Het Nieuwe Instituut organiseert op zaterdag 3 juli 2021 een openingsprogramma waarmee twee nieuwe presentaties van start gaan: Tijdelijk Huis van Thuis en Het ontwerp van het sociale.

We zijn maandenlang geconfronteerd met zowel de beperkingen als de veelzijdigheid van ons eigen (t)huis. Ook het maatschappelijke leven werd door de uitbraak van de covid-19-pandemie ondersteboven gekeerd. De actualiteit biedt zo een aanleiding om – ook, of misschien wel juist – vanuit een ontwerpperspectief opnieuw stil te staan bij zowel het persoonlijke als openbare leven. Het huis kan als veilige haven of thuiswerkplek zijn vormgegeven, als financiële investering of spookhuis en als een huiselijke plek van verleiding of juist unheimisch middel van controle of straf. De maatschappij wordt geduid, ingericht en bijgestuurd door ontwerpkeuzes en -strategieën. Hoe ontwerpen we onze eigen en onze gedeelde ideale wereld?

Het ontwerp van het sociale

Het ontwerp van het sociale is een tentoonstelling over 100 jaar sociaal gedreven, eigenzinnige ideeën over samenleven. Soms uit idealisme, vaak uit pure noodzaak werden alternatieve ontwerpstrategiëen ontwikkeld vanuit het streven naar een gelijkwaardige samenleving. Ontwerpers, onderzoekers en conservatoren selecteren en (her)interpreteren stukken uit erfgoedcollecties en -archieven om daarmee een scala aan verhalen te vertellen over ruim een eeuw social design.

Met bijdragen van Uta Eisenreich & Johanna Himmelsbach, Rudy Guedj, Simone C. Niquille, Tabea Nixdorff, Arvand Pourabbasi & Golnar Abbasi (WORKNOT!) en Farida Sedoc.

Lees verder over Het ontwerp van het sociale.

Achter de gevel van het Tijdelijk Huis van Thuis schuilt een labyrint aan kamers. Een bezoeker beleeft een feest der herkenning of wordt vooral verrast door de diversiteit aan perspectieven op het huiselijk interieur. Je wordt aan het begin van je gereserveerde tijdslot ontvangen met een kopje thee, een onbekende bekende komt even bij je zitten of neemt je mee. Elke bezoeker ervaart een unieke dwarsdoorsnede van het rijke aanbod in Tijdelijk Huis van Thuis. Je gaat deuren door, drempels over, dwaalt door het huis en ontdekt waar je thuis bent. Of je nu links- of rechtsaf gaat, de route is altijd even onverwacht. Dwalend door een opeenvolging van ruimtes en in gesprek met kamerbewoners kom je erachter wat jouw minimale woonbehoeften zijn of wat kunstmatige intelligentie van jouw inrichting vindt. Je kunt je met een boek terugtrekken in een knus hoekje of je overgeven aan schoonmaken. Na een paar bliksembezoeken sta je binnen een uur vol nieuwe indrukken weer buiten: op weg naar huis bedenk je nog eens wat ‘(t)huis’ allemaal betekent.

De speciale openingsactiviteiten van Het Nieuwe Instituut worden georganiseerd conform de geldende coronamaatregelen en verder hanteren we de eerdere aanwijzingen voor een plezierig en veilig bezoek. Verdere details over de ontvangst en het programma krijg je bij de bevestiging van je aanmelding.

datum
03/07/2021
tijd
11:00 – 18:00
taal
Nederlands
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Toegang is gratis, maar registratie is verplicht. Meld je aan via Eventbrite