Het Nederlandse Bauhaus-netwerk

1 FEBRUARI 2019

Het Nieuwe Instituut leent voor de tentoonstelling nederland <> bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld, vanaf 9 februari te zien in Museum Boijmans Van Beuningen, een groot aantal toonaangevende stukken uit,  waaronder werk van Johan Niegeman (1902-1977), Cornelis van Eesteren (1897-1988), Mathieu Lauweriks (1864-1932) en Lotte Stam-Beese (1903-1988).

Digital Preservation Awards

4 DECEMBER 2018

Op 29 november zijn in Amsterdam Museum de Digital Preservation Awards uitgereikt aan het beste werk op het gebied van duurzame toegang tot digitale data, wereldwijd en in alle sectoren. Tot de finalisten in de categorie Teaching and Communications behoorde de cursus Leren Preserveren, ontwikkeld door Digital Heritage Network en Het Nieuwe Instituut. 

Young Promising Architects brengt Nederlandse en Belgische architecten samen

21 NOVEMBER 2018

Na een succesvolle eerste editie in 2017 stellen het Vlaams Architectuurinstituut, Het Nieuwe Instituut en de Nederlandse ambassade in Brussel opnieuw een programma samen voor jonge beloftevolle architecten uit Nederland en België met uitwisseling als centrale doelstelling. De organisatoren hopen met dit initiatief architecten uit beide landen dichter bij elkaar te brengen door ze kennis te laten maken met en te reflecteren op elkaars werk. 

Dutch Design bedreigd!

16 NOVEMBER 2018

Het veld – BNO, Het Nieuwe Instituut, Wim Crouwel Instituut, Louis Kalff Instituut, e.a. – start gezamenlijke lobby voor erfgoed van Dutch Design.

Open Call Internationaal Bezoekersprogramma 2019

23 OKTOBER 2018

Het Nieuwe Instituut wil culturele partijen de mogelijkheid bieden om een bezoek van een internationale gast binnen de disciplines architectuur, design en digitale cultuur aan te vragen via een halfjaarlijkse Open Call voor het Internationaal Bezoekersprogramma. Het bezoekersprogramma stimuleert de internationale uitwisseling, promotie en kennismaking met het Nederlandse ontwerpveld. Aanvragen kunnen tot en met 30 november worden ingediend.

Scheuren, kreukels en vlekken. De schetsen van architecten redden is een monsterklus

24 AUGUSTUS 2018

Scheuren, kreukels en schimmels bedreigen de nalatenschap van Gerrit Rietveld, Jaap Bakema en andere Nederlandse architecten van naam. Om hun kwetsbare ontwerptekeningen te behouden begint binnenkort een omvangrijk en kostbaar restauratieproject. Dit artikel is eerder verschenen in Dagblad Trouw.

'Architectuur Dichterbij'. Masterplan voor de besteding van 11 miljoen euro

20 AUGUSTUS 2018

Op basis van het masterplan 'Architectuur Dichterbij' heeft minister Van Engelshoven van OCW op 17 juli in een zgn. beschikkingsbrief officieel de eerste helft van de 11 miljoen euro toegekend die in maart is toegezegd voor de restauratie, conservering en digitalisering van de collectie van Het Nieuwe Instituut. 

Hoi, ik ben een lijn en jij bent een ontwerper!

14 JUNI 2018

In oktober 2018 verschijnen er twee spectaculaire boeken, gemaakt voor kinderen die nieuwsgierig zijn naar de ontworpen wereld om hen heen.