Online / Offline
Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen zijn Het Nieuwe Instituut en Huis Sonneveld vanaf 5 november voor tenminste twee weken gesloten.
Na een zomer van experimenteren met een hybride programmering van online en offline activiteiten, en met de rol die ontwerp kan spelen bij een veilige en prettige bezoekerservaring, kijken we uit naar de opening van het nieuwe culturele seizoen.
Het verloop van de pandemie maakt duidelijk dat we ook dan nog niet terug kunnen naar de vorm waarin programma’s tot maart 2020 gestalte kregen. Sterker nog, het laat zich aanzien dat wat we aanvankelijk zagen als een snel inspelen op een tijdelijke crisissituatie, steeds meer een permanent karakter krijgt. Dat vraagt om een herbezinning op de formats die we hebben ontwikkeld, om een steviger verankering van online activiteiten in het programma, en om het verder verbeteren van de bezoekerservaring, zowel online als in het gebouw. Daarbij speelt steeds het spanningsveld tussen enerzijds de behoefte elkaar te ontmoeten en een ervaring te delen in de nabijheid van elkaar, en anderzijds de kwetsbaarheid daarvan, door mogelijke veiligheidsrisico’s en een veranderende perceptie van ‘nabijheid’.
Met alle slagen om de arm wat betreft de vorm waarin activiteiten zullen plaatsvinden, nodigen we u van harte uit kennis te nemen van het najaarsprogramma. De ‘bezoekerservaring’ bij het kijken naar kunst staat centraal in de tentoonstelling Art on Display 1949-69. Daarin worden vooruitstrevende tentoonstellingsontwerpen van o.a. Aldo van Eyck, Alison en Peter Smithson, Lina Bo Bardi en Carlos Scarpa aan de hand van 1:1 reconstructies samengebracht.
Vanaf 20 september is Lithium te zien. Onze telefoons, laptops en elektrische auto’s draaien op batterijen van lithium. Daarnaast wordt het mineraal gebruikt bij de behandeling van allerlei lichamelijke en geestelijke aandoeningen. Lithium helpt mensen en apparaten dus om op te laden, maar wat als het ook bijdraagt aan hun uitputting? Aan deze tentoonstelling is een uitgebreid programma van activiteiten gekoppeld.
Kijk voor meer informatie over het najaarsprogramma in de agenda, of op Museum. Lees meer over een bezoek aan Het Nieuwe Instituut en Huis Sonneveld.

Hybride programma per 1 juni
Dankzij de teruggelopen druk op de gezondheidszorg werd het per 1 juni weer mogelijk bezoekers in het gebouw te ontvangen. Naast online activiteiten vonden er ook weer programma’s op locatie plaats, zij het met de nodige voorzorgsmaatregelen.
Niets gaat boven de meerwaarde van een daadwerkelijk bezoek, van een directe confrontatie met een object, of met een specifieke context, die alleen een tentoonstelling kan bieden. Nietwaar?
Of zullen de verschillende gebruikers liever blijvend gebruik maken van digitale vormen van een bezoek? Zullen het huidige protocol en de verschillende maatregelen zorgen voor een dichtgetimmerde bezoekerservaring zonder spontaniteit en toevallige ontmoetingen? Zal een gevoel van ongemak overheersen en wordt die andere bezoeker gereduceerd tot een potentieel gevaar van besmetting?
Het beleid rond covid-19 heeft ook tot nieuwe vragen geleid. Hoe verhoudt het domein van ontwerp zich bijvoorbeeld tot het idee van een anderhalvemetersamenleving en de basale vormen van in- en uitsluiting die daaraan zijn verbonden. De disciplinerende en uitsluitende mechanismen van ontwerp zijn de afgelopen jaren regelmatig binnen het instituut behandeld. Het is interessant dat juist die kwaliteiten nu opnieuw en wederom als oplossing voor een maatschappelijke problematiek worden ingezet. En hoewel in Nederland de fysieke variant in termen van anderhalvemeter centraal staat, is – bijvoorbeeld door Naomi Klein– reeds gewaarschuwd voor de wijze waarop de huidige digitalisering, gevoed door de data-explosie tijdens lockdown, nieuwe vormen van controle met zich meebrengt.
Toegankelijk
Met andere woorden; ‘Open’ is niet per se ‘Open en toegankelijk voor iedereen’. Het is bijvoorbeeld noodzakelijk vooraf een ticket met een tijdslot te bestellen, waardoor het noodzakelijk wordt een e-mailadres te delen om de bevestiging te kunnen ontvangen. Niet iedereen zal hiertoe, bijvoorbeeld uit privacy-overwegingen, bereid zijn. Ook zal weer meer van het openbaar vervoer gebruik worden gemaakt en sommige bezoekers wachten ook daar liever nog even mee.
Om de mogelijke drempel tot een bezoek te verlagen, worden de verschillende beperkingen zoveel mogelijk ondervangen. Ook door deze nieuwe situatie tegelijkertijd als een ontwerpvraag te benaderen. Zo wordt nu de kans geboden een meer specifieke bezoekerservaring te realiseren, één die gaat over persoonlijke betekenis en intimiteit en waarbij nog steeds - op enige afstand – elkaars gezelschap kan worden gevierd.
Tevens biedt Het Nieuwe Instituut de mogelijkheid – op basis van vrijwilligheid - om van het kortingstarief gebruik te maken, als er een financiële drempel wordt ervaren om het instituut te bezoeken.
Het instituut zal verschillende van deze actuele vragen onderdeel maken van het komende programma. Binnen de Nederlandse inzending voor de Biënnale van Venetië (verplaatst naar 2021) en het begeleidende programma staan deze vragen eveneens, parallel aan het belang van sociale en ecologische meerstemmigheid, centraal.