Het Nieuwe Instituut organiseert op zaterdag 3 juli 2021 een openingsprogramma waarmee twee nieuwe presentaties van start gaan: Tijdelijk Huis van Thuis en Het ontwerp van het sociale.

We zijn maandenlang geconfronteerd met zowel de beperkingen als de veelzijdigheid van ons eigen (t)huis. Ook het maatschappelijke leven werd door de uitbraak van de covid-19-pandemie ondersteboven gekeerd. De actualiteit biedt zo een aanleiding om – ook, of misschien wel juist – vanuit een ontwerpperspectief opnieuw stil te staan bij zowel het persoonlijke als openbare leven. Het huis kan als veilige haven of thuiswerkplek zijn vormgegeven, als financiële investering of spookhuis en als een huiselijke plek van verleiding of juist unheimisch middel van controle of straf. De maatschappij wordt geduid, ingericht en bijgestuurd door ontwerpkeuzes en -strategieën. Hoe ontwerpen we onze eigen en onze gedeelde ideale wereld?

Het ontwerp van het sociale

Het ontwerp van het sociale is een tentoonstelling over 100 jaar sociaal gedreven, eigenzinnige ideeën over samenleven. Soms uit idealisme, vaak uit pure noodzaak werden alternatieve ontwerpstrategiëen ontwikkeld vanuit het streven naar een gelijkwaardige samenleving. Ontwerpers, onderzoekers en conservatoren selecteren en (her)interpreteren stukken uit erfgoedcollecties en -archieven om daarmee een scala aan verhalen te vertellen over ruim een eeuw social design.

Met bijdragen van Uta Eisenreich & Johanna Himmelsbach, Rudy Guedj, Simone C. Niquille, Tabea Nixdorff, Arvand Pourabbasi & Golnar Abbasi (WORKNOT!) en Farida Sedoc.

Lees verder over Het ontwerp van het sociale.

Het volledige openingsprogramma wordt binnenkort bekendgemaakt. Hou de komende tijd deze pagina en de socialmediakanalen van Het Nieuwe Instituut in de gaten voor updates en de gelegenheid om je aan te melden of te reserveren voor bepaalde programmaonderdelen.

datum
03/07/2021
tijd
12:00
taal
Nederlands
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Toegang is gratis, maar registratie is verplicht. Binnenkort vind je hier informatie over waar je je kunt aanmelden.