Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Het Nieuwe Instituut, verantwoordelijk voor de invulling van het Nederlandse paviljoen tijdens de Biennale Architettura 2018, maakt de bijdragen bekend voor het Rietveld-paviljoen in de Giardini en de geselecteerde projecten voor het parallelprogramma.

Rietveld paviljoen

Marina Otero Verzier, curator van het Nederlandse paviljoen 2018, heeft een groep architecten, ontwerpers, historici en onderzoekers uitgenodigd die met hun werk een referentiepunt vormen voor een kritisch begrip van opkomende automatiseringstechnologieën en hun ruimtelijke consequenties. Zij zullen elk een interventie in het Rietveld-paviljoen voorbereiden, als onderdeel van de gezamenlijke tentoonstelling WORK, BODY, LEISURE, en zullen een dialoog aangaan met de projecten die als onderdelen van het parallelprogramma worden ontwikkeld:

Amal Alhaag, curator, culturele programmeur en radio-dj, zal ingaan op technologieën van het lichaam en op de wijze waarop deze worden gevormd door het idee van de cyborg als onderdrukt en etnografisch lichaam. Alhaag zal samenwerken met het Research Center for Material Culture (RCMC), een onderzoeksinstituut binnen het Tropenmuseum (Amsterdam), het Museum Volkenkunde (Leiden) en het Afrika Museum (Berg en Dal), dat als kennispunt dient voor het onderzoek naar etnografische collecties in Nederland. Beatriz Colomina, architectuurhistoricus en onderzoeker, zal nieuw licht werpen op het bed als unieke horizontale architectuur in het tijdperk van sociale media, en daarnaast kijken naar het gebruik ervan als een werkplek die arbeidsprocessen transformeert. Marten Kuijpers, architect en onderzoeker, en Victor Muñoz Sanz, architect en postdoctoraal onderzoeker, zullen in samenwerking met Het Nieuwe Instituut en de TU Delft de architectuur van volledige automatisering in Rotterdam en in Nederlandse landbouwclusters onderzoeken. Simone C. Niquille, ontwerper en onderzoeker, zal nader ingaan op variabelen in designsoftware die vorm geven aan de hedendaagse werkplek en aan lichamen die zijn ontworpen voor optimale ergonomische efficiëntie en de interactie tussen mens en machine. Mark Wigley, architectuurhistoricus, onderzoeker en criticus, zal een actuele kijk ontwikkelen op New Babylon van Constant Nieuwenhuys en ingaan op de daarin voorgestelde visie van een alternatieve architectuur en een alternatieve samenleving waarin menselijke arbeid overbodig is geworden.

Meer informatie over het team van WORK, BODY, LEISURE.

Resultaten van de open oproep voor het parallelprogramma

Het Nieuwe Instituut en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie hebben gezamenlijk een open oproep voor onderzoekers en ontwerpers  georganiseerd om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling en verspreiding van innovatieve en kritische ideeën. Aan de inzenders werd gevraagd een projectvoorstel in te dienen waarin wordt ingegaan en gereageerd op het thema van het paviljoen, als onderdeel van het parallelprogramma van WORK, BODY, LEISURE.

De selectiecommissie, bestaande uit Willem Schinkel (hoogleraar theoretische sociologie, Erasmus Universiteit), Lara Schrijver (hoogleraar architectuur, Universiteit Antwerpen) en Aslı Çiçek (interieurarchitect, Architecture Workroom Brussels), selecteerde vijf projecten. De gekozen projectvoorstellen zijn: The Institute of Patent Infringement van Matthew Stewart en Jane Chew, The Port and the Fall of Icarus van Northscapes Collective (Hamed Khosravi, Taneha K. Bacchin en Filippo laFleur), Songs for Hard Working People van een multidisciplinair team onder leiding van Noam Toran, Shore Leaves van Giuditta Vendrame en Renderlands: Installation van Liam Young.

De geselecteerde projecten geven toegang tot de lichamelijke, ethische en ruimtelijke dimensies van arbeid, door uiteenlopende maar complementaire strategieën en instrumenten toe te passen voor het betrekken van het publiek bij hun werk. In samenspraak met de curator zullen de vijf projecten in Venetië en op andere locaties worden gepresenteerd. Het Nieuwe Instituut en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie zullen op 26 april 2018 als onderdeel van het Thursday Night Live! programma een avond in Het Nieuwe Instituut organiseren met de teams die bij de open inschrijving zijn geselecteerd.

Lees meer over de geselecteerde projecten in het juryrapport.

Collectief onderzoek

Het Nederlandse paviljoen 2018 is opgezet als een collectief onderzoeksproject op basis van een nationaal en internationaal netwerk. Uitkomsten zullen op verschillende locaties voorafgaand, tijdens en na afloop van de tentoonstellingsperiode van de biënnale gestalte krijgen. In aanvulling op de bijdragen en het parallelprogramma zullen deelnemende instituten en collectieven in Nederland en daarbuiten onderzoek doen, architectuurkennis verspreiden en projecten ontwikkelen die zich voorbij de fysieke grenzen van het Rietveld-paviljoen in de Giardini zullen manifesteren. Op deze wijze zullen ze het geografische bereik, het publiek en de erfenis van de officiële Nederlandse bijdrage aan de Biennale Architettura 2018 verder uitbreiden.

Van 15 december 2017 tot 15 maart 2018 presenteert Het Nieuwe Instituut Automated Landscapes op de 7e Bi-city Biënnale voor Stedenbouw en Architectuur in Shenzen, China. De presentatie, bestaande uit een installatie, een publiek forum en een academisch programma, richt zich op de architectuur van geautomatiseerde arbeid in de Delta van de Parelrivier. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Het Nieuwe Instituut, in samenwerking met de Future+ Aformal Academy en met ondersteuning van de Design Trust Hong Kong en het Nederlandse consulaat-generaal in Guangzhou.

Op 24 januari 2018 zal de masteropleiding voor binnenhuisarchitectuur van de hogeschool voor de kunsten ArtEz in Zwolle starten met haar Corporeal Intervention #4, een openbaar programma en transdisciplinaire leerervaring die is geïnspireerd op WORK, BODY, LEISURE.

In de komende maanden zullen meer bijdragen en samenwerkingsverbanden bekend worden gemaakt. Meer informatie over eerdere en toekomstige activiteiten.

--

Noot voor de redactie: Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Eveline Mulckhuyse of Christiane Bosman: e.mulckhuyse@hetnieuweinstituut.nl en c.bosman@hetnieuweinstituut.nl.