Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Met de opening van de tijdelijke academie Neuhaus introduceert Het Nieuwe Instituut een nieuw rondleidersteam: een groep van zeven Rotterdamse, creatieve makers. Deze belevingsdeskundigen en ontrafelaars nemen het publiek mee vanuit hun visie als onder andere rapper, danser, acteur en kunstenaar.

Geen voorgeschreven handleidingen en scripts, maar telkens een totaal andere ervaring; dat is een Neuhausrondleiding. Het enige dat vaststaat is dat het gedachtegoed van de academie wordt overgebracht en dat elke rondleiding een maakelement bevat. De rondleidingen komen tot stand vanuit de uiteenlopende achtergronden van de rondleiders als krump-danser en social-media expert (Aissa Traore), rapper en zanger (Alexa Hakkenbrak), danser en filosoof (Bas van der Kruk), kunstenaar en kunstdocent (Joëlle Hoogendoorn), community director (Nevill Mitchell Martins), lifestyle-expert (Pia Canales) en architect (Sven Jansse). Zo mondt de ene rondleiding uit in een choreografie en ontstaat er een volgende keer een rap. Bas van der Kruk: “Je duikt in materie waar je niet dagelijks bij stilstaat en neemt anderen hier op je eigen manier in mee. Het is eigenzinnig, het is vreemd, het is Spaß, het is Neuhaus.”
 

Neuhaus

Van mei tot en met 15 september 2019 is Het Nieuwe Instituut Neuhaus: een tijdelijke academie voor meer-dan-menselijke kennis. Neuhaus vormt een voorstel voor wat een leeromgeving zou kunnen zijn in deze tijd van wereldwijde burn-out met crises op het gebied van ecologie, economie, politiek en maatschappij. Zoals het Bauhaus honderd jaar geleden de wereld opnieuw verbeeldde met radicale ontwerp- en onderwijsvernieuwingen, biedt Neuhaus nu een uitgebreid programma waarin niet langer alleen de mens centraal staat. Nevill Mitchell Martins: "Het is een mooie uitdaging om samen de wereld opnieuw te leren denken. Neuhaus is de experimentele leeromgeving die in deze tijd nodig is, zowel voor mijzelf als voor andere niet menselijke subjecten."
 

Werving en traject

“Het Nieuwe Instituut wil een thuis zijn voor ontwerpers en vernieuwende denkers die bestaande structuren bevragen. Onze rondleiders brengen dit tot leven voor uiteenlopende deelnemers. Zij laten geen institutionele stem klinken, maar persoonlijke, artistieke stemmen", aldus Hanna Piksen, hoofd educatie van Het Nieuwe Instituut.
 
Vanuit deze wens werd de vacature voor rondleiders breed uitgezet. Dit leidde tot een diverse groep rondleiders, elk met een eigen expertise en sterke visie. Het team volgde een intensief traject met trainingen in didactische vaardigheden en kreeg begeleiding in overdracht naar publiek. Bovendien trainden ze elkaar vanuit hun eigen expertise en leerden zo onder meer hoe je een kokosnoot kraakt, een postcode danst en een Tibetaanse meditatie uitvoert.
 

Rondleidingen

Elke zondagmiddag om 14:00 uur kan het publiek gratis met één van de rondleiders meelopen tijdens een Sunday Stroll. Daarnaast verzorgt het rondleidersteam ook het onderwijsprogramma Ontwerp mee aan de toekomst voor primair- en voortgezet onderwijs én kunnen er losse rondleidingen worden geboekt. Kijk voor meer informatie op https://educatie.hetnieuweinstituut.nl/rondleiders.
 

 

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

U bent van harte welkom om zelf een rondleiding mee te maken. Neem hiervoor contact op met Marjolein Roozen (communicatie voor educatie) via m.roozen@hetnieuweinstituut.nl of 06 83481562. Zo ook voor meer informatie, interviews of aanvullend beeldmateriaal.