De New Material Award daagt kunstenaars, vormgevers, modeontwerpers en architecten uit om nieuwe materialen en innovatieve technieken toe te passen. Tijdens de lancering voor de editie van 2016 spreekt Andrea van Pol met de twee winnaars van 2014: Julia Veldhuijzen van Zanten en Roos Meerman. Hoe is het ze vergaan na het winnen van de prijs en hoe staat hun onderzoek er op dit moment voor?

datum
14/01/2016
tijd
15:00 – 17:00
taal
Nederlands
 
locatie

Het Nieuwe Instituut,
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis, aanmelden verplicht

Programma

  • welkomstwoord door presentator Andrea van Pol
  • presentatie New Material Fellow, Roos Meerman
  • presentatie winnaar New Material Award, Julia Veldhuijzen van Zanten
  • vooruitblik editie 2016 met juryvoorzitter Pieter Keune
  • netwerkborrel in Het Nieuwe Café

Call for Entries

De New Material Award is op zoek naar recente ontwerpen of ideeën waarbij de ontwikkeling en toepassing van nieuw materiaal centraal staan en waarbij functionaliteit, esthetiek en duurzaamheid hand in hand gaan. De prijs kent twee onderscheidingen: de New Material Award, een geldbedrag van € 15.000 voor een eindproduct, en de New Material Fellow, een fellowship waarbij Het Nieuwe Instituut de winnaar gedurende een periode van maximaal zes maanden ondersteunt om zijn of haar idee verder uit te werken en onderzoek te doen. De deadline voor inzendingen is 25 april 2016. Meer informatie over de voorwaarden en inschrijving volgt binnenkort op www.newmaterialaward.nl.

Een nominatiecommissie selecteert uit alle inzendingen zestien à achttien ontwerpen, die van 22 tot en met 30 oktober 2016 tentoongesteld worden tijdens Dutch Design Week 2016 in Eindhoven. Op 22 oktober 2016 maakt de jury de twee winnaars bekend.

Over de New Material Award

De New Material Award is een samenwerking tussen Stichting DOEN, Fonds Kwadraat en Het Nieuwe Instituut. Zij zien voor kunstenaars, ontwerpers en architecten een belangrijke rol weggelegd om nieuwe ontwikkelingen in de samenleving in gang te zetten en een antwoord te geven op actuele en urgente vraagstukken. Deze tweejaarlijkse prijs richt zich op het snijvlak van wetenschap, vormgeving, kunst en techniek. Ze wil deelnemers uitdagen om over de grenzen van het eigen vakgebied heen naar oplossingen voor de toekomst te zoeken. Dat streven is terug te zien in de inzendingen uit eerdere jaren die een grote verscheidenheid aan innovatieve oplossingen laten zien. 

Persbericht Lancering New Material Award 2016, 04 januari 2016.