Het Grote Midden Oosten Platform en Het Nieuwe Instituut organiseren een middag gewijd aan de wederopbouw van Syrische steden. Sprekers zijn Michelle Provoost (Crimson Architectural Historians en International New Town Institute), de Syrische architect Bengin Dawod en een aantal Syrische experts, moderator is Maarten Hajer. Muziek, beelden en een maaltijd zorgen voor een Syrische sfeer.

datum
10/09/2016
tijd
15:00 – 19:00
taal
Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

DeelnameGratis

Welke lessen zou Aleppo kunnen leren van de wederopbouw van Rotterdam? Hoe kan een goed functionerende stedelijke omgeving opnieuw gecreëerd worden? Het gaat bij de wederopbouw van een stad niet alleen om materiële renovatie en herbouw, maar ook over de erkenning van een abstractere, onzichtbare component: de ‘ziel’ van een stad die zo moeilijk te vangen is voor niet-inwoners. Deze middag staat de vraag centraal hoe deze ziel te identificeren, bewaken en reconstrueren is.

Om de ziel van Aleppo op te roepen wordt de ruimte gevuld met de geluiden, beelden en smaken van deze Syrische stad. Bezoekers kunnen deelnemen aan een audiowandeling door het Aleppo van voor de oorlog, de geheimen van de Arabische muziek ontdekken met Amer Shanati en Esseline van de Sande, en de smaken van eeuwenoude Syrische recepten proeven met kok Maher al Sabbagh.

Experts uit Syrië en andere landen verkennen herbouwstrategieën die de onzichtbare kwaliteiten van een stad kunnen doen herleven. Hoe kan de ontwerpgemeenschap worden gemobiliseerd zodat de fysieke wederopbouw ook leidt tot een wederopbouw van de stedelijke ziel? Wat zijn de onzichtbare kwaliteiten die bijdragen aan de vorming van deze ziel, en hoe kunnen architecten en planners hier na een grootschalige verwoesting zorgvuldig mee omgaan?

De middag wordt afgesloten met een borrel en een Syrische maaltijd.

Het Grote Midden Oosten Platform

Het Grote Midden Oosten Platform wil het beeld van het Midden-Oosten nuanceren en humaniseren door objectiviteit en deskundigheid. Niet angst en stereotypen zouden onze relaties met het Midden-Oosten moeten bepalen, maar kennis, begrip en menselijkheid. Het Platform bundelt de krachten van de vele Midden-Oosten experts die Nederland rijk is. 

 

In december 2015 organiseerde Het Nieuwe Instituut de bijeenkomst Thursday Night: Reading Migration. In deze Reading Room namen Michelle Provoost en Wouter Vanstiphout de ruimtelijke implicaties van migratie onder de loep.