Het Podium wegens hitte gesloten op dinsdag 19 juli 2022

18 JULI 2022

Vanwege de voorspelde extreme warmte op dinsdag 19 juli 2022 is Het Nieuwe Instituut helaas genoodzaakt om Het Podium die dag te sluiten. De gevoelstemperatuur is er nog enkele graden hoger dan de toch al heftige 'officiële' temperaturen van meer dan 35 graden die metereologen voorzien. Het instituut kan het welzijn van bezoekers en medewerkers onder zulke omstandigheden niet waarborgen en sluit tijdelijk Het Podium en de trap er naartoe. Bezoekers die een tijdslot gereserveerd hebben voor een bezoek op 19 juli worden geïnformeerd over de mogelijkheden om een alternatief moment te boeken. Vanaf woensdag 20 juli 2022 is Het Podium weer geopend voor het publiek - nog tot en met 17 augustus.

Bekijk 't lekker bovenop Het Nieuwe Instituut en boek een tijdslot voor Het Podium!

Nieuwe publicatie Expansive Bodies: Contesting Design at Het Nieuwe Instituut

29 JULI 2021

Eind augustus 2021 verschijnt Expansive Bodies: Contesting Design at Het Nieuwe Instituut, een overzicht van acht jaar eigenzinnig tentoonstellingsontwerp in een Nederlandse en Engelse editie.

Aric Chen nieuwe algemeen en artistiek directeur van Het Nieuwe Instituut

8 APRIL 2021

Het Nieuwe Instituut kondigt de benoeming aan van Aric Chen als nieuwe algemeen en artistiek directeur per 1 mei. Samen met Josien Paulides, zakelijk directeur van het instituut, vormt Chen de raad van bestuur. Hij volgt de huidige algemeen en artistiek directeur Guus Beumer op, die in mei zijn functie neerlegt.

Enige bewaard gebleven maquette van Theo van Doesburg verworven voor de Rijkscollectie

22 MAART 2021

Het Nieuwe Instituut heeft een interieurmaquette van Theo van Doesburg verworven voor de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Het is een ontwerp voor één van de belangrijkste architectuurprojecten van De Stijl: de Ciné-dancing in de Aubette (Straatsburg, 1928). De aankoop is mogelijk gemaakt door bijdragen van het Mondriaan Fonds en de Vereniging Rembrandt. 

Herinrichting Museumpark

15 MAART 2021

De komst van het depot van Museum Boijmans van Beuningen is voor de gemeente Rotterdam aanleiding geweest om de buitenruimte in en rond het Museumpark te vergroenen en verkeersluwer te maken. De werkzaamheden hebben gevolgen voor de bereikbaarheid van Het Nieuwe Instituut en het aanzicht van de directe omgeving.

More-than-Human een van de Best Verzorgde Boeken van 2020

4 MAART 2021

More-than-Human is verkozen tot een van de Best Verzorgde Boeken van 2020! In het boek lees je hoe uiteenlopende auteurs een gelijkwaardige, (klimaat)rechtvaardige wereld voor zich zien: een wereld waarin de verbintenissen en conflicten tussen menselijke en niet-menselijke wezens niet langer alleen vanuit het perspectief van de mens worden benaderd. De publicatie werd ontworpen door Adriaan Mellegers and Vanessa van Dam is uitgegeven in samenwerking met Office for Political Innovation, General Ecology van de Serpentine Galleries en de Manifesta Foundation.

Publicatie Open Archief

24 JANUARI 2020

In deze digitale publicatie blikken de deelnemende makers en inititatiefnemers terug op het project Open Archief en delen ze opgedane kennis en ervaringen met collega-erfgoedinstellingen en makers. 

‘Als we claimen dat we innovatie zichtbaar maken, kunnen we onszelf niet buiten het vraagstuk plaatsen’

11 OKTOBER 2019

Interview door Gert Staal met artistiek directeur Guus Beumer van Het Nieuwe Instituut, eerder gepubliceerd in Boekman 120 Kunst als innovator.

Pagina's