Open!, het online platform voor kunst, cultuur en het publieke domein, is een publiek onderzoekstraject gestart om deze dynamiek te onderzoeken, in samenwerking met het MIT ACT Art Culture Technology Program in Cambridge (Mass.), LAPS wetenschappelijk instituut voor kunst en publieke ruimte en Het Nieuwe Instituut in Rotterdam, in vervolg op het essay Affect Space, geschreven voor Open! door media theoreticus en onderzoeker Eric Kluitenberg (2015). Parallel aan deze publieke discussies wordt een serie van zes opdracht-essays gepubliceerd op het Open! platform.

In deze bijeenkomst verkennen we de rol die dergelijke affectieve vormen van uitwisseling spelen in de stedelijke publieke ruimte en de wijze waarop mobiele en draadloze technologieën deze versterken en intensiveren. Vervolgens onderzoeken we de methodes waarop ‘affectieve data’ aan de stedelijke omgeving worden onttrokken. Een duidelijk voorbeeld hiervan is het City Pulse project van Atos en het Living Laboratory project dat momenteel wordt ondernomen door de stad Eindhoven, waar het uitgaansgebied Stratumseind in ‘real-time’ wordt gecontroleerd, terwijl gelijktijdig sociale media stromen worden geanalyseerd op zoek naar lokale stemmingswisselingen.   

De bijeenkomst stelt de vraag ter discussie welke rol de (ruimtelijke) ontwerp-disciplines kunnen spelen in deze complexe en zeer veranderlijke ruimtes, die tegelijk een massaal maar ook uiterst vluchtig karakter hebben?

Met presentaties van:
Rodrigo Delso Gutiérrez (architect and onderzoeker, Madrid), Michael Buser (geograaf, University of the West of England), Linnet Taylor (onderzoeker,  University of Amsterdam), Albert Seubers (Director Global Strategy IT in Cities, Atos), Marcel Schouwenaar (The Incredible Machine / Internet of Things Design Manifesto, Rotterdam),  Michiel de Lange (onderzoeker Universiteit van Utrecht University), Martijn de Waal (onderzoeker Universiteit van Amsterdam), en Eric Kluitenberg (moderator).

datum
20/05/2016
tijd
13:30 – 17:30
taal
Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis
Aanmelden via editors@onlineopen.org