Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Bioplastic van algen in plaats van olie: ‘Algae Lab Luma’ van Studio Klarenbeek & Dros en Atelier LUMA wint de New Material Award 2018. Het onbehagelijke, confronterende ‘Blood Related’ van Basse Stittgen wint dit jaar de New Material Fellow.

De New Material Award stimuleert de ontwikkeling van duurzame materialen en projecten die zowel in het ontwerp als bij de productie slimme oplossingen bieden voor grondstof-, energie- en hergebruik. De objecten en materiaalstudies van winnaars en genomineerden zijn tot en met 28 oktober te zien tijdens Dutch Design Week 2018. Daarna is het werk te zien in Hôtel Droog in Amsterdam. De tweejaarlijkse New Material Award wordt georganiseerd door Stichting DOEN, Fonds Kwadraat en Het Nieuwe Instituut. De volgende (achtste) editie vindt in 2020 plaats.

Winnaars New Material Award 2018 en New Material Fellow 2018

Steeds meer ontwerpers denken na over het effect van hun ontwerpen in de circulaire keten van grondstof tot grondstof. Doel van de award is kunstenaars, vormgevers en architecten te stimuleren bij te dragen aan urgente mondiale vraagstukken rondom grondstoffen, productie en verspilling. De rol van de ontwerper en ontwerpend onderzoek is daarin cruciaal. Dit jaar waren er twee juryrondes nodig om de uiteindelijke winnaars te kiezen. De nominaties adresseren stuk voor stuk de impact van onze manier van ontwerpen, produceren en consumeren. De jury selecteerde de twee winnende projecten vanwege het doel en de heldere conceptuele uitwerking. Het enthousiasme waarmee de winnaars een groot onderwerp durven te verkennen, zonder zekerheid over de uitkomst, is inspirerend en getuigt van lef.

New Material Award 2018. Studio Klarenbeek & Dros en Atelier LUMA, Algae Lab LUMA ontvangt een geldprijs van € 15.000. De jury roemt hun visionaire onderzoek naar mogelijke toepassingen van algen als vervanger van op olie gebaseerde kunststoffen, alsmede hun inzet om hier universiteiten en industrie bij te betrekken.

New Material Fellow 2018. Basse Stittgen, Blood Related, ontvangt een bedrag van € 5.000 en een half jaar begeleiding van Het Nieuwe Instituut bij het verder ontwikkelen van zijn onderzoek naar toepassingen van koeienbloed.

De jury over de winnende projecten

Winnaar New Material Award 2018, Algae Lab LUMA, Studio Klarenbeek & Dros en Atelier Luma: De jury is onder de indruk van de onvoorwaardelijke inzet om met algen duurzaam nieuw materiaal te ontwikkelen, onder andere als vervanging voor olie. De dimensie en toepasbaarheid van de mogelijke resultaten van hun onderzoek zijn immens, en worden alleen maar vergroot door het internationale netwerk waarbinnen zij hun onderzoek doen. Gezien de productie in de zee plaatsvindt doet de productie van algen geen beroep op landbouwgrond, wat een grootschalige aanpak mogelijk maakt. Naast het ontwikkelen van het bioplastic, zien Studio Klarenbeek & Dros en Atelier LUMA een decentraal productiemodel voor zich waar elk huishouden of elke wijk een aantal 3D printers heeft die met het nieuwe materiaal producten kunnen printen, waardoor de uitstoot door transport drastisch wordt verminderd, opslag niet meer nodig is en er ruimte ontstaat op de internationale wegen. De jury adviseert industriële partners nog nadrukkelijker te verbinden, waardoor hun avontuurlijke droom realiteit kan worden. 

Winnaar New Material Fellow 2018, Blood Related, Basse Stittgen: Per jaar, zo blijkt, vloeien miljoenen liters bloed van geslachte dieren zinloos weg. Maar waar varkensbloed allerlei toepassingen kent, wordt koeienbloed gezien als een waardeloos bijproduct. Basse Stittgen stuitte op een oude methode waarin koeienbloed in hete mallen tot een keihard, doch broos, materiaal gelijkend bakeliet wordt geperst. Stittgen ontwierp Blood Related een collectie producten van koeienbloed in de hoop dat dit slachtafval in de toekomst tot het verleden behoort. Het utilitaire van zijn project geeft tegelijk een onbehaaglijk schrijnend gevoel. Het zet aan tot kritisch denken over onze consumptiepatronen en de schaal daarvan. De jury hoopt dat het Fellowship Stittgen in staat zal stellen deze kritische dimensies verder te ontwikkelen zodat – om de dichter Menno Wigman te parafraseren – er op een dag zal klinken: “Genoeg. Genoeg. Nu geen geslacht meer”. 

Genomineerden New Material Award 2018

 • Agne Kucerenkaite, Ignorance is Bliss
 • Alexander Marinus, Hey Jute
 • Daria Biryukova, FORZ®Glaze
 • Envisions, Wood in Progress
 • Inge Sluijs, Plasma Rock
 • Iris de Kievith & Annemarie Piscaer, SerVies
 • Ekaterina Semenova, Care for Milk
 • Overtreders W & bureau SLA, People's Pavilion: 100% geleend
 • Sanne Visser, The New Age of Trichology
 • Shahar Livne, Lithoplast
 • Studio Chris Kabel, Recomposed Bamboo
 • Telesilla Bristogianni & Faidra Oikonomopoulou, Re3-Glass
 • Xandra van der Eijk, Future Remnants

Winnaars 2018

 • Studio Klarenbeek & Dros en Atelier Luma, Algae Lab LUMA (New Material Award)
 • Basse Stittgen, Blood Related (New Material Fellow)

Nominatiecommissie 2018

 • Lex ter Braak, voorzitter, tevens voorzitter van de jury
 • Elvin Karana, Associate Professor afdeling Design Engineering, TUDelft, auteur ‘Materials Experience’
 • Conny Groenewegen, Fashion Director bij Conny Groenewegen
 • Emma van der Leest, artistiek directeur en oprichter Blue City
 • Stijn Roodnat, Co-Founder LABEL BREED

Jury 2018

 • Irene Colicchio, sustainability engineer bij DSM
 • Rianne Makkink, oprichter en directeur Studio Makkink & Bey Arnold
 • Tukker, professor afdeling Industriële Ecologie en directeur Centrum voor Milieuwetenschappen (CML) aan de Universiteit Leiden

Over de New Material Award

De New Material Award is een samenwerking tussen Stichting DOEN, Fonds Kwadraat en Het Nieuwe Instituut. Sinds 2009 -toen DOEN | Materiaalprijs- komen diverse nieuwe duurzame materialen en innovatieve technieken bij de New Material Award aan bod. De initiatiefnemers Stichting DOEN, Fonds Kwadraat en Het Nieuwe Instituut, denken dat er nog veel succes te behalen valt in de markt voor duurzame materialen en innovatieve technieken. Alle doelstellingen voor een circulaire economie en CO2-reductie zijn vastgesteld, maar de ontwikkelingen gaan te langzaam. Met de New Material Award en de bijbehorende publieke presentatie in Eindhoven willen zij bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame materialen, circulaire economie en innovatieve technieken. Daarnaast stimuleert de New Material Award creativiteit en talent. De prijs kent twee onderscheidingen: de New Material Award van € 15.000 voor een eindproduct en de New Material Fellow, bestaande uit een geldbedrag van € 5.000 en een fellowship van zes maanden aan Het Nieuwe Instituut.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie, beeldmateriaal of interviews met genomineerden en/of de organisatoren kunt u contact opnemen met Silvie van Oost, s.vanoost@hetnieuweinstituut.nl, +31 (0) 6 57 98 13 88.

Download hier persbeeld.