Programma Het Nieuwe Instituut

Inloopworkshop families: Glow-in-the-dark stoffen maken

Room 2
19.30-22.00 uur

Als echte innovatieve ontwerpers ontdekken kinderen hoe stoffen van de toekomst gemaakt kunnen worden. Experimenteer in de eerste uren van de museumnacht met vormen, patronen, herhaling en lichtgevende kleuren en ontwikkel met een 3D-printpen een eigen stof.
Deze workshop start al om 19.30 uur.

 

Moderne dans: Coleoptoric Motion

Gallery 1
20.30, 22.30 en 00.30 uur

In de dansvoorstelling Coleoptoric Motion worden mode en performance met elkaar verbonden. De bewegingen van de vijf dansers en hun gelaagde kostuums zijn geïnspireerd op de kever. Met haar project laat Lieve van de Beek (in 2015 afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie) zien hoe beweging, vorm en mode elkaar kunnen aanvullen en versterken.

Modeshow Hacked Willem de Kooning Academie

Gallery II
21.00 en 23.00 uur

Een designertrui gemaakt van oude broeken en een jurk van gerecyclede T-shirtstof. Studenten van de Willem de Kooning Academie showen het resultaat van een masterclass met Alexander van Slobbe en Francisco van Benthum. Door afgedankte kledingstukken te hacken ontwikkelden zij een nieuwe collectie.

De botanische apotheek

De Nieuwe Tuin
20.00 - 00.30 uur

Een botanische smaaksensatie in de Nieuwe Tuin naast Het Nieuwe Instituut. Caroline Zeevat en Helly Scholten creëren een heuse apotheek waar wilde planten veranderen in medicijnen, toegediend in een gin of non-alcoholische smaakcombinatie. Tegen welke kwaal zoek jij een medicijn?

Tutorial ELLIS FAAS

Auditorium
22.00 - 22.20 uur

Net zulke prachtig gestifte lippen als supermodellen? De visagisten van ELLIS FAAS leren je hoe dat moet. Ellis Faas is een van de meest invloedrijke visagisten van haar generatie. Enkele jaren geleden lanceerde ze het merk ELLIS FAAS: ‘only tested on supermodels’.

Rode lippen van ELLIS FAAS

Hele gebouw
21.00 - 00.00 uur

Gewapend met Ellis Red lopen de visagisten van ELLIS FAAS door Het Nieuwe Instituut op zoek naar ongestifte lippen.

Breien met de Wereldwijven

Gallery III
20.00 - 23.00 uur

De Wereldwijven geven een demonstratie van de Fashion Machine: van oude fleecetruien knippen, 'twinen' en breien zij vlaggen en matrassen. Kijk of doe mee! De Wereldwijven is een groep van zo’n veertig vrouwen, hoog- en laagopgeleid, jong, oud en uit verschillende culturen, die op vrijwillige basis en ambachtelijke wijze producten voor verschillende ontwerpers maakt.

Gin-tonic van De botanische apotheek

Het Nieuwe Café
20.00 - 01.00 uur

Als de gin van De botanische apotheek naar meer smaakt: in Het Nieuwe Café wordt deze speciale drank de hele avond geschonken, al dan niet in combinatie met tonic.

Observatorium Huis Sonneveld

Huis Sonneveld
20.00 - 00.45 (laatste inloop)

Bezoek het dak van Huis Sonneveld voor een moment van contemplatie. Kunstenaar en architect Santiago Borja bouwde op het dak van de museumwoning een observatorium. Met zijn installatie A Mental Image - Blavatsky Observatory vraagt Borja aandacht voor de invloed van het Westerse esoterisme op de principes van het Nieuwe Bouwen.

Muurschildering The New Mural

Het Nieuwe Café
Hele avond

Op de muur naast Het Nieuwe Café is een prachtige muurschildering van Job Wouters te zien. Voor het Tijdelijk Modemuseum maakte hij een reeks van vier schilderingen waarvoor hij steeds een ander kenmerk van de mode als uitgangspunt nam. Deze is de laatste in de reeks.
 

The New Haberdashery

Eerste verdieping
Hele avond

The New Haberdashery is een stoffenwinkel en naaiatelier waar de bezoeker zelf aan de slag kan met patronen van onder anderen Monique van Heist en Frans Molenaar.

Tijdelijk Modemuseum

Hele gebouw
Hele avond

Neem deze avond ook een kijkje bij het Tijdelijk Modemuseum. Van de bijzondere verzameling parfumflessen in Precious en de vintage verzameling van Ferry van der Nat tot de bijzondere collectie Hacked van Alexander van Slobbe en Francisco van Benthum en tentoonstelling Fashion Data over de impact van mode.

View on Fashion

Foyer
Hele avond

De View on Fashion toont wisselende presentaties van ontwerpers, fotografen, theoretici en makers met een vernieuwend perspectief op de werkelijkheid van de mode. Deze avond opent de View on Fashion van modeontwerper en ‘fashion innovator’ Pauline van Dongen. Zij combineert experimentele, hightech materialen met traditonele technieken.

datum
05/03/2016
tot
06/03/2016
taal
Nederlands
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam