Algemeen gesproken heeft de Japanse cultuur lange tijd ambivalent gestaan ten opzichte van invloeden van buiten. Aan de ene kant hebben de Japanse openheid en nieuwsgierigheid technische vooruitgang met zich mee gebracht, maar anderzijds was er wantrouwen over verandering, zodat kunst, religie en filosofie van elders buiten de grenzen van Japan gehouden werden.

Desondanks zijn er weinig landen die een vergelijkbare impact hebben op de ontwikkeling van de internationale, moderne architectuur als Japan. De synergie tussen traditie en vernieuwing, de uiteenzettingen met het modernisme en structuralisme, de spanning tussen geometrisch en organisch, de fascinatie voor ‘de afwezigheid van architectuur’ en het streven naar minimalistische bouwkundige details leidden in het werk van een reeks gevestigde en aanstormende Japanse architecten tot een onnavolgbaar hoog niveau.

Cursus

De kwaliteiten van deze architectuur worden geanalyseerd aan de hand van bekende en verborgen projecten van vijf Japanse architecten en een architectenbureau. Tijdens de zesdelige, chronologisch opgebouwde cursus wordt aandacht geschonken aan het leven en werk van:

  • Kenzo Tange (1913-2005)
  • Tadao Ando (1941)
  • Toyo Ito (1941)
  • Kengo Kuma (1954)
  • Shigeru Ban (1957)
  • Het bureau SANAA (1995)

Over drs. Marcel Teunissen

Drs. Marcel Teunissen is zelfstandig Haags architectuurhistoricus. Hij is gespecialiseerd in de Rotterdamse en Haagse architectuur en stedenbouw van de 19en 20eeuw. Hij is actief als onderzoeker, docent en publicist. Van zijn hand verschenen onder meer de boeken Wonen  in Den Haag, Schone eenheid, Welstand en Monumentenzorg in Den Haag en Chinese Muur.

De voertaal van de cursus is Nederlands. Aanmelden is mogelijk tot 5 oktober 2020. Inschrijvingen verlopen via de Erasmusacademie.

Meer informatie is te vinden op de website van Erasmus Academie.

datum
06/10/2020
tot
17/11/2020
taal
Nederlands
 
toegang

De zesdelige cursus kost €120 (inclusief BTW).

Data: 6, 13, 27 oktober, 3, 10 en 17 november 2020

Tijd: 13.30 - 16.00 uur

Inschrijvingen verlopen via Erasmus Academie.