Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Het Nieuwe Instituut publiceert meerdere keren per jaar Open Calls, uitnodigingen waarmee het individuen en collectieven van buiten de eigen organisatie oproept om met een onderzoeksvoorstel, fellowship, gast-essay of kunstwerk bij te dragen aan het programma van het instituut. Op deze pagina staan alle openstaande en afgesloten calls bij elkaar.

Afgesloten calls

De sluitingsdatum van onderstaande open calls is inmiddels verstreken

Open Call
Presentatie van Nederland op de London Design Biennale 2023

Het Nieuwe Instituut nodigt (individuele) curatoren en curatorencollectieven uit om een voorstel in te dienen voor de Nederlandse presentatie op de London Design Biennale 2023 die als thema heeft ‘The Global Game: Remapping Collaborations’. Het voorstel moet een relevant thema aandragen dat designers aan gaat en kan worden uitgewerkt in samenwerking met een of meerdere internationale partners. Aanmelden kan tot en met 18 oktober.

Open Oproep
Het Archieftraject

Podiumkunst.net en het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) nodigen instellingen en makers uit de design-, digitale cultuur- en de podiumkunstensector uit om met hulp van een coach hun archieven in kaart te brengen en plannen te maken deze duurzaam te bewaren en toegankelijk te maken. Aanmelden kan tot 6 oktober.

Open Oproep Architectuur Biënnale Venetië 2023
The Biennale as Metabolism

Het Nieuwe Instituut en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie lanceren een open oproep voor voorstellen van (landschaps)architecten, stedenbouwkundigen en ruimtelijk onderzoekers die de onzichtbare stromen van materiaal, afval en arbeid blootleggen die schuilgaan achter de presentaties op de Architectuur Biënnale Venetië. Het in kaart brengen en visualiseren van dit metabolisme kan het inzicht en bewustzijn vergroten dat nodig is om een duurzamere biënnale te ontwikkelen die een positieve bijdrage levert aan het ecosysteem van Venetië. Aanmelden kan tot 19 september.

Open Call
Solar Ideas

Het Nieuwe Instituut wil bezoekers, beoefenaars uit het veld en andere geïnteresseerden de mogelijkheid bieden om ook hun eigen initiatieven rondom zonne-energie te delen. Dit gebeurt onder meer via de Solar Ideas: een open call waarvoor objecten, tekeningen, foto’s, teksten en andere documenten kunnen worden aangeleverd. Een selectie hiervan zal daadwerkelijk worden opgenomen in de tentoonstelling. Aanmelden kan tot en met 21 augustus.

Open Call
Call For Fellows 2022: Testing Grounds

Het Nieuwe Instituut heeft zich sinds de oprichting in 2013 altijd ingezet voor onderzoek in architectuur, design en digitale cultuur; nu eens door het zelf uit te voeren, dan weer door research van externe partijen te stimuleren en te ondersteunen. De uitkomsten van dit onderzoek kunnen variëren van tentoonstellingen en lezingen tot archiefverkenningen en publicaties. Het fellowshipprogramma is opgezet om te leren van uiteenlopende onderzoeksinitiatieven en methoden en om deze tegelijkertijd te ondersteunen. Het biedt de gelegenheid om alternatieve denk- en handelswijzen uit te proberen en ermee te oefenen. Dit jaar, in 2022, stelt de afdeling Research voor om in de jaargang van dit jaar het thema Testing Groundscentraal te stellen. De deadline is 10 augustus 2022.

Open Call
Design Drafts: is design just a game?

“Het Nieuwe Instituut en het Londense Disegno Journal presenteren Design Drafts, een open call voor opkomende auteurs op het gebied van ontwerp, om te verkennen wat het betekent om vandaag de dag over design te schrijven. In reactie op de centrale vraag “is ontwerp enkel een spel?” worden zes geselecteerde kandidaten uitgenodigd om deel te nemen aan idee-, schrijf-, redactie- en publicatiesessies met de teams van Disegno en Het Nieuwe Instituut, om een bijdrage te schrijven in een vorm naar keuze. Aanmelden kan tot 28 mei 2022.

 

Open Call
Solar Ideas

Het Nieuwe Instituut wil bezoekers, beoefenaars uit het veld en andere geïnteresseerden de mogelijkheid bieden om ook hun eigen initiatieven rondom zonne-energie te delen. Dit gebeurt onder meer via de Solar Ideas: een open call waarvoor objecten, tekeningen, foto’s, teksten en andere documenten kunnen worden aangeleverd. Een selectie hiervan zal daadwerkelijk worden opgenomen in de tentoonstelling The Energy ShowReageer voor 8 mei 2022

Call for PhD proposals
Architecture and Democracy - Institutions

Het Jaap Bakema Study Centre, de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft en Het Nieuwe Instituut nodigen kandidaten uit een voorstel in te dienen als bijdrage aan het PhD programma Architecture and Democracy. In dit programma staat de vraag centraal hoe in de tweede helft van de 20e eeuw architectuur en stedenbouw een rol hebben gespeeld in het representeren, belichamen en ondersteunen van democratie. Voorstellen kunnen worden ingediend tot 16 mei 2022.


Architecture and Democracy vormt een uitbreiding op het PhD-aanbod van de TU Delft en verbindt het met het programma van het Jaap Bakema Study Centre en het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw van Het Nieuwe Instituut.

Open Call
Tilting Axis Fellowship

Het Nieuwe Instituut and Tilting Axis are launching the third iteration of the Fellowship program for mid-career or established applicants based in the Caribbean. The initiative aims to foster and stimulate mutual exchange between the Caribbean region and the Dutch cultural field. Together with the leading partners - Het Nieuwe Instituut and Tilting Axis - other cultural institutions including Amsterdam Museum, De Appel, Stedelijk Museum Amsterdam, and Kunstinstituut Melly will collaborate with the selected applicant during the Fellowship. Deadline for submission is 27 May 2022.

Open Oproep
Met jouw talent op Het Podium

Heb jij een ongelofelijk talent en geen last van hoogtevrees? Deze zomer verschijnt er een bijzonder bouwwerk bovenop het Nieuwe Instituut, ontworpen door de architecten van MVRDV, op grote hoogte, met uitzicht over Rotterdam én bomvol bijzondere optredens, talks en meer. En het leuke is: we nodigen jou uit om daar onderdeel van te zijn. De mogelijkheden liggen voor jou als performer, collectief, act of creatieve Rotterdammer bijna volledig open. Geef je op voor 1 mei en aat op Het Podium zien wat je kunt: of het nou je tuba concert, yoga workshop, performancekunst, brass band, modeshow, boekpresentatie, dansoptreden, spoken word of iets compleet anders is!

Call for Sensitivity readers
Meld je aan als sensitivity reader voor de eerste publicatie in de nieuwe reeks Vrouwen in Architectuur!

Om tunnelvisie bij auteurs en initiatiefnemers te voorkomen en een breder publiek te betrekken bij de dialoog en discussies omtrent de thematiek zijn we op zoek naar een redactieraad met sensitivity readers die de teksten naleest met een inclusieve en open blik. Het lezen en bespreken van de teksten staat gepland in de maanden mei en juni 2022.

Bij interesse kun je een korte motivatie van maximaal 500 woorden sturen naar movement@nai010.com. De deadline voor het insturen van je motivatie is 3 maart 2022 om 17u. Vermeld bij het insturen Call for Sensitivity Readers, je naam, e-mailadres en een korte biografie (max. 150 woorden). Op 23 maart 2022 wordt de selectie voor de redactieraad bekendgemaakt.

Open Call
Prix de Rome 2022

De Prix de Rome is de oudste prijs voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar en architecten onder de 35 jaar. Deze editie staat open voor architecten, landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen. De deadline is 4 maart 2022. Dit jaar wordt de Prix de Rome Architectuur georganiseerd door Mondriaan Fonds in samenwerking met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en in opdracht van het ministerie van OCW. De presentatie wordt georganiseerd in samenwerking met Het Nieuwe Instituut.

Open Oproep
Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur Onderzoeksresidentie 2022

Het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur nodigt uit tot aanvragen voor een onderzoeksresidentie die plaatsvindt in een periode van drie maanden van september tot en met november 2022. Het residentieprogramma heeft tot doel het potentieel van genetwerkte infrastructuren voor archiefpraktijken in design en digitale cultuur te verkennen. Wat kunnen we leren door deze domeinen te archiveren via gedecentraliseerde structuren? Welke spanningen kunnen zulke benaderingen blootleggen? En welke uitdagingen kunnen ze opleveren? Voorstellen om deze vraagstukken aan te pakken kunnen worden ingediend tot 10 april 2022 (23:59 CET). Er worden twee residency-posities toegekend, elk met een stipendium van 5.000 euro.

Open Call
Internationaal Bezoekersprogramma 2022

Ieder jaar biedt Het Nieuwe Instituut door middel van de Open Call regeling voor Internationale Bezoekersprogramma’s, culturele organisaties in Nederland de mogelijkheid om een financiële bijdrage aan te vragen voor het bezoek van één of meerdere internationale gast(en) aan Nederland. Deze bezoeken stimuleren internationale uitwisseling en kennismaking met het Nederlandse ontwerpveld in brede zin: architectuur, stedenbouw, (multidisciplinair) design en digitale cultuur. Vanaf 14 maart tot en met 10 april 2022 (23:59 CET) kan er weer worden aangevraagd voor maximaal €2.500 exclusief BTW.