Speculatief Design Archief
Met een tijdelijk archief speculeert Het Nieuwe Instituut op de samenstelling van een Rijksarchief voor design en digitale cultuur. Een geheugen van de Nederlandse materiële cultuur dat ervoor kan zorgen dat waardevolle kennis rond het totale ontwerpproces niet verloren gaat. Wie zal wat voor de toekomst gaan bewaren? Waarom en hoe? Samen met de bezoekers achterhaalt het archief de waarde van topstukken en vergeten schatten. Aan de hand van uiteenlopende voorbeelden als schetsen, materiaalstudies, prototypen en documentatie verkent het Speculatief Design Archief de vorm en betekenis die zo’n collectie in de nabije toekomst kan krijgen. De tentoonstelling wordt gerealiseerd in samenwerking met een veelzijdig netwerk van zowel formele als informele archieven, archiefvormers en -bewaarders en verschillende erfgoedinstellingen.
Meer informatie
Habitat: Expanding Architecture
In 1956 werd in Dubrovnik het tiende CIAM-congres (Congrès Internationaux d’Architecture Moderne) gehouden. Het was een historische bijeenkomst waarin het begrip ‘habitat’ centraal stond. Architectuur werd gezien als onderdeel van grotere, samenhangende systemen en ecologische netwerken. Aan de hand van historisch archiefmateriaal van architecten als Aldo van Eyck, Alison en Peter Smithson, James Sterling, Piero Bottoni en Jaap Bakema wekt de tentoonstelling de presentaties van Dubrovnik opnieuw tot leven. Dat materiaal wordt aangevuld met recentere projecten van onder meer Pjotr Gonggrijp , Frits Palmboom en Joost Váhl – alle uit de collectie van Het Nieuwe Instituut – waarin het begrip ‘habitat’ een eigentijdse invulling krijgt. De installatie fungeert tevens als platform voor een uitgebreid programma van seminars en gesprekken met internationale architecten, historici, planners en studenten.
Meer informatie
Prix de Rome Architectuur 2018
Nadat alle deelnemers eerst hadden gewerkt aan een fictieve opdracht in het agrarische landschap van Oost-Groningen, selecteerde de jury vier kandidaat-winnaars voor De Prix de Rome Architectuur 2018: Alessandra Covini (Studio Ossidana), Bram van Kaathoven, Katarzyna Nowak en het duo Rademaker de Vries. Zij kregen een totaal andere situatie voorgeschoteld: het gebied bij de Sixhaven in Amsterdam-Noord. Deze stedelijke oase ontsnapte tot dusver aan de aandacht van plannenmakers en investeerders, maar dat zal ongetwijfeld gaan veranderen. Hun oplossingen voor deze locatie worden in de tentoonstelling gepresenteerd. De Prix de Rome wordt georganiseerd door het Mondriaan Fonds. Het is de oudste en meest genereuze prijs in Nederland voor architecten onder de 35 jaar en beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 40.000 euro en een werkperiode van drie maanden bij de American Academy in Rome.
Meer informatie