Leren Preserveren is een basiscursus voor medewerkers van erfgoedinstellingen die kennis op willen doen over het duurzaam opslaan, beheren en toegankelijk maken van digitale informatie in de praktijk. De cursus is vanaf nu online beschikbaar voor zelfstudie. De uitgebreide groepscursus start in oktober.

Archieven en erfgoedinstellingen kennen vaste kaders en standaarden voor het beheren van hun analoge collecties. Goed georganiseerde processen die ondersteund worden door daarop toegesneden software applicaties. Het verzamelen, verwerken en beheren van born digital archieven vereist echter andere processen, vaardigheden en technieken.

Bij de groepscursus profiteert de cursist naast het (kosteloos en vrij toegankelijke) online cursusmateriaal van:

  • het maken van opdrachten,
  • het bijwonen van drie lesdagen met onder meer presentaties van experts,
  • begeleiding en feedback door coaches,
  • samenwerken en kennismaken met vakgenoten,
  • een certificaat na het bijwonen van alle bijeenkomsten en het afdoende voltooien van de opdrachten.

De eerste groep start in oktober en komt op 3 oktober, 7 november en 28 november bij elkaar. Meer informatie en aanmelden. De online zelfstudievariant is vanaf nu beschikbaar. Deelnemers kunnen de cursus op ieder gewenst moment starten en op hun eigen tempo afronden. Lees meer over de twee cursusvarianten.

Leren Preserveren is een initiatief van het Netwerk Digitaal Erfgoed, Het Nieuwe Instituut en de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid. De cursus wordt op 21 september officieel gepresenteerd tijdens het mini-congres ‘Leren Preserveren: duurzame kennis over duurzame toegang'.