Publicatie Open Archief

24 JANUARI 2020

In deze digitale publicatie blikken de deelnemende makers en inititatiefnemers terug op het project Open Archief en delen ze opgedane kennis en ervaringen met collega-erfgoedinstellingen en makers. 

‘Als we claimen dat we innovatie zichtbaar maken, kunnen we onszelf niet buiten het vraagstuk plaatsen’

11 OKTOBER 2019

Interview door Gert Staal met artistiek directeur Guus Beumer van Het Nieuwe Instituut, eerder gepubliceerd in Boekman 120 Kunst als innovator.

Wilja Jurg nieuw lid van de Raad van Toezicht

10 OKTOBER 2019

De Raad van Toezicht en de Raad van Bestuur van Het Nieuwe Instituut verwelkomen Wilja Jurg als nieuw algemeen lid van de Raad van Toezicht.

The Critical Visitor - Belangrijke subsidietoekenning door NWO Smart Culture

20 SEPTEMBER 2019

Het Nieuwe Instituut is partner binnen The Critical Visitor, een onderzoeksproject waarin de vraag centraal staat hoe erfgoedinstellingen door middel van hun organisatie, collecties en het tentoonstellingsbeleid nieuwe vormen van inclusiviteit en toegankelijkheid kunnen bewerkstelligen. Het project heeft hiervoor € 500.000,- NWO Smart Culture subsidie ontvangen. Het vijfjarig onderzoek wordt uitgevoerd door een consortium van 15 culturele en wetenschappelijke instellingen.

Collectie van Het Nieuwe Instituut beschikbaar op Collectie Nederland

29 AUGUSTUS 2019

De komende zes jaar is Het Nieuwe Instituut druk bezig met het zichtbaar maken van de architectuurcollectie door middel van restauratie, conservering en digitalisering. Een van de projecten binnen het programma Architectuur Dichterbij is Linked Open Data (LOD). Met het beschikbaarstellen van collectiemateriaal via Collectie Nederland is een eerste resultaat van het LOD project behaald. 

Art on Display 1949-69: Albini, Bo Bardi, Scarpa, Smithsons, Van Eyck

5 FEBRUARI 2019

Op vrijdag 8 november 2019 opent in het Calouste Gulbenkian Museum in Lissabon de tentoonstelling Art on Display 1949-69, die het resultaat is van een samenwerking tussen Het Nieuwe Instituut/Jaap Bakema Study Centre en het Gulbenkian Museum. De expositie loopt tot maart 2020 in Lissabon en krijgt daarna een vervolg in Het Nieuwe Instituut.

 

Het Nederlandse Bauhaus-netwerk

1 FEBRUARI 2019

Het Nieuwe Instituut leent voor de tentoonstelling nederland <> bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld, vanaf 9 februari te zien in Museum Boijmans Van Beuningen, een groot aantal toonaangevende stukken uit,  waaronder werk van Johan Niegeman (1902-1977), Cornelis van Eesteren (1897-1988), Mathieu Lauweriks (1864-1932) en Lotte Stam-Beese (1903-1988).

Digital Preservation Awards

4 DECEMBER 2018

Op 29 november zijn in Amsterdam Museum de Digital Preservation Awards uitgereikt aan het beste werk op het gebied van duurzame toegang tot digitale data, wereldwijd en in alle sectoren. Tot de finalisten in de categorie Teaching and Communications behoorde de cursus Leren Preserveren, ontwikkeld door Digital Heritage Network en Het Nieuwe Instituut. 

Pagina's