De New Material podcast belicht de werkwijze van ontwerpers van nieuwe materialen, binnen de context van de Nederlandse industrie, het Nederlandse landschap en de economische en maatschappelijke context. Een ontdekkingstocht die onthult hoe materiaalonderzoek en kennis over de eigenschappen en toepassingen van materialen het volledige productieproces blootlegt en de productieomstandigheden inzichtelijk maakt. Het doorlopen van de materiaalcyclus biedt cruciale informatie voor innovatie en verandering om vervuiling te verminderen, en klimaat- en sociale rechtvaardigheid te realiseren.  

De podcast bestaat uit vier afleveringen rondom de thema’s Waste, Power, Crops en Tech. Aflevering 1 wordt op 16 oktober 2021 gelanceerd.

Beluister nu de trailer:

 

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Waste

Aflevering #1
beschikbaar vanaf 16 oktober

Waarom niet beginnen bij het einde, de plek waar voorwerpen en materialen belanden als ze niet langer van dienst zijn? Afvalverwerker Attero in Wijster vormt de achtergrond van een discussie over de vraag of ons afval een goudmijn vol potentie is, een bron van nieuwe materialen, of een vloek en de onvermijdelijke uitkomst van een onhoudbaar spilziek systeem. 

 

Aan het gesprek nemen deel: ontwerper Daria Biryukova; Robert Corijn, marketing manager en woordvoerder van Attero; filosoof Lisa Doeland; Tom van Soest, ontwerper en oprichter van StoneCycling; en ontwerper Basse Stittgen.

Power

Aflevering #2
beschikbaar vanaf 23 oktober

Crops

Aflevering #3
Beschikbaar vanaf 30 oktober

Tech

Aflevering #4
Beschikbaar vanaf 6 november

Abonner je op de podcast via SpotifyApple podcasts en andere podcast platforms.

Podcastredactie en team

Host: Maarten Westerveen
Eindredactie: Wineke van Muiswinkel
Research en concept: Jannetje in ’t Veld & Toon Koehorst
Techniek: Alfred Koster
Het Nieuwe Instituut: Olle Lundin, Ellen Zoete

New Material een samenwerking tussen Stichting DOEN, Fonds Kwadraat en Het Nieuwe Instituut.