Aan het begin van de vorige eeuw waren Rotterdam en Dessau belangrijke broedplaatsen van de avant-garde op het gebied van architectuur, beeldende- en toegepaste kunst. Er was een intensieve uitwisseling van ideeën voor verbetering van een onthechte maatschappij. In deze periode tussen de wereldoorlogen ontstonden in Rotterdam de Van Nellefabriek en in Dessau het Bauhaus, beide iconen van het modernisme die inmiddels tot het UNESCO Werelderfgoed behoren.

Simultaan Modernisme (8 oktober 2016 - 19 februari 2017) blaast deze relatie nieuw leven in. In een gezamenlijk project van de Van Nellefabriek, Huis Sonneveld, Chabotmuseum en de Kiefhoek, geven deze locaties en twee tentoonstellingen een helder beeld van de voornaamste ontwikkelingen uit de periode van het modernisme in Rotterdam en Dessau.

Mediatheek Huis Sonneveld

In het kader van Simultaan Modernisme is in de mediatheek van Huis Sonneveld een akte te zien uit de film Wie wohnen wir gesund und wirtschaftlich? (Bauhaus Archiv, 1929). De film gaat over de erbarmelijke woonomstandigheden in de grote steden, en de ideeën die het modernisme daar tegenover stelde. Vertoond wordt het deel over het woonhuis van Walter Gropius, oprichter van het Bauhaus. Net als de school kreeg ook het woonhuis een (deels) publieke functie. Het moest de ideeën van het Moderne Bouwen verbreiden. Tegenover deze film staat een presentatie die aan de hand van 15 moderniteiten laat zien hoe Huis Sonneveld volgens dezelfde principes is ontworpen.

Combiticket

Fabriek, school, villa of arbeiderswoning, de moderne gebouwen in Rotterdam en Dessau droegen de belofte in zich van een betere toekomst. Ze moesten de verhouding tussen werk en wonen, stad en levensstijl kwalitatief nieuwe impulsen geven. Bezoek vier modernistische parels in Rotterdam met één ticket. Het combiticket geeft toegang tot de Van Nellefabriek, de museumparkvilla’s – Huis Sonneveld en Chabot Museum - en korting op rondleidingen in De Kiefhoek en de Van Nellefabriek.

Volwassenen 17,50 Euro
Museumkaart / Rotterdampas 12,50
Kinderen t/m 12 jaar gratis
Koop tickets