Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Het Study Centre is gesloten op 25, 26 en 27 november vanwege werkzaamheden. U kunt de collectie online raadplegen via het zoekportaal. Als u vragen heeft kunt u contact opnemen met het Study Centre via collection@hetnieuweinstituut.nl.

Het Study Centre is toegankelijk voor iedereen die de archieven en de bibliotheekcollectie van Het Nieuwe Instituut wil raadplegen. De diversiteit van de collectie en de combinatie van archieven en bibliotheek maakt het mogelijk uitgebreid onderzoek te doen. De Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw bestaat uit zo’n 700 archieven van Nederlandse architecten en een internationaal georiënteerde bibliotheek met publicaties op het gebied van architectuur en stedenbouw, ruimtelijke ordening, interieur, kunst, design en digitale cultuur.

Openingstijden

Kijk voor actuele informatie op de pagina Openingstijden en prijzen

Registratie

Het Study Centre is gratis toegankelijk. Bij een eerste bezoek aan het Study Centre vragen wij U om eenmalig een registratieformulier in te vullen. Voor deze aanmelding is het nodig een geldig legitimatiebewijs te laten zien. 

De bibliotheekcollectie raadplegen

De bibliotheekcollectie wordt niet uitgeleend en kan alleen ter plekke worden geraadpleegd. Het is niet noodzakelijk om voor inzage van de bibliotheekcollectie van te voren een aanvraag in te dienen. Publicaties die in het depot worden bewaard halen we, na het invullen van een aanvraagformulier in het Study Centre, voor u ter plekke.

Zoeken in de collectie en archiefstukken reserveren

De collectie van het Nieuwe Instituut wordt ontsloten via het Zoekportaal. Voor het raadplegen van de archieven is een online reservering vereist. Om een aanvraag in behandeling te kunnen nemen, vragen wij om ten minste 48 uur van tevoren een archiefreservering in te dienen via de reserveringsbutton(s) in het Zoekportaal of via collection@hetnieuweinstituut.nl. Aanvragen voor dinsdag ontvangen wij graag uiterlijk de vrijdag ervoor. De reserveringsbutton(s) vindt u onder de beschrijving van de inventarisnummers in het archief. Bij een grote hoeveelheid reserveringen, is het mogelijk dat wij vragen uw bezoek op een ander moment in te plannen.

In verband met het restauratieproject Architectuur Dichterbij kunnen archieven tijdelijk niet raadpleegbaar zijn. Bekijk actuele informatie over de beschikbaarheid van archiefmateriaal of neem contact op met het Study Centre via collection@hetnieuweinstituut.nl

Groepen

Groepen zijn van harte welkom in het Study Centre. Wel vragen wij U om een groep (meer dan twee personen) van tevoren aan te melden via collection@hetnieuweinstituut.nl Voor het raadplegen van de archieven gelden de algemene regels voor het reserveren van archiefstukken.

Faciliteiten

In het Study Centre zijn computers aanwezig, daarnaast zijn er zijn diverse contactpunten voor het gebruik van eigen apparatuur en er is Wi-Fi beschikbaar. Voor het scannen van de bibliotheekcollectie kunt u gebruik maken van de boekscanners. De bestanden kunnen worden verstuurd naar de computers in de studiezaal of kunnen op een USB-stick worden gezet. Het is mogelijk om tegen een vergoeding te printen of te kopiëren. Om via MyPrint van deze service gebruik te maken is het nodig eenmalig een account aan te maken, daarna kunt u met iDEAL een tegoed op uw account zetten.

Reproducties

Er zijn verschillende mogelijkheden om materiaal uit de collectie van Het Nieuwe Instituut te reproduceren. U kunt in het Study Centre zelf documenten kopieren, scannen en (digitaal) fotograferen, of u kunt gebruik maken van het Zoekportaal of de Reproductieservice. In tegenstelling tot het meeste materiaal uit de bibliotheekcollectie mag archiefmateriaal niet zelf gescand of gekopieerd worden.

Bestellen, procedure, voorwaarden en prijzen

Bruiklenen

Stukken uit het archief en de bibliotheek van Het Nieuwe Instituut kunnen in bruikleen worden genomen ten behoeve van tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Musea en andere culturele instellingen kunnen daartoe een aanvraag indienen bij de afdeling Erfgoed.

Procedure en voorwaarden.

Vragen stellen

Voor vragen over de collectie kunt u contact opnemen met het Study Centre (010-4401270) of een e-mail sturen naar collection@hetnieuweinstituut.nl