Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Het ontwerp van het sociale

Tevens opent op 4 juli de nieuwe erfgoedopstelling Het ontwerp van het sociale: 100 jaar eigenzinnig samenleven in Nederland. Op basis van verschillende archieven uit onder meer de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw wordt getoond hoe er de afgelopen honderd jaar vanuit telkens andere blikrichtingen door architecten, geëngageerde burgers en activisten is nagedacht over nieuwe vormen van samenleven.

Het ontwerp van het sociale draait om de gevarieerde en soms radicale interactie tussen ontwerp en de samenleving. Verschillende ontwerpers, onderzoekers en conservatoren selecteren en (her)interpreteren stukken uit de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Ze vertellen van daaruit in een reeks ‘kamers’ de veelal onbekende verhalen van ruim een eeuw social design. Deze zijn gewijd aan thema’s als ontwerpstrategieën uit de tweede feministische golf, de minimumwoning, kraken als ruimtelijke strategie, het buurthuis en het sociaaleconomische experiment rond Weverij De Ploeg. Deze semipermanente presentatie laat zien hoe de inbreng van ontwerpers, dan weer als denker, maker of activist, steeds weer heeft bijgedragen aan ‘het ontwerp van het sociale’ met nieuwe ideeën en modellen voor de wereld, voor samen leven, samenwerken en communiceren.

Met bijdragen van Uta Eisenreich & Johanna Himmelsbach, Rudy Guedj, Simone C. Niquille, Tabea Nixdorff, Arvand Pourabbasi & Golnar Abbasi (WORKNOT!) en Farida Sedoc.

Noot voor de redactie

De perspreview vindt plaats op 2 juli tussen 10.00 en 12.00 uur in aanwezigheid van scheidend directeur en curator Tijdelijk Huis van Thuis, Guus Beumer.
Aanmelding is mogelijk via press@hetnieuweinstituut.nl

Voor aanvullende informatie, beeldmateriaal of interviewverzoeken neemt u contact op met Moetoesingi Schmidt, Marketing & Communicatie, via +31 (0)6 26 86 00 12 of Martine Willekens, PR adviseur, via +31(0)6 53 60 04 31
of mail naar press@hetnieuweinstituut.nl