Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Scroll en ontdek Over het Nieuwe Instituut

Hoogtepunten uit de aankomende periode

De toekomst door kunstmatige ogen

20 jaar VPRO Tegenlicht

Ideeën over de toekomst veranderen mee met technologische en maatschappelijke ontwikkelingen. In deze installatie van onderzoeker-ontwerper Richard Vijgen blikken bezoekers met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) terug op zulke toekomstbeelden van de afgelopen twintig jaar. Door te spelen met de ‘ogen’ waarmee de computer het archief van VPRO Tegenlicht bekijkt, ervaar je van dichtbij hoe die informatie verwerkt. Wat voor patronen ’ziet’ AI in die 555 uitzendingen?

MVRDVHNI

Architectenbureau MVRDV is bekend van onder meer de Markthal, de Silodam, Expo 2000 Hannover en het nieuwe Depot Boijmans Van Beuningen dat in 2021 wordt geopend. De tentoonstelling MVRDVHNI The Living Archive of a Studio biedt aan de hand van archiefmateriaal een nadere kennismaking met de werkwijze van het bureau. Hoe is het bureau begonnen, hoe zijn bekende, onbekende en ook niet-gerealiseerde projecten ontwikkeld?

Solar Biënnale

Onderdeel van de energietransitie is de toegenomen belangstelling voor zonne-energie. Ontwerpers Pauline van Dongen en Marjan van Aubel zijn de Solar Movement gestart. Als onderdeel van de eerste editie van de internationale kunst- en ontwerpmanifestatie Solar Biënnale presenteert Het Nieuwe Instituut een tentoonstelling met ontwerpen waarin de toepassing van zonne-energie wordt verrijkt met creativiteit en schoonheid.

FamilieFest

Elke schoolvakantie organiseert Het Nieuwe Instituut een FamilieFest. Een dag vol activiteiten voor de hele familie binnen één centraal thema.