Net als in andere vakgebieden zijn vrouwen, queer mensen en mensen van kleur in de geschiedenis van het Nederlandse grafisch ontwerp opvallend ondervertegenwoordigd. Naast pogingen om het evenwicht wat te herstellen door archieven te herzien en vergeten oeuvres op te sporen, biedt feministisch onderzoek ons de gelegenheid om het hele narratief van de individuele auteur los te laten. We kunnen het verhaal van grafische vormgeving hervertellen als het verhaal van een daadwerkelijk gemeenschappelijk en transdisciplinair vakgebied.

Juist in (feministisch) werk dat op gemeenschap en vrijwilligers steunt, kan en moet iedereen wel eens de ‘communicatie’ vormgeven. Wanneer we het voorbeeld van tweede-golf-organisaties volgen, kunnen we een collectieve, veelzijdige beeldtaal ontwikkelen binnen een eigen infrastructuur voor de productie en verspreiding van drukwerk, zoals feministische drukkerscollectieven, uitgeverijen of boekhandels.

In dit rondetafelgesprek hopen we verschillende generaties bij elkaar te brengen voor een leerzame uitwisseling. Samen proberen we ons te verbeelden hoe ‘feminist posting’ eruit zou kunnen zien, in de gedaanten van op de post doen, postvatten, de wacht houden en het achterlaten van online berichten.

Ik wil graag deelnemen aan Rondetafelgesprek #3

datum
18/09/2022
tijd
11:00 – 13:00
taal
Nederlands
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Als je aan een van de gesprekken wil deelnemen kun je dat, voorzien van een korte motivatie, per e-mail laten weten.