim aandacht voor design en kunst. De winkel heeft verschillende tijdschrifttitels en een actuele collectie boeken die aansluit op de lopende tentoonstellingen.