Eind augustus 2021 verschijnt de publicatie Expansive Bodies: Contesting Design at Het Nieuwe Instituut, een overzicht van acht jaar eigenzinnig tentoonstellingsontwerp in een Nederlandse en Engelse editie.

Tegenwoordig bestrijkt design een steeds groter domein. Pleitbezorgers beweren dat bijna alles design kan zijn. Maar door de verruiming van de definitie gaat design niet langer alleen over oplossingen en innovatie. Het is ook vaak zelf de oorzaak van problemen en conflicten. Voor musea die zich in de designwereld begeven, vormt een dergelijk veranderend terrein een existentiële uitdaging. Het is niet langer voldoende om alleen maar op te komen voor designberoepen, ontwerpers en ontworpen objecten. In plaats daarvan moet men zich grondig afvragen hoe design werkt, met welk doel en voor wie.

Expansive Bodies is een verslag van de afgelopen acht jaar van institutionele praktijk van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam, en van de pogingen van dit instituut om in het reine te komen met deze verschuivingen, waardoor een unieke benadering is ontstaan van het inkaderen, uitdagen en onderzoeken van design. Het boek bestaat uit een mondelinge geschiedenis van het instituut zoals verteld door vijftien medewerkers, een geïllustreerd verslag van de tentoonstellingsgeschiedenis, en zestien essays in opdracht van het instituut, die elk verschillende ideeën verkennen over de culturele praktijk en de uitgebreide manieren waarop design vandaag de dag functioneert en invloed heeft.

Het boek is geschreven en samengesteld door Brendan Cormier, senior curator van het Victoria and Albert Museum. Hoofd ontwerp van Het Nieuwe Insittuut Maureen Mooren nodigde zeven ontwerpers uit om ieder een hoofdstuk vorm te geven. Johannes Schwartz fotografeerde de tentoonstellingen.

€ 39,95
Nu te bestellen bij NAi Boekverkopers en alle andere boekhandels
ISBN 978-94-6208-664-7
Ook verkrijgbaar in het Engels: ISBN 978-94-6208-665-4
Publicatiedatum: augustus 2021
Auteur en redacteur: Brendan Cormier
Vormgeving: Natasha Chandani, Lana Cavar, Ines Cox, Geoff Han, Ivan Martinez, Maureen Mooren, Julie Peeters, Maud Vervenne
Fotografie: Johannes Schwartz
Nederlands
Paperback
22 x 28,5 cm, 312 pagina's
nai010 uitgevers

Brendan Cormier

Schrijver en stedenbouwkundige Brendan Cormier werkt als Hoofdcurator Tentoonstellingen en Speciale Projecten bij het Victoria en Albert Museum in Londen. Hij stelde er verschillende prominente tentoonstellingen samen en stond daarnaast aan het hoofd van de inhoudelijke ontwikkeling van het partnerschap van het V&A met cultuur- en ontwerpinstelling Design Society in Shenzen in China. Cormier schrijft regelmatig over design voor vooraanstaande media als Disegno, Domus en Metropolis. Eerder was hij onder meer hoofdredacteur van architectuur- en designtijdschrift Volume.