Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

In samenwerking met het Canadian Centre for Architecture (CCA) presenteert Het Nieuwe Instituut de tentoonstelling The Other Architect. Een tentoonstelling waarin een verbreed perspectief op de maatschappelijke rol van de architect wordt verkend. Aan de hand van verschillende casestudies – daterend van de jaren zestig van de vorige eeuw tot heden – wordt getoond hoe architecten, veelal opererend in multidisciplinaire teams, nieuwe praktijken introduceerden. The Other Architect is samengesteld door het CCA in Montreal en is te zien van 8 september 2017 tot en met 7 januari 2018 in Rotterdam.

The Other Architect, samengesteld door Giovanna Borasi, hoofdcurator van het Canadian Centre for Architecture (CCA), toont hoe verschillende ontwerpcollectieven vanaf de jaren zestig de grenzen van de traditionele architectuurpraktijk overschreden. Met hen werd kritisch en fundamenteel onderzoek een immanent onderdeel van een nieuwe architectuurpraktijk op basis waarvan de maatschappelijke rol en verantwoordelijkheid van architecten werden vergroot. Collaboratieve strategieën, nieuw type interventies en een experimentele houding vormen onderdeel van het opvallende instrumentarium van deze architectuur. De vindingrijkheid van deze ontwerpers toont het vermogen van de architectuur om per keer opnieuw gestalte te geven aan een hedendaagse culturele agenda; een les die ook vandaag uiterst relevant blijft.

Manifesten

De alternatieve werkwijzen en strategieën kenden allerlei gedaantes, zoals mission statements, manifesten, video's, foto's, notulen en T-shirts. De verschillende documenten en andere artefacten die te zien zijn in de tentoonstelling leggen overtuigend bloot hoe architecten agenderend wisten te zijn zonder de tussenkomst van de gebouwde vorm. Door deze creatieve uitingen samen te brengen wordt het mogelijk een onderling vergelijk te maken en na te gaan of deze veelzijdige benaderingen van architectuur opnieuw van toepassing kunnen zijn.

The Other Architect toont architecten die hun rol in collectieven en wisselende samenwerkingsvormen verkiezen boven het idee van individueel auteurschap. Met bijdragen van AD/AA/Polyark, AMO, Anyone Corporation, Architects Revolutionary Council (ARC), Architectural Detective Agency (ADA), Architecture Machine Group (AMG), Art Net, Atelier de recherche et d’action urbaines (ARAU), Center for Urban Pedagogy (CUP), CIRCO, Corridart, Delos Symposion, Design-A-Thon, Forensic Architecture, Global Tools, Institute for Architecture and Urban Studies (IAUS), International Laboratory of Architecture and Urban Design (ILAUD), Kommunen in der Neuen Welt, Lightweight Enclosures Unit (LEU), Pidgeon Audio Visual (PAV), Take Part en Urban Innovations Group (UIG).

De tentoonstelling was voor het eerst in 2015 te zien in het CCA en wordt vergezeld van een publicatie, The Other Architect, onder redactie van Giovanna Borasi, uitgegeven door het CCA samen met Spector Books en ontworpen door Jonathan Hares. De tentoonstelling in Rotterdam gaat tevens gepaard met een publiek programma.

Opening en perspreview 7 september

Op donderdag 7 september 2017 openen twee tentoonstellingen: Finders Keepers. The Secret Life of Things, een samenwerking met het tijdschrift MacGuffin, en The Other Architect. U bent van harte welkom vanaf 17.00 uur op deze opening. Voor een perspreview, een afspraak en/of interview met de makers of ontwerpers kunt u contact opnemen met y.kravt@hetnieuweinstiuut.nl.

Over het CCA

CCA, het internationale onderzoekscentrum en architectuurmuseum, werd in 1979 opgericht vanuit de overtuiging dat architectuur een publieke aangelegenheid is. Het instituut is toonaangevend als het gaat om het bevorderen van kennis, het stimuleren van begrip over de discipline bij het publiek en het verbreden van het denken en het debat over architectuur en haar geschiedenis, theorie, praktijk en rol in de hedendaagse maatschappij.

De totstandkoming van deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Ministère de la Culture et des Communications du Québec, de Canadese Raad voor de Kunsten en de Conseil des Arts de Montréal.

Financiële hoofdpartners van Het Nieuwe Instituut zijn BankGiro Loterij, Gemeente Eindhoven, Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Gemeente Rotterdam, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Stichting Bevordering van de Volkskracht.

---

Noot voor de redactie: Voor meer informatie of beelden kunt u contact opnemen met Yev Kravt, via email y.kravt@hetnieuweinstituut.nl of telefonisch op +31 (0)6 83 67 97 37.