Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut voor architectuur, design en digitale cultuur onderzoekt en presenteert de ontwerpdisciplines in een uitgebreid programma van tentoonstellingen, lezingen, debatten, workshops, onderzoeksprojecten en educatieactiviteiten. Het is gevestigd in een opvallend gebouw ontworpen door de gerenommeerde Nederlandse architect Jo Coenen en gelegen aan het Museumpark.

Het Nieuwe Instituut biedt bezoekers rondleidingen door de tentoonstellingen aan. U kunt kiezen voor een rondleiding door een specifieke tentoonstelling of door alle tentoonstellingen. Deze rondleidingen worden verzorgd door de rondleiders van Rotterdam UrbanGuides.

Het programma Dissident Gardens omvat diverse tentoonstellingen in Gallery 1 en 2.

Een rondleiding duurt een uur en kost € 85,- voor een groep van maximaal vijftien deelnemers, exclusief entree voor het museum (entreetickets zijn verkrijgbaar bij de ontvangstbalie). 

U kunt een rondleiding boeken door een e-mail te sturen naar boekingen@hetnieuweinstituut.nl of te bellen met 010-4401200.

Huis Sonneveld

Naast Het Nieuwe Instituut bevindt zich museumwoning Huis Sonneveld, een vrijstaande villa uit 1933 die werd ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt in opdracht van Albertus Sonneveld, een van de directeuren van de Van Nellefabriek. Het is een van de best bewaarde woonhuizen in de stijl van Het Nieuwe Bouwen.

Een rondleiding door Huis Sonneveld duurt één uur en kost € 85,- voor een groep van maximaal vijftien deelnemers, exclusief entree voor Huis Sonneveld (entreetickets zijn verkrijgbaar bij de ontvangstbalie van Het Nieuwe Instituut of aan de balie van Huis Sonneveld).

U kunt een rondleiding boeken door een e-mail te sturen naar boekingen@hetnieuweinstituut.nl of te bellen met 010-4401200.

Educatie

Naast de gewone rondleidingen biedt Het Nieuwe Instituut ook rondleidingen voor alle onderwijsniveaus aan. Kijk voor meer informatie op de Educatie website.

De depots van het Rijksarchief

Het Nieuwe Instituut beheert één van de grootste architectuurcollecties ter wereld. In de depots wordt tweehonderd jaar Nederlandse architectuurgeschiedenis bewaard. Met tekeningen voor het Rijksmuseum van de architect Cuypers en de Lijnbaan van architectenbureau Van den Broek en Bakema; maquettes van de stoelen van Rietveld en de Rotterdamse Markthal van het bureau MVRDV; duizenden Nederlandse architectuurfoto’s, reisschetsen uit verre oorden, brieven en dagboeken. Het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw is toegankelijk voor onderzoek in de studiezaal en online via het zoekportaal, maar de depots zijn normaal gesproken gesloten voor publiek.

Het is nu mogelijk om samen met een archivaris/conservator een kijkje te nemen achter de schermen en zelf te ervaren hoe deze bijzondere collectie wordt bewaard en ontsloten. Een rondleiding duurt een uur en kost € 85,- voor een groep van maximaal vijftien deelnemers. Wilt u ook de tentoonstellingen bezoeken dan kunt u een toegangskaartje kopen aan de balie.

U kunt een rondleiding boeken door een e-mail te sturen naar boekingen@hetnieuweinstituut.nl of te bellen met 010-4401200.
 

Arrangementen

U kunt alle rondleidingen combineren met koffie/thee & taart of een lunch in Het Nieuwe Café.

Rondleiding met koffie/thee & taart
Na een rondleiding onder begeleiding kunt u nagenieten in Het Nieuwe Café met koffie van Giraffe Coffee Roasters en taart met een wisselend aanbod van Banketbakkerij Carlier.
Dit arrangement kost € 167,50 voor max 15 personen (rondleiding € 85,-, koffie/thee met taart € 5,50 p.p.).
 
Rondleiding met lunch
Na een rondleiding onder begeleiding kunt u nagenieten met een lunch in Het Nieuwe Café, bestaande uit belegd stokbrood van Menno, appelperensap van zorgboerderij De Buytenhof en koffie van Giraffe Coffee Roasters.
Dit arrangement kost € 235,- voor max 15 personen (rondleiding € 85,-, lunch € 10,- p.p.).